Adoptie

Adoptie | Autor: meme

Link direct la acest mesaj

Intentionez ca saptamana viitoare sa demarez procedura de adoptie.Dupa toate informatiile pe care le detin,cam in trei luni se obtine atestatul de familie adoptiva,moment in care practic poti lua acasa un copilas.Dar pana cand acest copil imi va purta numele va mai trece ceva vreme (cam 6 luni).As vrea sa stiu daca in aceste 6 luni exista vreo forma legala de concediu care sa ma ajute sa stau alaturi de copilas taman atunci cand va avea mai multa nevoie de mine,in perioada de acomodare.Mi se pare aberant sa pot obtine copilul atat de mult dorit si sa nu-mi pot petrece tot timpul cu el.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Daria spune:

Ai toate drepturile unei mame naturale pana la 2 ani ai copilului - beneficiezi de concediul de ingrijire. Aceasta perioada este de incredintare in vederea adoptiei sau un plasament simplu pentru ca aceste drepturi nu stiu daca le ai si la plasamentul simplu.
Iti doresc numai bine si bebe cit mai repede acasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meme spune:

Daria,sa inteleg ca din momentul in care capatam atestatul de familie adoptiva si ne este incredintat un copil in vederea adoptiei pot beneficia de acest concediu?Nu este nevoie sa se finalizeze procedura de adoptie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m34 spune:

Din punct de vedere legal copilul este al tau dupa proces (cand obtii si certificatul de nastere pe numele tau), iar din acel moment poti beneficia de toate drepturile ce decurg de aici, inclusiv CIC.
Pentru perioada de incredintare a copilului nu stiu sa existe vreo lege care sa te ajute, dar exista alternativa concediului de odihna, fara plata (daca se poate) si concediul de odihna al sotului.
Insa din cate stiu eu atestatul de familie adoptiva se obtine mai devreme (~ 1 luna de la depunerea actelor la dosar), iar procesele de adoptie se judeca in regim de urgenta si dureaza mai putin (~3 luni).
Sa fie intr-un ceas bun, sa va bucurati unul de celalalt pana la adanci batraneti !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_ina2000 spune:

Buna,
dreptul de CIC nu depinde de finalizarea actelor de adoptie la Tribunal.Ai dreptul la acesta din momentul in care ai decizia de la Comisia care iti da copilul in incredintare : simpla sau in vederea adoptiei.Trebuie doar cu aceasta decizie si celelalte acte sa mergi si sa faci cererea pt CIC.Eu nu aveam atestatul cand l-am luat pe Alexandru acasa si am avut decizie de incredintare si debea dupa aceea am derulat actele pentru atestat de familia apta de adoptie si restul si am beneficiat de CIC.Succes si sa auzim vestile bune,
Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Va amintesc ca art.122 alin.(1) si (3) din Legea nr.19/2000 prevede ca:
"(1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pt cresterea copilului, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art.98 alin.(4)
(3) Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile cerute de lege pt acordarea acestora, si asiguratul care in conditiile legii a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii sau i-au fost dati in plasament"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daria spune:

Din ziua in care iei copilul acasa beneficiezi de CIC, nu la finalizarea adoptiei, numai ca trebuie indeplinita conditia de varsta a copilului - pina la 2 ani ai copilului. Noi nu indeplinim conditia -o aducem acasa pe Maria marti, 2 decembrie, dar ea are 2 ani si 6 luni. Eu voi sta acasa, dar nu in acest concediu.
Va doresc numai bine,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Am si eu o intrebare referitoare la adoptie. Niste prieteni de-ai nostri, romani cu cetatenie romana dar stabiliti in SUA vor sa adopte un copil din Romania. Stie cineva care este procedura ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Am si eu o intrebare referitoare la adoptie. Niste prieteni de-ai nostri, romani cu cetatenie romana dar stabiliti in SUA vor sa adopte un copil din Romania. Stie cineva care este procedura ?



Actul normativ care reglementeaza adoptia il gasesti la http://www.romanianadoptionadoptii.ro/romana/frameset.html
Prin urmare, potrivit. art.5,alin.1 din O.G.nr.25/1997 conditiile pt a adopta sunt urmatoarele :
a) persoana sau familia care adopta trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu. Aceasta conditie rezulta si din prevederea care cere un consimtamant, ce se exprima de cel cu capacitate deplina de exercitiu, pentru a fi valabil.
b) diferenta de varsta intre persoana care adopta si cel ce urmeaza a fi adoptat trebuie sa fie de cel putin 18 ani. Aceasta conditie se justifica prin faptul ca intre adoptator si adoptat trebuie sa existe o diferenta de varsta asemanatoare cu aceea care, de obicei, exista intre parintele firesc si copilul sau.
potrivit art.5 alin.2 din O.G.nr.25/1997 : "pentru motive temeinice, instanta judecatoreasca poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta va fi mai mica de 18 ani." (ex: in cazul in care cel ce vrea sa adopte a crescut pe cel ce urmeaza a fi adoptat; in cazul in care o femeie casatorita, cu varsta sub 18 ani, ar vrea sa adopte cu sotul ei un copil).
Persoana cu capacitate deplina de exercitiu poate adopta fara deosebire de sex, nationalitate, rasa sau religie.
Persoana poate adopta fie ca este casatorita, fie ca este necasatorita si indiferent daca mai are sau nu un alt copil.

Sfatul meu este sa se adreseze Comitetului roman pt adoptii si Serviciul public specializat pentru protectia copilului, de la primaria de sector.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Multumesc pentru raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Draga Amuleta,
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, in cazul in care vor sa adopte un copil din Romania, au acelasi regim ca si cetatenii straini, ori pentru moment adoptiile internationale sunt stopate, cel putin oficial.O solutie ar fi, din cate stiu eu,si in masura in care acest lucru este posibil in cazulprietenilor tai, ca unul din ei sa se intoarca in tara pt. cateva luni(cat dureaza procedurile), face singur adoptia, dupa care poate pleca cu copilul si-apoi adopta si celalalt. Este cazul unei tipe, romanca, casatorita cu un italian si care sta acolo. Ea a adoptat aici, a stat 7 luni, acum pleaca si sotul ei va adopta acolo copilul, am inteles ca acolo e f. simplu sa faca procedura in familie.

Mergi la inceput