Arta Conversatiei/Arta Compromisului
Mai tineti minte " Arta Conversatiei" de Ileana Vulpescu? Pe vremea lui Ceasca, cei care o aveau o inchiriau cu ora celor care vroiau s-o citeasca, in bucatarie....Mie mi-a placut extraordinar de mult...
Sambata am cumparat " Arta Compromisului", urmarea, aparuta in 2002. Acum spune lucrurilor pe nume, ca se poate, dar... nu a mai avut acelasi farmec... Personajele sunt aceleasi, mai imbatranite, etc, dar toate se plang de fostul si actualul regim politic (nu ca n-ar avea dreptate...)Arta Conversatiei a fost extraordinara prin subtilitate, a spus totul printre randuri.... cea de acum e plina de CC-PCR,FSN,etc...
A mai citit-o cineva?
V.
veni, vidi, Victorie!
Raspunsuri
Sorina spune:
Am citit-o si eu! Are atata tristete in ea! Atata "crunta dezamagire"! Si totusi atat de multe explicatii intre personaje! Mi-a placut mult (in sensul ca mi-a ridicat multe semne de intrebare) "nu iubim niciodata pe cei care merita"...(care ne-ar face fericiti cu adevarat). mi-a placut....insa mi-a lasat asa un gust amar .....
Cristina spune:
Eu am fost indragostita de "Arta conversatiei" (de aici si numele fetitei mele - Sanziana). "Arta compromisului" nu stiam ca a aparut, dar iti multumesc ca mi-ai spus. O voi cumpara si eu.
osolita spune:
Si mie mi-a placut tare mult Arta Conversatiei, la vremea aia mi se parea o carte extraordinara si inca se mai numara printre cartile mele preferate. De Arta Compromisului n-am stiut pana azi si daca spuneti ca nu-i grozava nici nu cred c-o s-o citesc, prefer sa raman cu amintirile frumoase pe care mi le starneste "Arta Conversatiei".
Victoria spune:
Acum, eu nu vreau sa ma erijez in critic literar, a doua carte este foarte buna, dar, cum s-a spus si mai sus, lasa un gust tare amar...examinarea scenei politice de la/si dupa revolutie, cainii vagabonzi, tot....Totul in negru, nimic bun, nimic pozitiv, fara speranta..
V.
veni, vidi, Victorie!
mamica dulce spune:
si eu am citit cam tot ce am prins dintre romanele Ilenei Vulpescu...aici cu mine am Arta compromisului,Ramas bun casei parintesti,Saruta pamantul acesta ...
intr-.adevar Arta compromisului iti lasa un gust cam amar,dar este scrisa in frumosul stil din Arta Compromisului,eu zic ca este o carte buna ...
hei fetele din Germania ce carti aveti voi ,poate facem un schimb cultural?????va roooooog pt ca eu sunt disperata fara carti si tot ce am e citit,recitit si rascitit!!!!
Adela spune:
Arta compromisului da... Nu pot spune ca mi s-a parut o carte trista ci... realista... e cumplit de adevarat tot ce s-a scris acolo. Ca realitatea este una trista asta e altceva....
Ce mi-a placut e ca pe langa aspectele politice ia in deradere si romano-fobia = "placerea monomaniaca de a lua-n deradere tot ce tine de neamul asta" (parca si pe forum am vazut asa ceva... eh!).
Si o gasesc putin diferita de Arta Conversatiei. Arta compromisului e mai.... aspra.
ps Dar o continuare la Arta Conversatiei este Carnetul din port hart.
Adela & Julia (1 an si 2 luni)
adadia spune:
Tocmai citesc Arta Compromisului si cand o termin imi dau cu parerea . Despre 'Carnetul din port hart '- n-am auzit si n-am
vazut-o . Arta conversatiei a fost si pentru mine cartea de capatai a tineretii mele - alaturi de Invitatie la vals - a lui Drumes ( cred ca am citit-o de 10 ori . Cartile astea doua le-am iubit din tot sufletul . Si am mai citit de curand " Candidati la fericire " -povestioare in stilul ei , de a diseca viata si gandirea omului .
N-am citit "Saruta pamantul acesta " .Ati citit-o ?
mamica dulce spune:
da,am citit eu,o am cu mine aici,este o poveste frumoasa despre daci,in perioada cuceririi de catre romani,cu Decebal si ..merita sa o citesti,mie mi.a placut mult.
Laura _Oprescu spune:
nu am citit Arta compromisului, nici nu stiam ca a aparut...o sa o comand si eu ...am citit cartile scrise de Ileana Vulpescu, iar Arta conversatiei a fost cartea pentru care m-am hotarat sa fac filologia...superba...la fel este si Frumoasa Domnului a lui Albert Cohen...cine a citit-O?