Repatriere
Nistre prieteni de-ai nostri, stabiliti in Germania, ar vrea sa se repatrieze in Ro. El are dubla cetatenie - romana si germana - iar sotia lui si copiii, germana.
Stie cineva care ce drepturi au cei care se repatriaza si prin ce lege?
Raspunsuri
liviu`s spune:
1. Cetățenii români care au domiciliul stabil în străinătate și dețin un permis de reședință permanentă sau cetățenia statului pe teritoriul căruia domiciliază pot decide să își stabilească domiciliul în România (repatriere). Stabilirea domiciliului în România este o procedură administrativă care se desfășoară în conformitate cu prevederile legislației române.
2. Pentru a beneficia de prevederile legislației române în materia repatrierii, solicitanții trebuie să dețină pașapoarte valabile, în care trebuie să fie înscrisă mențiunea de "cetățean român cu domiciliul în străinătate".
3. Cererea va fi depusă direct la secția de poliție din localitatea în care urmează să se stabilească domiciliul. Secția de poliție va elibera solicitantului un buletin de identitate și o dovadă de repatriere, în baza cărora bunurile personale repatriate vor fi scutite de taxele vamale. Dovada de repatriere pentru a beneficia de scutirea de taxe consulare, este valabilă timp de 9 luni de la emitere.
4. Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate nu sunt autorizate să primească cereri privind restabilirea domiciliului în România (repatriere).
Important
Lipsa din pașaport a mențiunii de stabilire a domiciliului în străinătate, conduce la inaplicabilitatea prevederilor legale în materia repatrierii.
Persoanele fizice care au domiciliat cel putin 24 de luni in strainatate si isi stabilesc domiciliul definitiv in Romania, pot introduce in tara, fara a fi supuse platii taxelor vamale, pe baza adeverintei emise de Ministerul de Interne, orice bunuri prezentate la vamuire, inclusiv doua vehicule rutiere, indiferent de categoria acestora, daca fac dovada ca le-au avut in proprietate si au fost utilizate de titular in tara din care isi stramuta resedinta cu cel putin 6 luni inainte de data stabilirii definitive a domiciliului in tara.
Scutirea se acorda o singura data, in termen de 9 luni de la data stabilirii definitive a domiciliului precizata in adeverinta eliberata de Ministerul de Interne.
Prevederile referitoare la perioada de detinere in proprietate si utilizare a bunurilor nu se aplica persoanelor trimise in misiune permanenta in strainatate.
Garofitza spune:
quote:
Initial creeata de Candy
Nistre prieteni de-ai nostri, stabiliti in Germania, ar vrea sa se repatrieze in Ro. El are dubla cetatenie - romana si germana - iar sotia lui si copiii, germana.
Esti sigura ce sotul are dubla cetatenie? Stiam ca nemtii nu accepta dubla cetatenie. Amicii nostrii au fost obligati sa renunte la cetatenia romana in ordine sa o obtina pe cea germana.
In rest, Liviu ti-a dat toate informatiile.
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
alba spune:
quote:
Originally posted by Garofitzaquote:
Initial creeata de Candy
Esti sigura ce sotul are dubla cetatenie? Stiam ca nemtii nu accepta dubla cetatenie. Amicii nostrii au fost obligati sa renunte la cetatenia romana in ordine sa o obtina pe cea germana.
Garo
Si eu am dubla cetatenie !
***Alba***
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=alba
Camelia spune:
Garo, in situatii de exceptie, este acceptata dubla cetatenie.
quote:
Originally posted by Garofitzaquote:
Initial creeata de Candy
Garo
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
Candy spune:
Multumesc mult pentru informatii! Stiu ca mai nou nu se mai acorda cetatenia germana daca nu se renunta la cea romana in prealabil, dar pana acum cativa ani era posibila dubla cetatenie.
Porumbita spune:
eu sunt mai noua pe aici dar ma bucur tare ca v-am gasit...
poti sa imi spuiince cdt poti optine dubla cetatenie?
Multumesc!
camelia-daniela spune:
Si eu m-am informat anul trecut, cä parcä mi-as fi luat si cetätenia germanä!!!...dar cind mi-a spus aia, cä treŽsä renunt la a mea, i-am zis: " nu, multumesc!" si am plecat!!
Si eu stiu cä nu se acceptä dubla cetätenie in De, dar m-ar interesa ce cazuri extreme pot fi ästea in care se mai acceptä!!!
Pupici de la Cami.
romana spune:
Inainte de a merge cu actele la evidenta populatiei trebuie sa mearga la serviciul pasapoarte din localitatea resedinta de judet pentru procedura de repatriere. I se va da o hirtie cu care se va duce apoi la evidenta populatiei. Sa-si faca xerocopii legalizate deoarece originalul va ramine la dosar la evidenta populatiei.
Dupa ce li se elibereaza carte de identitate romaneasca vor primi si o adeverinta cu care vor putea introduce in tara bunuri fara a plati vama. Mai demult puteau aduce doua masini si alte bunuri, acuma nu mai stiu ce prevederi sint in aceasta privinta.
Nu e foarte rapida procedura de obtinere a actului de identitate romanesc , dar trebuie sa aiba rabdare ca vor rezolva.
Cu drag Romana si Cristian
Mirunda spune:
Pai raspunsul cu dubla cetatenie este simplu: nu primesc dubla cetatenie DECAT cetatenii romani cu nationaltate sau origine germana, deci sasii, svabii sau romanii cu cel putin 1 parinte german. Aceste categorii pot pastra ambele cetatenii, celelalte categorii, emigrantii etc, TREBUIE sa renunte la cetatenia romana cand o primesc pe cea germana- o aberatie, zic eu, dar asta este legea...
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
danac spune:
Pe mine cel mai tare m-a intrigat cand stand de vorba cu niste prieteni americani,dar care traiesc in Germania am aflat ca EI au voie sa aiba dubla cetatenie,adica sa isi pastreze cetatenia americana,restul lumii nu.
Si nu as vrea sa sune a fals patriotism,dar parca nu as vrea sa renunt vreodata la cetatenia romana doar datorita faptului ca traiesc in alta tara.