GAZONUL VERDE
CARE SE OFERA SA-MI DEA UN RASPUNS SI DE CE NU UN SFAT,RECUNOSC NU MA PRICEP SI DE ACEEA ASTEPT CU NERABDARE UN RASPUNS DE LA VOI.INTAI DE TOATE AM PE TERENUL MEU NUMAI SCAIETI SI MULTE BURUIENI,CUM FAC MAI INTAI SA SCAP DE ELE SA NU MAI IASA DUPA CE MAI PUN PAMANT .AUZISEM DE LA CINEVA SA PUN SARE CICA OMOARA RADACINIILE SAU AR FI CEVA SOLUTII CARE TOT ASA OMOARA RADACINA.CE STITI VOI???
Raspunsuri
ni-na spune:
Sarea distruge mai mult decat radacinile buruienilor.Nu stiu daca pui gazon din acela ca un covor daca-l afecteaza,insa daca semeni samanta nu-ti iese.
alintaroma spune:
Teoretic se scoate stratul de iarba cu radacina cu tot pina se ajunge la stratul de pietris peste care se pune folie pe aceasta se presara pamint de buna calitate (un strat destul de generos) si apoi se face insamintarea gazonului. Folia previne cresterea ierbii prin gazon, desi mai sunt si solutii speciale cu care se da pentru iarba wild.
Asta e metoda ca la carte si mai grea de realizat.
Noi in Ro am sapat pur si simplu terenul scotind partial radacinile si apoi am semanat gazonul . Dar pamintul era de buna calitate ,acolo a fost cindva o gradina de zarzavat.
Trebuie sa uzi pamintul foarte bine si apoi sa-i mentii o oarecare umuditate ca semintele de gazon sa poata germina , noi il udam zilnic pina ramineau balti.
Cam asta stiu eu ... poate vei primi sfaturi si de la persoane specializate ![]()
PS apoi dupa ce a rasarit in zonele in care a iesit rar pur si simplu am mai presarat niste saminta si a iesit minunat.
Si mai trebuie avut grija la iarba salbatica , scoasa in permanenta cu radacina cu tot si la cirtite .
Spor la insamintari ![]()
ymcar spune:
Sapat tzapan, adanc, distrus bine radacinile, semanat gazon de calitate si adaptat la clima noastra, tinut pamantul permanent umed pana rasare, tuns regulat, smuls/taiat din radacina eventualele ierburi straine care orice ai face tot mai apar (aduce vantul semintze si tot apar!). La inceput gazonul rasarit pare rar, dar nu este o problema, se "infrateste" (adica din fiecare radacina ies in final multe fire, nu ramane unul ca la inceput) si se face perie. Respectat cu strictete indicatiile de pe ambalajul gazonului cu pricina. Nu calcati pe el cat este tanar mai mult decat e strict necesar pentru intretinerea lui si in nici un caz cand e pamantul umed. Udat abundent la 2-3-4-5 zile in functie de cat e de cald si cat de repede se usuca pamantul (gazonul adaptat climei din Romania, care rezista foarte bine peste iarna (e verde si la -20 de grade) e foarte sensibil la uscaciune). O mare problema pana rasare si se inzdraveneste un pic sunt vrabiile care ciugulesc semintele. O mare problema tot timpul sunt cartitele, ramele si... pisicile care adora sa isi faca nevoile in gazon si apoi sa il scarmene ca sa "ingroape". Cam astea ar fi in mare....
iuliacm spune:
Daca scaietii si buruienile sunt deja rasarite ( cam 10 cm deasupra pamantului) le poti stropi cu ierbicid. Nu stiu marci de ierbicid , dar ca la magazinele de profil gasesti sigur. Eu am luat anul trecut o sticluta ( ~ 200.000 lei si am starpit toate buruienile de pe aprox. 500 m2).
Dupa aprox. 2 sapt. de la stropire, poti sapi sau pui pamant nou si plantezi semninte de gazon. Daca le uzi des si vremea e frumosa, in urmatoarele 2-3 saptamani vei avea o mandrete de gazon!
Asa am procedat eu anul trecut cu un teren plin de buruieni iar acum e cu gazon.
Succes,Iulia
Victoria spune:
Allisi, ca sa scapi de buruieni: le lasi sa rasara -e tocmai bine perioada asta a anului - mai ales scaietii si pirul, care sunt cele mai nasoale.Intre timp mergi la orice magazin cu produse fitosanitare si ceri erbicid pe baza de GLIFOSAT( sunt destule pe piatza, cu diferite denumiri comerciale: Glyphogan, Roundup, cateva facute si in Romania).
Pui 300-400 ml. de erbicid in 10 litri de apa si stropesti.Vezi ca usuca tot ce e verde, dar daca ai scaieti, de asta ai nevoie.Ai grija sa feresti plantele pe care le ai deja( pomi, etc).Dupa ce se usuca buruienile - cca o saptamana - poti semana orice, inclusiv gazon.Solutia respectiva poti sa o folosesti tot timpul( nu e toxica) cu un pulverizator mic( de la solutia pt. geamuri), stropesti numai buruiana si se usuca.
v
In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred. Gabriel Liiceanu
allisi spune:
multumesc pt.raspunsuri,dar dragele mele ce ma mai fac acu ,sotul meu a chemat pe cineva la arat cu calul,deci toate buruieniile sau intors si aleea sigur or sa iasa daca nu am apucat sa le fac cu ierbicid sau macar sa fi apucat sa le mai scot eu cu sapa,imi spusese de la un mag.sa las asa ,iar cand va iesi chiar daca pun gazonul sa dau atunci cu ierbicid dar ,doar la radacina scaietului.ce ziceti?
allisi spune:
multumesc pt.raspunsuri,dar dragele mele ce ma mai fac acu ,sotul meu a chemat pe cineva la arat cu calul,deci toate buruieniile sau intors si aleea sigur or sa iasa daca nu am apucat sa le fac cu ierbicid sau macar sa fi apucat sa le mai scot eu cu sapa,imi spusese de la un mag.sa las asa ,iar cand va iesi chiar daca pun gazonul sa dau atunci cu ierbicid dar ,doar la radacina scaietului.ce ziceti?
Victoria spune:
Hm, aratul nu e o solutie in cazul ciulinilor si al pirului, pentru ca au rizomii f. adanci si ies din nou.Ce sa faci, astepti, poti sa si semeni gazonul si pe masura ce iti ies buruienile le stropesti individual( pe toata planta, nu la radacina) cu ce ti-am scris mai sus.O sa dureze mai mult pana scapi de buruieni, dar asta este.
V
In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred. Gabriel Liiceanu