Acasa sau la gradinita?

Acasa sau la gradinita? | Autor: Miguelle

Link direct la acest mesaj

Fetelor, voi ce ati face cu un copil de 4 ani si 3 luni, care are 4 bunici,din care 2 foarte dornici sa stea zi de zi cu el, nu are frati, si care, dus anul asta la gradi pentru prima oara, intr-o luna s-a imbolnavit de 3 ori? Pana acum facea una sau 2 raceli pe an. Eu am crezut ca gradinita o sa-l ajute, l-am dus desi parintii mei nu vroiau, m-am certat cu ei pt asta, iar acum am intrerupt temporar, de mila copilului indopat cu medicamente si de groaza parintilor mei care ma cearta si ma santajeaza ca nu mai stau cu copilul daca se imbolnaveste iar.
Ce sa fac? Mai astept un an sa fie mai mare?(asa vor ai mei)Il mai duc din cand in cand? Acum e inscris la o gradi de stat. Sa-l dau la pariculara? Voi ce faceti cu ai vostri? sau ce ati facut?
Chiar nu se poate sanatos si la gradinita?
Multumesc de raspunsuri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioana spune:

Eu as fi de parere sa mai incercati, cateva saptamani acum toamna, iarna acasa, din nou la gradinita primavara, iar de la anul ceva mai mult....Al meu are doi ani, toamna viitoare va avea trei si as vrea sa-l dau la gradinita, in ciuda aluziilor mamei mele, cum ca va fi prea mic la trei ani pentru gradinita... Incearca sa pui problema in fata parintilor tai si astfel: bine, nu-l dam la gradinita, nu-i prieste colectivitatea, dar ce va face in clasa I, daca se imbolnaveste si lipseste atunci de la scoala? Nu-i mai bine sa se invete de pe acum, incet-incet, poate va deveni mai putin sensibil la bolile din colectivitate? Toate cele bune, Ioana si Tudor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otau spune:

Buna!
Sa va povestesc cate ceva din experienta mea.
L-am dat pe Vladut al meu la gradinita la 4 ani. Am reusit (cu pile!) sa-l inscriu la o gradinita de stat care era aproape de casa. Totul bine si frumos vreo 3 sapatamani. Apoi febra, rosu in gat etc. Lipsa de la gradinita cam 1 saptamana, apoi am reluat activitatea desi inca tusea. Dupa inca 2 saptamani, iar acasa. De data asta l-am tinut acasa cam o luna. Tin sa preciez ca si slabise pentru ca nu prea manca el la gradinita cum manca acasa. I-am facut tratament, a scapat de tuse, s-a ingrasat si la rugamintea educatoarei (mi-a dat telefon, ca se apropie serbarea de Craciun si are si Vladut pregatita o poezie, il asteapta etc. etc.) Mi-am luat inima in dinti si l-am dus. Peste vreo doua-trei zile m-am intalnit cu o alta educatoare (de la alta grupa) si mi-a spus ca f. multi copii au varicela. Eu am ramas blocata! Educatoarea copilului meu care il chemase asa de mieros la gradinita nu-mi spusese ca este epidemie de varicela. Asa ca dupa vreo 10 zile copilului meu ii aparuse prima bubita pe corp. Evident ca nici nu a mai participat la serbarea de Craciun. Cand sotul meu s-a dus la gradinita sa-i ia copilului cadoul de Mos Craciun (pentru care noi dadusem bani, evident) educatoarea i-a spus sa aducem copilul la serbare ca nu-i nimic daca are varicela !!!! asta in conditiile in care medicul ne spusese sa nu iasa din casa pana nu incep sa-i treca bubitele. In concluzie nu l-am mai dus la acea gradinita. A stat acasa cu parintii mei pana in primavara cand am inceput sa sondam terenul gradinitelor particulare. Nu pot sa va spun ca le-am vazut pe toate din Bucuresti dar 75% sigur am vazut. Concluzii: preturi foarte mari, nejustificate dupa parerea mea. Cladiri vechi, reci si educatoare de ocazie, fara studii de specialitate. Iti luau ochii cu predarea a nu stiu cate limbi straine (parca un copil de 4-5 ani poate sa asimileze mai multe limbi straine deodata).
Din luna mai a acestui an merge la o alta gradinita de stat cu transportul asigurat. Sunt multumita desi a mai racit si aici, dar au conditii mai bune (sala de joaca, dormitorul si sala de mese sunt separate), au curte unde ii scoate in fiecare zi, numai cand ploua nu, si educatoarea le organizeaza jocuri(cu popice, cu cercuri, cu mingea), fac diferite concursuri.

In concluzie: copilul are nevoie de gradinita, se socializeaza, invata sa se descurce singur, sa aiba grija de hainute, sa se imbrace, sa se lege la sireturi etc. Au tot felul de activitati practice, au teme de facut, vineri vine cu caietul si are de terminat liniutele si bastonasele care le-a inceput la gradinita. Totul este sa gasesti o gradinita buna.

Aurora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miguelle spune:

Aurora, cred ca nu am gasit gradinita care trebuie. Copiii au o singura camera pentru tot ce se face acolo: mancat, jucat, dormit.
Afara n-au prea iesit (e comoda educatoarea), jucarii au putine si se strang acum bani de la parinti pentru cumparat unele noi.
Mama mea mi-a apus ca eu am avut la gradi camere diferite pt activitati diferite.
Nu prea stiu ce sa fac. Probabil o sa facem o pauza si mergem la primavara la program scurt si la alta gradi.
Mai astept raspunsuri. Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jackie spune:

Eu zic ca la 4 ani si ceva e destul de mare pentru gradi. Noi n-am avut de ales si am dus-o la 2 ani jumate... Dupa parerea mea, a fost bine, copilul a avut mult de cistigat.. socializare, invatat tot felul de chestii dragute. Cit despre raceli, te obisnuiesti cu timpul.. si organismul copilului la fel. Dupa parerea mea, e mai bine sa treaca acum prin faza asta de contact cu toti microbii, decit la scoala..acolo chiar nu ar fi bine sa tot lipseasca. Asta despre avantajele gradinitei in general.Cea pe care ai descris-o nu pare prea grozava. E nevoie de mai mult spatiu, de camere separate pentru activitati... Nu-mi place deloc ideea sa stea copilul intre patru pereti toata ziua... Poate gasesti ceva mai bun pe linga tine si faceti o noua incercare... Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sylvie spune:

quote:
Initial creeata de Miguelle

Fetelor, voi ce ati face cu un copil de 4 ani si 3 luni, care are 4 bunici,din care 2 foarte dornici sa stea zi de zi cu el, nu are frati, si care, dus anul asta la gradi pentru prima oara, intr-o luna s-a imbolnavit de 3 ori? Pana acum facea una sau 2 raceli pe an. Eu am crezut ca gradinita o sa-l ajute, l-am dus desi parintii mei nu vroiau, m-am certat cu ei pt asta, iar acum am intrerupt temporar, de mila copilului indopat cu medicamente si de groaza parintilor mei care ma cearta si ma santajeaza ca nu mai stau cu copilul daca se imbolnaveste iar.
Ce sa fac? Mai astept un an sa fie mai mare?(asa vor ai mei)Il mai duc din cand in cand? Acum e inscris la o gradi de stat. Sa-l dau la pariculara? Voi ce faceti cu ai vostri? sau ce ati facut?
Multumesc de raspunsuri.

Draga Miguelle,

Fetita noastra are aceeasi varsta cu puiul tau, iar situatia din casa se cam potriveste (bunici gata sa ajute) si in plus avem si o femeie tare priceputa pentru menaj si babysitting. Anul trecut am dat-o pe Irina la gradinita (particulara), a mers din august pana in decembrie discontinuu datorita numeroaselor viroze contractate de la colegii de la gradi. Am retras-o de la gradinita dupa Craciun, dar nu neaparat din cauza deselor impbolnaviri. A stat acasa pana in vara asta, cand am hotararat ca oricat de bine si frumos e acasa (nu a mai racit niciodata), Irina are nevoie de colectivitate. Noi putem petrece putin timp cu ea si in concluzie a devenit un copil rasfatat, cu mofturi, si cum spun eu cu "cordonul ombilical inca netaiat". Bunicii sunt foarte buni insa li se suie in cap cum se spune. In plus nu are frati si de aceea am considerat ca gradinita o va modela si in sensul de a deveni mai generoasa, sa imparta jucariile, etc. De racit a mai racit, este inevitabil in colectivitate, insa fiecare episod aduce un plus de imunitate, iar bolile copilariei e mai bine sa le faca acum decat la scoala. Bineinteles ca e important sa gasesti o gradinita unde personalul sa fie constient si responsabil cu privire la starea de sanatate a copiilor. Irina s-a adaptat acum (am schimbat gradinita si este la program prelungit), a facut progrese mari, a capatat deprinderi pe care acasa nu le avea si suntem foarte multumiti. In plus, se pare ca la gradi este cu totul si cu totul alt copil decat acasa, adica e cuminte, calma, ordonata, scrie frumos si ingrijit, se dezbraca si imbraca singura, mananca si doarme singura, etc. - toate chestiile astea nu le prea face acasa cand e cu noi sau mai laes cu bunicii. In concluzie, eu sunt pentru gradinita si recomand tuturor parintilor sa-si dea copiii la gradinita, chiar daca au cu cine-i lasa acasa. Bineinteles ca e important sa gasesti gradinita si mai ales personalul potrivit.

