Roz, printzese, ponei la 7 ani si ..
Raspunsuri - Pagina 2
filofteia spune:
Pentru linistea ta poate ar fi bun si un nou control la psiholog... dar sa-ti povestesc si de baiatul meu (6,6 ani).
La Mc vrea numai jucariile pentru fetite. Ii place in mod deosebit culoarea mov, iar hainele le prefera pe cele viu colorate, mov, portocaliu, albastru strident.
Nu cere papusi, dar nu se joaca nici cu masinutele. Jucariile preferate sunt seturile acelea cu frigider, cuptor cu microunde, aspirator, fier de calcat, maturi, perii pentru pieptanat... care toate sunt roz.
Nu i-am spus niciodata ca ar fi ceva gresit in faptul ca el isi doreste jucariile astea, care toate au pe ambalaje fetite.
Eu nu-i inteleg pe cei care fac jucariile, de ce nu le dau o tenta neutra... adica alte culori verde, portocaliu sau mai stiu eu cum... de ce Barbie nu poate fi imbracata in albastru?
Nici lui nu i-au placut niciodata jucariile galagioase, asa ca sotul meu trebuia mereu sa le demonteze si sa le scoata sunetul, caci altfel nici nu se uita la ele.
La polul opus sunt eu, fire baietoasa, care nu m-am jucat niciodata cu papusile ci cu masinutele. Prima jucarie ceruta lui Mos Craciun, spune mama ca a fost un avion. Am o meserie de barbat. Si totul este OK... niciodata nu am avut deviatii de comportament... A... si culoarea mea preferata este albastru... urasc rozul... De ce se pune mereu problema numai pentru baieti, iar la fete nu?
Editez ca am uitat de dormit... si lui Adi ii este frica de mostrii, fantome si alte chestii de astea. Noaptea il adorm si apoi il las singur, daca se tezeste noaptea ma striga pe mine ca sa mearga la baie, nu se da jos din pat, caci ii este frica. Nici pentru asta nu mi-am facut probleme. O sa-i treaca. EU imi aduc aminte cand eram mica (prin clasa I- 6 ani si un pic) ca imi imaginam ca in spatele blocului venea diavolul... caci vedeam mereu niste ochi de pisici. Dar asa era atunci, caci astea erau povestile, acum vad la desene tot felul de fantome.
J G spune:
Giulia am citit de doua ori postul tau, aveam impresia ca imi scapa ceva - pentru ca eu nu inteleg unde e problema si de ce vrei sa duci copilul la psiholog?
Iarasi nu inteleg la ce psihologi, psihiatri ai fost care ti-au spus ca "cu varsta se va pototli" adica... din ce? Ce face copilul ciudat, "anormal"? Ok, stiu calitatea terapeutilor din tara... nu ma mir, de fapt.
Tu de ce consideri ca e rusinos ca un baiat sa se joace cu papusa Barbie? Stiu ca s-a mai scris si inainte: daca vedeai o fetita cu masinute nu ti se parea dubios, ba chiar era de bine, insa un baietel fereasca sfantul sa fia vazut cu papusi roz - imi imaginez ce comentarii primesti prin parc numai te rog, de dragul copilului, ignora prostimea. Nu exista standarde, nu poti cataloga!
Nu-i plac chestiile zgomotoase, ii place culoarea roz sau altele pastelate, ii plac papusile (oamenii) bijuteriile, lucrurile frumoase, delicate. Asa, deci, care e problema?
Uite, iti dau exemple personale: eu nu m-am jucat cu jucarii de fetita, am fost un copil foarte activ, eram in permanenta julita in genunchi si murdara, ma bateam cu baietii, vorbeam hotarat, mergeam apasat etc. Toata viata am incasat reprosuri de la parinti si rude din cauza asta "nu sunt feminina, nu merg, vorbesc, pisicesc ca o fata", nu stau in casa, nu tricotez, nu sunt ordonata - Doamne ce or fi avut cu mine? A... sa nu-ti imaginezi ca au terminat vreodata cu reprosurile! Nu mai am nici o speranta.
Desigur sunt un adult normal, heterosexual, cu familie, job etc. Asta cu "atitudini feminine" sau "masculine" - nu stiu de unde provin. De unde vine ideea de roz si bleu, de papusi si masinute, etc, etc...
Iarta-ma ca m-am intins si poate sunt si cam virulenta dar atat de mult am suferit cand eram mica din cauza acestor lucruri! Si inca sufar la 31 de ani si asta in conditiile in care in general ma prefac, adopt niste roluri "feminine".
Si ca sa inchei apoteotic, vad ca fiica-mea imi calca pe urme: nu suporta papusile (a trebuit sa aruncam un bebelus pt ca plangea rau la vederea lui) nici masinutele, nici plusurile, e mai degraba minitehnicus, cu ceva mecanic de desfacut, de invartit, de combinat...
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)