Dar "Amelie"...
...v-a placut? L-ati vazut? Eu, victima a "sindromului <<Amelie>>" (recunosc!), l-am vazut de vreo patru ori si tot m-as mai duce sa-l vad, iar la Paris m-am plimbat si pe la circiumioara unde s-a filmat (si al carei patron a tras beneficii serioase de pe urma acestei chestii; dupa plimbarea asta si vizita - altadata doar visata - la mormintul lui Jim Morrison am simtit ca-mi prelungesc adolescenta)...
Mi se pare un film emblematic pentru vremurile astea: prin nevoia de poveste (pentru oameni mari), spusa cu "charm", mult "charm", prin viteza cadrelor (dar de "Alearga, Lola, alearga!" ce spuneti?) si... prin - tilcul frumos al povestii - indemnul la a fi atenti la micile delicii cotidiene.
Iar recordul de incasari pe care l-a inregistrat pelicula asta nastrusnica dovedeste exact nevoia noastra de mit.
Asa ca, daca e ceva demn de dezbatut despre "Amelie", atunci problema e urmatoarea: credeti ca filmul mizeaza pe iluzia incintatoare (pe care fireste ca adoram sa o vedem confirmata, si inca zilnic, daca se poate) ca putem fi actori si autori in propriile vieti si, cit de putin, si in vietile altora? Credeti ca Amelie ne imbata cu apa rece, prin rolul ei de mica si bruna zina buna? (E un punct de vedere pe care l-am auzit si care cred ca merita discutat...)
Raspunsuri
Irinusha spune:
Da, l-am vazut tot de mai multe ori! E bestial si eu o mare fana!!!! M-au lasat cu gura cascata ce filme fac acum francezii (alt exemplu: Raurile purpurii ... si am inteles ca si "8 femei" si "Swimmingpool-ul" sunt bune) ... ce Hollywood...Franta frate
Ca sa vedeti ce mult mi-a placut de Amelie, m-am gandit ca daca "sufletzelul" meu o sa fie fetita, mi-as dori sa o cheme Amelie ... poate asa o sa fie o mica "tembela"
Hai sa trec la intrebare:
In viata noastra cred ca suntem mai de graba actori, asta ptr. ca cred in destin si ca mi s-a intamplat sa nu se "potriveasca socoteala de acasa cu cea din targ". Insa in vietile altora putem sa fim si autori. Mi-as dori sa pot fi un autor, asa ca Amelie, sa fac oamenii sa zambeasca ... insa ptr. asta iti trebuie putin flair si mai mult suflet ... mh, probabil ca, eu una, nu o sa fiu niciodata o mica "Amelie" cu toate ca mi-as dori asta. Dar poate o sa reuseasca "Amelie" a mea ;))
Irinusha - cu minunea de 14 saptamani din burtica :)
Puck spune:
quote:
Originally posted by Irinusha
in vietile altora putem sa fim si autori. Mi-as dori sa pot fi un autor, asa ca Amelie, sa fac oamenii sa zambeasca ... insa ptr. asta iti trebuie putin flair si mai mult suflet ... mh, probabil ca, eu una, nu o sa fiu niciodata o mica "Amelie" cu toate ca mi-as dori asta. Dar poate o sa reuseasca "Amelie" a mea ;))
Pai, bine, mai vecina si prietena, tocmai tu spui asta? Tocmai tu, care - singura, parol! - m-ai facut sa rid, m-ai induiosat, m-ai topit ca ai observat ca pe 3 a fost ziua mea, fapt de altminteri, intr-adevar, insignifiant, de vreme ce-l uitase chiar si barbatu-meu... pina spre seara... Pai asta-i un gest de Amelie in toata regula! Bine, o sa-ti povestesc si eu in ce cazuri m-am intersectat cu te miri ce soiuri de Amelie si in ce situatii am fost eu insami putin Amelie!
O seara frumoasa ca o dimineata!
Irinusha spune:
Haide mai ca m-ai facut sa ma simt bine ... si sunt tare fericita ca am putut sa te bucur asa de usor.
Insa sincera sa fiu imi plac scorpioancele! Sunt super faine! Cea mai buna prietena a mea, Cristiana pe nume, e scorpioanca, chiar de 3 noiebrie ... deci stiu eu ce stiu
Dar nu ne lasa aici sa asteptam, hai, spune-ne si noua cand si cum ai fost Amelie? Zau ca m-ai facut curioasa ... dar astept cuminte!
Chiar in seara asta mi-a spus sotiorul meu - alt fan Amelie - ca a citit intr-o revista ca apare in curand alt film francez, ceva cu studenti in Barcelona si ar fi si cu "Amelie". Stii despre ce este vorba?
Te pupic si o zi de Amelie! :)
emoison spune:
Ma inscriu si eu in fan-clubul "Amélie". Nu ma pot lauda ca am fost vreodata Amélie, dar mi-ar place sa fiu...
Irinusha, filmul ala cu studentii in Barcelona se numeste "Hanul spaniol" (traducere mai mult sau mai putin timpita dupa titlul original "L'Auberge Espagnole"), apare si Audrey Tatou, dar aici se opreste asemanarea cu "Amélie Poulain".
Cu bine,
Elena
country girl spune:
Fana "Amelie" convertita de "Le Placard". Depardieu dovedeste inca o data totii colegii de platou, trecand atat de firesc de la un registru sufletesc la altul. Iar matzul ala tigrat a facut deliciul spectatorilor
"Cultivând o fapta buna, cultivi un obicei; cultivând un obicei, cultivi un comportament; cultivând un comportament, schimbi un destin "
Irinusha spune:
quote:
Originally posted by emoison
Ma inscriu si eu in fan-clubul "Amélie". Nu ma pot lauda ca am fost vreodata Amélie, dar mi-ar place sa fiu...
Irinusha, filmul ala cu studentii in Barcelona se numeste "Hanul spaniol" (traducere mai mult sau mai putin timpita dupa titlul original "L'Auberge Espagnole"), apare si Audrey Tatou, dar aici se opreste asemanarea cu "Amélie Poulain".
Cu bine,
Elena
Merci mult. Sper sa-l gasim si noi. Nu ma asteptam sa fie la fel ca Amelie, dar imi plac filmele frantuzesti.
Oricum, am inteles ca o sa vina si Amelie 2 ... sau am inteles gresit?
Marox spune:
Nu stiu de vreo "Amélie" 2. In schimb va recomand "L'Auberge espagnole", nu pt Audrey Tatou ci pt Barcelona, pt tineretea pe care o degaja filmul, despre anii de studentie, despre prietenie, despre toleranta...Superb !
Puck spune:
Asaaaa, daca tot mi-a scazut febra (sper ca apreciati faptul ca am stat departe de voi, ca sa nu va molipsesc) si daca pot sa ma tirii din nou pe aici si sa ma rebenoclez pe ecran (ca sa-mi las miopia sa creasca linistita), sa dau raspunsurile restante:
Privind inapoi, imi dau seama ca era vorba de un gest de Amelie cel pe care l-a facut o colega a mea in scoala generala: proful de fizica tzinea sa ne explice cum e cu chestiile imposibil de cuantificat (gustul, perceptia, aprecierea subiectiva etc.) si a scos in fata clasei vreo cinci baieti, ca fetele sa se exprime (prin biletele anonime) si sa le (de)puncteze frumusetea. Printre cei cinci se afla unul codas, brunet rau si hirsut, care era aproape evident ca nu va capata nici un vot. Si atunci, ingrijorata ca el s-ar putea simti prost din cauza asta, colega mea i-a acordat nu stiu cite puncte (contind pe faptul ca, oricum, ceilalti vor beneficia de un tratament preferential). Iar Tudor a facut niste ochi maaari, maaari, de surprins ce a fost si de placere, pesemne... Si n-o sa uit.
Un soi de Amelie a fost pentru mine un... anticar din Bucuresti la care, din prima ocheada, gaseam exact cartile la care tinjeam.
Amelie am fost eu insami de multe ori (trecind, din modestie, peste faptul ca si seman cu actrita): cind mail-urile mele voit tonice au vegheat singuratatea a doi oameni; cind i-am dat intilnire tatalui meu ca-n romane, dupa 20 de ani, ca sa ne vedem, sa mai aflam unul despre altul, sa bem o cafea impreuna; dar mai ales prin '97, cind, avind eu o intuitie spontana si ghicind o potentiala potrivire, am facut sa se-ntilneasca (din intimplare, chipurile) doi prieteni ai mei care s-au vazut, s-au placut si, pe scurt, acum sint bine, merci, trei! (Cu un bebe de doi ani.)
Si mai am dintr-astea!
O saptamina buna-buna tuturor,
cu drag,
al vostru
Irinusha spune:
Ce Puck mai? O adevarata Amelie, pe cinstea mea
Asadar, draga "Amelie" iti multumesc ca ai stat cumintica sa nu ne umpli de virusi virtuali ... si sper ca esti mai bine! Se pare ca aceasta gripa de toamna nu cruta pe nimeni ... noroc ca o "kill-uim" noi pe ea incet, incet!
Trista recunosc ca sunt pe departe de o "Amelie". La mine nu au functionat "intalniri intre prieteni", ba din contra am ramas cu un gust amar in gura si promisiunea luata de sotul meu sa nu ma mai bag. Juramant de indian! Chiar ca nu mai m-am bagat ca nu am mana buna!
Cat despre "lasatul" de la mine iar sunt copil mic. Nu sufar sa fiu "calcata pe codita" si cine o face nu mai are trai bun cu mine. Nu uit si nu iert! Bine, trebuie sa intelegeti ca la chestii grave, nu la vorbe aruncate'n vant! Am destui care si acum mai spera ...
Insa as face orice ptr. oamenii dragi mie si ptr. cei care tin la mine ... dau cu placere, insa astept sa si primesc. Gandesc ca viata-i un fel de "dat si primit" ... nu ma gandesc la valori materiale, ci pur si simplu la un gand bun, la un gest de prietenie ... si norocul meu e ca am destui prieteni buni. Dar am deviat total ... sorry!
Eu cred ca fiecare om, care incearca sa fie bun cu cei din jur e un fel de "Amelie". Si daca reusim sa-l facem pe om sa zambeasca am facut o fapta buna. Cam asa vad eu si credinta in Dumnezeu. Fara rugaciuni, posturi, ore petrecute in biserica ... ci pur si simplu cu o fapta buna.
Ceva de genul Amelie in film, cand l-a condus pe batranul orb si i-a povestit ce-i in jur. Atunci am ras cu lacrimi in ochi.
Gata, va mai plictisesc si alta data. Pupici unei dulce "Amelie" ca sa treca gripa mai repede!!!
Irinusha - cu minunea de 15 saptamani din burtica :)