Angajatorul da un salariu la nasterea copilului?
Buna burtici,
eu am aflat de curand ca la nastere angajatorul este obligat sa-ti dea un salariu la nasterea bebeului !
sunt inca confuza pentru ca la noi in firma nu a auzit nimeni de asa ceva!
cine stie mai multe sau cine a trecut prin asa ceva sa ne dea si noua sfaturi pentru a primi ce ni se cuvine
pupici
Raspunsuri
kriss79 spune:
e ceva prevazut in CCM la nivel national..un ajutor:
art.51 alin 1 lit c)
"In afara ajutoarelor prev. de lege,la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
un salariu mediu pe unitate platit mamei; daca mama nu e salariata,sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate."
Nunta noastra - 2 iulie 2005;Luna de miere;Finutza Alexandra Ioana;Tunisia(2006);Revelion 06/07
Cristina12+
ceamica spune:
stiu kriss ,
eu am spus dar imi spune ca n-o sa-mi dea ca eu nu am ccm ci contract individual si deci noi nu suntem in aceeasi categorie iar in codul muncii nu e prevazut si deci nu-mi da.
cred ca este ceva in neregula!
kriss79 spune:
cu CCM asta..e tare ciudat..
Am avut control la o firma..si era sa primesc amenda pentru niste prevederi ale CCM, desi nu avem mai mult de 21 salariati..am primit numai masuri obligatorii de indeplinit..
Nu se tine cont deloc daca ai CCM sau CIM..pentru astia de la itm e la fel..
Nunta noastra - 2 iulie 2005;Luna de miere;Finutza Alexandra Ioana;Tunisia(2006);Revelion 06/07
Cristina12+
tatiantudor spune:
Vezi la Probleme Legislative un subiect pe aceasta tema
Tks
Liana
http://community.webshots.com/user/TudorAnastasiaDiana
http://community.webshots.com/user/tudorrobertalexandru
alynta27 spune:
Ceamica si eu am Contract Individual de Munca. Cu toate astea am sa depun o cerere pentru salariu suplimentar dupa ce nasc! Tu ai mai aflat ceva in legatura cu asta? Poate imi trimiti un PM,te rog!
Alina-Mirela 30+ cu MARIA
Poze burtica
Pozele mele
Alynutza spune:
Prevederile care sunt cuprinse in contractul colectiv de munca la nivel national sunt cele minime. In contractul colectiv la nivel de firma nu se poate sa se acorde drepturi inferioare celor prevazute in CCM la nivel national, si nici in contractul individual de munca. Iar CCM este in completarea CIM, CIM fiind de fapt o 'personalizare' a contractului de munca, care iti permite sa individualizezi chestii care trebuie individualizate, cum ar fi: salariul, locatia de munca, etc. Dar asta nu inseamna ca se respecta doar ce scrie in CIM. CCM include drepturile tuturor salariatilor. Iar daca nu exista CCM la nivel de firma, trebuie respectat CCM la nivel national. Eu asa stiu.
ceamica spune:
alynta , am aflat ca de fapt tb sa-mi dea si tie de asemenea!
cel mai bine am da fac o sesizare la ITM si voi afla in scris daca tb sa iau sau nu si va afla si tanti aia de la firma
alinutza , eu nu am la firma decat CIM , noi nu avem CCM la nivel de firma.
plec la razboi
Alynutza spune:
Cum spuneam, daca nu exista CCM la nivel de firma, se aplica CCM la nivel national, unde este trecuta aceasta prevedere.
mariana_78 spune:
Ceamica, sunt obilgati sa-ti dea acest salariu. trebuie doara sa faci o cerere in atentia conducerii in acest sens. pt mai multe informatii uita-te si la forumul probleme legistative aculo sunt mai multe detalii despre acest subiect.