Somerele gravide in ce categorie intra?
Inainte de toate LA MULTI ANI!
Va doresc un an bun, sa aveti parte numai de bucurii si impliniri.
Sunt noua pe aici ... asa ca ... scuzati stangacia.
De cateva zile tot caut, am deschis multe site as vrea sa stiu daca o femeie gravida, somera fiind, are acceleasi drepturi ca cele angajate. Adica primeste indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani?
Sau trebuie sa cotizeze la CNAS, dupa terminarea somajului?
Dupa terminarea somajului esti casnica, nu?
Ce se intampla dupa aceea?
Vorbesc numai despre gravide, chiar sa nu aiba parte de nimic.
Numai bine!
Raspunsuri
nela spune:
Cit timp este in somaj beneficieaza de toate drepturile de asigurare sociala ca si un angajat.
Dupa terminarea somajului va trebui (ca sa isi pastreze aceste drepturi) ori sa revina la lucru ori sa incheie un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.
S-auzim de bine!
Nela
Celine spune:
nela, o somera gravida nu poate intrerupe somajul cand a intervenit nasterea pentru a beneficia de CIC, iar dupa CIC sa intre iar in somaj?
Ma gandesc ca e varianta care o avantajeaza cel mai bine pe mihaluca, nu stiu insa daca e si posibil asa ceva.
Dupa ce se mai linistesc lucrurile cu noua lege si afla toate Casele de Pensii cum e cu indemnizatia unica ar fi un mare avantaj sa renunte sa somaj.
Numai bine!
mihaluca spune:
Multumesc pentru raspunsuri.
Dar ce se intampla daca nasti dupa terminarea somajului?
Contractul cu CNAS nu trebuie incheiat cu 10 luni inainte de nasterea copilului?
Mihaela
Celine spune:
quote:
Indemnizația de maternitate
Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină și lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care au încetat plata contribuției de asigurări sociale, în condițiile prezentei legi, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat.
Art. 119. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
(2) Concediile pentru sarcină și lăuzie se compensează între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În cazul în care copilul se naște mort sau moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizația de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 120. - (1) Cuantumul lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99.
(2) Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
mihaluca spune:
Multumesc Celine.
Mai am cateva nelamuriri privind CIC, dar o sa iau legea, inca o data, sa o citesc mai bine.
Indemnizatia de maternitate e una si CIC e alta mancare,nu?
Numai bine!
PS.Asa sunt eu mai cicalitore...in perioada asta...]
PA!
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by mihaluca
Indemnizatia de maternitate e una si CIC e alta mancare,nu?
Indemnizatia de maternitate este indemnizatia care se acorda persoanelor care beneficiaza de concediu pentru sarcină și lăuzie, in timp ce CIC este concediul care se acorda persoanelor care sunt asigurate de o anumita perioada, care au nascut, au adoptat au fost numite tutore sau li s-au incredintat copii in plasament, concediul respectiv beneficiind de o indemnizatie, care este diferita in functie de momentul in care s-a constituit dreptul la acest concediu.
ami si cristi spune:
nela, am inteles de la tine ca ami trebuie sa aiba 10 luni cotizate in ultimile 12 pt a beneficia de cic. dar daca dupa 6 luni de cotizatii intra in somaj(in aprilie)si naste in iunie ? beneficiaza de cei 85 %?
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by ami si cristi
nela, am inteles de la tine ca ami trebuie sa aiba 10 luni cotizate in ultimile 12 pt a beneficia de cic. dar daca dupa 6 luni de cotizatii intra in somaj(in aprilie)si naste in iunie ? beneficiaza de cei 85 %?
In situatia data de tine sunt mai putin de 10 luni.
mihaluca spune:
quote:
Originally posted by ami si cristi
am vreo solutie pt cazul meu sa primesc cic?
Somerii sunt asigurati sociali.
Incearca sa citesti legea asigurarilor sociale si o sa gasesti niste raspunsuri.
Numai bine!