adobe photoshop
Stiti sa lucrati cu acest program? Eu de curand l-am instalat, e adevarat o versiune mai veche (5.0), dar nu sunt inca familiarizata cu optiunile acestui program. Voi la ce-l folositi si cum?
Tot n-am inteles ce-i acela "layer" si la ce foloseste?
Dati-mi si mie ceva detalii in legatura cu acest program. Vreau sa modific niste poze dar nu stiu cum. Multumesc!
Raspunsuri
lilach spune:
Din intimplare chiar este deschis Adobe Photoshop...
Se pot miscora fotografii,se pot retusa, colora asa cum doresti tu,daca nu ma insel se pot face si colaje...
Layer se poate face de ex. la o fotografie sa tai din ea numai o bucata ...numai ceea ce iti place tie in caz ca nu doresti toata fotografia.
Layer se poate folosi si la colaje...se unesti citeva fotografii sau aceeasi fotografie sa o multiplici.
Daca doresti sa faci colaje...poti sa pui citeva poze si sa le suprapui,dar sa se vada totusi o parte din poza de dinainte,"layer" dar in partea dreapta apesi la multiply.
Sper ca ti-am dat informatie care iti poate ajuta...
"Un sfirsit e un inceput..."
ella& laura,andrei,andra
adi2003 spune:
Lilach, mersi de informatii, am sa mai incerc si eu sa vad ce "artificii" mai pot face cu acest program, dar astept si alte sugestii...
Spre ex, cum poti selecta dintr-o fotofrafie aceeasi culoare? La alte programe de foto am reusit, dar la asta inca n-am dibuit optiunea.
qsar spune:
Adi,
Eu lucrez de zece ani in Photoshop... acum nu am suficient timp la dispozitie, dar o sa-ti povestesc ce se poate face.
Ca sa intelegi mai bine Layer-ul, imagineaza-ti o foaie de calc perfect transparent pe care o suprapui imaginii originale.
Daca esti foarte la inceput, deschide o imagine si da un tur prin "image" - unde poti modifica parametrii, culori, etc si prin "filtre". O sa iti placa!
Succes!
Q (Gabriela)
qsar spune:
Pentru selectarea unei anumite culori sunt mai multe metode.
Cel mai simplu ptr. incepatori este cu Magic Wond Tool (w), "clic" pe culoarea care te intereseaza, apoi Select din bara de menu (alt S), similar (r).
Daca dai "dublu clic" pe oricare tool, inclusiv Magic Wond iti apare o fereastra in care poti "ajusta" proprietatile "sculei" - de ex. sensibilitatea - precizia de selectare.
Q
adi2003 spune:
Multumesc Gabi, pt. bunavointa, sunt chiar la inceput cu acest program, ca numai ieri mi l-am instalat pe PC.
Dar sunt sigura ca voi invata mai multe despre el, deoarece am destula rabdare, mai ales cand e vorba de transformarea unor poze.
Ce ma intereseaza in primul rand e sa modific fundalul unei poze personale. Este destul de dificil daca fundalul contine multe culori si e si un text de reclama pe deasupra?
Am incercat cu un alt program de photo, dar manual, adica sa colorez cu mouse-ul fundalul vechi, ceea ce te suprasolicita...sa fii foarte atenta la contur, mai ales ca in imagine erau 5 persoane!
Astept detalii in masura timpului disponibil!
Toate cele bune!
qsar spune:
quote:In Tools ai doua instrumente de selectare si "decupare" a unei portiuni de imagine (de ex. un personaj dintr-un grup):
Originally posted by adi2003
Ce ma intereseaza in primul rand e sa modific fundalul unei poze personale.
1. Lasso (L) - mai rapid, mai simplu.
2. Pen (P- are simbolul o penitza) - selectii de precizie, profesionale, iti explic cand ajungi la un nivel mai avansat.
Mai intai, creezi o copie a pozei originale pe care o savvezi ca nou document.
Cu "lasso-ul" mergi (cu botonul mouse-ului apasat) pe conturul imaginii pe care vrei sa o selectezi*), pana cand "inchizi" selectia. Daca vrei sa adaugi ceva la selectie, tii apasat "shift", daca vrei sa scoti ceva din selectie, tii apasat butonul "alt"**).
Dupa ce ai selectat imaginea pe care doresti sa o pastrezi din original, creezi un nou layer prin copiere (ctrl+J) sau pur si simplu cu copy si paste si se "construieste" automat noul layer. Cana ajungi aici, iti povestesc ce ai de facut in continuare. Sper ca explicatiile mele nu sunt prea "didactice"
Q
*)operatiunea este destul de laborioasa pana cand reusesti sa-ti coordonezi mana cu ochiul
**)Incearca sa nu "dai clicuri" in timp cde faci o selectie pentru ca va trebui sa o iei de la capat. Nu-mi aduc aminte daca in versiunea 5 exista "history" - mi se pare ca este. Tine-l deschis.
qsar spune:
quote:
Originally posted by adi2003
Am incercat cu un alt program de photo, dar manual, adica sa colorez cu mouse-ul fundalul vechi, ceea ce te suprasolicita...
Metoda asta este cea mai simpla. In Photoshop, poti face si astfel:
1. Salvezi o copie a documentului original. NU LUCRA NICIODATA DIRECT!
2. In documentul nou, urmeaza o succesiune de pasi:
- cu fereastra-menu "Layers" deschisa, o sa vezi ca poza iti apare in backgruond.
- faci cu scula Lasso (L) - cea cu simbolul lasso-ului cu segmente drepte*) - o selectie "larga" in jurul imaginii pe care doresti sa o pastrezi.
- cu copy si paste, se creeaza un nou layer. (sau cu "layer via copy, ctrl+J)
- selectezi "Layers" background-ul, selectezi tot (ctrl+A) si stergi cu "delete" sau "cut" (ctrl+X).
- selectezi layer-ul nou creat, si cu unealta "Erase", stergi cu grija...
_
*)in tools, "patratelul" cu uneltele care au mai multe variante functionale, are o mica sagetuta intr-un colt?.
adi2003 spune:
Mii de multumiri, am inteles tot ce mi-ai zis si am si aplicat in practica.
Am facut noul layer cu selectia care vreau sa o pastrez din fotografia veche, doar ca layerul asta il vad in format minimizat.
Daca dau clic pe el nu mi se deschide ca si poza.
Sa stii ca si eu am history si e mare lucru.
Pt inceput am ales o poza mai usoara pana prind miscarea. Esti tare draguta ca mi-ai dat atatea explicatii. astept sa-mi spui ce fac in continuare.
adi2003 spune:
Cum deschid layerul nou creat? Il vad minuscul in dreapta jos,si in loc de fundalul vechi are un fundal ca o tabla de sah. Ce fac mai departe? Sunt aproape de final si ma roade curiozitatea...
qsar spune:
quote:N-am inteles exact ce vrei sa zici, dar cred ca ar trebui sa faci "invizibil" backgroundul ca sa iti dai seama cum arata noul layer. In fereastra-menu "Layers" in dreptul fiecarui layer ai un simbol cu un ochisor?
Originally posted by adi2003Am facut noul layer cu selectia care vreau sa o pastrez din fotografia veche, doar ca layerul asta il vad in format minimizat. Daca dau clic pe el nu mi se deschide ca si poza.
Important: Salveaza noul document ca *.psd (formatul nativ al Photoshop-ului, singurul care-ti pastreaza layer-ele)
Q