Mamici de noiembrie-decembrie 2007 (14)
Raspunsuri - Pagina 16
RAMONELLA spune:
Sunt cpntarindicate din cauza ca provoaca cntractii si altele induc menstruatia.Eu daca am tinut in gura ceai de coada soricelului ,dar n-am inghitit,nu are nimic,nu???
poze
vine bebe
Ramonel
12+
bb_yasmi spune:
mai asta si nu va mai stresez ![]()
Alimentatia la gravide !
--------------------------------------------------------------------------------
Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat si diversificat. Tinand cont de greutatea actuala trebuie avuta in vedere cumpatarea. O gravida la termen nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 12 kg greutatea de dinaintea sarcinii. Cresterea lunara maxima in mod normal este de 1,5-2 kg. Nu cantitatea alimentelor este importanta ci, mai degraba, calitatea si diversitatea.
Necesarul caloric pentru o gravida este de 2000-3000 kcal., in functie de gradul de solicitare fizica zilnica. Pentru o activitate fizica usoara este nevoie de mai putine calorii. Gravida nu trebuie sa depuna eforturi fizice mari.
Necesarul de proteine (la gravida) = 80-100 g/zi (exemplu: in medie 100 g de carne contine 20 g proteine, deci pentru 80 g proteine/zi sunt necesare >400 g carne/zi. Proteinele se intalnesc si in alte alimente, deci cantitatea de carne/zi se va reduce).
Surse de proteine:
-lapte, branzeturi, carne, viscere (ficat, rinichi, inima, splina, peste), oua;
-fasole, mazare, soia.
-paine.
-nuci, arahide, alune, cartofi, ciuperci.
Necesarul de glucice (l.g.) =4-6 g/kg/zi
Sursa de glucide:
-paine, mamaliga, orez, paste fainoase, gris, arpacas etc.
-zaharul (99% glucide)
-legumele si leguminoasele: cartofi (20% amidon), fasole, soia, mazare etc.
-fructe dulci: struguri, mere, pepene, smochine.
Necesarul de lipide (grasimi) =50-60 g/zi (60% trebuie sa fie de origine animala).
Surse de lipide:
-untura, uleiul de soia, floarea soarelui, germene de porumb, nuca, rapita, masline.
-margarina si untul.
-alimente ce contin grasimi ascunse: carnea grasa, produse lactate grase, galbenus de ou, peste gras, pasari grase (rata, gasca), preparate de cofetarie grase (halva, ciocolata, biscuiti, prajituri), sarmale, pilafuri, cozonac, briose etc.
Alimentele se cantaresc in stare proaspata (nepreparate). Nu va speriati de cifrele date si calculele pe care trebuie facute. Este suficient sa faceti cateva astfel de calcule pana veti retine cam ce si cat are fiecare aliment in parte. Probabil ati incercat tot felul de retete de slabit pana acum. Parerea mea este ca o alimentatie controlata este singura solutie. Organismul nu depoziteaza (depune grasimi) decat daca are un surplus (i se ofera prea mult). Disciplinati-l.
Un exemplu: astazi la pranz vreau sa mananc o friptura cu cartofi prajiti si salata de rosii si castraveti; singura problema care o pune este calculul cantitatilor.
- friptura de pui = carne cu 21 g proteine/100 g carne. Tinem cont ca este una din cele 3 mese din zi iar cartofii au o cantiate nesemnificativa de proteine (2%). Rezulta o friptura de aprox.150 g = suficient.
- cartofii prajiti = glucide 20%; cantitatea necesara de glucide: 4g x 60 kg ( greutate ideala pentru 1,62 m) / 3 (mese/zi)=80 g glucide= 400 g cartofi = chiar prea mult. (Daca am inlocui cartofii cu paine: paine alba = >52% glucide => 80 g glucide = 160 g paine)
- rosiile, castravetii, ceapa etc sunt sarace in proteine, glucide, lipide; aduc vitamine, saruri minerale si fibre. Uleiul din salata, pe langa grasimile din carne (10%) furnizeaza necesarul de lipide.
Alimente de evitat:
-conservele si conservatele de carne (afumaturi, mezeluri etc)
-branzeturile fermentate (branza de Camembert etc)
-mancarurile grase, sosurile, prajelile, rantasurile, tocaturile, vanatul.
-condimentele, cafeaua concentrata, ceaiul negru, bauturile alcoolice tari.
Vitamine: sunt foarte importante, insa este de retinut ca aportul de vitamine B si C trebuie sa fie zilnic, deoarece nu pot fi stocate de organism. Legumele si fructele contin vitamina B si C, vitamina B se gaseste si in carne, lactate, peste, cereale nuci. Vitamina D se afla in untura de peste si poate fi stocata de organism doar in prezenta soarelui , de aceea sunt importante plimbarile in aer liber pentru a expune organismul la lumina solara.
Minerale: sunt necesare pentru functionarea organismului. Calciul este necesar in formarea oaselor si dintilor copilului. Este recomandabil ca dieta sa fie bogata in calciu, si pentru aceasta este recomandat consumul de brocoli, lapte praf si conserve de peste cu os. Frunzele verzi de zarzavat si produsele lactate contin deasemenea calciu. Pentru o absorbtie buna a calciului este important sa se asigure si aportul de vitamina D.
Carbohidrate (fibre) : acestea furnizeaza energia necesara functionarii organismului. Acestea provin din cereala, orez, cartofi, mazare, fasole boabe. Carbohidratele procesate nu sunt la fel de bune ca cele simple, deci e bine sa se evite deoarece isi pierd calitatile. Dar carbohidratele simple sunt absorbite rapid de sistem, iar pentru asigurarea surplusului de energie se recomanda fructoza, lactoza si dextroza, din fructe lapte si miere.
Fier: important si pentru mama si pentru fat. Nivelul de fier din sange trebuie mentinut cat mai ridicat in sarcina, deoarece copilul il consuma foarte repede. Pentru aceasta se recomanda carnea rosie. Daca nu se poate consuma se poate inlocui cu oua, peste sau fasolea boabe.
Pe parcursul sarcinii trebuie evitate alimentele care ar putea contine agenti patogeni periculusi pentru categoriile sensibile, in care se integreaza si femeile gravide. Cele mai des intalnite infectii pe perioada sarcinii sunt provocate de: Listeria : intalnita in ficat, carne cruda, lapte dulce nepasteurizat. Infectia cu aceasta bacterie este foarte periculoasa putand duce chiar la avort sau moartea fatului . Toxoplasmoza : este generata de insuficienta igiena zilnica. Spalatul pe maini inainte de masa ar trebui sa fie o regula mai ales dupa contactul cu animale de casa. Salmonela : infectie bacteriana gasita indeosebi in oua, care provoaca febra, dureri abdominale si diaree. Se distruge prin fierbere.
Se va evita in mod deosebit fumatul (atentie la fumatul pasiv!). Se poate admite ocazional consumul de cafea slaba si bauturi alcoolice slabe.
Pentru a mentine un tranzit intestinal normal alimentatia trebuie sa contina alimente cu fibre celulozice (radacinoase: morcovii, sfecla, ridichia, pastarnacul; frunze de varza, spanac etc.; cozile si semintele fructelor; leguminoase: fasole, mazare; derivate cerealiere din faina neagra). Pe langa alimentele cu fibre sunt necesare plimbari in aer liber, chiar in ultimele saptamani. Atentie la cariile dentare! Protejati-va dintii prin periaj dupa fiecare masa! Medicii stomatologi evita sa trateze gravidele. Sunt de evitat dulciurile concentrate (ingrasa, strica dintii si constipa).
Cea mai fericita sotzie si o viitoare mamica!!!
12+
creste bebe...
poza eco bb
fify spune:
fetele scumpele, am si eu o intrebare : voi simtiti asa o jena in partea de jos a burticii?Nu sunt dureri ca de ciclu,ci doar o senzatie de discomfort.Parca as avea o punguta cu apa in burtica si cand ridic picirul ma jeneaza, ma tine.Oare se mareste uterul?Voi ce spuneti?Am renuntat la duphaston, pt ca imi da senzatii de voma foarte puternice.
aaaaa, mai doream sa va intreb ceva : fac maine 13 sapt, iar pe sapt viitoare, adica la 14 sapt am programare la nenea dr...si credeti ca se poate vedea sexul copilului?
