Cu talpile goale pe net

Cu talpile goale pe net | Autor: angelp

Link direct la acest mesaj

http://www.jurnalul.ro/articol_59670/cu_talpile_goale_pe_net.html

La fel de geniali si de vulnerabili. Generatia "cyber". Prelungiri umane ale soft-urilor de calculatoare, teleportati in fata televizoarelor si nascuti prin cezariene intr-o lume "high-tech". Sunt cool, sunt trendy, sunt copiii copiilor crescuti cu cheia de gat.

In loc de snur pentru cheie, de gat le atarna firele de la castile pentru Ipod. Merg pe hub-uri si mananca junk-food. Unu din cinci, spun sondajele, a vazut deja un film erotic. Toti, fara exceptie, au vizionat filme de groaza. Cel mai important obiect din viata lor e televizorul. Zapeaza, mari consumatori de manele, telenovele si desene animate. "Portugaalia! Sa, sa, sa!" S-atat. Aici, pentru multi din generatia celor cu cheia de gat se intrerupe curentul.

SUPERMENI. S-au nascut direct in mpersi si au fost vaccinati si impotriva bolilor care n-au atacat inca omenirea. Au mersul format de premergatoare, iar lumea-n care fac primul s e un tarc supradimensionat. Au sterilizatoare, au filtre de a, borcanele cu mancare "bio" si detergenti speciali. Au olite care canta cand primesc pisu si pusi de sex masculin care urineaza a. Copiii de azi nu mai racesc, fac viroze pulmonare. Isi incalzesc mancarea la microunde si au telefoane mobile 3G.

Sunt Supermeni, si Spidermeni, si Oameni Paianjeni. Copiii de azi nu mai stau atarnati de fustele mamelor, zboara cu fetitele Power Puff si invata de la ele sa dea cu pumnul. Croseul de cap il copiaza de la Zizou.

Nu se mai joaca de-a v-ati ascunselea, merg la movieplex si la intball. Nu se mai dau cu placa cu rulmenti, au role, scutere si play-statione.

MAMA-NATURA. Au acces la religie si la calculator. Dar umplu Internet-Cafe-urile, nu bisericile. Au site-uri speciale pe care incearca sa se cupleze, au yahoo-messenger si entertainment virtual. Nu mai fac schimb de timbre, ci de mp3-uri descarcate de pe net.

Copiii de azi isi canta "happy birthday" la aniversari si-si fac rty-urile la Mc. Au "after-school" si "supernanny". Neintelegerile lor cu rintii devin "reality-show"-uri si subiecte de interes national.

Copiii de azi nu stiu ce vor, dar stiu sa ceara. Sunt independenti, sunt mandri si foarte usor de ranit. Ca-n filmele cu Van Damme, se arunca in viata cu pieptu-nainte, fara veste antiglont, si cad fulgerati la prima rafala. Se saruta frantuzeste inainte de a avea buletin si tin "Valentines Day"-ul.

MANELE. Copiii de azi fac copii. Sau fug de-acasa cand iau o nota mica la scoala. Uita sa se mai intoarca atunci cand pleaca la discoteca. Au sapoarte si viseaza bani. Spun ca vor sa devina capsunari sau fotbalisti, iar idolii lor sunt Nicolae Guta, Adi de Vito, Tom si Jerry, Andreea Marin, Teo Trandafir si Mircea Radu. Nu mai au timp sa stea de vorba cu rintii care muncesc zi-lumina pentru un blug mai bengos. Dar se uita impreuna cu ei la "Surprize-Surprize", acolo unde intotdeauna oamenii plang cand isi intalnesc rudele.

Televizorul cu cablu a devenit un rinte adoptiv de la care copiii invata astazi libertatea de exprimare, agresivitatea si vulgaritatea. Violenta si eroismul. Imbogatirea si vedetismul. Sexualitatea si senzationalul. Expresii de genul "Sa traiti bine!", "Rusinica", "Iubiti-va mult" si "I’ll be back". Copiii de azi invata din reclame ca primul joint e moca si ca sperantele sunt gratis.

CATEGORII. Copiii de azi nu mai merg pe derdelus sa se dea cu sania. Au echimente de schi si snow-board-uri. Nu mai merg cu colindul de sarbatori, au dat plugusorul pe mastile "Scary" si sarbatoresc Halloween-ul. Ei n-au alergat niciodata cu picioarele goale prin praful ulitelor de la tara. Ei vad vaci pe "Animal Planet" si cred ca natura e doar fiica inzestratei de la "Ciao Darwin" pentru care copiii din ziua de azi stau cu ochii lipiti de televizoare. Copiii de azi n-au uniforme si matricole scolare, au etichete sub care sunt prinsi in statistici si rapoarte, ca exponatele din vechile insectare. Sunt copii indigo, copii de cristal, copii curcubeu. Copii disruti si copii abandonati in spitale. Copii cu dizabilitati, copii – cazuri umanitare, copii traficati, copii infractori si copii abuzati fizic. Copii de bani gata, care pleaca in tabere la Disneyland si dau mana cu Mickey Mouse. Si copii care n-au pus pe limba, toata viata lor, un Chu-Chups.

MOSTENIREA. Frati de generatie. Unii isi traiesc viata-n MTV style, altii framanta chirpici cu picioarele. Muncesc de la 12 ani pentru un ban in casa. Copii care-si poarta de grija unii altora, copii incuiati singuri in casa, care-si dau foc din neatentie si ard ca niste lumanari de seu. Copii de capsunari, copii de someri si de disponibilizati, copii hraniti din resturi de ajutoare sociale. Copii pe care-i trimit rintii la cersit, cu un pui de caine in brate, la fel de orfan.

Copii rataciti din alte timpuri, cu cheia de gat, bajbaind pe drumul spre casa. Sandvisul rece de pe masa din bucatarie, telecomanda, telefonul de verificare. Aceleasi reguli, alta lume. Povestea merge mai derte.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Sincer era de asteptat sa se intample asa...nici noi nu mai suntem parintii care se uita duminica la Dalas, vb si cu colegii de birou pe mess ca-i mai usor asa.
Cred ca depinde de fiecare dintre noi ce valori alegem pentru copiii nostri, nu cred ca un copil in a carui casa se serveste pranzul pe Vivaldi il va ovationa pe Guta sau pe Dl Minune.
Cat despre copiii cu cheia la gat cred ca au disparut pentru totdeauna din orase...nici nu-i de mirarae daca avem in vedere numarul de copiii disparuti din Romania.Eu una nu mi-as lasa copilul pana seara la joaca in conditiile astea...
Concluzia mea...avem copiii nascuti in pampersi si crecuti cu baby Enstein dar daca stim sa le aratam o frunza si sa ne tavalim in zapada cu ei, dincolo de faptul ca ii ducem intr-un club la mare le punem totusi o scoica la urece si le zicem ca acolo marea le va canta intotdeauna cred ca vor avea o copilarie fericita, mai fericita decat a noastra, eu una asa sper si vreau sa fac tot ce imi sta in putinta sa fie asa pentru fiul meu.
O zi minunata tuturor!

Silvi si bebe Alain 19.01.2006

Daca ceva se intampla o singura data, se poate sa nu se mai repete niciodata dar daca se intampla de doua ori, se va repeta sigur si a treia oara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madic spune:

M-a cuprins nostalgia cand am citit articolul "Cu gheia de gat" si ma doare sufletul acum, citindu-l pe acesta.
Pentru ca da, si eu am crescut cu cheia de gat, dar.... Mi-am petrecut vacantele la bunici, unde desi casa era in oras, era o zona linistita in care puteam sta cu gasca de copii pana tarziu in noapte pe strada, jucandu-ne, mai tarziu dansand sub nasul batranelor de pe strada care se adunau la porti si comentau preocuparile noastre...
Iarna ne dadeam cu saniile si ne bateam cu bulgari, iar baietii, da, faceau cazemate in care ne primeau si pe noi, fetele, fara sa faca nazuri...

Mi-am trait copilaria frumos si imi doresc ca fetita mea sa aiba parte de o copilarie la fel de fericita. De aceea, accesul la TV e restrictionat la max. 2 ore pe zi, nu se uita decat la MINIMAX, iar cand sunt desene mai violente, schimba singura canalul. Nu e nici spiderman, nici Powerpuff, pentru ca i-am explicat si am facut-o sa inteleaga ca nu acelea sunt modelele de urmat.

