--> --> -->

ordonanta de urgenta privind protectia mamelor

ordonanta de urgenta privind protectia mamelor | Autor: Larisa2

Link direct la acest mesaj

Am si eu o nelamurire in legatura cu acea ordonanta de urgenta privind protectia mamelor data de premierul Adrian Nastase si facuta publica cu mult tam tam de toate televiziunile. Eu nu inteleg care sunt avatajele, eu nu vad decat dezavantaje.
1. Indemnizatia pe perioada concediului pre si postnatal era 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni iar dupa aceasta ordonanta va fi 75% din media pe ultimele 10 luni, deci mai mica.
2. In ceea ce priveste numarul de zile de concediu pre/postnatal acestea s-au micsorat. Ma insel?
3. Concediu pre/postnatal poate fi impartit oricum sau este o limita de zile pentru concediu prenatal si un numar pentru postnatal sau suma zilelor de conediu prenatal si postnatal nu trebuie sa depaseasca numarul prevazut de lege?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Deocamdata nu a fost publicata in Monitorul Oficial, deci nu putem vorbi decat pe baza anunturilor oficiale sau a proiectului care este disponibil pe site-ul Ministerului muncii.
Oricum, cert este ca acest concediu de risc maternal se acorda inaintea concediului de maternitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Larisa2 spune:

Va multumesc pentru promtitudine :).
Acest concediu de risc maternal nu este acelasi lucru cu concediu pre/postnatal? Si concediu pre si postnatal se acorda inaintea concediului de maternitate.
Eu urmeaza sa nasc pe la mijlocul lunii aprilie 2004, am contract permanent de munca din anul 2001. Voi intra deci in categoria celor care vor primi 85% din salarul mediu pe economie pe perioada concediului de maternitate, fapt care ma dezavantajeaza enorm de mult avand un salariu mult peste medie. Nu am nici o speranta ca aceasta lege nu se va vota desi este o mare nedreptate facuta celor care au cotizat la stat la un salariu peste medie si pentru care statul ar trebui dat in judecata la curtea suprema a drepturilor omului, numai ca cei care castiga peste medie nu au timp sa se judece cu statul, sunt ocupati cu castigarea unui venit decent. Deci voi intra si sub incidenta acestei ordonate de urgenta pentru ca in mod sigur se va publica pana atunci in monitorul oficial. Acesta este motivul pentru care as dori sa beneficiez de acest concediu pre/postnatal sau concediu de risc asa cum l-ati numit d-voastra, de maximul de zile prevazute de lege. Macar pentru 126 de zile(parca acesta este numarul) sa beneficiez de 75% din venitul mediu pe ultimele 10 luni pentru care am cotizat la stat si pentru care voi primi indemnizatie pe perioada concediului de maternitate la fel ca si cei care au cotizat la salarul minim pe economie. Numarul de zile prevazut pentru concediu de risc se refera la zile calendaristice sau lucratore?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by Larisa2

Va multumesc pentru promtitudine :).
Acest concediu de risc maternal nu este acelasi lucru cu concediu pre/postnatal? Si concediu pre si postnatal se acorda inaintea concediului de maternitate.

Concediul de maternitate (126 zile) este format din concediul prenatal si concediul de lauzie.

Eu urmeaza sa nasc pe la mijlocul lunii aprilie 2004, am contract permanent de munca din anul 2001. Voi intra deci in categoria celor care vor primi 85% din salarul mediu pe economie pe perioada concediului de maternitate, fapt care ma dezavantajeaza enorm de mult avand un salariu mult peste medie. Nu am nici o speranta ca aceasta lege nu se va vota desi este o mare nedreptate facuta celor care au cotizat la stat la un salariu peste medie si pentru care statul ar trebui dat in judecata la curtea suprema a drepturilor omului, numai ca cei care castiga peste medie nu au timp sa se judece cu statul, sunt ocupati cu castigarea unui venit decent. Deci voi intra si sub incidenta acestei ordonate de urgenta pentru ca in mod sigur se va publica pana atunci in monitorul oficial. Acesta este motivul pentru care as dori sa beneficiez de acest concediu pre/postnatal sau concediu de risc asa cum l-ati numit d-voastra, de maximul de zile prevazute de lege. Macar pentru 126 de zile(parca acesta este numarul) sa beneficiez de 75% 85% din venitul mediu pe ultimele 10 luni pentru care am cotizat la stat si pentru care voi primi indemnizatie pe perioada concediului de maternitate la fel ca si cei care au cotizat la salarul minim pe economie. Numarul de zile prevazut pentru concediu de risc se refera la zile calendaristice sau lucratore? Din cate stiu, sunt zile calendaristice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da, sunt zile calendaristice.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput