CASA DE SANATATE INTRODUCE NOI BARIERE

CASA DE SANATATE INTRODUCE NOI BARIERE | Autor: MICKYN

Link direct la acest mesaj

http://www.cnas.ro/?id=32
De curind, s-a pus aplicare un ordin al CNAS prin care se introduc noi bariere asiguratilor in a se folosi de servicii medicale . Toti asiguratii (salatiatii,pensionari, elevi, gravide, persoane cu handicap ,persoane intretinute etc) ,pentru a beneficia de servicii medicale (retete,consultatii, internari in spital, analize etc) trebuie sa faca dovada calitatii de asigurat printr-o adeverinta tip eliberata de CNAS ,care se elibereaza personal si care este valabila doar 3 luni.!!!! Va dati seama ce presupune asta ????? Toata populatia asigurata se prezinta la sediul CNAS pentru a-si ridica dovada!!! O mare magarie!!!!!!! Ce putem face ?????

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Eu am citit asa:

"ART. 22
(1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

Probabil o fi valabil ce spui tu pentru ceilalti asigurati, in afara salariatilor. Pana acum pensionarii dovedeau cu talonul de pensie...nu stiu cum o fi de acum.

Poate intra cineva avizat sa ne lamureasca.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

asta e un vis urat!
mie mi se pare imposibil sa ii ceri unui batran sa se calce in picioare la fiecare 3 luni!
si in afara de asta, au ei personalul necesar pt a face fata la avalansa de asigurati care se presupune sa ii viziteze de 4 ori pe an?!? si au program prelungit, sau se asteapta sa imi iau concediu ca sa trec dupa adeverinta?si inca o data, si pt copilul elev minor, pe care nu il pot lasa sa se plimbe singur prin institutiile statului? si cata vreme si la vot sunt comisii speciale care se deplaseaza la anumiti bolnavi, tu le ceri sa se prezinte personal? si in fond si la urma urmei, la ce naiba mai prevede legea existenta procurilor? sunt unele situatii cand chiar nu se poate sa dai imputernicire, cum ar fi la eliberarea buletinului, de pilda, dar ala are barem o valabilitate mare, nu trimestrial. mare cretinatate! nu, chiar nu cred ca ramane asa, pt ca se apropie alegerile si isi taie singuri creanga de sub picioare.

chris + alexandra

bebeii nostri

Mergi la inceput

Sau poate ne spun fetele din afara tarii cum e acolo...

Mi se pare ciudat sa nu gaseasca un sistem prin care spitalele sa-si verifice singure cu CNAS-ul daca pacientii au calitatea de asigurat, cum sa te trimita o data la 3 luni pe drumuri?

Macar daca ar functiona eliberarea lor prin mail/fax/posta, la cerere telefonica...

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Adina Iulia

Sau poate ne spun fetele din afara tarii cum e acolo...

Aici avem un card care seamana cu cardurile pe care le folosim sa facem plati. Avem un card pentru asigurarea universala medicare si cine are si pentru asigurarea privata. Daca merg la medicul de familie imi cere cardul medicare pe care il citeste cu o masina de citit carduri. Daca merg la dentist de exemplu si ma costa sa zicem 100 dolari iar asigurarea imi acopera 70%, atunci imi citeste cardul de asigurare privata si platesc 30 dolari iar pe chitanta imi apare 100 de dolari din care asigurarea mi-a platit 70.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Inex spune:

Si aici e la fel,avem un card cu care mergem la dr.Pe langa ,se mai plateste incepand de anul asta o suma modica la fiecare consultatie sau la farmacie in cazul in care se ridica medicamente compensate.

Inex ,de 2 x mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IT spune:

Simt o mare tristete la auzul acestor vesti.. Am parinti, matusi in virsta, bolnavi si nu stiu cum se vor descurca.Dar ma mai gindesc si la familiile tinere cu copii,serviciu si alte probleme si obligatii.Cind vor avea timp si nervi sa mai umble pe la ghisee si sa mai stea la cozi? Romania e tara in care sistemul se intoarce permanent impotriva populatiei. Cit e de greu dar sa fie si mai greu daca se poate..Fara mila..
In general in tarile EU e un sistem centralizat de informatii la nivel national. Toti rezidentii sint inregistrati iar spitalele au access permanent sa verifice.
Actul medical este garantat si oferit tuturor rezidentilor (cei care sint inregistrati cu numar personal sau identitate) nu conteaza cine sunt sau ce muncesc sau au muncit.
Urgentele sint obligati sa le acorde si nerezidentilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

si la noi tot un card este,tip bancar, cu el te duci la medic si ceri programare cat si medicamentele de la farmacie le scoti directcu cardul.Si acest card contine atat istoria medicala cat si toate datele tale de la sigurari sociale, adica contract de munca, somaj, pensii , maternitate tot.
Cea mai mare tampenie sa scoti harite la 3 luni, cate manca degeaba, bani cheltuiti aiurea cu functionarii, cand sunt atatea de facut

mami si Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

quote:
Initial creeata de MICKYN

http://www.cnas.ro/?id=32
De curind, s-a pus aplicare un ordin al CNAS prin care se introduc noi bariere asiguratilor in a se folosi de servicii medicale . Toti asiguratii (salatiatii,pensionari, elevi, gravide, persoane cu handicap ,persoane intretinute etc) ,pentru a beneficia de servicii medicale (retete,consultatii, internari in spital, analize etc) trebuie sa faca dovada calitatii de asigurat printr-o adeverinta tip eliberata de CNAS ,care se elibereaza personal si care este valabila doar 3 luni.!!!! Va dati seama ce presupune asta ????? Toata populatia asigurata se prezinta la sediul CNAS pentru a-si ridica dovada!!! O mare magarie!!!!!!! Ce putem face ?????

poze Tudor
poze 6 luni Tudor
7 LUNI
Tudor la 8-9 LUNI

Cred ca este vorba de persoanele CO-ASIGURATE!!!Adica,toate persoanele care nu au venituri dar au o persoana in familie care-i intretine.De ex,daca sotul/sotia nu lucreaza,inainte beneficia de consultatii gratuite pe baza adeverintei de la locul de munca a sotiei/sotului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

Pentru ca o persoana CO-ASIGURATA sa beneficieze in continuare de consultatii si servicii gratuite ,trebuie sa se prezinte la casa de asigurari din orasul/judetul respectiv,cu o seri de acte.
De ex,daca sotia este co-asigurata,pentru a obtine o adeverinta de la casa de asigurari,va trebui sa se prezinte cu:
-adev. de salariat de la locul de munca al sotului,
-copie dupa certificatul de casatorie,
-adev de la primarie ca nu realizeaza venituri,
-copie dupa buletinele ambilor soti...,etc.

Mergi la inceput

Iahim, pentru salariati si co-asiguratii lor vazusem ca este suficienta adeverinta de la angajator:
1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

Totusi, se pare ca restul vor face drumuri trimestriale, si anume:
a) pentru copiii in varsta de pana la 18 ani
b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, elevi,studenti ce nu realizeaza venituri din munca;
c) pentru tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, care provin din sistemul de protectie a copilului, ce nu realizeaza venituri din munca;
(d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, )
e) beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, ai Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ai Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai Legii nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
f) pentru persoanele cu handicap,
g) pentru bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, pana la vindecarea respectivei afectiuni,
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, care nu realizeaza venituri impozabile sau venitul este sub media salariului minim pe tara;
i) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani,
j) pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj,
k) pentru persoanele care sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane si se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii,
l) pentru persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare,
m) pentru pensionarii cu venituri din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit,
n) pentru persoanele care se afla in executarea masurilor prevazute la art. 105, 113 si 114 din Codul penal si pentru persoanele care se afla in perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate.
(acesta sunt doar necotribuabili, mai exista si o categorie de contribuabili din alte surse, care trebuiesc adaugati listei)

Ce-i drept, mai spune acolo ca nu li se va refuza dreptul la pachetul de servicii de baza unora din ei, daca fac dovada cu documentele de pana acum (dar cu obligatia de a aduce ulterior acea adeverinta de asigurat):
Pentru asigurarea accesului liber la pachetul de servicii de baza, persoanele incadrate la alin. (1) lit. a), i), j), k), l) si m) pot face dovada calitatii de asigurat, pana la obtinerea adeverintei de asigurat, pe baza documentelor la care se face referire in aceste prevederi.

Ce aiurea este.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput