Sarmale
Raspunsuri
Lidia spune:
Eu pun porc/vita in proportie 50/50, ceapa si orez. Nu prajesc ceapa, ca si asa sunt ele cam solicitante pentru ficat. Arome: piper pisat, cimbru. Altii pun marar. Pasta de tomate, sare dupa gust... se amesteca ... amestecul si se impacheteaza in foile de varza. Pentru mai multa fragezeala poti sa pui printre ele cateva bucatele de sunculita (eventual afumata) si 1 bucata de ardei gras, rosu...
Oua nu am pus niciodata in umplutura pentru sarmale (in general in tocatura cu orez, nu se pune ou... orezul o tine adunata).
Bafta...
Sa incerci sa-i multumesti pe toti... o tentativa ce se va dovedi imposibil de finalizat.
Lidia
mama de Dan Andrei (7 ani) si mitzi mic pe drum - 14 saptamani si-un pic
Marianar spune:
SARMALE DIN CARNE DE PUI CU COSTITA AFUMATA
-1kg carne pui
-varza murata
-200g ceapa
-100g bulion
-150ml ulei
-150g orez
-250g rosii
-200g costita afumata (o poti toca si amesteca cu carnea de pui sau in fiecare sarma pui o fasiuta de costita)
-sare, piper dupa gust si un praf de boia de ardei
Pofta buna!
osna spune:
initial postat de claudia a
Sarmalutze grozave!
Se foloseste atat varza acra, cat si varza proaspata oparita intreaga in 2 litri de bors (sau in apa cu sare, dar la fiert tot trebuie bors)…
1 kg carne amestec porc vita
4-5 cepe
2-3 morcovi
o bucatica de telina
o legatura mare de marar
o cana de orez
bulion sau suc de rosii
cimbru
delikat
putin piper (boabe pentru pus in cratita sau fin pentru compozitie)
Se caleste ceapa in ulei, se adauga morcovul si telina….cand se moaie acestea se adauga orezul (pus in prealabil in apa cam cu ¼ de ora inainte ca sa se umfle putin), cimbrul, delikat si piperul fin si se calesc toate adaugand daca e nevoie cate o cescuta de apa…..se da la racit…
Dupa ce se raceste se adauga carnea, mararul taiat marunt…se aseaza intr-un ceaun un strat de varza tocata marunt, codite de marar sau cimbru….se impaturesc sarmalele se aseaza straturi in colacei, pe fiecare strat punandu-se putin bulion sau suc de rosii…..deasupra de tot se pune o frunza mare de varza si o farfurie + apa cat sa le cuprinda…….se da la cuptor la foc mare pana incep sa fiarba si apoi la foc mic pana fierb (aprox.1 h)……eu nu pun oua, se leaga si fara ou……SUNT SUPER DELICIOASE!
osna spune:
initial posta de missiday
Sarmalele pe care le fac eu sunt foarte apreciate de cei din familie si prieteni dar nu stiu daca pot sa spun ca sunt bune, bune.O sa-ti scriu reteta si daca te hotarasti sa le faci, tu dai verdictul.
1 kg carne tocata (eu pun 750g de vita si 250g de porc din motiv de ...silueta)
2 oua
3 cepe
1 cescuta mica de orez
suc de rosii
300g costita afumata
condimente pt. carne tocata(eu am gasit amestecul deja facut la pliculete, dar poti pune :sare, piper, vegeta)
Se prajeste ceapa putin(2), se adauga orezul si putina apa si se lasa sa se umfle orezul putin.
Dupa ce se racesc orezul si ceapa ,se amesteca cu carnea, ouale si codimente.Se modeleaza sarmalute mici care se aseaza in cratita intr-o cratita larga in care ai pus varza taiata foarte subtire, ceapa tocata marunt(1), 1/2 din costita)
Dupa ce ai pus un rand de sarmalute , pui suc de rosii si putin ulei, apoi iar sarmalute, etc.
Peste ultimul rand de sarmalute pui iarasi varza, restul de costita si putin suc de rosii.
Le fierbi putin pe aragaz(la fiert pui apa si putina zeama de varza , asta daca nu a fost prea acra varza), apoi le bagi la cuptor la foc mic.Au o savoare deosebita daca la fiert pui si putin vin alb.
osna spune:
initial postat de veronicai
SARMALE
din carne de porc cu varza acra si costita afumata pentru 10 persoane
Ingrediente: Carne de porc (fara os) - 800 de grame, varza acra 4-5 kg, 4 cepe; pasta de rosii - 100 de grame; apa sau supa de carne 1,5 litri, boia de ardei 2 grame; untura de porc sau ulei - 250 de grame; orez - 100 de grame; piper - 5 grame; cimbru 2 grame; cotita afumata 300 de grame, 10 rosii mici; sare - 20 grame; zahar 20 de grame, 2 frunze de dafin
Carnea se trece prin masina de tocat (sita mijlocie), impreuna cu doua cepe taiate marunt si inabusite in untura si putina apa. Apoi, se amesteca cu orezul (fiert pe jumatate si racit la jet de apa rece), jumatate din catitatea de piper pisat, cimbru si sare. Separat , se aleg foile de varza (fara rupturi), taindu-le in bucati potrivite. Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune püutin din compozitia de carne (de marimea unei nuci mari), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se ,astfel, forma de sarma. Pe fundul unei cratitte sau unui vas de jena, se pune varza taiata ca taiteii fini, apoi, pe margine, de jur imprejur se aseaza sarmalele, iar in mijloc costita afumata (bucata intreaga) si restul de varza tocata. Ceapa ramasa se taie in felii subtiri si se caleste in untura sau ulei pina ce se ingalbeneste; se adauga boiaua deardei, apoi se se stinge cu pasta de rosii si cu supa de carne (sau apa).
Totul se toarna peste sarmale; se adauga o crenguta de cimbru, frunzele de dafin, zaharul si restul boabelor de piper.
Se lasa sa fiarba la foc mic 2,5 ore, apoi cratita se introduce in cupor, aranjind rosiile deasupra sarmalelor ca sa se rumeneasca.Sarmalele se servesc cu cate o felie de costita fiarta si cu mamaliga.
simonaM spune:
fetelor care ati facut sarmale cu varza creata?sa imi spuneti si mie cum a iesit,sau cum se face cu ea.mona78
Camelia spune:
Eu am facut sarmale cu varza creata si au iesit bune.Varza am oparit-o frunza cu frunza.Trebuie avut grija la oparit, ca varza creata are frunza subtire si se inmoaie repede si se rupe usor.
quote:
Originally posted by simonaM
fetelor care ati facut sarmale cu varza creata?sa imi spuneti si mie cum a iesit,sau cum se face cu ea.
mona78
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
otau spune:
Sarmale
Cantitatile le pun "la ochi"
Carne de porc (fleica amestecata cu pulpa)
Orez
Bulion
Ceapa
Marar
Cimbru
Sare, piper, delikat
Intr-o tigaie pun ulei apoi trag un pic ceapa (f.f.putin). Adaug orezul spalat bine. Mai las pe foc pana cand se umfla orezul, si apoi adug putin delikat. Se lasa la racit.
Carnea se amesteca cu amestecul de mai sus, se adauga marar, cimbru, bulion, piper si sare dupa gust. Se amesteca bine si se mai pune apa rece (in felul acesta, sarmalele vor fi foarte moi si iti vor lasa senzatia ca se topesc in gura). Se invelesc in foi de varza murata sau in foi de vita.
Eu le fierb in oala sub presiune si intr-o ora si jumatate sunt gata.
La fundul oalei pun varza tocata(sau foi de vita de vie intregi). Cateodata mai adauga cate o feliuta de sunculita afumata printre randurile da saramale. Le umplu cu apa si mai adaug o lingura doua de bulion.
simonaM spune:
multumesc mult fetelor....eu niciodata nu am facut cu varza creata...da nu mai fac cu varza dulce ca e prea goasa si deabea impachetez sarmalele...o sa incerc cu varza creata...cred ca tot asa de buna e ca si aia dulce.va multumesc fetelor inca o data.o sa va sciu pe simbata sa va spun cum au iesit.pa pamona78