defect septal atrial

defect septal atrial | Autor: iulia_b

Link direct la acest mesaj

Baiatului meu de 4 ani jumate i s-a descoperit recent cu ocazia unei internari in spital (prima de altfel)un defect septal atrial tip osteum secundum cu refluare tricuspidiana gr 2. Cei care aveti copilasi cu astfel de diagnostic ce recomandari ati primit de la medic? Ma intereseaza in strainatate ce abordare are aceasta boala? Noua ne-a zis control periodic la 6 luni deocamdata fara nimic altceva. Pana acum n-a avut boli grave decat simple raceli, n-a facut niciodata pneumonii, nici n-am observat sa oboseasca anormal la efort.
Ceea ce ma intriga cel mai mult este ca boala i s-a descoperit intamplator noi internandu-ne in spital cu o viroza mai urata (a fost suspect si de meningita). A fost descoperit un suflu si apoi i s-a facut ecografie. De ce nimeni pana acum, desi a fost consultat de mai multi medici inclusiv unul cu specializare cardiologie pediatrica nu l-a remarcat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Pt. ca singurul indiciu este acel suflu , care poate fi de grad 1 spre exemplu. Acest tip de defect se poate inchide de la sine , de aceea se asteapta.

Richard..... http://www.youtube.com/watch?v=U5POHmIIujg

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flower-power spune:

Din cate stiu si eu ,care nu sunt de specialitate ,dar am baietelul operat pe cord ,pt o afectiune
mai grava decat DSA ,intr-adevar se
poate inchide de la sine sau nu ,
acest defect de sept .Nu stiu daca
explicatia pe care ti-a dat-o xio
este una suficienta ,nici noi n-am fost diagnosticati la nastere desi era vb de un diagnostic mai grav ,iar in 4 luni ,l-a vazut de 15 ori medicul de familie ,pt ca simteam ca ceva-i in neregula ,dar imi spunea doar ca-i rasfatat .Asta timp de 4 luni ...pana am decis sa consult un alt medic ...Pot sa-ti spun ca cunosc cazuri insa ,dintre cunostintele mele ,care au fost diagnosticati si mult mai tarziu ,respectiv dupa 35 ani
sau 16 ani ...Despre medicul cardiolog ce pot sa-ti spun ,cred ca el ar fi trebuit sa auda suflul ,doar asta este specialitatea sa ,insa este stiut deja ca sunt medici si medici .



The most beautiful thing in life is LIFE itself

Mara mami de Tibi-Mares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Fara o ecografie diferentierea intre un suflu inocent si unul organic (adica, dat de o modificare in structura cordului) se poate face uneori foarte greu.
Mai ales cand defectul respectiv e mic si nu are alte consecinte decat suflul.

Sunt foarte multi care ajung sa fie descoperiti cu DSA total intamplator la varsta adulta si chiar la batranete iar altii, mai ales cei la care defectul este mare si exista alte malformatii cardiace asociate, pe langa suflul cardiac exista si afectarea starii clinice.

Sincera sa fiu, daca la ai mei ar mai fi persistat suflul pe care l-au avut cand s-au nascut as fi mers obligatoriu sa le fac ecografie cardiaca.
Si asta sfatuiesc pe toti parintii sa faca, in cazul in care la consult pediatrul a decelat un suflu cardiac.
Macar sa stii ce e!

Nu stiu insa care sunt protocoalele dupa care se ghideaza pediatrii in evaluarea unui suflu cardiac. Vorbeam doar de cazul baietilor mei....

Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

in BE la orice anomalie auzita la stetoscop (nu stiu termeni medicali in romana) te trimite la ecografie.

Laura a avut programare la ecografie la 1 zi dupa ce am iesit din spital deoarece pediatra auzise ceva in neregula. Ecografistul de adulti a gasit doar un flux de sange anormal intre 2 din camere insa nici o gaura, apoi a fost consultata de o specialista in copii mici de la Universitatea din Gent care a gasit 2 gauri de 2mm. Gaurile s-au inchis la 6 luni singure, dar de la 3 luni nici un medic generalist/pediatru nu a mai auzit nimic in neregula, singura care auzea ceva era cea de la universitate.

unde vreau sa ajung - in cazul nostru a fost nevoie de un medic specializat pe copii mici pentru diagnostic.

Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Suflul este de gr 3/6 la apex si in spatiul i.c stang parasternal. La nastere si ulterior acest suflu n-a fost remarcat decat acum la internare. Asta ma nedumereste.
Is pe fuga, multumesc pt raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Iulia, sunt cardiolog (de adulti). Asa cum ti s-a explicat deja aici, intr-un procent variabil (dar semnificativ) de cazuri DSA se inchid spontan; iar forma ostium secundum este cea mai "benigna" si cu sansele cele mai mari de vindecare spontana.
Asta este motivul pt care atitudinea cea mai corecta este de asteptare si de evaluare din 6 in 6 luni. Nu te apuci sa supui un copil riscurilor unei operatii pt o afectiune care se poate rezolva de la sine sau cu care, daca e minora, se poate trai bine-mersi doar cu anumite precautii.
Deci pt moment stai linistita si-doar- nu ignora problema, mergi la controale; daca se poate la acelasi medic si cere inregistrare, pt ca treaba sa poate fi urmarita de acelasi "ochi"

Naty
mamica Iuliei Elena (30.01.2008)
DOAMNE,TINE-O SANATOASA PE MINUNEA MEA!
Iulia mea
www.onetruemedia.com/shared?p=524cc5223d57ca1ff422c0&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Minunea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flower-power spune:

Parerea mea ,de parinte care a petrecut ceva timp (nu mult) prin sectiile de cardiologie pediatrica ,chirurgie cardiologie ,...,este sa te adresezi unui spital si unui medic bun sau chiar si pt a second opinion .Nu-i nici o bagatela ,stiu cat de speriat poti fi ca parinte cand auzi asa ceva ,dar sunt diagnostice mult mai grave decat acesta.Este bine sa ajungi intr-un centru bun ,pt a fi diagnosticat in primul rand corect si neaparat sa mergi la controale .Sa gasesti un medic cardiolog pediatru (care sa-ti si inregistreze controalele echo )in care sa ai incredere si sa speram ca o sa se inchida ,depinde de marime inteleg si uneori ,si de varsta .Si chiar de va fi nevoie de interventie ,stiu ca se pot rezolva acum si fara sa fie necesara interventia pe cord deschis cum se proceda inainte cu cativa ani (au aparut niste devices ,care sunt introduse prin cateter si peticesc defectul )Nu stiu din ce oras esti ,dar iti pot recomanda cu caldura Centrul din TG.Mures unde noi am mers ,am fost operati de catre Prof.Radu Deac si mergem in mod regulat la control .Singurul cardiolog pediatru din oras ,care l-a diagnosticat corect la simpla auscultare ,mi-a raspuns la intrebarea "Ce se poate face ?","Faceti altul " ...Adica alt copil ...



The most beautiful thing in life is LIFE itself

Mara mami de Tibi-Mares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_r spune:

Cati mm are DSA?
Ania are DSA foramen ovale de 4-5 mm si DSV de 3.73 mm.medicul mi-a spus sa asteptam sa vedem cum evolueaza pana la controlul din septembrie.

Anya-Dumitra si Matei



oana si matei(12 NOV.2003)si ania-dumitra(26.10.2007)http://community.webshots.com/user/oana_r_76?vhost=ania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Are aprox 4 mm.
Multumesc de raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Suflul acela probabil nu a fost depistat la nastere pt. ca DSA-ul era mare. In cazul unui defect mare nu se aude suflul. DSA-urile se pot inchide de la sine in primii 4 ani , daca acum se aude suflu de gr 3/6 inseamna ca s-a mai inchis putin.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput