Ajutooor!!candida in gatut...

Ajutooor!!candida in gatut... | Autor: PUIUMIC

Link direct la acest mesaj

Rog mamicile care au trecut prin asta sa-mi dea un sfat.Baietelului meu de 3ani jum i-a iesit la exudat candida in gatut de 2ori,prima data dr ia dat fluconazol timp de 5 zile,dupa 2 sapt am repetat analiza si rezultatul a fost acelasi,acum dr mi-a zis sa-i dau cu glicerina cu stamicin...doar atat.Nu stiu daca mai exista si alt tratament mai eficient ca deja sunt ingrijorata ca nu-i mai trece.Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns neliana spune:

Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de ciuperci ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta. La nou-nascutii si sugarii sanatosi candidoza bucala nu reprezinta o problema serioasa, ea fiind tratata si vindecata foarte usor.
cauzele aparitiei sunt:
Candida, ciuperca ce determina candidoza bucala este prezenta in mod normal, in cantitati mici, la nivelul gurii si a altor mucoase ale organismului. In mod obisnuit, ea nu produce leziuni. In conditiile aparitiei unor factori favorizanti, ciuperca se inmulteste excesiv si necontrolat invadand tesuturile din jur.
Candidoza bucala este determinata cel mai frecvent de Candida albicans, dar pot fi implicate si alte genuri precum Candida tropicalis, Candida krusei, Candida parapsilosis sau Candida glabrata.Inmultirea acestei ciuperci este controlata de o serie de bacterii prezente la nivelul mucoasei bucale. Aparitia unei noi bacterii la nivelul gurii ce rupe echilibrul dintre microorganismele deja prezente aici, va permite ciupercii sa se inmulteasca in mod necontrolat.

Alti factori ce cresc riscul de aparitie a candidozei bucale sunt:
- un sistem imunitar deficitar (abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este deteriorata). In conditiile unui sistem imunitar normal, candida nu se poate dezvolta excesiv
- sugarii sunt mai predispusi la aparitia candidozei bucale deoarece sistemul lor imun nu este complet dezvoltat. Astfel, candidoza bucala este foarte frecventa in primele saptamani de viata
- batranii au un sistem imunitar slabit, acestia fiind predispusi la aparitia candidozei bucale
- pacientii HIV pozitivi au risc foarte mare de a dezvolta candidoza bucala. Aproximativ 90% dintre acestia au dezvoltat candidoza bucala cel putin o data pe parcursul evolutiei bolii
- pacientii cu diabet zaharat sunt, de asemenea predispusi la candidoza, deoarece nivelul crescut al glucozei in sange reprezinta un factor favorizant pentru cresterea in exces a ciupercilor
- uscaciunea mucoasei bucale (xerostomia) poate sa apara fie prin folosirea excesiva a apei de gura, fie datorita unor afectiuni medicale, precum sindromul Sjogren
- sarcina. Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizand aparitia candidozei
- igiena orala precara (in special la cei cu proteze dentare)
- abuzul de antibiotice. Acestea pot favoriza aparitia candidozei prin alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul mucoasei bucale.

Puteti incercaBandijonarea bucala cu iaurturi ce contin culturi vii de bacterii (se poate verifica eticheta produsului) poate ajuta la vindecarea candidozei. Iaurtul ajuta bacteriile sa prolifereze la nivelul mucoasei bucale, impiedicand astfel inmultirea ciupercilor.
Pentru a reduce disconfortul creat de candidoza bucala se recomanda:
- consumarea de lichide reci, precum apa rece sau ceaiul cu gheata, de inghetate sau sucuri de fructe congelate
- consumarea alimentelor ce sunt usor de inghitit, precum gelatina, inghetata sau cremele
- daca depozitele bucale sunt dureroase se recomanda folosirea paiului atunci cand se consuma lichide
- clatirea gurii de cateva ori pe zi cu o solutie salina. Saramura se prepara din 5g de sare si 200ml de apa calduta.

ANTIFUNGICELE CU ADMINISTRARE SISTEMICA

Spre deosebire de antifungicele topice cele cu administrare sistemica afecteaza intregul organism. Pot fi folosite singure, in infectii fungice usoare, sau in asociere cu antifungicele topice, atunci cand infectia este severa.
Pot fi folosite, de asemenea, pentru prevenirea aparitiei candidozei bucale la persoanele cu afectiuni medicale ce slabesc sistemul imun.
Antifungicele orale nu sunt recomandate in sarcina, datorita riscului de afectare a fatului. Totusi, in cazuri grave, in care infectia micotica s-a extins pana la nivelul sangelui, aceste medicamente sunt necesare.
In cazuri rare, medicatia antifungica sistemica poate fi administrata si intravenos.

Medicamente ce se elibereaza fara prescriptie medicala:
- violetul de gentiana 1% este o solutie colorata ce distruge bacteriile si fungii, inclusiv ciuperca ce produce candidoza
- apa de gura cu proprietati antiseptice este recomandata pentru prevenirea aparitiei candidozei bucale la persoanele cu SIDA.

Medicamente ce se elibereaza cu prescriptie medicala:

Poliene


Exemple:
- nistatin
- amfotericina B
Nistatinul si amfotericina B sunt medicamente antifungice pentru uz topic, aplicandu-se direct pe depozite alb-branzoase de la nivelul mucoasei bucale.
Mod de actiune: polienele stopeaza cresterea fungilor, oferind sistemului imun posibilitatea de a distruge ciuperca.
Indicatii : polienele se recomanda in tratamentul candidozei la sugari.
Uneori medicul poate recomanda mamei sa-si aplice medicamentul pe mameloane pentru a preveni extinderea candidozei la acest nivel.
Eficienta : Nistatinul si amfotericina B sunt mai eficiente cand vin in contact direct cu zona afectata. In cazul sugarilor, tratamentul trebuie continuat cel putin 48 de ore dupa ce depozitele au disparut.
Majoritatea copiilor fara deficiente ale sistemului imun raspund la acest tratament.
In infectiile fungice persistente sau recurente tratamentul se poate prelungi.
Efecte secundare: cele mai frecvente efecte secundare sunt:
- greata
- varsaturi
- diaree.

De retinut!

Nistatinul si amfotericina B au eficienta maxima daca sunt aplicate direct pe zonele afectate, deci este important ca acestea sa se aplice corect, pe ambele parti ale gurii. Solutia medicamentoasa se roteste in gura cat de mult este posibil inainde de a fi inghitita sau aruncata.
Deoarece preparatele de nistatin contin zahar, ce poate duce la aparitia cariilor, se recomanda clatirea gurii la 5 sau 10 minute dupa administrarea medicamentului.

Derivati de imidazol

Exemple:
- miconazol
- clotrimazol
- ketoconazol
- fluconazol
- itraconazol.
Aceste medicamente sunt disponibile atat pentru administrarea topica cat si pentru administrarea sistemica.
Mod de actiune: derivatii de imidazol stopeaza cresterea fungilor, oferind sistemului imun posibilitatea de a distruge ciuperca.
Indicatii : aceste medicamente sunt folosite pentru cazurile care nu au raspuns favorabil la poliene (nistatin)
- miconazolul este folosit in tratamentul candidozei bucale la sugar si copilul mic. Forma injectabila este recomandata in tratamentul infectiei fungice ce s-a extins pana la nivelul sangelui
- ketoconazolul este recomandat in tratamentul candidozei bucale la copii si la persoanele cu un sistem imun precar. De asemenea, atat ketoconazolul, cat si fluconazolul sunt recomandate in tratamentul candidozei esofagiene.
Eficienta : derivatii de imidazol sunt eficienti in vindecarea candidozei bucale atunci cand tratamentul topic nu a dat rezultate. Ketoconazolul si fluconazolul pot vindeca si candidoza esofagiana.
Efecte secundare: desi derivatii de imidazol dau rareori efecte adverse, folosirea lor pot determina:
- greata, varsaturi si dureri abdominale
- dureri de cap
- prurit sau rash cutanat.

De retinut!

Drajeurile de clotrimazol au gust mai bun decat cele de nistatin. Clotrimazolul determina mai frecvent efecte secundare, comparativ cu ceilalti derivati de imidazol. In cazuri rare, el poate afecta ficatul, din acest motiv nefiind recomandat copiilor.
O serie de medicamente interactioneaza cu derivatii de imidazol, ducand la scaderea eficientei antifungicelor sau determinand afectiuni hepatice. Medicamentele ce nu trebuie administrate concomitent cu derivatii de imidazol sunt:
- o parte din medicamente folosite in tratamentul ulcerului (sucralfatul sau antagonstii de receptor H2)
- medicamente anticonvulsivante (fenitoinul)
- tuberculostatice (rifampicina)
- medicamente imunosupresoare, folosite pentru prevenirea respingerii organelor transplantate (ciclosporina)
- medicamente antialergice precum terfenadina si astemizolul
- anticoagulante precum warfarina.

Clorhexidina

Solutia de clorhexidina poate preveni aparitia candidozei bucale la persoanele aflate in tratament cu medicamente ce deprima sistemul imun. De asemenea, este recomandata la pacientii cu SIDA.
Clorhexidina poate determina patarea dintilor, a mucoasei bucale sau a limbii.

De retinut!

- nistatinul este un medicament recomandat in special sugarilor
- derivatii de imidazol sunt mai eficienti decat polienele, dar au mai multe efecte secundare
- atat polienele cat si derivatii de imidazol pot vindeca, in cele mai multe din cazuri, candidoza bucala.

In speranta ca v-am putut ajuta, va doresc vindecare rapida.


www.anunturipro.com
www.anunta.info

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns redi spune:

Multumesc, Neliana, si eu aveam o nelamurire cu candida.

Mergi la inceput