Nu-i serbez ziua la Mc, am preferat sa fac petrecerea acasa, chiar daca am muncit eu mai mult, chiar daca s-a facut mizerie si dezordine, copiii s-au distrat mult mai bine, fara sa fie presati ca se termina timpul platit de parinti...

Ne-am dat impreuna cu sania pe derdelus (in iernile in care am avut zapada, ca anul asta n-am avut de loc), am construit oameni de zapada si ne-am batut cu bulgari...

Da, cere si ea si crede ca i se cuvin multe, dar incerc sa pun o bariera de bun-simt intre ceea ce cere si ceea ce poate primi...

N-am scris toate astea ca sa ma laud ce mama buna sunt, ci ca sa spun, desi multi dintre cei de aici stiu deja, ca sta in puterea noastra sa nu ne transformam copiii in generatia "powerpuff" si "spiderman". Eu nu vreau ca fetita mea sa creasca asa, si am de gand sa fac tot ce e omeneste posibil sa fie un copil normal, care sa aleaga intotdeauna intre o telenovela si o plimbare in parc, plimbarea.

Generatia copiilor "cu cheia de gat" cred ca ar trebui sa se razvrateasca si sa nu-si transforme proprii copii in generatia "cyber"... Ar fi pacat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mira_m spune:

Din pacate, e tristul adevar. vad mereu la scoala astfel de copii. Practic m-am imunizat.
Copilul meu e inca mic dar ii doresc din tot sufletul sa creasca frumos!

Don't talk unless you can improve the silence!
Mami
&minunea mea ( mai 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Da, si eu am devenit nostalgica dupa acele vremuri cand stateam in fata blocului puzderie de copii, care jucau fotbal, "patratica", "ata"...acum nu se mai stie de asa ceva, nu mai vezi copii in fata blocului - intre noi fie vorba, nici nu l-as lasa pe Stefan sa se joace in fata blocului ...hm, nici n-ar avea cu cine...
Si eu mi-as dori ca baietelul meu sa creasca ca si un copil normal, fara timp in execes la calculator, fara prea mult televizor, fara jocuri violente, dar oare o sa reusim?

Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)

http://pg.photos.yahoo.com/ph/ellinia_c/my_photos
http://community.webshots.com/user/ellinia_c

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Mai, articolul e facut ca sa se vanda ziarul...nu spun ca in mare tendintele nu sunt ca cele pomenite acolo.
INSA: depinde mult cum iti cresti pruncul, daca si cat il lasi sa fie trendy (fara a-l face Doamne fereste, sa fie vreun ciudat sau outsider...).
Din pacate sunt si cazuri in care parintii, din lipsa timpului si a unor joburi/ afaceri super stresante si mincatoare de timp, lasa copilul sa se dezvolte mai mult singur. Adica influenta societatii, si a tuturor celor mentionate in articol, este mult mai puternica in aceste cazuri, cand sfatul, vorba si "povestile" unui parinte l-ar putea aduce pe un drum mai normal.
Pina la urma cine mai stie ce-i ala normal...

PS 1: Nu pling dupa vremurile cu cheia de gat...lumea evolueaza, chiar si asa ca acum...)

PS 2: Spiderman si Omul Paianjen sunt una si aceeasi fiinta

"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"

Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)

Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

quote:
Originally posted by silvi_2005
Cred ca depinde de fiecare dintre noi ce valori alegem pentru copiii nostri, nu cred ca un copil in a carui casa se serveste pranzul pe Vivaldi il va ovationa pe Guta sau pe Dl Minune.
Daca stim sa le aratam o frunza si sa ne tavalim in zapada cu ei, dincolo de faptul ca ii ducem intr-un club la mare le punem totusi o scoica la urece si le zicem ca acolo marea le va canta intotdeauna cred ca vor avea o copilarie fericita

