despre SF
Ma bag si io un pic cu voi la vorba, desi nu prea am timp sa citesc, dar lectura ramane una dintre placerile vietii.
Nu stiu daca ati mai discutat despre acest domeniu al literaturii, povestirile stiintifico-fantastice. Pe vremea cand eram copil, acest gen era atat de indragit, incat erau o gramada de pusti cu caiete dictando la un foc de tabara in fata blocului, povestind despre OZN-uri si extraterestri.
Pentru mine, cea mai fascinanta povestire SF a ramas Sfarsitul Eternitatii de Asimov. Ah, si a mai fost una care mi-a placut: Picnic la marginea drumului a fratilor Strugatsky.
Acum incerc sa citesc o nuvela "Casa nemuririi"...sau ceva de genul asta...dar nu m-a mai prins atat de tare. Sa fie oare si varsta?
Apropo, credeti ca genul asta se adreseaza in special tinerilor care au o capacitate imensa de visare? Sau ce s-a intamplat cu mintea mea de a ramas cramponata in realitate si nu mai vrea sa zboare?
Uh, nu vreau sa ma intristez la gandul ca am pierdut ceva atat de pretios.
Va pup
Vilma.
Raspunsuri
danitin spune:
Nu cred ca este vorba de varsta. Mai repede de dispozitie. Mie imi plac foarte mult romanele S.F. dar, mai ales daca sunt mai sofisticate, nu reusesc sa le "devorez" din prima pentru ca nu reusesc sa-mi imaginez atmosfera, personajele, situatiile... Acum citesc "Dune", dar imi plac mult si cele din seria heroic fantacy, Stephen King, A.E. van Voght, H.G. Wells...
iren spune:
quote:
Originally posted by danitin
Nu cred ca este vorba de varsta. Mai repede de dispozitie. Mie imi plac foarte mult romanele S.F. dar, mai ales daca sunt mai sofisticate, nu reusesc sa le "devorez" din prima pentru ca nu reusesc sa-mi imaginez atmosfera, personajele, situatiile... Acum citesc "Dune", dar imi plac mult si cele din seria heroic fantacy, Stephen King, A.E. van Voght, H.G. Wells...
Eu am facut pasiune dupa cele de Stephen King!Ce-ai reusit sa citesti de el?Apropo,ai citit" orasul bintuit"?
Iren&Bogdanelu`
Ela spune:
"Dune" - toata seria - fac parte dintre cartile esentiale pe care le-as lua cu mine pe o insula pustie!
Am facut rost si de ultimele 2 carti - scrise de fiul lui Herbert, dupa moartea acestuia - si abia astept sa le citesc!
Sunt in engleza, in format electronic - cine le vrea, cu placere!
Inainte de interviuri sau sedinte mai spinoase citeam "Canonicatul" - nu va mai spun ca lasam auditoriul masca!
Victoria spune:
Si eu tot Dune, ai dreptate cu Canonicatul... dar sa nu ai mari sperante de la cartile lu' fi-su, citeste-le ca si cum n-ar avea nici o legatura cu "Dune" (nici nu au mare lucru), ca ALTFEL O SA FII DEZAMAGITA...
v
veni, vidi, Victorie!
Julie spune:
Eu nu sunt fan al literaturii SF, mai degraba un cititor fidel al revistelor de tip Nature :)))
Cu toate astea, am citit acum vreo trei ani o carte apartinand genului - se numeste "Body of Glass", de Marge Piercy (am editia din Penguin Fiction), care mi-a placut tare mult. Sunt curioasa daca a mai citit-o cineva si ce parere are despre - sau daca a mai citit ceva de aceeasi autoare - si ce anume...
Kehleyr spune:
Julie, eu am citit "Body of Glass" si m-a impresionat foarte tare. Mi s-a parut nu numai SF, ci si un studiu despre cum definesti umanitatea -- ceva in genul episodului din Star Trek cand se judeca daca Data are dreptul sa decida pentru el insusi, daca asta spune ceva cuiva . Si eu am mai cautat carti de ea pe Amazon, dar nu am mai gasit. Se pare ca nu prea scrie beletristica.
Mie mi se pare ca SF-ul nu tine de varsta. Tatal meu (care mi-a transmis microbul) citeste si acum, la peste 50 de ani.
As putea vorbi la nesfarsit pe tema asta . "Sfarsitul eternitatii" este si pentru mine una din cartile de capatai, alaturi de "Eon" a lui Greg Bear -- care la noi nu s-a tradus. De fapt eu nu prea citesc ce apare tradus pe la noi. Ca autori imi plac Asimov, Greg Bear, Clarke (clasic!), Vernor Vinge, David Brin si Gene Wolfe - seria "The Book of the New Sun".