Patratul magic - jocul Tangram

Patratul magic - jocul Tangram | Autor: zana

Link direct la acest mesaj

Am gasit un patrat si e magic pe cuvantul meu!

Se poate lista si color patratul asta si e super.

Ce au in comun Napoleon, Edgar Allen Poe si Lewis Caroll? Ei bine, toti trei au fost fani ai unui vechi joc chinezesc numit tangram! Tangramul stimuleaza imaginatia si logica cucerind prin simplitatea sa deopotriva copii si adulti, pe cei pasionati de matematica si pe cei cu inclinatii artistice. Napoleon Bonaparte folosea jocul pentru a se relaxa inainte si dupa batalii, poetul Edgar Allen Poe il folosea pentru inspiratie, in vreme ce Lewis Caroll, autorul cartii Alice in tara minunilor, era pur si simplu fascinat de acest joc!

Ce e un tangram?

Tangram este un patrat decupat in 7 figuri geometrice: cinci triunghiuri (doua triunghiuri mari, doua triunghiuri mici si unul mediu), un patrat si un paralelogram. Piesele pot fi facute din orice material tare. Exista tangram-uri de hartie, carton, lemn, ceramica, metal sau sticla. Pentru a avea propriul joc puteti sa listati imaginea de aici si sa decupati cu atentie piesele:

www.tangram.co.uk/images/TangramCutting.gif

Cum se joaca?

Tangram seamana cu jocul de puzzle. Doar ca, daca la puzzle piesele pot fi aranjate intr-un singur fel, la tangram tocmai diversitatea imaginilor ce pot fi obtinute face jocul interesant.

Regulile sunt urmatoarele: trebuie sa folosesti toate cele 7 piese pentru a crea o imagine, avand grija ca piesele sa se atinga fara a se suprapune.

Peste 1600 de imagini reprezentand animale, pasari, vietati marine, oameni, litere, cifre, obiecte, castele, vapoare si multe altele pot fi create din cele 7 piese ale tangramului. Tu cate dintre ele poti descoperi?

PS: Daca va impotmoliti, cereti ajutorul unui copil: veti fi surprinsi ce pot sa faca cei mici cu cele 7 piese ale tangramului!

Sursa:
www.info-portal.ro/articol/tangram-%E2%80%93-jocul-patratului-magic/1996/1/0/" target="_blank">aici

In dreapta sunt cateva imagini.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zana spune:

Nu se joaca nimeni pe aici?

Noi am facut alfabetul din acest patrat si o barza.

www.didactic.ro/files/19/alfabetul_tangram.pdf" target="_blank"> alfabetul tangram
o alta sursa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

as putea sa jur ca am vazut zina

Ai mei nu se mai joaca demult cu tangram. De fapt nu s-au prea jucat, s-a facut la scoala, la matematica, in clasa a 2-a, daca nu ma insel, si au lucrat in clasa, au avut teme, etc. Dupa ce s-a treminat modulul, nu au mai pus mana pe unul. Dar stiu de atunci ca gasesti o multime de idei pe net. A fost o surpriza frumoasa si pt mine cand l-am descoperit.

Pe aceeasi nota, anul trecut (a 5-a) au facut sudoku. Tot la matematica! Asadar, in clasa a 11-a, asteptam cu nerabdare cubul Rubik 3x3x3!

www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Surpriza mai mare a fost la noi cand am descoperit patratul ieri in cartea de matematica, noi suntem in clasa I.
Nu stiu cat va tine minunea , dar a trecut weekendul distractiv.
Sudoku am si eu reviste de la chiosc ,acum testam rebusul ...

he,he ...cubul ala pare asa de departe, multumesc de idei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aldebaran spune:

Si mie imi place tangram, am unul cu piese de lemn. In ultimul timp n-am prea jucat, recunosc. Pentru cine vrea, un site cu modele de tangram:
http://it.geocities.com/tangmath/BillionPatterns.htm#top

Corina, mama lui Aris(12.08.2005)

Mergi la inceput

Curata dependenta!

Cine doreste, cine pofteste...hai la tangram online:

http://itangram.tripod.com/

si am gasit jocurile cu chibrituri:

www.altastiinta.ro/pagini/logic/chibrituri/chibrituri.html" target="_blank">http://www.altastiinta.ro/pagini/logic/chibrituri/chibrituri.html

si nici ca sunt fetita cu chibriturile macar, mi-am amintit de o cartulie cu jocuri logice era ceva cu revansa mintii, rastorn biblioteca poate o gasesc azi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisseis spune:

Fetelor, ce bine ca am gasit aici pe DC asa ceva! am tot cautat pe net si n-am fost prea multumita!
Saru-mana!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabirus spune:

Avem si noi, cu piese de plastic si o carte cu sute de figuri de construit. Din pacate al mic mi-a pierdut o piesa, asa ca trebuie sa imi confectionez alta din ceva

Anyaway, daca tot e sezonul, e o idee foarte educativa de cadou de Craciun pentru copii peste 7 ani, dar si pentru adulti!

Hoinari suntem in viata asta, iar drumul spre casa cu greu il regasim

Mergi la inceput