De ce nu-mi iese blatul de tort?
ajutoooor...
- am batut 7 galbenusuri + 7 linguri de zahar + 1 lingura de apa apoi am amestecat treptat cu 7 linguri de faina si un varf de praf de copt
- albusurile batute spuma tare separat si incorporate treptat la compozitia de mai sus
in cuptor creste bine, se coace fara sa se arda dar cand il scot se dezumfla asa de tare ca se reduce cam la jumatate si arata urat.... asa patesc de fiecare data...
(cuptor ventilat, incalzit dinainte la 180°C, timp de coacere cam 15-18 minute).
unde gresesc???
aveti o alta reteta simpla la indemana? pleaseeee! trebuie sa fac mega-tortul pentru ziua fetitei.
multumesc anticipat.
Album Alyssa
Raspunsuri
Danelutza spune:
Teddy, cica ar trebui sa lasi aragazul deschis, sa lasi tava cu blatul pe usa aragazului, sa-l bata caldura pina se raceste. Trecerea brusca de la cald la frig il face sa se lase.
Uite aici o reteta http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=7217
iar aici multe retete de torturi la litera t http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=10017 vezi poate gasesti ceva bun si frumos sa poata papa si Alyssa.
Fabya spune:
Tdi cauta pe culinar sunt multe retete de torturi ,mie i-mi place mai multe altfel de compoziti decit ceea clasica de la ,,Pandispan,, care e si dificila pe deasupra,eu optez pt.retete care au ceva ulei,lapte,unt sau margarina sunt mult mai usor de facut si rezultat-ul e mult mai bun.
Sa aveti o zi usoara si plina de surprize placute
Fabya
mariussimiuc spune:
Eu am o cratita potrivita ca marime in care fac blatul de tort,din 4 sau 5 oua,100g zahar si 4-5 linguri de faina. Albusurile le bat spuma tare,apoi adaug zaharul si bat in continuare pana devin luciose,galbenusurile unul cate unul si la urma faina.
Dupa ce bagi compozitia la cuptor incearca pe cat posibil sa nu faci zgomote puternice in bucatarie.
Miha si Robert
marumiha spune:
Poate ai pus prea putina faina,pt.8 ouo se pune o lingura ěn plus de faina adica 9 linguri destul de pline si se ěncorporeaza cu delicatete,ěn ceea ce priveste coptul se lasa pt 3,4min temp. ridicata adica180grade si dupa aceea se da mai ěncet.Cěnd s-a racit blatul o sa se lase putin dar e normal.
Tdi spune:
va pup si va multumesc pentru raspunsuri!
sunt cu moralul la pamant...un "blat" l-am ars, unul e crud in mijloc si unul mi l-a furat pitika de pe masa si l-a facut bucatele, nu stiu daca sa rad sau sa plang.
am repetat reteta cu atentie si am batut mai bine ouale cu zaharul, (banuiam ca aici am gresit ca n-au iesit foarte pufoase), apoi am stat cu nasul in geamul cuptorului si am observat ca pandispanul se dezumfla cand e spre copt, deci inainte sa inchid focul sau sa-l scot din cuptor.
ma duc sa incerc reteta data de Mariussimiuc si va anunt ce a iesit...
daca tot ghinion am atunci culinar...pazea ca vin!
Album Alyssa
Alynutza spune:
Eu fac pandispanul in felul urmator: bat bine albusele de ou cu putina sare, pana devin o spuma tare, apoi adaug tot pe rand cate o lingura de zahar cu varf pentru un albus (adica daca faci din 3 oua pui 3 linguri de zahar) si un plic de zahar vanilat, asta pastrand mixerul la viteza maxima. Mai bat albusele cu zaharul, reduc viteza mixerului (la maxim e 5, o reduc la 2) si adaug pe rand galbenusele. Dupa ce s-au incorporat galbenusele, opresc mixerul si adaug faina, cate o lingura de faina de ou (deci, tot asa, pentru 3 oua, 3 linguri de faina) si amestec usor, prin rasturnare. Pun in forma si coc in cuptorul incins. Eu dau focul mai mare pentru a incinge cuptorul (n-am din ala gradat), si cand bag blatul reduc focul la minim (numai ca focul meu la minim nu-i foarte foarte mic). Cand blatul e rumenit deasupra il testez cu o scobitoare. Daca iese scobitoarea curata inseamana ca e copt. Il scot din cuptor, il las sa se raceasca putin, apoi il rastorn. Se lasa putin, dar putin, nu am patit sa arate rau, si nici sa se super pleosteasca. E o reteta usoara si usor de adaptat, ca poti face din cate oua ai nevoie, fara sa trebuiasca sa tot calculezi cantitatile.
