Activitatea copilului si relatia cu clientul

Activitatea copilului si relatia cu clientul | Autor: CriPOD

Link direct la acest mesaj

Habar n-am daca am deschis subiectul unde trebuie...sper foarte mult sa primesc si pareri ale muzicienelor de pe-aici, poate ma luminez...

Fata mea face pian de vreo 2 ani jumate, este in clasa a 5-a la Royal Conservatory of Music. Face pian pentru ca a vrut ea, il face numai pentru placerea ei, urmam programa RCM doar pentru un curiculum, un sistem de recunoastere a efortului depus si pentru creditele de clasa a 11-a si a 12-a pe care le va primi daca face a 7-a si a 8-a la RCM.

Profesoara ei, este romanca, cu studii si experienta in domeniu, e foarte buna. Mai in varsta, mai severa, dar fetei mele ii place sa mearga la ea, desi uneori este facuta cu ou si cu otet, fata spune ca stie ca e sincera si o cearta pe bune, dar o si lauda pe bune. In general ceilalti de pe aici merg pe sistemul "good job, nice try".

Insa ieri s-a enervat f tare, pentru ca am insistat pe o piesa. Intotdeauna le-am lasat pe ele sa decida ce aleg, dar in clasa a 6-a la exam la RCM e acceptata o prelucrare a Canonului lui Pachelbel (un favorit de-al meu) si am rugat-o sa-mi faca mie placerea de a alege piesa aia pe langa altele 4.

Atat mi-a trebuit, pur si simplu a fost o explozie fara avertisment: ca fata e prea buna, ca piesa aia e o tiganie, un diletantism, ca acum ea trebuie sa lucreze pe ceva de calitate, ca trebuie sa faca Bach (?) nu prostii. I-am explicat ca tot ce sugerez eu e: luati canonul (ca vreau eu sa ma concerteze cand vreau eu in privat ), alegeti 4 alte cantece pt exam, iar la sfarsit daca mai e timp, mai invata unul "de calitate", daca nu, merge cu asta pe care l-a invatat de dragul meu, doar nu-i stric educatia muzicala definitiv. Nu si nu, ca ea, desi o invata canonul acum, nu trimite copilul la examen cu asa ceva, nici vorba, ca-mi bat joc si-mi bag nasul, ca ea nu vine sa-mi spuna mie la serviciu ce si cum sa fac. Am incercat sa o calmez, dar mai rau am facut, in final mi-a zis ca daca nu incetez, sa-mi gasesc pe altcineva. A facut o scena de ne-a lasat paf (eram cu copila si sotul)!

Acum, si eu am clienti la serviciu, si nu intotdeauna sunt de acord cu ce vor ei, incerc sa-i conving, dar nu asa... Si nici nu le-as spune "my way or the highway"... Pe langa asta, eu ii platesc o caruta de bani/ora si insist ca fata mea sa faca asta fara prea multa presiune.

Ce sa ma fac acum? Eu am fost foarte politicoasa, dar am crezut ca, fata fiind amatoare si eu platind, pot sa-mi dau cu parerea si sa ma astept la niste flexibilitate. Si asteptam de la ea un sfat, dar nu o rigiditate in halul asta. Ar trebui sa am dreptul sa spun ceva sau nu? Fetelor muziciene, am jignit-o fara sa-mi dau seama? Am facut ceva ce nu se face?

Pana la vara va continua la ea sigur, va merge sotul o vreme, insa de la vara as lua in considerare si alte optiuni.

Multumesc pt eventualele raspunsuri si un iepuras darnic...


www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

...... Recitesc si-mi dau seama ca, in socul meu am uitat, de fapt, intrebarile esentiale...

Cat de in serios luati activitatile extrascolare?
E normal ca un parinte sa astepte sa fie tratat ca un client (in sensul clasic al altor servicii platite)?
Aveti experiente cu instructori/profesori care au asteptari mai mari de la copil decat efortul pe care voi sau copilul aveti de gand sa-l investiti? Cum procedati cu ei?
Avem dreptul de opinie in aceste activitati?

