Ce stiti despre toxoplasmoza?????
v-ati facut aceasta analiza in timpul sarcinii? Cit de mult poate afecta copilul?
Mel
Raspunsuri
GabiG spune:
Cred ca s-a mai discutat. Ai dat cautare inainte de a posta? incearca!
Succes!
si Francesca 1an2 luni
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
http://f1.pg.photos.yahoo.com/adigabi
Denisa_35 spune:
Toxoplasmoza este o zoonoza, o boala care se transmite prin preparate din carne de vaca insuficient preparata termic sau produse lactate de la vaca atinsa de aceasta boala, si microbul mai exista si in fecalele de la pisici..asa ca aar fi mai bine pentru femeile insarcinate sa nu aiba pisici prin preajma in timpul sarcinii.
Eu mi-am descoperit-o intamplator, in urma unei urticarii cronice careia nu-i dadeam de cap.
Am fost trimisa la Institutu Cantacuzino, singurul loc unde de fac aceste analize speciale. Sunt doi titri care se fac : IgG (memoria celulei care arata ca ai fost infectat cu Toxoplasma Gondii) si IgM - titrul de faza acuta. Infectia cu Toxoplasma este foarte periculoasa daca se produce pe timpul sarcinii (in special in primele 4 luni, cand are loc organogeneza). Poate da malformatii foarte severe ale fatului sau poate provoca chiar moartea acestuia. (Asta inseamna IgM - pozitiv).
La mine IgG-ul a iesit pozitiv (cu valoare destul de mare)si IgM-ul negativ, ceea ce inseamna ca infectarea a avut loc inaintea sarcinii si corpul meu deja produce anticorpi. In timpul sarcinii, am repetat aceste teste de 2 ori, si intre timp IgG-ul a scazut si IgM-ul a ramas negativ. Si copilul meu s-a nascut fara nici o problema.
De fapt, 90% din femeile planetei sunt purtatoare, dar numai foarte putine fac boala! Este periculoasa pentru femeile insarcinate, si de aceea in mod normal ar trebui ca analizele acestea sa fie obligatorii pentru toate gravidele, ceea ce din nefericire nu se prea intampla. Exista un set de analize care se fac la Institutul Cantacuzino pentru femeile insarcinate. Ar fi bine sa le faci, chiar daca ca pret sunt destul de piperate (costau acum 3 ani - 300.000 lei/analiza)...acum or fi mai scumpe!
Dar e bine de facut...ca sa ai liniste!
Denisa si copilul Alecu
mnicol spune:
Eu zic sa mergi la Cantacuzino sa-ti faci analizele. Detalii privind costul analizelor poti sa gasesti la www.cantacuzino.ro
Manuela
Marox spune:
Eu nu aveam imunitate si in fiecare luna am facut cite o analiza de singe. Nu am mincat carne de vita, nici de miel/oaie, nici ridichi, capsuni sau alte legume/fructe care au fost in contact cu pamintul. Chiar daca nu e interzisa consumarea acestor alimente cu prevederile de rigoare, carne care sa nu fie in singe si legume foarte bine spalate am zis sa nu risc. Si am evitat pisicile.
Si eu stiam ca toxoplasmoza provoaca malformatii ale fatului. De aceea am fost foarte surprinsa cind am cunoscut o doamna care mi-a spus ca a facut boala asta in luna a sasea. I-am vazut si baietelul, e perfect normal. Doamna respectiva zicea ca a trebuit sa faca o ecografie in fiecare saptamina si o amniocenteza.
Din cite am citit, in primele luni de sarcina poti s-o iei mai greu, dar urmarile sint grave, in timp ce in ultimele luni o iei mai usor, insa e mai putin grav. De aceea se fac analize de singe in fiecare luna, descoperita la timp, toxoplasmoza se poate trata fara ca bb sa fie afectat.
crinuta spune:
Mel, si eu vreau sa fac analiza asta inainte de a ramane insarcinata. Eu am trait cu pisici ani de zile, si este mai bine sa fiu sigura, insa am inteles ca exista si tratament pe perioada sarcinii.
pupici
Crinuta
dienuca spune:
In primul trimestru este critica. Daca ai IgM-ul pozitiv, inseamna ca acum dezvolti boala. Automat vei avea si IgG-ul pozitiv, care iti va arata anticorpii care deja ii ai. Daca IgM-ul este negativ si IgG-ul pozitiv, inseamna ca ai avut la un moment dat boala, organismul tau a reactionat si, in functie de titrii anticorpilor, este ok sau nu.
Asupra sarcinii boala, dupa cum a spus si Denisa, poate da malformaii grave, pana la moartea fatului, ceea ce este cea mai buna varianta in aceasta situatie. Crede-ma, nu are rost sa-ti povestesc cum arata o sarcina in luna 6 cu toxoplasmosa. Dar femeia nu a pierdut sarcina, pentur ca a luat medicamente pentru pastrarea si fixarea sarcinii, din pacate. Din pacate, inveitabila intrerupere de sarcina a avut loc. Nu manca carne tocata (mici, chiftele), friptura in sange, lapte ne pasteurizat, branzeturi de la tarani cat timp esti insarcinata. Poti evita si alte infectari (listeria) care tot in primul trimestru dau malformatii, din cauza ca pot trece bariera placentara. Daca te infectezi cu toxoplasmosa dupa primul trimestru, tinand cont de virulenta infectiei, copilul poate fi in regula, pentru ca nu mai trec bariera placentara.
Diana
cristalina spune:
Buna,
Ma tot uit pe forum de 3 luni (de cand ne chinuim sa avem un bebe...:)))
Insa ma gandesc ca e bine sa scriu acum, mai ales ca stiu "cu ce se mananca" subiectul...
Eu am avut toxoplasmoza care s-a manifestat...si s-a manifestat rau...:)
Doi ani de zile ni s-a interzis sa incercam sa avem copii, am facut nenumarate tratamente, ultimul l-am facut in primavara asta, dupa 4 ani!...IgG-ul este inca imens ...:)...dar am primit verde...:)
Ce am vazut in anii astia de tratamente si de ture la spital nu doresc nici dusmanilor mei, asa ca sfatul meu este sa faci analizele inainte. Numai ca sa evitzi sa vezi atatea nenorociri cand o sa fii insarcinata si tot ar trebui sa le faci.