La dentist in strainatate
Uite sunt curioasa cat de "grijulii" sunt dentistii din tarisoara voastra?
Asa ca vin cu cateva intrebari, poate ciudate, care ma vor ajuta sa-mi formez o idee despre ce-i necesar si... facut sa para necesar:
1) In ce tari se mai practica "curatirea dintilor" de catre igienist (mie in urma cu 8 ani mi s-a spus aici ca in... Elvetia nu exista un astfel de serviciu. Oare sa aiba elvetienii dintii mai prosti decat americanii?)? La cate luni?
2) Vi se fac radiografii aproape la fiecare vizita (obligatoriu la fiecare "curatire")?
3) Vi se protejeaza gatul/tiroida cu "banda/guler" din plumb? La cerere sau intra in procedura de rutina?
Multumesc!
"Acolo unde canta cucu' si urla lupu'" (poze)
Raspunsuri
madalina78 spune:
in romania exista cursuri pentru igienisti! dar de obicei sfarsesc ca asistenti- depinde si de cabinet , si de cheful medicului de a afectua un detartraj; radiografiile se fac la nevoie; punctu 3!?! nu inteleg la ce te referi? daca ti se da sortuletul de plumb in timpul radiografiei? la facultate in bucuresti nu se dadea acum 3-4 ani.
in elvetia nu am fost dar am vazut foarte multi dinti stricati/ lipasa/ cariati in america ( asigurarile astea!) probabil ca in elvetia medicul face si detartrajul si nu sunt separate ramurile -igiena dentara de stomatologie generala.
in olanda stiu ca se lauda un tip , medic dentist, ca iginista lui ( care avea doar o zi de lucru pa saptamana) ii scotea toti bani pentru angajati cin clinica !!! ( deci igienistul se plateste separat sau la procent - eu luam 5% de pe urma unui detartraj si munceam uneori si cate 2 sedinte)
aici, in ny de cate ori ne ducem la dentist vor sa ne radieze , nu de alta dar sunt niste bani in plus care pot fi luati de la asigurare, deci " facut sa para necesar", detartrajul il face dr.
acum fiecare medic cu conceptiile lui, eu am viziunea mea despre stomatologie si despre cum tre sa arate un cabinet- pe unde m-am mai invartit si eu ca student si proaspat medic am vazut si bune si rele, deci: cate bordeie , atatea obicee!
petaluda spune:
eu am avut o experienta tare neplacuta cu un dentist aici in Fr dar cum e singurul la care am fost, nu generalizez.
eu de obicei prefer sa merg la dentist cand merg in Ro, pt ca am dentista mea, care e prietena de familie si lucreaza excelent, aparatura foarte moderna, vin multi straini la ea pt ca lucreaza nemaipomenit si e mai ieftin.
odata am constatat ca am o carie si cum nu vroiam sa stau cu ea pana ajungeam in Ro am decis sa merg aici in FR la dentist. cabinetul era de vis, superb, foarte design, personalul foarte amabil. m-am asezat pe scaun fara sa ii spun ce am ca m-am gandit ca era evident. dentista a inceput sa imi umble la un alt dinte unde aveam deja plomba spunand ca imi poate pune un dinte de portelan in locul lui, ea crezand ca acela e cel care ma supara. i-am spus ca am venit pt carie doar, ca de restul am sa ma ocup alta data. mi-a plombat caria de imi venea sa plang, bine macar ca era in spate si nu era asa vizibila: mi-a plombat-o cu metal, asa gri, nu stiu ce material era, dar n-am vazut asa ceva decat in gura bunicii. in Ro am pus-o pe dentista sa imi refaca plombajul, si mi l-a facut frumos, cu nu stiu ce material de nuanta dintilor mei.
de radiografie: in Ro imi face dentista cand e vorba de o interventie mai complicata, sau vrea sa fie sigura de ce se intampla sub dinte. in Fr nu mi-a facut, dar nu cred ca era cazul pt o carie.
eu am un fix al meu: in Ro mi se face anestezie locala de fiecare data ( cu spray sau injectie in functie de interventie) si chiar nu simt nimic. in Fr s-a uitat ciudat la mine cand i-am cerut, si mi-a zis ca nu a auzit in viata ei de anestezie pt o carie.
