Alaptatul ca identitate feminina

Alaptatul ca identitate feminina | Autor: paulush

Link direct la acest mesaj

Alaptatul este strans legat, intre altele, de factorul emotional si psihologic.
Cunosc mame care de cate ori erau stresate sau preocupate de ceva faceau mastita . Personal am trecut pintr-un episod de stres care durat vreo doua luni in care mi s-au complicat problemele cu alaptatul.
Pe de alta parte am citit deseori pe forum opinii de mame care vorbesc despre "scarba" sau greata de a da piept bebelusului. Mi-ar placea de aceea sa mentionez ca alaptatul e o componenta foarte importanta a sexualitatii unei femei, ca face parte din viziunea despre noi insene, despre relatia cu propriul corp, fata de ideile preconcepute despre sexualitate, fata de celulita, acceptarea propriului corp si tot ce poate fi legat de integritatea emotionala.
O femeie care alapteaza isi descopera o parte a identititatii niciodata explorata inainte, se cunoaste pe sine cum nu si-ar fi putut inchipui.
Pe de alta parte, odata razbite toate greutatile (nasterea si tot ce se leaga de primele dificultati, problemele de pus bine la piept, presiunile sociale si/sau familiale), pentru mine ca mama implinirea pe care mi-a adus-o alaptatul nu are egal cu nici o alta componenta a vietii de femeie.
As dori sa mentionez de asemenea ca mi se pare stupid sa citesc"dau lapte pentru imunitate, pentru ca e cel mai bun pentru copil etc etc". Eu dau lapte pentru ca asta e forma de viata pentru mine, e ceea ce mi se pare natural. Sa ma scarpin dupa urechea stanga cu piciorul drept mi se pare sa dau lapte matern cu biberonul, daca pot sta acasa cu copilul. Ca si tot ce e accesoriu interpus intre san si copil, de tip aparatoare etc.
Nu dau piept ca sa am un X% mai putin de probabilitate sa fac cancer la san, sau ca in viitor copilul meu sa nu fie obez sau sa aiba colesterolul scazut. Nu dau piept ca un sacrificiu fiindca laptele de formula trebuie cumparat, pur si simplu dau piept fiindca face parte din etapa actuala din viata mea, fara de care nu m-as simti eu.
Pentru mamele care vor sa dea piept, sper din tot sufletul sa aiba ocazia de a putea trai asa cum vor etapa aceasta, merita!

Pieptul e strans legat de increderea in sine, de autostima construita pana a deveni mama.
La o mama care alapteaza, sanul e primul obiectiv atacat in caz de criza. O mama care nu se simte bine sufera ceva legat de piept, va sugerez sa va ganditi la asta cele care ati trecut prin asa ceva.
Imi plac discutiile pe care le-am citit, m-au surprins in mod placut multe comentarii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

foarte frumos subiectul si sunt intru totul de acord. Cu parere de rau mi-am alaptat copilul numai aproape 5 luni si am suferit tare mult cand n-a mai vrut.Aproape doua luni tot imi curgea lapte din sani.
Dar-eu am avut o sarcina usoara,foarte mult lapte,copilul a supt foarte bine si lua in greutate excelent si nu nu am avut nici cea mai mica problema cu sanii(noduli,mastita,iritatii,dureri etc).Nici macar nu am vazut cum arata o pompa. Pentru mine a fost o placere si daca o sa am alt copil am zis ca alaptez pana la 2 ani.De placere.

Insa nu imi imaginez cum se simt femeile care vor sa alapteze si nu pot ca au probleme enorme cu sanii,pentru care alaptatul e un chin.Atunci mi se pare absurd sa insiste cu alaptatul.Poate e prostie ce spun,dar din popor se zice ca starile mamei trec la nou nascut prin lapte si mai rau ii face.Oricum nu mai e o placere pentru mama,ci un chin,o teroare pe moment si pe viitor n-or sa aiba nici macar amintirile frumoase pe care le avem noi. Alaptatul e superb pentru relatia mama-copil,dar daca nu se poate din diferite motive nu inseamna ca nu o pot construi altfel,la fel de solida.Si increderea in sine,autostima de a deveni mama e cu siguranta la fel de mare.

In plus,chestia cu imunitatea e la fel de adevarata si nu cred ca mamele care alapteaza si spun ca si pentru asta o fac..e de fapt singurul motiv. Ca reduce sansele de cancer la san e si mai bine,ca bonus.

Tragand linie,alaptatul in conditii bune e benefic pentru mama si copil,atat pentru avantajele psihologice pe care le-ai scris,cat si pentru cele fizice ale amandurora.
Dar,desi sunt 100% pro alaptat am intelegere si pentru mamele care nu o fac din motive serioase (nu de genul vaaaai,mi se lasa sanii)

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Anca
carnaval
Marc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Cred ca la fiecare sectiune a acestiu forum exista un subiect cu alaptatul .

Sa il ajutam pe Alexandru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

am mutat mesajele aici: Alaptatul - help line. multumesc pentru intelegere.

Roxana

Mergi la inceput