Retete gogosi si langosi
Fetelor tre sa recunosc ca sint antitalent la pregatit aluaturi. Adica pot face clatite super bune, pandispan, etc, dar cind vine vorba sa framint un aluat, nu imi iese absolut deloc. Am incercat de nenumarate ori si nu mi-a iesit.
As vrea si eu o reteta de facut gogoshi super pufoase si umflate, dar sa fie reteta super usor de facut ca altfel cine stie ce imi iese. Masina de facut aluat nu am.
Multumesc in avans pentru raspunsuri
Raspunsuri
crys1973 spune:
Ingrediente
3 cani faina(750 grame), 1 cana zahar(250 grame), 3/4 cana lapte acru, 2 oua, 2 linguri grasime(unt sau margarina), 3 linguri rase cu praf de copt, 1 lingura bicarbonat(tot rasa), 1 lingura(rsa de)- sare, 1/2 lingurita scortisoara, ulei vegetal pentru prajit, zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare
Cu 2 1/2 ore inainte de servire, intr-un castron mare, se masoara jumatate din cantitatea de faina si se adauga celelalte ingrediente mai putin uleiul si zaharul pudra. Se amesteca cu mixerul la viteza mica pana se omogenizeaza, apoi se adauga resul de faina, se mareste viteza mixerului si se amesteca cca.1 min. Se mai adauga faina si se framinta usor cu mina pina devine o coca cu o consistenta potrivita si usor de manevrat. Se acopera castronul si se pune la frigider cca 15 min. Coca se intinde pe o planseta si se taie in forme rotunde cu gaura pe mijloc ca un inel. Se prajesc in ulei incins, pe o parte si pe alta. Apoi se pudreaza cu zahar si scortisoara. Dintr-o portie ies cam 24-30 de gogosi
Gogosi glazurate cu crema de vanilie
Ingrediente:
550 gr. faina
sare
50g zahar
coaja de lamaie
50g de unt, margarina sau ulei
35g drojdie
3 galbenusuri
400ml lapte
1 plic zahar vanilat
+ 1 pachet budinca de vanile (500 ml lapte)
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia, untul, sarea si zaharul in laptele caldut. Se adauga galbenusurile, zaharul vanilat si treptat faina.
Se framinta bine .Se lasa sa creasca pentru circa jumatate de ora.Se intinde foaia cam jumatate de cm, dupa care se foloseste un pahar (cu gura in jos) cu care apasati pe aluatul intins decupind gogosile rotund. Optional se mai pot lasa putin la crescut.
Se incinge bine o tigaie cu ulei si puneti gogosile in uleiul incins
Focul nu trebuie sa fie tare, dar potrivit.Preparati intre timp budinca de vanilie, lasati sa se raceasca putin si dupa folositi ce intrumente aveti sa umpleti gogosile.Dupa ce le-ati umplut topiti la bain marie ciocolata alba si neagra si cu o lingura le glazurati.
gogosi cu iaurt
Reteta:
600 g iaurt
3 oua
1 lingura si jumatate praf de copt
sare
400-500 g faina (in functie de marimea oualor)
esenta de vanilie sau zahar vanilinat
Intr-un vas amestecam toate ingedientele. Mai intai iaurtul cu ouale se bat vreo 2-3 minute apoi se adauga faina si restul...
Luam cu lingura (!) din compozitie si prajim in ulei incins. Pe ambele parti.
Se scot si se pun pe un servet spre a fi absorbita grasimea...
Se pudreaza cu zahar.
Se pot despica si umple cu frisca!
langosi(reteta ungureasca)
3-4 cartofi
1 pliculet drojdie uscata
120 ml lapte
1/2 lingurita zahar
345-400 g faina
1/2 lingurita sare
untura pt prajit
mod de preparare:
-se fierb cartofii in coaja in apa cu sare
-se curata cartofii si se zdrobesc ca pt. piure(trebuie sa fie cam 350 g)
-se amesteca laptele cu drojdia si zaharul
-se lasa sa stea 5-10 minute
se amesteca cartofii cu faina si sarea.se incepe cu 345 g si se mai adauga treptat faina pt ca sa se formeze o coca de consistenta potrivita
-se framinta bine
- se pune coca intr-un castron care se acopera si se lasa la crescut intr-un loc cald pina la dublarea volumului(1h)
-se intinde coca cu sucitorul pe planseta de lucru, cam de 1 si 1/4 cm grosime.
-se taie in dreptunghiuri
se pune untura in cratita de prajit si cind este destul de incinsa, se prajesc langosii pe rind, pina prind o culoare frumoasa.
-se prajesc mai mult la foc tare, mai bine zis mediu-mare. daca focul este prea domol, langosii absorb multa grasime, daca focul este prea tare, se ard.
-cind sint gata se dau cu usturoi sau smintina.
pofta buna!
langosi
500 g faina
2 pachetele de drojdie uscata
1 lingurita zahar
ce am schimbat,am pus ulei de masline cam 90 ml si am pus o lingurita de sare .Am folosit cam 300 ml apa calduta.