Va pupacesc dulce pe burtica de la un cap al listei la celalat.
12+
pussi spune:
gugu sarcina usoara si bb sanatos!!

bb-yasmim-ai spart cu mancarea
..in mine nu prea intra nimic
danasa ne ti la curent cu cumnata ta! Ii tin pumnii sa fie bine!
PUSSI
6 + 

Cum cresc Titi Mici
Poze Cu Titi
RGE spune:
'neata fetelor..eu sunt foarte suparata..nu mai suport...cateodata imi doresc sa mor de cate ori merg la toaleta si vad maroneala aia....deja este a cincea zi...simt ca innebunesc..nu mai suport...ma rog LA DUMNEZEU SA FIE BINE BEBE.....atat mi-a mai ramas sa ma rog..credeam ca este mai usor sa fi gravida..acum imi doresc sa fi avut si eu greturi si varsaturi..dar nu asta....
cand tocmai ma bucuram ca am trecut de primul trimestru cu bine....
ROXANA
13+
RAMONELLA spune:
RGE incearca sa te calmezi.Nu poti sa-l suni pe doctor sau sa mergi la el????Curge mult???Utrogestan iei???Sa stii ac sunt normale unele scurgeri maronii,gamdeste-te ca uterul tot creste si sunt acolo intinderi de ligamente.Linisteste-te te rog.Nu-i faci bine la bebe.Doamne Doamne o sa te ajute,o sa vezi.
poze
vine bebe
Ramonel
12+
adalia spune:
Gugu, , bine ai venit la noi.Am bantuit zilele trecute pe la aspirante si m-am gandit ca te vei muta la odisee. FELICITARI.
fetelor cochetelor, recomandati-mi si mie, va rog, un tratament anticelulitic bun.. am pus vreo 3 kg pe mine si cred ca mai mult de jumate e celulita. oscilez intre ROC si Vichi. am folosit Cellu Sculpt de la Avon, si a fost ok dar acum s-a ingrosat gluma, pardon, stratul de celulita.
va pup
adalia
11+
anangel_lexi spune:
Buna tuturor, imi cer scuze ca intervin, vroiam doar sa va intreb daca stie vreuna dintre voi ceva de Bibyrox? Imi fac griji, n-a mai dat niciun semn de viata, sper din suflet sa fie bine!
Va doresc sarcini usoare in continuare si bebei sanatosi si vioi.
de
Maria Cornelia (20.09.2006)
RGE spune:
RAMONELLA...pei acum doua saptamani cand au inceput scurgerile m-am speriat si am ajuns la urgenta..doctora zambea eu eram super speriata si ea mi-a spus sa stau linistita ca bebe e bine si atata timp cat scurgerile sunt maronii este totul ok..mi-a spus ca o lipire sau o dezlipire a placentei poate genera metroragii...mi-a spus ca o sa ma tina cateva zile ..dispar si apoi s-ar putea sa revina peste o saptaman..intradevar au revenit insa nu mai dispar..nu pot sa spun ca sunt puternice si tot timpul...se intampla mai ales noaptea si dimineata ziua e zona "curata"..insa am ajuns la disperare imi este din ce in ce mai frica..vreau sa se opreasca...utrogestan iau unul dimineata si unul seara ..mi-a spus oral sau intravaginal..insa eu am zis ca avand sangerarea intra..sa nu se elimine si le iau oral.
ROXANA
13+
anacami spune:
Adalia,nu cred ca se recomanda acum cremele anticelulitice nromale. Incearca sa folosesti de hidratare si anti-vergeturi pt. gravide sau ulei de masline. Bea cat mai multe lichide (apa plata, fara carbogazoase), regim alimentare sanatos (fara grasimi,dulciuri,etc...)
Camelia, Sebastian
(26 mai 2004) si bb2