lectura copiilor-pe cale de disparitie?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Copii au preferinte la citit asa cum avem si noi. cateodata ne "ard ochii" dupa o carte politista sau de aventuri alta data nu lasam din mana Orhan Pamuk.

La varsta asta nu este important ce citeste. Important este sa citeasca.
Fetita mea are 9 ani:
- citeste foarte mult din enciclopedii
- a citit cu chiu cu vai Colt Alb impus la scoala. Am inteles-o pentru ca nu este o carte pentru varsta lor fiind plina de descrieri si metafore... plictisitoare si pentru un adult.
- a citit Vrajitorul din Oz, si Heidi taras-grapis
- a devorat pur si simplu "aventurile lui Habarnam" si Cartile cu Apolodor.
- devoreaza fabulele lui Tolstoi sau Esop
- nu ii place sub nici o forma sa citeasca povesti.

Pentru baiat as incerca si Povestiri istorice pentru copii de Dumitru Almas.

Witch si Harry Potter sunt carti moderne care ajung mai repede la intelegerea lor decat Creanga.

Ar mai fi si Caragiale.

Eu ii aleg cartile si in functie de felul ei de a fi. Este incredibil de entuziasta ii plac lucrurile noi, are o fire aventuroasa, se plictiseste repede de lucrurile care nu ii ofera multa actiune. Asa ca ii cumpar carti cu multa actiune.
De la biblioteca isi imprumuta: viata insectelor, viata pestilor si tot felul de enciclopedii ciudate.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Am uitat sa scriu un lucur important.
Aspectul cartii conteaza foarte mult.
Pentru a-l atrage o carte trebuie sa aiba scris mare si poze.

Atentie la editurile de 2 bani care scot carti pe banda rulanta, prost traduse si cu foarte, foarte multe greseli de ortografie si de tipar.
M-am pacalit cu Colt Alb si Heidi. Nu am crezut ca pot exista carti cu atatea greseli.
Din 10 in 10 minute ma intreba cate ceva. Ex: Ce e aia ca a pus pictorul pe scara? stai ca au gresit ca e picior, sau dami nu se scrie da-mi si tot asa.

m-am hotarat sa cumpar numai de la RAO sau Humanitas. sunt mai scumpe dar mult mai ingrijite si mult mai bine traduse.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Viviana. Nu numai ca au greseli de tipar dar unele contin rezumate ale unor povestiri, iar rezumatele sunt atat de prost facute incat sensul povestii este complet distorsionat. Vladut a primit de la bunica de ziua lui o carte cu povesti de la editura Rao, volum splendid legat si cu auriu pe margine paginilor, poze superbe, hartie de cea mai buna calitate. O groaza de bani, desigur.
Dar continutul... iti vine sa fugi.

La Jack si vrejul de fasole se spune cam asa: Jack a fost trimis de mama lui la piata sa vanda vaca dar a primit pe ea un pumn de boabe de fasole; mama l-a certat cand a avenit acasa; apoi Jack a plantat semintele, vrejul a crescut, Jack s-a urcat pe el, a ajuns la casa unui urias, acolo a gasit un sac cu aur pe care l-a luat cu el, uriasul a vrut sa-l urmareasca dar Jack a taiat vrejul; cand mama sa avazut banii l-a felicitata ca "i-a scapat de sarcie".

Daca te multumesti sa citesti acest rezumat reiese ca:
- poti sa intri nepoftit in casa cuiva si sa-i furi avutul!!!!
- mama ta te v-a felicita pentru asta!!!!!

In povestea originala tatal lui Jack a fost ucis de uriasul respectiv ceea ce a dat razbunarii lui Jack o oarecare legitimitate. Dar pentru autorul cretin al rezumatului asta nu prezinta nici un fel de importanta.....

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

Fata mea are 11 ani si citeste de mult timp, de pe la 5 ani. A inceput cu benzile desenate Disney, apoi Barbie, povesti nemuritoare. Apoi a descoperit Witch si colectioneaza revista si in momentul de fata. Lecturile impuse nu le citeste, dar nici eu nu am pretentia sa citeasca ce mi-a placut mie. Vrem, nu vrem sa recunoastem, suntem generatii diferite, cu preocupari diferite. A citit Cuore, dar si Prajitura de la ora 11 sau Nina (si nu mai stiu cum), carti pentru varsta lor, dar "comerciale". Important e sa citeasca, pentru ca in ziua de azi, cand e atata fascinatie in TV si calculator, o ora de lectura pe zi, fie ea si benzi desenate, creste preocuparea copilului pentru citit.
Noi cititm impreuna seara, ea cartea ei si eu pe-a mea, bineinteles. De multe ori adorm inaintea ei, ca vrea sa termine capitolul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Simali, nu ii mai cumpar de mult povesti sau carti trunchiate pentru ca sunt o catastrofa.
Pana pe la 4-5 ani ii citeam povesti-rezumat.
Acuma, de cate ori cumpar o carte ma uit sa fie text integral - traducere de cutarica si nu adpatare dupa... de cutarica.

Eu am o multime de carti de cand eram mica sau de cand era mama mea mica, dar aici ne impiedicam de vechea ortografie.

De exemplu o carte foarte frumoasa a lui Elena Farago - "Jurnalul unui motan" - pe care nu am gasit-o reeditata si pe care a citit-o cu mare placere. Dar a inceput sa scrie "dela" sau "intr'un" ortografia anilor '50.

La fel e si cu dictionarele pentru scolari. Am un dictionar extraordinar editat la inceputul anilor '90. Dar acolo isi prinde urechile pentru ca e scris sīnt si ī din i.
In asta nou nu ii place sa caute deoarece cuvintele a caror explicatie o cauta nu sunt bolduite si nu ies cu nimic in evidenta.

Concluzia: imi pierd mult timp in librarii pana ii aleg o carte. Citesc pagini intregi pe sarite, compar, ma uit sa vad daca are prefata, daca iti spune ceva despre originea scriitorului, daca ii da si numele intreg etc. daca are erata (care a dispaurt din majoritatea tipariturilor)

Am cumparat odata o carte in 2 volume. In primul numele personajului principal era tradus intr-un fel, iar in al doilea unde se schimbase traducatorul era cu totul altul. Am un lapsus teribil si nu imi amintesc.

Dar, nu e nimic, mergem mai departe nu? Oare de ce in manualul ei de clasa a III-a are un text adaptat din "Morometii".

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput