Dirijori femei?

Dirijori femei? | Autor: viviana

Link direct la acest mesaj

Da, unde sunt femeile dirijor?
Voi cunoasteti vreun nume?
De ce aceasta frumoasa meserie nu este imbratisata cu succes si de femei? Iata o intrebare pe care mi-o pun de cateva zile...

Herbert von Karajan
George Georgescu
Claudio Abado
Riccardo Muti
Celibidache
Marin Constantin si fiul lui Ion Marin
Zubin Mehta
Christian Badea
Leonard Bernstein
Leopold Stokowski
Ce imi amintesc eu acum.
Exista o lista la www.muzieklijstjes.nl/100conductors.htm " target="_blank">http://www.muzieklijstjes.nl/100conductors.htm cu cei mai mari 100 dirijori ai lumii. Nicio femeie. De ce?

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns apsara spune:

Eu am vazut un concert dirijat de-o doamna da´zau ca nu-mi amintesc numele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu-s prea multe pt ca orchestrele sunt greu de tinut in frau, dpdv mitocanie, cel putin la noi in tara.
exista una celebra pt muzica veche, dar nu mai stiu cum o cheama, o tot dadeau pe mezzo.
Avem si noi cateva dirijoare, dar putine.

Dirijoare de cor f bune insa sunt multe.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

La Timisoara la opera e una o cheama Silvia Rosca.
Revin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

Am revenit,dupa cum am promis,cand am citit sibiectul,chiar era un dirijor la noi,i l-am aratat(Sabina sigur il stie R. Popa)....s-a distrat,intr-adevar asa este,e foarte greu de tolerat pentru femei(chiar si 8 Martie ;) ),o orchestra.
Intr-o orchestra cel putin in Ro,exista cel putin cativa mitocani din nastere si alti cativa la care li s-a ridicat "vedetismul" la cap si perutrba repetitiile,ca aici e greul,concertul,ceea ce vede publicul e doar cireasa de pe tort in care toata lumea se straduieste....
Acum ca si femeie am ceva experienta de orchestra si pot sa spun ca nu mi-o doresc,am avut ocazia la terminarea studiilor,dar am preferat invatamantul muzical,deoarece cele descrise mai sus sunt valabile si pentru membrele orchestrei iar eu nu am "stomac" pentru asta.
Of,am recitit mesajul si pare ca aceasta lume e interzisa femeilor,sau cel putin foarte greu de suportat,nu e asa,doar ca mie nu mi se potriveste,poate e la fel si la femeile dirijor,sau poate ca acea calitate a femeii de a conduce din umbra faca ca aceasta meserie sa fie mai ocolita.....nu stiu.

Ca mi-am adus aminte a mai fost la Filarmonica din Timisoara o femeie dirijor,italianca si inca una din Gemania,nu ma intrebati nume,nu sunt in cei 100 din acea lista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Viviana, cu intarziere, dar acum am vazut subiectul.

Eu stiu o femeie dirijor. Se numeste www.marinalsop.com/" target="_blank">Marin Alsop, asa ca daca vezi doar numele pe undeva nu prea te gandesti ca ar fi femeie. N-am vazut-o pe scena, o stiu de pe CD-uri.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Profesia de dirijor este una grea, mai ales fizic.
Sunt o serie de profesii pe care barbatii le mai mai bine sau mai usor, printre care si aceasta. Asa cum, si femeile pot face lucruri mai bune decat barbatii in alte domenii.

Orchestra Nationala a Romaniei a lucrat cu 3-4 femei dirijori si nu s-a pus problema MITOCAMIEI.

Este greu sa tii "metronomul" dintr-o mana timp de un concert. Se transpira la greu. Dirijorii vin cu prosoape si tricouri la schimb la repetitii.
Iti trebuie o conditie fizica deosebita ca sa faci munca de dirijor plus ca trebuie sa ti ritmul sa stii sa-l impui acolo unde e cazul...

Nimeni nu minimalizeaza femeie, repet, au fost unele care au tinut concerte si orchestra a dat dovada de profesionalism.

Glume se fac oriunde si cu oricine, dar nu se poate pune in discutie lipsa de respect.

Intr-adevar dirijori femei la cor sunt mai multe tocmai pentru ca o orchestra de 30-80-100 de oameni se conduce mult mai greu, iar ceea ce se canta este la fel complex. Sa nu mai adaugam la orchestra si corul...

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput