noua ordonanta

noua ordonanta | Autor: Cidi

Link direct la acest mesaj

Am citi pe site ca pe 14.10.2003 ministrul muncii si protectiei sociale a tinut o conferinta de presa referitoare la o noua Ordonanta aprobata recent de executiv. Stie cineva sa imi dea mai multe informatii: nr. ordonanta etc. Stie cineva cati bani primim de la 01/01/2004 daca nastem in decembrie. Eu am auzit atatea variante incat nu mai stiu ce sa cred

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Pana acuma nu a fost publicat nimic in acest sens in Monitorul Oficial.
Sigur a fost adoptata in Sedinta de Guvern de saptamana trecuta, poti afla informatii la http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=19171&idrubricapresa=1&idrubricaprimm=&idtema=&tip=1&pag=&dr=

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cidi spune:

Multumesc pentru raspuns. Am citit in fuga comunicatul de presa. O intrebare: in acest comunicat nu se stipuleaza nimic referitor la indemnizatia pentru cresterea copilului. Eu lucrez inca sunt insarcinata in 32 de saptamani, probabil voi naste pana pe 19 decembrie si nu am beneficiat inca de cele 126 de zile. Trebuie neaparat sa iau aceste zile sau pot sa intru imediat dupa ce nasc in concediu pentru ingrijirea copilului?
Daca da, in acest caz, raman cu 85% din media salariilor pe ultimele 6 (sau 10) luni sau intra in vigoare "zvonurile" referitoare la 85% din salariul mediu brut pe economie
Daca nu, ce e de facut?
Mai exista vreo posibilitate sa raman cu 85% din salariul meu dupa 01/01/2004
Sper ca m-am facut inteleasa. Va multumesc anticipat pentru raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

1. noua lege despre care faci referire instituie concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile. Din unele informatii se pare ca ar intra in vigoare doar dupa 3 luni de la publicare in Monitorul Oficial. Ramine de vazut daca asa va fii.

2. daca vei prinde legea in vigoare la momentul nasterii, asta e, va trebui sa efectuezi cele 42 de zile care iti vor trece concediul in anul 2004 cind intra in vigoare legea cu plafonarea indemnizatiei.

3. indemnizatia plafonata nu este un "zvon" ci legea 19/2000 asa cum a fost modificata anul acesta prin ordonantele 9 si 23.
Ca sa eviti suma plafonata sunt 2 conditii de indeplinit in acelasi timp:

a. sa nu intre in vigoare legea cu obligatia postnatalului (pina la data nasterii)
b. sa apuci sa ceri concediu de crestere in cursul anului 2003

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Marea mea problema este urmatoarea: daca nu iau cele 126 de zile de concediu pre si postnatal, pot sa intru direct in concediu de cresterea copilului si sa fiu platita dupa vechea lege adica 85% din media salariilor mele pe ultimele 6 luni.
Nu prind noua ordonanta cu 42 zile pentru ca intra in vigoare la 3 luni dupa publicare.
De la 01/01/2004 ce sa intampla daca intru dupa vechea lege??
Multe multumiri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Daca nu intra in vigoare legea cu obligatia postnatalului atunci a doua zi de la nastere poti sa ceri automat concediu de crestere a copilului. Cele 126 de zile nu sunt obligatorii de efectuat.
In acest caz ti se va calcula cu metodologia de pina la 30.12.2003 (care inteleg ca iti este mai favorabila) si vei ramina cu suma respectiva pina la sfirsitul concediului. Nu vei fi afectata de plafonare din 01.01.2004. (cel putin dupa legile in vigoare pina acum)

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Super, iti multumesc foarte mult. Mi-ai dat o veste minunata.

Mergi la inceput