Stelute de ianuarie februarie 2007 (17)
Raspunsuri - Pagina 5
sraluca spune:
Eu nu am vrut sa supar pe nimeni. Numai Alinuk ca m-a supalat lau lau de tot cu pozele alea. Pai ce si noua ne e dol de lalelute si ea ne face in oftica. Na ca si noi facem in oftica.
Sa vedeti ce ne-a facut tati ieri:
tati face misto de mine si eu ma uit ca prostu
sraluca Mihai Alexandru 25.12.2006
Poze cu Bila
Catalina spune:
Anis, deci ne zici si noua de schema ta? Sau ne-ai zis si io sunt pe dinafara?
Alinuk, tu ii dai numai san? Sorry daca ai zis ...
Deci fetele, eu continui sa citesc din cartea despre care va ziceam (si de care sunt sigura ca sunteti cu toate interesate doar ca nu ati avut timp sa imi raspundeti daca vreti sa va mai traduc din ea - in special Dana care vaz ca ma evita de cand am suparat-o pe Aelita :)) asta e, asa merit). Iata cateva chestii interesante de azi.
Asistenta autoare recomanda ca fff important in viata unui bebel rutina. Ea are un program recomandat, denumit E.A.S.Y (usor). E- Eat (mancare) - bebelul sa aiba mese cat de cat regulate, A -Activity (activity) - dupa ce mananca sa aiba o activitate (care poate fi schimbat, stat cu ochii in tavan, mers cu masina, in carut, jucat etc), S - Sleep (somn) dupa activitate de obicei bebelul doarme nitel (o chestie care mi s-a parut interesanta: daca de ex sa spunem ca se uita bebe la carusel - asta fiind partea de activitate - una dintre indicatiile ca l-a luat somnul este ca isi muta privirea, intoarce capul; in momentul asta ar trebui sa incepem sa o lasam mai moale cu activitatea pt ca suprastimularea e un motiv de suparare la bebei), tot acum vine si Y - you (tu) adica atunci cand bebe doarme, mama sa aiba timp si pt ea (recunoaste si asistenta ca e fff nasol ca mama sa nu aiba deloc timp personal, ca este ceea ce o frustreaza cel mai des; inca un motiv sa existe rutina).
Cica s-au facut experimente prin rularea de imagini in fata bebeilor pt a se vedea daca intr-adevar le place rutina si daca ii supara schimbarile si asa s-a constatat. "Cercetatorii americani" au observat ca bebeii chiar anticipau ceea ce urma mutand privirea in directia din care venea imaginea inainte ca aceasta sa apara si plangeau cand li se schimba modelul obisnuit.
Bineinteles ca se mai schimba programul din cand in cand, dar e f important ca in mare sa fie rutina pt ca atunci ne este si mai usor sa descifram plansul (daca stim ca E a fost, adica s-a mancat, si suntem catre sfarsitul lui A - adica a avut activitate, ne e mai usor sa ghicim ca urmeaza S- adica sa doarma).
Nu stiu, sper sa nu sune prostesc, dar mie imi place mult cartea asta, am sa continui sa va scriu (mai ales ca promite si tactici de dez-rasfatare si dezvatare de in brate in 2,3 zile asa ca . .) Daca nu vreti sa cititi ... nu cititi. Sper sa nu va deranjez cu mesajele prea lungi.
Pupici
mirandolina spune:
Neatza dupa amiaza fetele!
Misto chestia asta EASY. Mai vrem, Catalina!
Noi ne caram in Herastrau. Nu stiu cind si cum o sa ajungem, ca adunam ditai gasca. Poate in jur de 4 suntem acolo, cu catzel si la intrarea de la Arcul de Triumf.
fetili
Ella de Iulia Maya 16 februarie 2007
Messa spune:
mirandolina, acum lucrez la un mic manual de facut mei tai, il salvez pdf si daca vrei poti incerca, daca nu iese ti-l fac eu intr-o dupa-amiaza - vii pe la mine, eu fac ala si tu ai grija de copchii
catalina
iete ce metoda aplicam eu fara sa stiu!!!
raluca si alinuk, mAi tai e beutura, mEi tai e marsupiu
conchita, bine ai venit
marina, pai te invatza nevoia si plictiseala Nevoia, pentru ca imi tot promite soacra-mea marsupiu de vreo luna si nimica, si sa ies sa-mi iau eu nu aveam cum... culmea, fiindca nu aveam marsupiu (si cum sa ma plimb prin magazine altfel???) si plictiseala, pentru ca tati si-a lut aseara o binemeritata pauza si a fost la rock iar eu am ramas cu ploada in casa
alinuk, da' numa cu doo bile sa nu ma inchizi, ca dupa un an pe una o stric si pe ailalta o pierd Te astept cu bucata de material - sa fie un dreptunghi din material rezistent (bumbac) de 250 cm x 56 cm si un alt dreptunghi mai mic, de 20 cm x 70 cm dintr-un material decorativ.
Dana, eu l-am incercat cu 4 sticle de cola de 2.5 l si nu parea sa fie prea tensionat... deci tzine, ca popa pe burta, 10 kile si mai bine.
--------------------
Aici e un ticker cu Bebe Arianna ca sa stiti exact cat de maaaaare suntem!