Cu drag,

Silvia

Silvia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Initial creeata de Miguelle

Multumesc de raspunsuri.

Miguelle, de ce nu incercati ceva intermediar? De ce nu-ti dai copilul la gradinita la program scurt? Pentru ca bunicii va ajuta, il vor lua pe copil la pranz. O sa manace si o sa doarma acasa. Parerea mea este ca nu trebuia sa renuntati la gradinita. Iar in privinta gradinitelor particulare trebuie sa ai mare grija si sa deschizi bine ochii! Eu l-am avut pe Alex si, in afara de o groaza de bani dati, nu s-a ales copilul cu nimic! Iti iau vederea cu nemaipomenitele condititii si cu personalul superpregatit (care este mult subcalificat) si atat! Nu contest ca sunt si bune, dar trebuie sa fii foarte atenta! Si la gradinitele de stat sunt aceleasi probleme, dar aici ai mai multe sanse sa dai peste oameni calificati si care stiu sa se poarte cu copilul. Alex al meu este la o gradinita de stat cu program scurt si totul este in regula. Bafta multa!
Claudia si Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emari spune:

Pe Andrei l-am dat la gradinita (de stat),de la 4 ani, insa este adevarat ca in primul an pana in primavara, am avut de suferit, o saptamana il duceam si doua statea acasa, intrucat era bolnavior!
Imi amintesc ca pana in serbarea de iarna nu stiu daca a fost de 3-4 saptamani intregi, mai mult a stat acasa, poezia pentru Mos Craciun acasa a invatat-o, si cu o zi inainte de serbare, a mai avut si ghinionul ca in drum spre casa, din cauza vantului, sa-i intre un fir de praf(mai mare) in ochi, si a trebuit sa ajungem la Spitalul oftalmologic, unde si acolo alt circ (a plans, de abia l-am putut tine!), iar la serbare nu mai vroia sa mearga intrucat zicea ca o sa rada copii de el, ca o sa-i spuna Jack Piratul!
In cele din urma l-am convins, si a fost si cea mai frumoasa serbare a lui, cu un Mos Craciun adevarat (nu avea barba falsa, ci era adevarata, ceea ce l-a impresionat foarte mult!). Insa in poze apare cu un ochisor bandajat!
Asa a fost in primul an, si am inteles ca aproape toti patesc asa, apoi in al doilea an am avut mai putine probleme de sanatate, iar acum la 6 ani, pot sa spun ca o singura data a racit, dar nu s-a ajuns la antibiotice!
Cred ca cel mai bine ar fi sa-l dati la 4 ore, iar bunicii sa se implice pe rand dupa aceea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aba spune:

Eu sint pentru gradinita categoric. Mai ales dupa 3 ani.
E adevarat ca primele saptamini sint cele mai grele (acomodare, virusi, etc.), dar copilul trebuie introdus in colectivitate cit mai devreme.
Baietelul meu (are acum 4 ani+) merge la gradinita de la 1 an si 4 luni - eu am lucrat si nu am avut incotro...
E adevarat ca fetita de 1 an si 3 luni nu am programat-o deocamdata la gradinita din motive financiare - eu nu lucrez. Baiatul e la gradinita cu program scurt.

Toate cele bune,
Camelia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Fiica-mea a mers la o gradinita de stat de la 2 ani si jumatate. Dupa prima luna, a avut o pneumonie grava.Dupa perioada de spitalizare si aproape 2 luni de stat acasa,a reinceput gradinita. Nu exista luna fara antibiotic.Dupa aproape un an de colectivitate racelile au incetat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Eu mi-am dus copiii la cresa de la 10 luni pentru ca nu m-a ajutat nimeni, nu aveam de ales. S-au mai imbolnavit, s-au mai acomodat, adevarul e undeva la mijloc.
Copilasul tau are deja 4 ani, e marisor, cred ca cl are dreptate, o solutie intermediara ar fi cea mai buna, o gradinita de doar 4 ore si ai putea vinerea sa nu-l duci deloc. Depinde cum se acomodeaza cel mic.

Nu certati copiii cand viseaza!

Mergi la inceput