ce sa fie?
buna ziua! ma adresez voua, pentru ca medicul meu de familie e cam...limitat.
acum vreo saptamana am avut dureri mari de stomac, atat inainte de masa cat si dupa masa. Dupa vreo trei crize dureroase de aprox. o ora in timpul carora nici nu puteam sta dreapta, am ajuns la medic, care a dat diagnosticul de gastrita. mi-a dat ranitidina si no-spa pentru episoadele de criza. am urmat tratamentul, si durerile s-au mai ameliorat. insa de cateva zile au revenit, nu chiar la intensitatea de atunci. partea ciudata este ca,...nu stiu cum sa zic...parca se extind sau iradiaza si in restul cavitatii abdominale, adica in timpul crizei mai toata zona abdominala e dureroasa spontan si la palpare. se simt si gaze, care la palpare migreaza dintr-o parte in alta. durerile nu sunt mici, dar nici insuportabile.
mentionez ca in majoritatea timpulul am un fel de jena sau disconfort la nivelul stomacului, insotit de senzatie de greata.
medicul de familie mi-a spus sa continui tratamentul, ca nu e nimic.
nu stiu...
Raspunsuri
M&M spune:
Unde mai precis te doare??? Ai observat daca durerile sunt in functie de ceea ce mananci??? Ceapa, cafeaua, ciocolata iti declanseaza durerile sau ti le intensifica??? De asemenea stresul ...
Cristina
" O data ce ai zburat, vei pasi pe pamant cu ochii atintiti spre cer" - Leonardo Da Vinci
Mariaa spune:
Am ajuns si eu la urgenta odata cu chestia asta, diagnostic: gastrita hiperacida, helycobacter.
Durerile radiaza, de aceea simti in tot abdomenul durere. La mine s-a pus intrebarea daca nu sunt rinichii cumva sau vreo sarcina extrauterina din cauza durerilor care erau cam peste tot si insuportabile.
Gazele ar putea fi de la vreo colita.
Sanatate multa!
www.youtube.com/watch?v=lBSpSr7LN-0&feature=related" target="_blank">pretty woman
" Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici! "
XIO spune:
Dupa ce mananci cam la cat timp te doare? 1-2 ore sau mai mult?
E prima data cand ti se intampla?
Varsaturi ai avut?
Cedeaza durerea daca mananci putin paine sau ceva?
Scaunul este normal?
Daca te apesi pe abdomen te incorzi involuntar?
Febra ai?
Unde anume te doare si cat timp dureaza?
Ai mancat pana acum iute mult , bei cafea , fumezi?
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Laina spune:
pe puncte:
- durerea apare cam la 1 ora dupa masa
- prima data cand e asa de accentuat, au mai fost stari de prea-plin, usoara greata, balonare, dar niciodata chiar ca acum
- nu am avut varsaturi. aseara am avut stare de greata cu senzatie de voma, insa nu am varsat
- nu cedeaza durerea daca mananc ceva. nu cea de dupa masa. cea care apare inainte de masa (mai rar) cedeaza la ingestia de alimente. dar au fost si situatii in care aveam dureri inainte de masa, care la ingestia de alimente (ce-i drept, iar pe fuga) n-a facut decat sa se accentueze
- scaun normal spre constipatie, dar normal din punctul meu de vedere, adica nu a fost niciodata altfel
- nu am febra, nici nu am avut
- nu apare apararea musculara la apasare
- durerea apare in cosul pieptului sau putin mai jos, fara a ajunge la ombilic
- iute n-am mancat cine stie ce, dar mananc/mancam haotic, pe apucate, cand apuc si ce apuc. stand cu copilul de 6 luni acasa, ea primeaza, si de multe ori nu apuc sa mananc pana la ora 16, cand vine sotul. cafea beau mult, tigari una pe saptamana sau mai rar
- durerea dureaza cam jumatate de ora sau o ora, timp n care nu prea pot sta dreapta in picioare (cea mai buna pozitie e pe o parte, culcata), dupa care se calmeaza si devine un soi de jena care persista toata ziua. durerea mai cedeaza la ranitidina.