in timp ce citeam articolul, cam la asa ceva ma gandeam si eu.
Nu cred ca exista acest pericol. Copii despre care e vorba in articol sunt copii crescuti asa, cum se nimereste. Poate tocmai lor li se potriveste catalogarea "cu cheia de gat". cand un copil nu primeste niste valori si directii de la parinti, atunci preia "trendu" ca n-are alta optiune. si asta-i trendu.
dar daca tu esti impotriva acestor "valori", atunci deja e un pas inainte pe drumul celalalt, care le evita!
eu cred ca un copil care invata bucuria de a se tavali prin iarba, de a alerga alaturi de un caine, care descopera bogatia incomensurabila a literaturii, incepand cu minunatele povesti, care invata sa zboare sarind coarda, va avea mult prea multe alternative la jocul cu pac pac de pe computer pentru a exista riscul sa-l prefere.
daca Hora isi va petrece copilaria cu cortul pe nisip, cu rucsacul pe munte, cand va fi mare, intre zgomotul marii noaptea, langa urechea ta si bassul din club care iti fisureaza cutia toracica, ce credeti ca va simti mai aproape?..
nu cred ca un copil ce creste invaluit in jazz si muzica clasica, in woodstock si zeppelin, va putea macar suporta manelele.
daca ai un sistem de valori, atunci il va avea si copilul. inainte de a deveni adolescent si permeabil la high school culture, va fi bebelusul, copilul tau. si porii sai vor fi deja imbibati cu ceea ce tu consideri ca merita. e suficient.
a, ca va avea curiozitatea si dorinta de a incerca junk-food? ar fi anormal sa nu o aiba. si daca fiica-mea o sa doreasca, evident ca vom merge si la McD, caci daca n-am merge de-abia atunci isi va dori cu adevarat. insa nu va fi o excursie ridicata in slavi ci o "dambla" facuta. si, undeva, o sa apara si un filmulet de-al lui Jamie Oliver, in care le arata copiilor cum se face un mc nuggets.
astept cu sufletul larg copilaria fetei mele, cu fericire si nerabdare, am atatea frumuseti de sadit. nu mi-e teama de copiii cyber, sunt copii cu parinti absenti sau fara valori personale. sa fie la ei..

Luana si Hora - 14 Mai 2006

www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc

„Femeia vede unde barbatul abia zareste” Proverb romanesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Ce repede am devenit carcotasi.... precum cei “batrani” pe care ii criticam in “copilaria” noastra !

Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Eu nu am crescut cu cheia de git, asa ca nu voi circoti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

uff, dupa ce m-am insirat pe-o pagina, am apasat pe reseteaza in loc de trimite...

darael, nu carcoteam. e firesc sa existe o mare diferenta intre fiecare doua generatii, in fond asta e ceea ce se cheama progres. copiii nostri cresc intr-o alta lume, cu internet, mass-media, alimentatie industriala, libertatea de exprimare..
asta aduce si multe lucruri minunate pe care noi nu le-am avut.
dar...
eu spun un nu horatat urmatoarelor:
indobitocirea prin televizor/computer non-stop, mancare din plastic (generic, you get my point) si, cel mai grav, tendinta de a lasa creierul copilului gol, ca poate da o ploaie, ceva, si tot se umple el, nu?

canalul de desene animate tine loc de carti; cdurile tin loc de povestea de noapte buna; internetul a ramas singurul ce mai raspunde la "de ce"uri. asta nu e bine.
parintii nu se mai ocupa de copii. le ingramadesc in jur toate gadgeturile la moda pentru cresterea lor si pleaca sa faca bani (sa aiba pentru mai multe..). societatea de consum...
papusile barbie si shooterele acopera intrebarea "ce vrei tu sa te faci cand vei fi mare". ma oripileaza.

ce sa mai spun? asa simt eu. si, faptul ca m-am apucat, intr=un tarziu, sa fac un copil inseamna ca m-am tot uitat la monstrul asta mare, urat si f viu colorat si m-am inhamat la o tranta zdravana cu el, cred ca ma tin puterile. om vedea.

oricum, ceea ca ma face sa infloresc, pe langa primavara asta tembela de la geam, e sentimentul ca suntem destui. citesc pe-aici, nu numai la acest subiect, pe DC in general, si imi creste sufletul, caci nu mai simt don quijote (sau nu singurul). e o intreaga cruciada si asta e minunat!

Luana si Hora - 14 Mai 2006

www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc

„Femeia vede unde barbatul abia zareste” Proverb romanesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurora56 spune:

eu am crescut cu cheia de gat si fiica mea tot asa creste .Se uita si la tv ,isi face si lectiile si iese macar 2 ore afara in fata blocului cu copii .Totusi seara dupa ce mananca vorbeste vreo ora pe mess cu colegele de scoala asa ca imbinam cele 2 stiluri de viata .Mentionez ca , calculatorul este parolat si ziua nu are acces la el .

poze1
poza2

Mergi la inceput