compot
initial creeat de veronicai
Compot asortat de fructe
Ingredinte:
500 gr. cirese rosii, 250 gr. cirese albe, 250 gr. capsuni, 250 gr. fragi, 400 gr. zahar, 3 pahare apa, zeama de la o lamiie
Mod de preparare
Se pune la fiert apa cu zaharul. Cind zaharul s-a topit complet se adauga zeama de lamiie. Imediat ce incepe sa se lege putin zaharul se adauga ciresile spalate, scurse bine, fara codite si simburi. Se fierbe pina ce ciresile s-au inmuiat. Separat se spala repede capsunile si fragii, se scurg de apa si se asaza intr-o compotiera sau castron. Cind ciresele sint fierte se trage vasul deoparte, se lasa sa se racoreasca dupa care se toarna peste fructele din compotiera. Se lasa sa stea compotul la rece (fara sa fie acoperit) 2-3 ore pentru ca fructele sa se patrunda bine cu sirop. Ciresele pot fi inlocuite cu visine iar capsunile cu coacaze sau cu zmeura.
Compot de prune
Ingredinte:
prune, pentru sirop: 400 gr. zahar la 1 litru apa
Mod de preparare
Prunele proaspete, carnoase, ne prea tare coapte, se pun intr-o sita si se scufunda intr-un vas cu apa clocotita. Se lasa astfel 1-2 minute, dupa cum au coaja mai groasa sau mai subtire. Imediat ce se scot din aceasta apa clocotita, se scufunda in apa rece. Pielita crapa si prunele se pot curata foarte usor. Prunele curatate de pielita si fara simburi se asaza in borcan, bine indesate. Se toarna siropul fierbinte si se sterilizeaza in baia de apa sau se inabusa intre paturi dupa ce a dat citeva clocote si a fost imediat legat cu celofan. Durata sterilizarii este de 20 minute la 75 grade.
Compot de mere
Ingredinte:
3-4 mere, 150 g zahar, 2 pahare apa, 1 bucatica scortisoara, 2 cuisoare
Mod de preparare
Se curata merele de coaja, se scot simburii si se taie in patru. Se lasa sa stea in apa rece. Se pune la fiert apa cu zaharul, scortisoara si cuisoarele. Cind incepe sa fiarba, se adauga merele lasind sa mai fiarba acoperit la foc mic, pina se moaie fructele.
Mod de servire
Se serveste rece
Compot de pepene galben
Ingredinte:
5 felii de pepene galben, 2 ¾ pahar apa, 250g zahar, zeama de la o lamiie
Mod de preparare
Se pune la fiert apa cu zaharul, lasind sa dea citeva clocote. Feliile de pepene curatate de coaja galbena se taie cuburi mici, se asaza in vasul de servit(compotiera) si se stropesc cu zeama de lamiie. Deasupra se toarna siropul rece, se acopera vasul si se lasa asa la rece pina cind se serveste.
Compot de pere
Ingredinte:
150 gr. pere, o lingura zahar, 1 pahar apa, vanilie
Mod de preparare
Se pune apa cu zaharul si vanilia sa fiarba. Cind da in clocot, se adauga perele curatate si taiate sferturi. Se lasa sa fiarba la foc potrivit pina se inmoaie.
Compot de gutui aromat
Ingredinte:
1 kg gutui, ½ kg zahar, 3 pahare apa, 1 bucatica scortisoara, 2-3 cuisoare
Mod de preparare
Se curata gutuile de coaja si simburi si se taie felii de grosimea unui deget. Se pun in apa rece. In acest timp se fierbe zaharul cu apa si scortisoara. Cind siropul este pe jumatate gata, se adauga gutuile si se lasa sa fiarba acoperit, la foc mic pina se moaie.
Mod de servire
Se serveste rece
Compot de struguri
Ingredinte:
150 gr. struguri, 1-2 linguri zahar, 1 pahar apa, vanilie
Mod de preparare
Se pune la fiert apa cu zaharul si vanilia. Cind incepe sa clocoteasca, se adauga boabele de struguri spalate. Se lasa sa fiarba incet 5-10 minute.
Compot dietetic de capsuni
Ingredinte:
600 gr. capsuni congelate, 2 linguri indulcitor, citeva frunze de menta
Mod de preparare
Se taie fructele in bucati si se calesc intr-un vas timp de 10-15 minute, dupa care se adauga indulcitorul peste compotul caldut.
Mod de servire
Se serveste cu menta pe deasupra
Raspunsuri
osna spune:
initial creeat de alba
Compot de mere
3-4 mere, 150 g zahar, 2 pahare apa, 1 bucatica scortisoara, 2 cuisoare
Se curata merele de coaja, se scot simburii si se taie in patru. Se lasa sa stea in apa rece cu un pic de zeama de lamiie. Se pune la fiert apa cu zaharul, scortisoara si cuisoarele. Cind incepe sa fiarba, se adauga merele lasind sa mai fiarba acoperit la foc mic, pina se moaie merele.