interventia pt carie m-a costat in fr 91 euro. le-am povestit prietenelor mele din Fr de experienta neplacuta cu dentista si mi-au spus ca o explicatie ar putea sa fie ca vazand ca sunt strain a presupus ca nu am asigurare sociala si mi-a facut plombajul cel mai ieftin. nu era cazul ca beneficiez de asigurare si as fi preferat sa ma intrebe ce doresc.
cam asta a fost experienta mea. insa asa cum am mai spus nu generalizez, nu am fost decat la un dentist aici asa ca nu spun ca asa fac toti. altfel, de la prietene am aflat ca maselele de minte li se scot automat, nu e in functie de maxilar, si aceasta interventie se face sub anestezie totala. asta e ce mi-au spus ele.
edit: mancasem litere
columbiana spune:
si aici se practica curatirea dintilor, pe mine ma programeaza automat la stoma cam la 6 luni, aprox. este adevarat ca ma si iradiaza, pina acum nu prea mi-am pus intrebari (ci-ca urmareste daca a mai aparut vreo carie sau nu ).
de fiecare data cind mi-am pus vreo plomba a fost cu anestezie.
Ana
Flaflo spune:
Aici curatirea dintilor nu se face de catre stomatolog, ci exista profesia de igienist dentar care se ocupa cu asa ceva. Aceasta curatire este recomandata la jumatate da an. La fiecare radiografie este obligatorie purtatul unui sort de plumb, ele facindu-se o data sau max. de doua ori pe an.
Petaluda, tie ti-a pus plomba de amalgam, iar costurile sint preluate de casa de asigurari (normal nu ar fi trebuit sa platesti nimic). O plomba de compozit (alba) trebuie platita in totalitate de pacient si costa in Austria, in functie de marime pina la 200 Euro.
Anestezie se face aici gratis pentru tratamente de canal, extractii, operatii. Daca vrei tu anestezie pentru vreo carie superficiala trebuie sa o platesti.
"As da tot ce stiu pentru jumatate din ce ignor!" Descartes
Flavia si Bianca
Cricor spune:
Pe mine ma cheama pentru curatat dinti la 5-6 luni, radiografie o data pe an cand imi pune un sort protector (sortul e pe gat ca sa zic asa).
Eu nu stiu cum or avea dintii oamenii din alte tari, dar pot sa va spun ca toti colegii mei de serviciu crescuti aici au niste dinti ca actorii din filmele americane, sunt albi si perfect drepti. Cand am venit aici ma uitam absolut fascinata la dintii oamenilor, nu-mi venea sa cred ca oamenii obisnuiti au asemenea dantura (nici nu vreau sa ma gandesc ce impresie lasam holbandu-ma in gura oamenilor). A, uitati-va la American Idol de dinti au copiii aia de canta.
Corina
Am uitat sa zic, curatirea o face un hygienist si toul e acoperit de asigurarea privata de la serviciu, cea de stat nu acopera nimic.
anky spune:
Eu merg din 3 in 3 luni la detartraj(la mine se depune tartru mai repede) si din 6 in 6 luni la control.Pot sa spun ca am o igienista si un doctor jos cu palaria
Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05
"Happyness is the key to your heart"
anky spune:
A..la punctul 3 nu stiu ce sa iti raspund ca nu m-am confruntat cu asa ceva.
Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05
"Happyness is the key to your heart"
Happiness_4_us spune:
O sa incerc sa iti raspund si eu la intrebari:
1.Aici curatirea se face de catre medic si periodic o data la 6 luni. Te suna de la cabinet inainte, sa te anunte ca e timpul ptr un nou consult.
2.Se face o radiografie totala a maxilarului, iar pe urma numai cand este cazul, cand se lucreaza la o anumita masea, dinte si necesita radiografie.
3.Intotdeauna la baza gatului se foloseste un fel de guler din plumb, asta fiind procedura de rutina. Sortul il folosesc numai pentru femeile insarcinate.
