Constipatia "de scutec" - cum procedam?
De o saptamana am inceput operatiunea de trecere de la pampers la chilotel. Pana acum, toate incercarile au esuat, asa incat am odata cu incalzirea vremii, am decis sa incercam sa il lasam fara pampers.
Cum era de asteptat, in primele zile s-a scapat mai mult pe el. Cred ca la gradi i-au spus ca este rusine sa faca asta, dar nu a fost niciodata certat sau pedepsit cu asprime. Din pacate, nu ma pot astepta ca personalul de la gradi sa se poarte exact asa cum as fi facut-o eu, in general au rabdare cu cei mici. In weekend special i-am repetat de sute de ori ca il iubim, ca suntem mandri de el, ca nu este nici o problema daca uda chilotelul. A anuntat de fiecare data ca face, chiar daca in ultima secunda; mie personal mi s-a parut un progres demn de toate laudele, chiar a primit drept cadou prima lui pereche de slip "de baiat mare".
Sunt un pic ingrijorata insa de frecventa cu care face, in weekend a facut treaba mica doar doar de 2-3 ori pe zi. La inceput am crezut ca este normal ca musculatura lui sa se fi dezvoltat suficient astfel incat sa faca mai rar dar in cantitate mai mare, insa ieri de la 8 la 17 (la gradi) nu a facut deloc, in conditiile in care bea suficient de multe lichide (cred!)! Cum o fi posibil?
Treaba mare nu a mai facut de sambata. El de felul lui este un picut constipat, dar de regula reactioneaza foarte bine la fructe cu efect laxativ. Acum insa, indiferent cate fructe i-am dat, nu s-a intamplat iar burtica nu este deloc intarita.
Ce as vrea sa mai mentionez: noi am alternat pampers cu chilotei in toata aceasta perioada. Mi s-a parut o solutie buna sa folosim inca pampers pe perioada somnului sau atunci cand mergem intr-un loc fara acces la WC. Nu stiu daca este ok, poate mai multa consecventa ar fi ajutat; insa asta exclude din start posibilitatea ca aceasta "constipatie" sa fie de fapt o stare de inhibatie provocata de chilotel, caci ar fi avut posibilitatea sa faca atunci cand i-am pus pampers. Dimpotriva, a cerut la WC si in conditiile in care avea pampers (de exemplu, cand se trezea din somn).
Mi-ar prinde bine orice sfat de la mamicile care s-au confruntat cu acelasi gen de sitiatie pana acum.
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
Raspunsuri
anca2705 spune:
cam la fel am patit eu cu fetita mea cand a trebuit sa stea la bunici.noi am scapat de pampers cam pe la un si 8-9luni.de tot chiar si noaptea se trezeste singura si face pipi la olita.noi cand am zis ca scapam de pampers am umblat cu olita dupa noi.la wc nu vrea sa faca.deci acasa era fff bine.de cand sta la bunici in primele doua saptamani nu a vrut sa faca caca la bunica.de cand pleca de acasa imi spunea ca ea la buni nu face caca.pipi facea fff rar.pana la ora 5cam de 3 ori.cum intra pe usa acasa pana seara la culcare facea pipi din jumatate in jumatate de ora si cam 2-3 kk.ma dispera pana la ora 8.30cand se culca.dupa aceea s-a obisnuit si face si la bunici fara probleme.
poate e doar o faza si la el ca a trecut la chilotei si nu mai are pampers pe el.
alexandra mea la bunici a inceput sa faca cand i-am dus de acasa un iepuras de plus si bunica ii tot zicea ca trebuie sa faca si ea pipi cu iepurasul.si asa a scapat de inhibitia de a face pipi si kk in alt loc decat acasa.
sa cresteti mari si rabdare multa
radu.anca spune:
Buna,
Si noi am patit-o, se abtinea cat putea, si 3 zile, se vedea ca vrea sa faca, incepea sa se screama si nu mai voia sa continue, nici in pampers nici la olitza. Oricat l-am incurajat, explicat, etc degeaba. La gradi nici vorba sa faca. Ei, si atunci am trecut pe homeopate, ca el e oricum cam constipat de mic si nu am vrut sa il las sa se chinuie pana face fisuri anale. I-am dat (la indicatia medicului) Ambra Grisea...si facea in cel mult jumatate de ora de la administrare. Nu i-am dat in fiecare zi, numa cand vedeam ca nu se mai poate....si acum pare ca a inteles ca nu-l doare, face la olita fara probleme, da numa acasa, la gradi nu...
Succes va doresc, si mai ales nu-l lasati sa se constipe, cu cat il doare mai tare cand face cu atata va incerca mai tare sa se abtina.
Adriana mica spune:
Multumesc pt sfaturi.
Ieri a facut de 2 ori: o data la gradi (la olita), a doua oara acasa la WC. Sper ca de acum sa nu mai avem probleme, macar si-a dat seama ca operatiunea in cauza nu ii provoaca nici un fel de disconfort.
karra80 spune:
Si noi am incep operatiunea de 2 sapt......ea la gradi facea acasa nu voia...asaa ca i-am zis ca daca vrearole ca tot asta ma innebuneste...sa faca la olitza sa-mi arate ca e mare.....si a incep sa faca doar pisi....nu am avut nici o probl...la gradi face, acasa face,sau pe olitza sau pe wc, la somnul de la pranz se trez uscata, doar noapte ii mai pun pampi ca inca mai face 1-2 pe noapte.....dar avem o probl....nu face kk decat din picioare si daca face pe ea se sperie si plange....b chiar atinu 2 zile si s-a consti rau.....nu stiu cum sa o conving...am impreisa ca ea crede ca sg mod de a face kk e din picioare....
Nu stiu cum sa ajung la mintea eipoate aveti idei......
Adriana mica spune:
Karra, poate vede la alti copii la gradi si va incerca sa ii imite. Noi nu am avut probleme sa simta nevoia sa faca si sa se abtina, pur si simplu zicea ca nu ii vine. Poate era putina teama in subconstient, dar acum sper ca am depasit-o.
Burtocika spune:
La tanc a picat subiectul asta ! De sambata am incercat si noi sa trecem la olita (avand in vedere ca gga mea are 3 ani si un pic )) si am intampinat aceleasi probleme !
Am lasat-o doar pe timpul somnului (de noapte si de pranz) cu scutec, in rest cu chilotel. Si tot asa, kk n-a facut vreo 2 zile, iar pipi de 2 ori pe zi, inainte de culcare. Cand ii vine, plange si imi cere scutecul, pe care nu i-l dau, si ii spun sa faca la olita, dupa care o sa-i dau scutecul (ca sa doarma).
Sper sa se obisnuiasca pana la urma ... Mai greu e sa le conving pe bona si bunica sa fie consecvente ...
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
Adriana mica spune:
Boghi, multa bafta si tie. La noi a durat cam o saptamana pana ce a inceput sa ceara la WC (pt treaba mica). Cu chestia asta chiar nu a avut probleme, s-a potrivit sa ii aduc dintr-o delegatie niste chilotei cu personajele favorite, pe care i-am si inaugurat in weekend-ul respectiv. Culmea, nu il deranja deloc sa faca pe el, mai ales ca nu l-am certat niciodata; iar dupa vreo saptamana a si inceput sa anunte, la inceput chiar in timp ce facea, apoi din ce in ce mai din timp.
La noi problema a fost treaba mare; sper sa fi reusit sa o depasim, azi iar a facut la olita la gradi.
beatrix spune:
La noi a fost oarecum simplu ca a coincis cu mersul la gradinitza! Prima saptamana primeam de la gradinitza si cate 5-6 schimburi ude pe zi (duceam in fiecare dimienatza haine de schimb) iar acasa i-l lasam in chilotei si primele 4 zile mi-a facut pe el! Singurele momente cand nu facea in chiloti erau cele de la baie ca facea acolo! Nu l-am certat, nu i-am zis nimic decat ca nu este nici o problema dar ca pishu si kk se face la olitza si data viitoare sa ma anunte! In perioada aia am avut grija sa nu merg in vizite sua locuri unde ar fi o problema daca ar uda, dar afara in parc ieseam cu chilot si schimburi dupa mine! La somnul de pranz si noaptea a primit si primeste si acum chilotei pampers, easy up pants le zice! doar ca n-am mai folosit denumirea de pampers ci chilot!
La gradinitza facand la wc, n-a mai vrut pe olitza ci sa faca la wc, asa ca am cumparat un reductor cu scara pt a-si sprijinii picioarele cand sta pe wc! Citisem undeva nu mai stiu sursa ca atunci cand fac pe wc trebuie sa se poata sprijinii pe picoare, ca ii ajuta mai ales la kk si ca au stabilitate! Pipi rezolvasem dra aveam probleme cu kk! Facand in pampers din picioare facea si in chilot tot din picioare indiferent cat i-am aratat si explicat eu! Asa ca am vorbit cu educatoarele la gradinitza cand cere vreun copil la wc ca face kk sa-l ia si pe Eric cu ei ca sa vada, mergand pe principiu ca va copia ceea ce s-a si intamplat! Dupa 2 zile, mi-a cerut kk la wc si de atunci n-au mai fost probleme!
In primele 2 saptamani si Eric facea mai putin decat acum, probabil se tinea mai mult iar kk, cu pampersul facea in fiecare zi acum vad ca face la 2 zile dra nu e constipat, face normal! La noi pt kk functioneaza sucul de portocale si ce-i drept daca vad ca trec 2 zile si nu face ii dua un pahar de 250 ml de suc si in 15 minute se rezolva! Asta este experientza noastra!
Succes!
Edit: Sunt 2 luni de atunci si accidente mai sunt la gradinitza! Probabil nu sunt ele atente sua nu-mi dua seama! Acasa nu s-au mai intamplat! In schimb, daca mergem undeva unde stiu ca nu prea are unde sa faca pipi sua kk ii pun chilotel pampers! A cerut d efiecare data sa faca, uneori a tinut pana acasa daca i-am spus ca nu are unde s afaca alteori a facut si in chilot! probabil cand chiar n-a putut sa mai tina! Asta nu a influentat cu nimic procesul, ce-i drept asa am precedat cam dupa o luna jumate nu in primele 1-3 saptamani!
Roxana si Eric (11 Septembrie 2006)
Ei au nevoie de noi! Haideti sa-i ajutam!
teodoral spune:
Vai ce ma bucur ca nu sunt singura.
Si noi cand am inceput procesul, cand o puneam pe olita pt lipsa mare, parca ii era frica sa-i dea drumul in gol.
Pana o data cand probabil nu s-a mai putut abtine si de fericire am facut valuri prin camera.
De atunci, se chinuie sa faca si de mai multe ori una dupa alta doar ca sa o laud.