risc crescut pentru malformatii cromozomiale

risc crescut pentru malformatii cromozomiale | Autor: karry

Link direct la acest mesaj

Bun gasit tuturor! La eco de la 13 sapt a reiesit din masuratoare un pliu nucal de 2,9 mm si deci s-a calculat un risc crescut pentru malformatii cromozomiale. As vrea sa aflu care sunt valorile normale in cazul trisomiei 21 si trisomiei 18. Eu am 32 de ani, este prima sarcina pe care ne-am dorit-o si nu pot accepta gindul ca s-ar putea sa fiu obligata sa o intrerup, dar daca riscul se confirma nu am de ales (n-as putea suporta sa-mi vad copilul suferind o viata). Inainte de conceptie am luat acid folic aprox 2 luni. Acum astept rezultatul de la dublu test. La recomandarea med va urma triplu test si apoi amniocenteza. Informatii despre orice experienta asemanatoare mi-ar fi de folos. Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns BBPuck spune:

Buna, Karry.
Am trecut si eu prin experienta asta. Eu am 35 de ani, de aceea mi s-au recomandat testele astea. Am facut dublu test, la care mi-a iesit risc crescut (nu foarte mare, dar mai mare decat media) de SD. Am facut triplu testul, care a infirmat rezultatul de la dublu test, in sensul ca mi-au iesit riscuri f. mici la toate cele trei afectiuni. Am trecut printr-o perioada de cosmar pana la rezultatul de la triplu test.

La 12 saptamani (dublu test), in buletinul de analize de la Medicover apar ca valori normale urmatoarele:
Risc sindrom Down: 1/380 (mie mi-a iesit risc de 1/203)
Risc trisomie 18: 1/100 (mie mi-a iesit risc de 1/10000)

La 16 saptamani (triplu test) scrie:
Risc sindrom Down: 1/380 (mie mi-a iesit risc de 1/505)
Risc trisomie 18: 1/100 (mie mi-a iesit risc de 1/6177)
Risc defect de tub neural: 1/50 (mie mi-a iesit risc de 1/9560)

Acum avem 25 de saptamani, bebelusul e foarte bine, normal si activ.
Si zic si eu ca doctorul meu: 90% din sarcini sunt normale si se finalizeaza bine, altfel nu ne-am mai perpetua ca specie.
O sa fie bine, ai sa vezi. Eu iti tin pumnii si, daca mai ai intrebari, te ajut cat de mult pot.

BBPuck
24+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AncaSiRoxana spune:

karry, cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci acum este sa astepti optimista, fara stres, rezultatul la dublu test.

Doar daca te ajuta si nu te streseaza si mai tare, poti sa mai faci o ecografie 3D la un ecografist bun, ca sa-ti confirme/infirme masuratorile de pliu nucal.
De asemenea, poti sa citesti ce s-a mai scris despre asta, caut si-ti dau mai jos linkurile - am scris si eu la unele din ele. Eu n-am facut dublu test, ci doar triplu test, s-a calculat un risc destul de mare de SD, apoi am facut amniocenteza la care s-a vazut ca totul este in regula, nu exista malformatii cromozomiale la bebe. Dar au fost cateva saptamani de stres.

Uite, cel mai mult am citit (si scris si eu) la topicul "Risc de SD la dublu test" deschis la linkul:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=90774

Despre rezultate la dublu test mai gasesti si la:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=96188

Despre triplu test la:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=97018
si la:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=71577

Bafta multa! Sanatate!

Anca (mami de Roxana, 26.08.2005 si bebe2 - tot fetita, DPN 01.08.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ceamica spune:

buna fetelor,
din cate am inteles eu in saptamana 16 sau in ziua x, tb ca bebeul sa aiba anumite dimensiuni. daca bebeul este un pic mai mic sau mai mare atunci masuratorile se vor da peste cap si cu ocazia asta intram in panica.
asa ca nu disperati !!!!!
(si eu fac saptamana viitoare triplu test )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AncaSiRoxana spune:

Nu numai bebe trebuie sa aiba anumite dimensiuni, dar si tu trebuie sa ai o anumita greutate, varsta, antecedente ginecologice si genetice etc., pt ca rezultatele sa se inscrie in parametri considerati normal, fara risc.
Triplu-testul asta e o loterie...

Anca (mami de Roxana, 26.08.2005 si bebe2 - tot fetita, DPN 01.08.2007)

Mergi la inceput