P.S. Am omis sa spun ca aici nu se plateste lucrarea unui dinte, masea, aici tariful este pe ora. Adicatelea, costa intre 14.000-16.000 koroane islandeza/ora, adica 159-182 euro/Ora
Ce m-a fascinat pe mine este ca nu clatesti absolut deloc gura, medicul are intr-o mana un furtunas cu care absoarbe tot si care si spala, iar in cealalta are aparatul cu care lucreaza, si ca de fiecare data dantura este izolata cu un balon de cauciuc si este decupata doar o portiune din balon prin care este scos/a dintele/maseaua la care se lucreaza.
Nana, 14+
In asteptarea lui
Bubu la 12 sapt si 3 zile.
Nunta noastra de vis!
Daca incepi sa te sacrifici pentru cei pe care-i iubesti, vei sfarsi prin a-i uri pe cei pentru care te-ai sacrificat!
ML spune:
Foarte interesante toate raspunsurile voastre si va multumesc mult ca v-ati luat din timp si mi-ati raspuns detaliat!
De fapt si eu ma invartesc in jurul afirmatiei Madalinei:
"In ny de cate ori ne ducem la dentist vor sa ne radieze , nu de alta dar sunt niste bani in plus care pot fi luati de la asigurare, deci " facut sa para necesar"..."
Mi se pare ca de multe ori exista oarecare interese banesti in spatele acestei "griji" si ca se exagereaza, in nici un caz de dragul sanatatii pacientului...
Poate ca nu am explicat indeajuns de clar... Mai putin ma intereseaza aspectele cosmetice (stralucire, aliniere) sau financiare (cine si cat plateste) si mai mult sanatatea (generala). De aceea eram curioasa sa aflu care sunt standardele/procedurile de rutina in alte tari si ce-i de fapt necesar.
Revin pe seara cu alte cateva intrebari legate de mesajele voastre, daca nu va suparati.
P.S. La punctul 3 vizam acel guler de plumb despre care vorbeste si Nana. Abia ieri am citit pe Net despre el. Se spune ca protejeaza tiroida. Eu am un nodul la tiroida, nu mi-a picat bine nici Cernobalul si nici aparatele de facut radiografii de pe vremealui Ceausescu (nu sunt singura, nu?), plus ca nu vreau sa fiu cobaiul celor de la asigurari...
"Acolo unde canta cucu' si urla lupu'" (poze)
aiska spune:
ML in Finlanda nu mi-au pus nimic protector pe gat nici la dentistul de stat nici la particular.
La alte radiografii carenu sint in legutura cu dintii am primit sort protector.
Cind am fost gravida in luna a cincea cu primul copil mi-au facut un fel de radiografie foarte neobisnuita, nici nu stiu bine daca s-o numesc radiografie.Pe scurt, mi-au bagat in gura ca o sonda invelita in cauciuc si apoi a aparut imaginea pe calculator a pozitiei radacinii molarului meu.
Da, de fiecare data se face radiografie pentru o interventie care necesita interventia dentistului.La detartraj nu se fac radiografii.Higienistul are pe calculator situatia dintilor fiecarui pacient si apreciaza la control "din ochi" daca avem nevoie de vreo interventie care ar necesita radiografie.
Higienistii fac aproape toate interventiile de rutina, inclusiv detartraj.Ne recomanda sa mergem la control la 6 luni sau un an, in functie de pacient.
Sotului meu i-a cazut o plomba veche si higienistul i-a pus ceva temporar iar dentistul il va trata peste citeva saptamini ca sint niste cozi enorme.Fac parte dintre fericitii care nu au prea avut de-a face cu dentistii nici in Romania nici in Finlanda dar am observat ca lista de preturi este cam ridicata atit la stat cit si la particular.Anesteziile costa cel mai scump,sotul meu intotdeauna face pe grozavul si vrea sa arata ca suporta durerea,asa ca la plombe refuza anestezia.Amalgam nu se mai foloseste de foarte multi ani in Finlanda.
Asigurarile deconteaza 60% din costurile de control dentar efectuate de cetateni sau rezidenti la particular, dar asta se intimpla doar o data pe an.Daca te duci mai des nu iti acopera nimic.
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei