Imiputeti spune reteta de soia pe care le-ati incercat si au iesit bune?
Soia n-am pregatit pana acuma si daca tot suntem in post, as incerca.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
Raspunsuri
Darria spune:
Cristina: poti sa prepari orice preparai cu carne doar ca pui soia.
- piftelute cu soia(cu pulberea). Granulele tb. fierte inainte si apoi scurse.
- snitele - le lasam la inmuiat cateva ore si apoi tb. fierte fie cu maggi(legume) fie cu legume(ceapa, morcov, etc...) ca sa le dea gust. Apoi le scurgi si le pui in tava la cuptor cu un pic de usturoi. O sa fie ca o "friptura" vegetala. Sunt bune. Sau: le prajesti in ulei dar trag ulei.
- din cuburi: paste cu soia.
- musaca de soia(snitele sau granule).
- snitele in ostropel.
- sarmalute cu granulele
- etc...
Daca vrei sa faci din boabe: le fierbi si apoi le pasezi si pot fi gatite dupa dorinta.
Nu mai gatesc soia de cand am aflat de modificarea genetica. O singura data am mai facut fiindca imi era pofta.
miria_cristina spune:
Multumesc de raspuns!
Am sa incerc sa vad ce iese.
Poate imi dai o reteta mura-in-gura asa ca pentru prima incercare, ca daca nu-mi iese din prima sigur nu mai incerc.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
printze spune:
Hai sa-ti spun cum am facut eu chiftelute de post delicioase.
Am folosit 2 pachetele de soia granule pe care le-am fiert cu vegeta 20 minute si le-am scurs bine dupa.
Intre timp am calit 2 cepe si doi morcovi rasi fin (de fapt am pus f putin ulei si mai mult le-am fiert). Cand s-au racit le-am mixat, am adaugat soia, o capatana de usturoi pisat, o legatura de patrunjel si una de marar, sare, piper, 2 linguri mustar, 50 ml vin si faina ca sa se lege compozitia. Simti la mana cand este destul de legata. Faina intra multisoara pentru ca altfel se desfac la prajit.
Le faci in mana, dupa care le dai prin pesmet/faina, dupa preferinta.
Se prajesc in ulei incins.
Pofta buna!
Darria spune:
Fiindca piftelutele cu carne plac tuturor iti scriu reteta celor cu soia. Apoi daca iti plac scriu si pastele cu soia. Fiindca la bucatarie te poti juca, ambele sunt inventie propie
Piftelute: 1/2 din cantitate soia(granule) si o jum. legume.
Soia(granulele) se fierbe si apoi se scurge bine de apa.
soia+ceapa(calita in ft. putin ulei, sa fie mai mult fiarta)+morcov+radacina de telina si patrunjel+ciuperci proaspete(taiate marunt ca bobul de orez)+ ardei(la fel taiat marunt)+frunze de telina, marar sau patrunjel+usturoi+faina+sare, piper si ce alte condimente mai doresti.
Morcovul, patr. si telina tb. rase.
Le amesteci si apoi formezi bilute pe care le pui in tava unsa cu un pic de ulei dar mai bine folosesti hartia de copt. Tava pusa la cuptor pana se fac - procedezi la fel ca la cele cu carnita.
Poti sa le prajesti in ulei dar trag mult ulei si devin greoaie.
Poti folosi soia boabe.
Nu pot sa-ti spun cantitati exacte fiindca fac ochiometric si nici timpul de coacere.
Poate ca e scris telegrafic dar sunt zombi de oboseala.
miria_cristina spune:
SAru'mana!
Acuma da-mi si reteta de paste ca sa am de lucru in urmatoarele zile ca am luat astazi soia sa-mi ajunga pentru cateva retete.
Sincer, m-am cam saturat de restul mancarurilor de post.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
Darria spune:
Pastele pot fi considerate cam ciudate dar cum fiecare are gusturile sale...... Cu carne sunt ft. bune dar cu soia, depinde de gusturi.
Iarasi nu pot da cantitati fiindca lucrez ochiometric dar te descurci tu.
Sosul: pui la fiert(cu un pic de apa, nici nu tb. sa le acopere) o ceapa(mica sau mare, dupa preferinte), ciuperci champignon(proaspete sau din conserva - cele din conserva sunt mici si aspectuase), cateva buchetele de conopida, un morcov si o bucatica de telina rad. taiate cubulete mici. Dupa ce a scazut apa, le prajesti(calesti) un pic. Apoi adaugi bulion, apa cat sa le acopere(sa nu fie sosul subtire ci grosut, ca un katchup), usturoi(pisat),verdeata(telina, patrunjel sau marar) sare, piper si ce condimente preferi. Il fierbi ca pe un sos normal.
Soia: cubuletele le fierbeam cu maggi(de legume), apoi le scurgeam si le prajeam ca pe carne.
Salata de varza: e salata obsinuita sau o faci cum vrei.
Ardeii copti si amestecati cu un pic de sare si otet(ulei nu e nevoie sa pui ca ia de pe soia). Ardeii se taie fasii, ca pe spaghete.
Asezi pe farfurie: un strat paste peste care pui un strat de sos, apoi soia cubulete, altul de ardei copti, apoi cartofi prajiti(ft. putini, cateva feliute) si apoi salata de varza.
Poti adauga orice iti trece prin cap: brocoli, spanac, etc...
miria_cristina spune:
Multumesc!
Hai ca vad eu ce-o iesi maine.
Oricum, fac sigur ceva pe baza de soia.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
tanima_i2002 spune:
La soia toata smecheria este sa o pui la muiat in apa calda cu usturoi sau sa fierbi usturoiul cu ea ca sa ii ia din greata aia. Si f bun este si cimbrul, la fel o aromeaza cel mai bine. Nici eu nu am mai facut de mult, de cand se tot vehiculeaza chestia asta cu modificarea genetica.
Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze diverse
Botez Rares 3-4 luni 4-5 luni
Alex2 spune:
Doua lucruri am de adaugat. La supermarchet, chiar de la vestita gama S`Avoro sunt o multime de feluri de preparate din soia condimentate diferit si cu forma diferita, semipreparate. Al doilea lucru, daca tineti post nu inlocuiti carnea cu soia in totalitate. Adica ideea nu e ca daca nu manaci carne mananci soia in disperare. Prea multa soia dauneaza. Contine fitoestogeni naturali care in cantitati industriale de-a lungul timpului duc la dereglari hormonale, in special la femei.
Post sau regim alimentar vegetarian inseamna ca excluzi din alimentatie produsele de origine animala, dar slava Domnului raman multe altele, precum legume, fructe, seminte, etc. Acestea sunt baza (si ar trebui sa fie in orice regim alimentar) si acestea trebuiesc combinate in asa fel incat nici un fel de regim alimentar adoptat sa nu fie o corvoada.
Pofta mare!
Alexandru
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...