Ce trebuie sa incerci: sa folosesti hartie de copt, cica grasimea de pe marginile vasului de copt impiedica blatul sa creasca frumos. Succes!
adi69 spune:
quote:
Originally posted by Alynutza
Eu fac pandispanul in felul urmator: bat bine albusele de ou cu putina sare, pana devin o spuma tare, apoi adaug tot pe rand cate o lingura de zahar cu varf pentru un albus (adica daca faci din 3 oua pui 3 linguri de zahar) si un plic de zahar vanilat, asta pastrand mixerul la viteza maxima. Mai bat albusele cu zaharul, reduc viteza mixerului (la maxim e 5, o reduc la 2) si adaug pe rand galbenusele. Dupa ce s-au incorporat galbenusele, opresc mixerul si adaug faina, cate o lingura de faina de ou (deci, tot asa, pentru 3 oua, 3 linguri de faina) si amestec usor, prin rasturnare. Pun in forma si coc in cuptorul incins. Eu dau focul mai mare pentru a incinge cuptorul (n-am din ala gradat), si cand bag blatul reduc focul la minim (numai ca focul meu la minim nu-i foarte foarte mic). Cand blatul e rumenit deasupra il testez cu o scobitoare. Daca iese scobitoarea curata inseamana ca e copt. Il scot din cuptor, il las sa se raceasca putin, apoi il rastorn. Se lasa putin, dar putin, nu am patit sa arate rau, si nici sa se super pleosteasca. E o reteta usoara si usor de adaptat, ca poti face din cate oua ai nevoie, fara sa trebuiasca sa tot calculezi cantitatile.
Ce trebuie sa incerci: sa folosesti hartie de copt, cica grasimea de pe marginile vasului de copt impiedica blatul sa creasca frumos. Succes!Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.Recently become Mrs. Perfect
Eu tot ca Alynutza fac,e ok,iese de fiecare data.
Folosesc tava rotunda de tort care se desface,si nu ung nik doar pun hartie de copt pe fundul tavii(un cerc).
E copt cand revine fara a lasa urma la apasarea usoara cu degetele.Se coace la foc mediu in cuptor incalzit.
Spor la treaba si vrem sa vedem rezultatul..!!
roxanaz spune:
peste ce au zis fetele mai vin cu o precizare Tdi: 180 ventilat la cuptorul electric inseamna 200 la cuptoarele normale deci e cam mult. incearca la 160-170 ventilat. nu se fac zgomote in bucatarie, fara gluma acum, se lasa blatul. oricum are tendinta sa se lase dupa copt deci nu il scoate brusc afara si mai ales nu in camera rece.
reteta ta e ok, asa il fac si eu de fiecare data si nu prea da gres.
dar il las cam 20 de minute, chiar 25, la 160 grade. nu se mai lasa cand il scot din cuptor.
succes!!
Roxana
Alynutza spune:
Eu cred ca faza cu zgomotul in bucatarie e un mit. Acuma n-o sa umblu in varful picioarelor pentru un blat. Oricum, cum mie nu-mi place sa tai blatul, pentru un tort coc 3 blaturi separate. Si cu siguranta am facut zgomot in bucatarie, pentru ca in timp ce se cocea unul din blaturi, eu bateam cu mixerul ouale pentru urmatorul blat. Si pentru aia a crescut frumos si nu s-a lasat.
Balbina spune:
Eu cred ca linistea in bucatarie e mai mult valabila pentru pandispanul in care nu se pune praf de copt, pentru ca el se ridica anume datorita spumei de la ouale batute, care poate scadea de la zgomot, vibratii. Iar daca pui praf de copt, poti sta linistit ca blatul va creste oricum.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze