promiteti sa nu mai munciti asa de mult?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Tocmai am citit o www.expres.ro/article.php?artid=303392" target="_blank">"replica" la povestea Ralucai Stroescu.

"Filozofia" de lucru a sefului: Nu faci fata, inseamna ca nu esti suficient de bun. Asa ca... out! mi-a amintit de un documentar, pe care l-am vazut acum cateva luni la TV si unde erau prezentati 3 tineri, absolventi ai unei universitati de elita din Germania si care si-au vazut visul cu ochii: adica sa obtina un job la unele dintre cele mai mari firme de consultanta (Boston Consulting Group, Booz-Allen-Hamilton), ceea ce presupunea :salariul de plecare: 60 000 euro, masina de serviciu, mobil, laptop si alte beneficii.

Ce i-a spus sefu tanarului din articol, la fel li se spunea acestor tineri (numai ca-n engleza ): Grow or go! (asta e si titlul filmului).
Filmul e extraordinar, prezinta foarte bine ambele fatete ale unui job la o multinationala. Chiar ma gandeam sa achizionez filmul si sa-l arat studentilor in RO.

In USA si in Europa, in special in Anglia, a aparut un nou curent, numit downshifting. Persoane care au lucrat intr-un ritm din asta infernal, decid la un moment dat sa faca un pas inapoi, si sa duca o viata simpla: cu mai putini bani, mai putin consum, dar mai mult timp petrecut in familie, in natura, pe principiul mai putin inseamna mai mult.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Da copiloi. rxact asa stau lucrurile si la noi. Faci fatza sau pleci. din pacate.
Downshifting-ul e in faze incipiente si pe-aici. Am mai spus parca, el mai mult functioneaza la nivel de top-management. Cei din middle-management se zbat sa ajunga mai sus. Abia apoi, si mai ales cand partea financiara nu mai devine o atractie cum e mierea pentru muste, se gandesc si la o alta varianta de a trai viata decat muncind pana la epuizare.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

ce trist copiloi!

si eu munceam mult.. stresant de mult in romania...
acum sunt casnica.. si viata mi se pare la fel de stresanta: parca acum am mai mult de lucru.. si nu termin nciodata...

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zana spune:

Downshifting-ul asta nu poate sa inceapa de jos in sus?

Tocmai am citit ca lenea e o forma a respectului de sine

mama lor de dosare si promovari.

N-ar strica mai multa relaxare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Trebuie sa-ti permiti (financiar) ca sa faci downshifting.

Eu urmaresc www.becomingdomestic.co.uk/downshifting/" target="_blank">blog-ul unei englezoaice, care practica downshifting-ul. E o tipa faina .

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

quote:
Originally posted by Adina Iulia
2K euro ia un director financiar obisnuit. la o firma medie. daca firma e mai mare, poate lua si 5k. Daca e si mai mare, poate lua si 8.

Cred ca la ea era vorba de vreo 3-4. Poate si mai mult.
Nu ca ar mai avea vreo importanta acum pentru ea.

Si din ce in ce mai mult salariile managerilor din RO incep sa semene cu alea de afara. V-o fi greu sa credeti, dar chiar asa e.

off topic: eu sunt curioasa cit se platesc (daca se platesc) taxe in Ro. aici veniturile peste 50 000/an se taxeaza 52%. cit plateste un manager taxa statului?
aici si dobinda de la banca este taxata (banca iti da vreo 2.5% /an iar statul ia 1.2% (jumatate din nou)).
deci acesti 5 000 sunt brut sau net? asta e f. important :)

on topic: eu cred ca fata asta nu s-a respectat in primul rind pe ea insasi. dc nu era bolnava (inclusiv la vreo boala psihica ma gindesc) atunci ori grija ptr ea insasi a lipsit (si asta drept sa spun nu da bine la o persoana in functie importanta, (stiti bine ca atunci cind un CEO se imbolnaveste, divorteaza etc etc investitorii devin nervosi si valoarea pe piata a companiei incepe sa fluctueze)), fie orgoliul ei a luat proportii neobisnuite. Daca era pusa in situatia sa moara de foame, daca o dadeau afara, era cu totul altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brendamitran spune:

Io n-am putere sa citesc toate cele 10 pagini,dar vin cu o intrebare legata de titlul subiectului ("Promiteti sa nu mai munciti asa mult?")....

Ce te faci,in situatia in care n-ai reusit inca sa termini facultatea(sau chiar si cand o termini),dar ce te faci cand ai gasit un post la stat,in sistemul bugetar,care-ti ofera un salariu bunicel fata de majoritatea firmelor(caci ia incercati sa aflati cat are un salariat obisnuit la Ernst&Young),dar care un program la fel de obositor si o munca la fel de solicitanta?
Acolo nu poti negocia,acolo ramai ori pleci......si-a pus cineva problema asa? Hai sa nu mai vorbim de manageri,de directori si alte posturi inalte,hai sa vorbim de "muritorii de rand" (printre care ma numar si eu,recunosc),care sunt cu zecile de mii! Si care se agata de un post bun cu dintii......
Pentru ca,sa fim cinstiti,traim intr-o tara in care,daca nu ai CEL PUTIN o facultate si nu stii CEL PUTIN o limba straina,esti aproape un nimeni......
Ce fac oamenii acestia? Ce solutie au? Pot pune in practica titlul subiectului?

BRENDA
FOREVER YOUNG

Sa avem grija de viitorul copiilor nostri
COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

brendamitran,

un post nu e pe viata: nu-ti convine, cauti altul.
Altul care sa iti permita sa te intretii, si sa ai un program rezonabil.

Daca vrei vreo 3k pe luna, asta nu inseamna sa te intretii: inseamna ca vrei mai mult, implicit si poti mai mult, si dai mai mult - si consideri ca merita.

In ce priveste studiile balantza e dezechilibrata: m-am chinuit mult timp sa imi conving un fost sef ca nu-i trebe secretara cu nu stiu ce master, ca saraca in afara de secretara oricum nu putea deveni nimic, postul era de asa natura incit nu oferea perspective. Iar un om care a facut studii postuniv. le-a facut pentru ca are asteptari, nu pentru ca vrea sa iasa la pensie clipaind din tastatura scrisorele.

In schimb aveam colegi sau chiar sefi cu studiile in curs (individul cu...secretara era unul dintre ei, ironic, nu?).
"Studii in curs" insemna inscrisi pe la vreun FF obscur, unde plateau si le veneau materialele de studiu isi dadeau examenele de acasa....ceva de genul asta... sau se duceau de 2-3 ori pe an.

Iar daca intrebi pe cineva ce limbi strine cunoaste, engleza e obligatorie - daca stie sa spune "How are u" e chiar avansat - si majoritatea mai trec in CV si franceza si italiana sa fie acolo... chit ca nu rup o boaba.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

quote:
Originally posted by copiloi

Trebuie sa-ti permiti (financiar) ca sa faci downshifting.

adica triesti pe picior mare.. si dintr-o data nu te poti opri? pai ce-ai strans la salteluta cand erai in top... scoti si folosesti, nu?

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Liris - era vorba de sume nete, asa cum e obisnuit romanul. :)- putini negociaza aici pe sume brute.

PS: Impozitul pe salarii e 15%.
Depinde ce taxe mai iei in calcul, sunt o gramada care se platesc atat de angajator, cat si de angajat.

Ardeiash, ce-a strans la saltea unul care poate fi subiect de downshifting este minim de ordinul a sutelor de mii de euro. Nu i-as plange de mila. Pur si simplu ala lasa tot balta (ma refer la posibilitatea de a pune la ciorap alte sute de mii/milioane) - ca sa-si traiasca viata pe o poienita culegand floricele.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput