CIC in Romania cu contract de Spania?

CIC in Romania cu contract de Spania? | Autor: olim

Link direct la acest mesaj

Salutare tuturor
saptamana trecuta am aflat ca sunt insarcinata de 5 saptamani.Ma bate gandul ca dupa ce nasc sa ma duc pentru un an in Romania.
Precizez ca sunt rezident permanet in Spania, dar am domiciuliu in Romania, deoarece am pasaport normal
As avea o intrebare.Daca am lucrat 12 luni inainte de nastere, as avea vreun drept in romania la CIC, renuntand la cel spaniol'
Ne-am gandit ca la anul sa mergem acaa, si as vrea sa stiu ce drepturi as avea atat eu cat si copilul in Romania.
Precizez ca lucrez la aceasta firma din 11 septembrie 2006, si ar trebui sa nasc in 1 decembrie 2007.
Multumesc pentru orice informatie.

+5

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tumpi spune:

In primul rand felicitari pt sarcina.
Uite ce am gasit eu:
Departamanetul pentru Munca în Strainatate informeaza persoanele interesate cu privire la acordarea în Spania a concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiile aferente, de care pot beneficia cetatenii români care au rezidenta legala în aceasta tara.
În Spania, concediul de maternitate se acorda atât pentru nastere, cât si pentru adoptie sau primire în îngrijire permanenta sau preadoptie a minorilor sub vârsta de 6 ani, a minorilor cu vârsta între 6 si 18 ani, care prezinta dificultati de ordin fizic, psihic sau senzorial.
Durata concediului de maternitate este de 16 saptamâni continuu, din care, în mod obligatoriu, 6 si saptamâni imediat dupa nastere(valabil pentru maternitatea biologica), la care se adauga înca 2 saptamâni pentru fiecare copil, începând cu al doilea, în cazurile de nastere (adoptie) multipla.
Atât mama, cât si tatal pot beneficia de acest concediu, cu mentiunea ca, durata maxima ce poate fi acordata tatalui este de 10 saptamâni. De asemenea, tatal poate beneficia de concediu succesiv sau simultan cu concediul mamei, conditia fiind sa nu se depaseasca cele 16 saptamâni.
Dupa finalizarea concediului de maternitate, mama poate solicita concediu pentru cresterea copilului fie biologic, adoptat sau primit în îngrijire (permanenta sau preadoptie) pâna la împlinirea vârstei de 3 ani. În aceasta perioada contractul de munca; îi va fi suspendat, considerându-i-se aceasta perioada drept vechime în cadrul societatii. De asemenea, lucratoarea respectiva are dreptul de a participa la cursuri de formare profesionala la care va fi convocata de angajator înainte de a relua activitatetea, iar prin contractele colective de munca pot fi prevazute si alte avantaje.
În Spania, familiile, care au al treilea copil sau daca a doua sarcina sau adoptie este multipla, pot beneficia de un ajutor de maternitate, care se acorda o singura dataa. Pentru a putea primi aceasta prestatie, familiile trebuie sa aiba un venit anual care sa nu depaseasca o anumita valoare, ce se stabileste în fiecare an. Pentru anul 2006, aceasta suma a fost stabilita la 9.091,99 euro, iar valoarea indemnizatiei a fost de 450,76 euro.
Pot beneficia de aceasta prestatiesi familiile al caror copil/copii s-au nascut în strainatate, dar trebuie imediat sa vina sa locuiasca împreuna în Spania.
Potrivit legislatiei spaniole în vigoare, orice lucrator salariat sau autonom, spaniol sau strain, cu rezidenta legala, poate beneficia, în perioada primelor 6 saptamâni, pe lânga ajutorul de maternitate, de un ajutor economic special, ce se acorda pentru fiecare copil, începând cu al doilea.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor, salariatul trebuie sa fie la zi cu plata cotizatiilor la sistemul de securitate sociala spaniol si sa fi cotizat minimum 180 de zile în ultimii 5 ani anteriori concediului de maternitate. Valoarea acesteia este de suta la suta din valoarea pentru care a cotizat la Securitatea sociala în luna anterioara celei în care a solicitat concediul de maternitate.
Informatiile de mai sus au fost preluate din Ghidul de ajutoare sociale pentru familie, elaborat de Secretariatul de Stat pentru Servicii Sociale, Familie Si Dizabilitati din cadrul Ministerului Muncii Si Afacerilor Sociale spaniol, material informativ care urmeaza a fi reactualizat pentru anul 2007, la mijlocul lunii mai a.c.

Sursa OMFM



"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

multumesc pentru informatii astea le stiam eu aici.Dar am inteles ca poti beneficia de cei 8.000.000 de eli in Romania timp de 2 ani, daca ai avut contract in ultimele 12 luni inainte de nastere.Pe mine aceasta situatie ma intereseaza.
multumesc oricum pentru informatii

+5

Mergi la inceput