Catalina spune:
Messa, ai dreptate, si eu m-am trezit citind chestii pe care le si aplicam deja. Dar, sincer, mie imi foloseste tare mult sa le citesc, chiar daca le aplic: imi confirma faptul ca instinctul meu functioneaza. Ce sa fac, inca nu sunt asa sigura pe mine.
Un aspect important fata de cele spuse in mesajul anterior: rutina nu inseamna rigiditate. Extremele le reprezinta lasarea bebelului sa faca programul si respectiv obligarea bebelului sa se plieze pe programul facut de tine. EASY este un program care reprezinta calea de mijloc (si despre care si asistenta autoare recunoaste ca nu se poate face intr-o zi doua ci cu timpul - de aceea este bine in cresterea copiilor sa privim in perspectiva nu doar in prezent - da ia exemplul tatilor care vin din delegatie si sunt disperati dupa copil si il tin numai in brate si stau tot timpul cu el pentru ca apoi tot greul sa ramana la mama care saraca tre sa care copilul continuu; exact asa cum mi s-a intamplat mie cu Matei dupa weekendul cu 20 de colegi la munte).
anis spune:
cATALINA, DACA VREI SCHEMA TI-O SCRIU.
*** AniS ***
Iarina-Elisa *** inimioara mea mica*** (11 ianuarie 2007)***
Ingrid-Alexia *** ingerashul ce mi l-a trimis Dumnezeu *** (2 august 2005) ***INGRID
"Happiness is like perfume,you can't pour on others without getting a few drops on yourself."
Catalina spune:
Inca un lucru f important: sa nu uitam sa respectam copilul si sa nu ne referim la el ca la ceva ce ne apartine. Sa nu uitam ca este o persoana cu personalitate proprie, cu nevoi, cu dorinte proprii. Sa ne referim la ei pe nume nu cu "copilu" "ala micu" sau si mai rau "asta" etc. Autoarea spune: "Nu uitati ca bebelusul dvs nu este "al dumneavoastra" ci este o persoana deosebita de dvs - un dar ce va fost dat pentru ca sa aveti grija de el."
Catalina spune:
Si ca sa va saturati complet de mine azi, va traduc un pasaj care mie mi-a placut mult:
"Incerc sa ii invit pe parinti sa se puna in locul copiilor explicandu-le ca un nou nascut este ca un vizitator dintr-o tara straina. Le spun sa isi imagineze ca sunt calatori intr-o tara straina dar fascinanta. Peisajul si imaginile sunt frumoase, oamenii calzi si prietenosi - poti vedea asta in ochii lor, le poti citi asta pe fetele zambitoare. Dar este deosebit de frustrant sa obtii ceea ce doresti. Intri intr-un restaurant si spui ' Unde este toaleta?' si ti se indica o masa la care ti se pune in fata o farfurie cu paste. Sau invers - cauti o masa buna si chelnerul iti arata unde este toaleta!
Din momentul in care nou nascutii vin pe lume, acesta este modul in care se simt. Indiferent de cat de frumos le este decorata camera sau cat de calzi si bine intentionati le sunt parintii, micutii sunt bombardati de senzatii ne-familiare, pe care nu le inteleg. Singura forma de comunicare a bebelusilor - limba lor - este plansul si miscarile corpului.
De asemenea este important sa stim ca bebelusii cresc in ritmul lor, nu al nostru. Cu exceptia acelor bebelusi "dupa carte" cei mai multi nu se dezvolta dupa un orar strict. Parintii trebuie sa se dea un pas inapoi si sa ii observe crescand - sa ii sprijine dar sa nu ii grabeasca si sa ii "salveze" de fiecare data cand ceva pare nelalocul lui."
ANIS, daca ai timp, nu zic nu.
Catalina spune:
Strategie pt cand copilul se agita si plange: S.L.O.W (incet)
S - stop (nu sari la el imediat ci te opresti cateva secunde/minute; tragi de 3 ori aer in piept pentru a te concentra mai bine si ati imbunatati perceptia si de asemenea pt a te calma si a putea fi obiectiva)
L - Listen (asculta) (plansul e limbajul copilului; nu e vorba sa ii lasam sa planga ci sa ii ascultam putin)
O - observe (observati) (ce va spune limbajul corpului bebelusului?ce se intampla in jur? in casa? ce se intampla inainte ca bebelusul sa "spuna" ceva?
W - What's Up? (ce se intampla?) (acum se pun toate datele impreuna - ce ai vazut, auzit, precum si rutina bebelusului - si stii ce sa faci)
gio spune:
Buna fetele,
de ieri e crestina buburuza mica - Eva Victoria.
Ma tot chinui sa va pun poze, cand reusesc dau un link. daca vreti sa vedeti si pozele facute de fotograf trimiteti un PM si va dau un link + parola sa ne vedeti.
In rest, a fost f frumos, inainte sa plecam de acasa am facut o sedinta foto, au iesit niste poze superbe, recomand oricui daca aveti timp. raman niste amintiri...Sluja a fost la biserica Sf Spiridon Vechi. A fost deosebita, am fost doar noi, ff frumos. Apoi la restaurant bb a fost cumintica, a dormit in camera ei, Taisia a stat pe afara cu copiii, ne-am simtit tare bine.
Si revin cu poze,
VA pup