- da, stresul e un factor declansator major. in rest...nu prea tolerez laptele, in schimb iaurtul da..Usturoiul e greu tolerat, la fel grasimile (de la ele pot aparea dureri in dreapta sus, sub coasta). Altfel..daca sunt stresata si mananc pe graba sau nervi, ma doare destul de tare, chiar daca am mancat un piept de pui fiert.
multumesc pentru timp si bunavointa!
blackgirl0 spune:
Laina, fa-ti o determinare de anticorpi pentru Helicobacter pylori, microbul ce poate cauza crizele de gastrita. Apoi cere de la medicul de familie tratamentul de eradicare: 2 antibiotice si omeprazol. Tratamentul se tine timp de o saptamana.
Ce poti face intre timp:
- renunta pe cat posibil la cafea, excitante, bauturi carbogazoase, tutun, condimente, prajeli;
- ia masa la ore regulate: putin si des, cam din 2 in 2 ore;
- daca tot te apuca crizele de foame mai bine mananca paine prajita, biscuiti, salatini, covrigei;
- in crizele dureroase ajuta intr-adevar No-spa.
Si daca se poate NU TE MAI STRESSA aiurea! Caci si stressul poate fi o cauza...
XIO spune:
Fa-ti o gastroscopie . E probabil sa ai gastrita sau chiar inceput de ulcer iar gastroscopia te va ajuta sa vezi cat de extinse sunt leziunile, daca este vorba despre asta samd.
Cafeaua este una din cauzale afectiunilor gastrice ;) Uit-o
blackgirl0 spune:
Xio, la ce bun sa faca o gastroscopie? Nu are semne de hemoragie digetiva superioara, plus ca aceasta manevra este greu de suportat de pacient. Mai bine o deteminare simpla din sange. Inteleg sa dai sfaturi, insa nu cu orice pret...
Laina spune:
multumesc de sfaturi intre timp s-au mai rezolvat lucrurile, acu e chiar bine. n-ar avea sens sa ma duc la dr acum, nici n-as sti ce sa-i spun, m-ar lua de nebuna. Daca se mai repeta povestea, o sa cer analizele/investigatiile respective.
multumesc pentru vorba si gandul bun!
XIO spune:
Ca sa vada daca are ceva leziuni de exemplu , hemoragia poate sa fie sau sa nu fie , decat sa dea direct in ulcer mai bine se duce la doctor.
Nici nu stie exact ce e , iar in plus , gastroscopia nu e un capat de lume , cand am avut stagiu si colegii si-au facut ca aveau "dureri".
tic_tac spune:
explic regimul alimentar, din experienta proprie, in urma durerilor descrise de tine, numai ca erau mult mai mari, la 1-2 ore de la masa, uneori si inainte de masa, durere in "bara" orizontala, insuportabila, cu senzatie cumplita de greata + dureri de cap, mari.
toate astea reprezentau dereglari ale sist.digestiv, o asa-zisa diskinezie biliara.
regim de crutare, predominant vegetarian, fara prajeli, condimente, mezeluri, maioneze, cafea, ciocolate, cartofi piure, foietaje, paine proaspata etc. cite un iaurt, fara saratele, biscuiti. fructe mincate separat.
adica vegetale preparate cit mai simplu si putin, functie de toleranta ta digestiva, atentie la fermentarea alimentelor.
faci selectie, nu amesteci alimentele, mese luate la 3 ore, maxim 5 ore, ca dupa aia incepe stomacul sa "urle" din lipsa de aprovizionare...
fara antibiotice. m-a ajutat f. mult OMEPRAZOL dimineata si BILICHOL luat inainte de masa. atat.
daca dupa 2 saptamini nu sunt ameliorari macar, fuga la investigatii specifice traseului digestiv.
fara nervi, stres, mincat in fuga.
nu se bea apa carbo dupa masa sau inainte. de fapt nu se bea deloc de-asta, numai apa plata la temp. camerei. alcool interzis.
sanatate