Ma macina toate astea, pentru ca am mai avut doua experiente neplacute (intamplator, sau nu?, toate astea sunt cu personal din estul europei, poate luam noi mult prea in serios totul) si deja ma ingrijoreaza. Si in final pierderea este si a copilului meu.

Fata mea a facut inot la un club 3 ani. Totul a fost bine pana cand a ajuns la o antrenoare (fosta inotatoare competitiva bulgaroaica si profa de sport) care ii muncea foarte tare, folosea un ton si expresii mai dure si striga la ei tot timpul. Dupa 6 luni cu ea, a renuntat, n-a mai vrut sa mearga (am ramas cu banii dati pe restul anului si nu era ieftin deloc). Nu numai atat, dar copila nu mai face inot deloc nici acum dupa aproape 3 ani: o doare stomacul si se sufoca in timpul antrenamentelor.

Cealalta experienta a fost cu baletul, pe la 6 ani: a mers o luna, de data asta n-am pierdut bani, plateam la luna. Profesoara, fosta balerina rusoaica, era foarte pretentioasa si serioasa, dar cel mai rau era ca o forta sa isi dezvolte flexibilitatea fara sa tina cont de durere (de exemplu sfoara prin apasare pe umeri). Pe-asta mica o durea si n-a mai vrut sa mearga nici acolo. Acum face sfoara fara probleme ca merge la karate si astia au mai mult tact...

Un singur detaliu as mai aduga inainte sa inchei (ca m-am intins pe-aici rau de tot): toate astea le-a incercat doar pentru ea, fara ambitii de performanta...




www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

mQQm :-))

Bineinteles ca ai dreptul la o opinie, la urma urmei, chit ca lui Bach ii este atribuit un nivel superior in ierarhia valorica a muzicienilor (a-l compara cu Pachelbel e similar comparatiei intre Shakespeare si Christopher Marlowe (ilustru necunoscut) - dramaturg contemporan pareil - asta ca sa facem o analogie la literatura), asta nu inseamna ca gusturile tale pot fi minimalizate sau ca in timpul orei de pian nimeni in afara profei nu poate avea dreptul la o opinie. Btw, si eu il fac cu elevii mei la vioara, cu cei care vor asta. Partitura originala e pt. orchestra, dar la vioara nu e transpus, asa cum e pt. pian. Si am facut si muzica populara, si usoara (fiecare cu gusturile lui), si asta nu m-a decazut de vreun fel in fata elevilor, parintilor sau a colegilor.

Depinde si cum ti-ai expus parerea, si daca povestea ta e completa, adica daca nu te-ai implicat si in detalii tehnice, strict profesionale - cu argumente profane care nu-si au rostul decat intr-un context de diletantism. Dar orice ai fi spus, profa nu ar fi avut dreptul sa se enerveze, asta nu face decat sa-i sublinieze o anumita doza de lipsa de educatie, si asta uneori e mult mai important decat bagajul de cunostinte.

Decizia finala iti apartine. In situatia expusa de tine eu as fi parasit sala cu copilul in secunda 2, si as fi incurajat talentele si eforturile lui cu ajutorul unui alt profesor. In cazul meu primeaza educatia si comportamentul civilizat, si a continua sa-mi las copilul intr-o asemenea situatie...pentru el ar constitui o incurajare indirecta a unui comportament tampit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Fara sa ma pricep absolut deloc la muzica (sunt complet afoana ) - comportamentul profesoarei mi se pare deplasat. Iti putea spune opinia ei intr-un mod civilizat, cu argumente profesionale/profesioniste astfel incat sa te faca sa intelegi ce vrea - daca acceptai sau nu argumentele ei - asta era optiunea ta. Si eu (ca si Ira) as fi plecat de acolo si as fi gasit copilului un profesor care sa fie si cu ceva educatie in sensul de maniere/bun simt, nu numai educatie muzicala (sau sportiva) pentru ca ceea ce vreau eu pentru copilul meu este sa aiba nu doar profesor de muzica (sau pictura, sau sport) ci si sa fie inconjurat de "modele" demne de urmat, si asta include bunele maniere!

Sorana si Monica (4 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Va multumesc de raspunsuri!
Sorana, punct ochit cu argumentul ca ei trebuie sa fie modele de urmat. Nu m-am gandit la asta!

Ira!
Ok, acum chiar m-am linistit un pic. Stiu sigur ca n-am gresit nimic. Din detaliile care lipseau: am trimis copila 2 saptamani cu partitura si taticul, de fiecare data a venit acasa si mi-a spus ca d-na a zis ca nu e acceptata la examen. Joi am avut ceva treaba si am mers impreuna s-o luam. Mi-a spus acelasi lucru, au am insistat ca ESTE acceptata. Explozia s-a produs in momentul in care i-am deschis pdf-ul cu "Popular selection list" de pe site-ul RCM si i-am aratat acolo. Dintr-o data am auzit: "acum daca m-ati pornit, ca n-am vrut sa va spun, dar ". Aici eu m-am blocat... Restul il stiti... Si eu nu contest ierarhiile calitative din muzica clasica, dar si gusturile omului tre' sa fie acceptate asa cum sunt. Ia uite ce "bolnava" sunt eu, ma tine de vre-un an cu asta: subiect deschis de mine de vreo luna. Si ce fericita a fost copila cand a aflat ca este acceptata (de la o alta fata) si ca imi va face o bucurie...

Nu stiu daca esti familiara cu RCM, dar daca da, conteaza pt profesorul inregistrat la ei nivelul elevilor sau dificultatea pieselor? Sunt platiti, evaluati in vre-un fel?

Nici eu nu ma pricep si unde nu ma pricep nu ma bag. De gugalit insa stiu. Si asta este linia care incercam eu s-o trag: daca nu ma bag in tehnicalitati este ok sa-mi exprim pareri si ingrijorari sau sa lansez anumite idei sau cereri...

Oricum, fata mea e mult mai matura si mai coapta decat multi adulti, s-a exteriorizat in comentarii dupa, mi-am dat seama din ce spunea ca a vazut bine si nu e afectata, asa ca asta nu ma ingrijoreaza, cu ea n-am discutat inca mai mult.

De plecat, nu putem acum, pentru ca e examenul in 4 iunie si ii trebuie continuitate, sper sa-si revina un pic pana joi. Iar de la vara, va trebui sa caut, probabil, dar e cu atat mai greu cu cat sunt nivelele mai mari.


www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

RCM este diferit de Academie de musique du Qc, eu pt. asa ceva pregatesc copiii. In Ontario cred ca e sistem un pic diferit, dar nu are absolut nici o importanta pt. comisie dificultatea pieselor. Pur si simplu profa - sau este de-o inflexibilitate crancena, sau nu cunoaste partitura si nu are timp si dispozitie sa se descurce in noi digitatii si sa se familiarizeze cu ea, sa adopte o intelegere superioara dpdv formal, sintaxa, dinamica a canonului. Profa va trebui sa-i cante copilului pt. exemplificare, si daca nu cunoaste partitura va trebui sa stea s-o studieze ore in sir (acasa).

In fine, eu nu as accepta ca copilul meu sa fie facut cu ou si otet la ore, indiferent de cat de tare ar fi profa. Eu sunt adepta sistemulul "good job, nice try" pt. ca muzica este arta, si arta subantelege subiectivism si automotivatie. Nu poti obliga gusturile in muzica, ca distrugi starile de bucurie cerebrala. Am aici elevi care lucreaza la McDo sau Walmart ca sa-si plateasca lectiile de vioara, pt. ca parintii nu-si permit lectii asa de scumpe, dragostea lor fata de muzica e absolut impresionanta. Cum poti impune unui asemenea copil gusturile tale proprii in muzica ? Il poti dirija in bine, da, dar asta e altceva.


mQQm, da' dac' treci pe la Montreal, poate facem un duo pian-vioara cu fetita ta la Canon. Eu il cant ca am un concert duminica, 2 viori in canon D.

Am vazut clipul cu Rob - Pachelbel. Tare de tot! Re, la, si, fa#, sol re, re, do#, reeeeeee haha ! Bestiala partitura la violoncel !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Ira, mersi de raspuns (si de invitatie, sa vezi ce duamna oi fi eu ascultand la Canoane in duet . O sa "te las sa stii", in traducere mot-a-mot).

Cred ca asta ar fi cea mai rezonabila explicatie: n-a avut chef s-o invete la nivel de examen. De-asta s-a oferit sa lucreze pe ea asa, pentru mine, dar sa nu mearga la examen. Makes sense... Putea sa fie sincera, mamarutza ei de treaba...

Succes la recital, ce dragutz! Pai gasiti si-un violoncel, ca nu-i greu din ce spune Rob sa-nvete partitura pana in weekend si e sarea si piperul (parerea mea de diletant).



www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Pai gasiti si-un violoncel, ca nu-i greu din ce spune Rob sa-nvete partitura pana in weekend


Am cautat, da' n-am gasit nici unu' atat de desavarsit de balbait incat sa repete chestia asta de 35 de ori. Dupa a 4-5 oara incepeau sa enerveze si paraseau sala.

Si daca ma lasi, pai atunci dati un semn cand aveti drum la Mtl. Si nu e nevoie sa va aduceti pianul, ca am eu unul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Okay, ma ofer io cu violoncelul, imi fixeaza cineva fo 8 degete direct pe note (sigur mai gasesc 4 pe undeva) si va acompaniez. I know I can do it! Tin pumnii la elevi la recital, sa fie totul ceas...

Chiar vroiam sa . Azi a fost ziua de pian, a fost sotul cu ea la ora. Zice ca nici macar n-a mai pomenit de incident, s-a purtat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Mie mi-a trecut prin minte ca si-ar putea cere scuze sau ca ar dori sa se explice, hah, naiva! m-a dezamagit chiar mai mult decat iesirea ei! In final, nu stiu cum stam si daca va face piesa sau nu pt exam, sotul a zis ca i-a fost groaza sa n-o porneasca iar. Acum se pare ca lucreaza pe piesa pentru serbarea de pe 29, cu toti elevii ei, si o va canta atunci...trece cumva pana la vara...



www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu cred ca si noi, parintii gresim putin. Adica vrem cum se spune pe romaneste "si cu varza unsa si cu sunca-n traista".
Mai intai inscriem copiii la diferite activitati extrascolare asa, de incercare, sa vedem daca le place, etc. Nu vrem obligatoriu rezultate clare. Dar ne contrazicem pe noi insine cand alegem profesori competitivi, foste stele ale baletului, inotului, etc. Acesti oameni stiu ca "no pain no game". Ei stiu ca rezultatele deosebite intr-un domeniu sunt obtinute de multe ori, scuzati expresia, cu suturi in fund.
Daca nu vrem de la copilul nostru performanta si nu suntem dispusi sa ne asumam "suturile in fund" si viata de caine care vine la pachet cu performanta alegem un profesor mediocru si relaxat, declaram de la bun inceput ca totul e de "fan" si se cheama ca toata lumea e sincera.
Dar noi, in adancul sufletului dorim si ceva rezultate daca se poate, ca platim, irosim timp si, cine stie, poate copilul se dovedeste talentat. Si atunci nu mai suntem sinceri cu noi, cu copilul si cu profesorul lui.
Cred ca de fapt noi, parintii, ar trebui sa ne decidem cat mai repede (impreuna cu copilul) ce suntem dispusi sa ne asumam si ce nu in activitatile extrascolare. Adica, ca sa ma intorc la subiect, sa fim niste clienti care stiu sa-i explice foarte clar vanzatorului ce vor, fara a lasa loc de ambiguitati si interpretari gresite.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miau-miau spune:

Asa e, simali. Eu din experienta proprie mai adaug ca daca vrei totusi program de amator, dar profesor "profesionist" care sa nu dea cu bita in copil, evita rusii, bulgarii la muzica, balet, gimnastica. Mai ales ca ai de unde alege in Canada. Eu am avut rezultate bune cu antrenori fosti olimpici, insa americani, si drame cu profesoare de muzica si balet rusoaica, romanca.
Daca vrei sa pui biciul pe copil si sa scoti untul din el, atunci balerina rusoaica e ceea ce recomand, sau profa de pian (asta daca vrei sa dai si un iz de isterie intrevederilor).

Mergi la inceput