Prajitura cu caise?
Cine ma ajuta cu o reteta de prajitura cu caise? M-a pricopsit soacra-mea cu o gramada de caise din curtea ei si as vrea sa fac o prajiturica. Tin minte ca facea mama cand eram copil o prajitura ca un fel de blat si punea caise pe deasupra, o stie cineva?
Orice reteta e binevenita. Multumesc.
Corina, mama lui Aris(12.08.2005)
Raspunsuri
roxanaz spune:
Reteta noastra favorita, simpla si rapida:
5 oua, 5 linguri de faina, 5 linguri de apa clocotita, 5 linguri de zahar, un plic zahar vanilat, 1/2 plic praf de copt.
se separa ouale, se bat galbenusurile cu un praf de sare si cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. se adauga pe rand faina amestecata cu praful de copt si apa clocotita, batand bine intre ele (cate o lingura din fiecare, alternand). se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare si cu plicul de zahar vanilat, se incorporeaza cu grija in compozitia de galbenusuri. se unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma de 20x20cm, se toarna aluatul in forma si se aseaza deasupra caisele taiate bucati sau doar jumatati. se pune in cuptorul incins si se coace cam 25-30 de minute. se pudreaza cu zahar daca se doreste.
compozitia este pentru tava mentionata mai sus, daca aveti una mai mare mariti cantitatile corespunzator (6/6/6, 7/7/7, samd).
Roxana
Alynutza spune:
Poti sa faci o tarta cu caise. Cea mai simpla care imi vine in minte este blat normal de pandispan (1 lingura faina si 1 lingura de zahar tos la 1 ou, bati albusul spuma tare, se pune zaharul, mai bati un pic cu zaharul, se pun galbenusele, apoi faina care se incorporeaza amestecand usor - nu cu mixerul - folosesti un numar de oua in functie de tava, de exemplu, eu pentru o tava rotunda cu diametru 24 folosesc 3 oua). Peste pandispan faci o budinca de vanilie (din comert) in care poti pune foarte bine cand e pe gata cateva bucatele de caise pentru o aroma mai deosebita, deasupra aranjezi fructele taiate felii, peste ele torni o gelatina pentru tarte de la Dr. Oetker (pliculetz albastru, varianta transparenta) si voila, gata praji. Daca va plac praji mai moi, insiropate, poti linistita sa insiropezi blatul inainte cu un sirop facut din apa, zahar si esenta de vanilie, sau chiar sa dai un clocot-doua la un pahar cu apa in care pui putin zahar si o mana de coji de caisa, apoi strecori, indulcesti dupa gust si pui si putina vanilie (eu folosesc metoda asta de ani de zile pentru tartele cu piersici pe care le prepar dupa reteta de mai sus).
Pofta buna!
strumfi2004 spune:
o reteta simpla, simpla www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=11832" target="_blank">aici
Gratiela, Mariuca si Stefu
www.versuripenet.ro/versuri/voltaj/crede/" target="_blank">crede