Nelamuriri calcul C.I.C.

Nelamuriri calcul C.I.C. | Autor: Christel

Link direct la acest mesaj

Am si eu mai multe nelamuriri referitoare la modul de calcul al C.I.C. Am nascut in data de 17.03.2002. De la nastere pana in 1 iulie 2002 am fost in concediu postnatal, dupa aceasta data am intrat in C.I.C. Fiind plecata din Bucuresti, nu am avut posibilitatea sa verific periodic ce suma de bani imi revine lunar de la firma la care am lucrat. Cand am verificat suma intrata in cont (in septembrie anul acesta), am constatat ca banii pe concediu postnatal nu erau calculati, pentru ca nu i-am dus adeverinta de concediu de la medicul de familie, iar pe C.I.C. erau virati bani doar pe perioada iulie – decembrie 2002. Pe perioada ianuarie – august 2003 nu era virata nici o suma. Am intrebat contabila firmei care este situatia, raspunsul a fost ca ea a depus statele de plata lunar, nu stie insa de ce nu au intrat banii in cont. Am vazut ca ea calculeaza statul de plata pentru mine separat, il duce pentru viza in Giulesti, dupa care merge cu el la Casa de Asigurari in Vitan. Acolo ii calculeaza pe stat o alta suma in functie de indexarile care sunt in luna respectiva. Eu am o medie zilnica de 228798 lei. Deci modalitatea de calcul ar fi 228798 x 85% x nr.de zile lucrat.din luna x procentul de indexare. Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1) Somajul 1% din ce suma se retine: din brut sau din cei 85%? Ex: 228798 x 23 zile = 5262354 x 85% = 4473000, deci din care suma se opreste din 5262354 sau din 4473000?
2) Datoriile (sanatate, somaj, impozit) din ce suma se scad: din suma indexata sau cea calculata in stat? Care este de fapt suma neta pe care trebuie sa o iau? Contabila ce suma inregistreaza in contabilitate, suma calculata de ea sau suma indexata?
3) Care sunt indexarile date de Guvern din perioada martie 2002 - octombrie 2003?
4) Cum se calculeaza concediul de maternitate? Care sunt opririle pentru acesta? Am inteles ca se opresc numai somajul si impozitul - sanatate nu, este adevarat? Contabila firmei mai opreste si 0,75% cam. de munca pe care il plateste ea ca angajator dar mi-i opreste mie mai apoi din stat. Este corect?
Sper ca am fost cat de cat concisa si ca ati inteles care sunt nelamuririle mele.
Rugamintea mea este sa-mi dati un model de calcul al salariului pentru o luna. Exista o pagina Web unde pot gasi procentele lunare de indexare si alte informatii suplimentare? Doresc sa-mi calculez singura suma de plata.

Va multumesc anticipat,
Steluta.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Uffff....
Deci:
1. Las la o parte toate intrebarile tale sutn foarte multe si ai raspunsuri la multe din ele chiar in subiectele mentinute cu sticky in prima parte a acestei sectiuni. Trebuie insa citite.
2. Am sa mentionez cateva observatii.
a. matematic e adevarat ce spui tu cu media zilnica daca este corect calculata.
b. media zilnica a indemnizatiei este 85% din cea a veniturilor asigurate.
c. aceasta medie se indexeaza trimestrial infunctie de prevederile legii si se mentine noua valoare indexata ca si baza de calcul lunara pentru lunile ceurmeaza indexarii.
d. valoarea indexarilor este cuprinsa si pt luna iunie si pt septembrie 2003 in aceasta sectiune dar se mai pot obtine daca doresti inca odata numai ca nu stiu la ce ti-ar mai folosi acum.
e. pt maternitate nu se retine sanatate
f. pt CIC se retine sanatatea.
g. pentru niciuna nu se retine 0.75% pt camera de munca retinerile fiind doar 1% somaj si impozit pt maternitate si 1% somaj, sanatate 6.5% si impozit pt CIC. Atat.

3. Solicita in mod concret ce vrei sa stii prevazut de lege si vei obtine informatia respectiva in timp util.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Buna ziua.

Marius, iti multumesc pentru raspuns. Din cele citite pe site am aflat ce ma interesa si anume indexarile date de Guvern. Le scriu si aici poate mai are nevoie cineva de ele.
Pentru 2002:-martie-6%-Hot.195/28.02.2002
-iunie-4,65% -Hot.518/23.05.2002
-sept.-2,78%-Hot.920/22.08.2002
-dec.-4,2%-Hot.301/20112002
Pentru 2003:-martie –3,5%-Hot.218/27.02.2003
-iunie -2,7%-Hot.614/29.05.2003
-sept. –2,65%-Hot.618/30.08.2003
Aceste indexari se inmultesc cu media zilnica x nr.zl din luna x 85% iar aceasta noua valoare indexata se mentine pana la noua indexare(aceasta fiind indemnizatia bruta). Nu sant sigura insa, de aceste indexari beneficiaza numai cele care au indemnizatia mai mica decat salariu mediu pe economie?
Mai am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a indemnizatiei. M-ar interesa la cat se ridica valoarea ch.profesionale, a deducerii de baza si a deducerii suplimentare(avand functia de baza la aceasta firma si un copil in intretinere) atat pentru anul 2002 cat si pentru 2003?
Relatiile de calcul ar fi:
Indemnizatie bruta-1%(somaj)-6,5%(sanat.)-ch.profesionale=Venit net
Venit net-deducere personala-deducere suplimentara =Venit impozabil
Venit impozabil x cota de impunere din grila de impozitare=impozit
Rest de plata=Indemnizatia bruta-1%-6,5%-impozit
Daca am gresit ceva in ceea ce am scris va rog corectati-ma. Sper sa fie model pentru cine este interesat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Corect!

Am sa profit de ocazie si am sa plasez si raspunsul tau "in fata" penrtu ca este foarte bun ca si model. Sper sa nu te superi.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput