nu vorbeste la 3 ani,ce sa fac cu el?
Raspunsuri - Pagina 6
eliza_p spune:
quote:
Originally posted by magnolia
Ca sa completez ce a scris mai inainte Flaviutza ( pe care nu o cunosc , decat virtual), va rog sa nu mai postati exemplul Blaga , din urmatoarele motive: 1- In " hrronicul si cantecul varstelor " , Blaga insusi precizeaza ca a vorbit la 3 ani si vreo 10 luni , nu la 5 ani , cum spune folclorul , apoi , mai precizeaza ca parintii l-au dus la un NEUROLOG!!!!!! la consult, deci nu au stat nici ei cu mainile in san , asteptand ca lucrurile sa se rezolve de la sine!, si , de asemenea ,mai precizeaza ca el intelegea si executa absolut orice comanda i se dadea , daca vreti , maine dimineata pun si citatele exacte , acum nu pot , ca deranjez scolarul , dar Blaga precizeaza ca a vorbit in propozitii cu putin timp INAINTE!!!! de 4 ani , asa ca nu-mi explic de unde a aparut folclorul cu " Blaga a vorbit la 5 ani" , cand exista scris negru pe alb , de catre insusi Blaga , ca a rostit prima sa propozitie inainte de 4 ani...
Uite ce scrie aici: "Copilaria i-a stat, dupa cum marturise#351;te el īnsusi, "sub semnul unei fabuloase absente a cuvāntului", viitorul poet - care se va autodefini mai tārziu intr-un vers celebru "Poetul Lucian Blaga e mut ca o lebada- neputānd sa vorbeasca pāna la vārsta de patru ani."
Bun, iar baietelul lui kiwwy nu are inca decat 2 ani si 11 luni, deci mai are inca un an pina la 4 si are toate sansele sa-si dea drumul la vorbit pana atunci; pentru un copil asa de mic si o luna face o mare diferenta.
Mai mult, eu insami am cunoscut 3 copii care nu au vorbit inainte de 4 ani si cu toate astea sunt acum oameni realizati, cu un IQ mare.
Si-i drept ca mai precizeaza ca degeaba au umblat parintii cu el pe la medici si babe ca el tot cand a vrut a vorbit...
Deci, in concluzie, nu vad de ce nu ar fi un exemplu bun pentru cazul de fata.
columbiana spune:
intre IQ si intirzierea vorbirii nu exista absolut nici o legatura; in schimb intirzierea vorbirii dupa trei-patru ani este un semn clar al unei tulburari de dezvoltare, afectiuni iar IQ ridicat nu presupune automat copil sanatos 100%; deosebirea intre copii din trecut ce au vorbit foarte tirziu si n-au fost niciodata diagnosticati si cei de azi este doar ignoranta medicala de atunci si progresele medicinei de azi;
magnolia spune:
Eu sper ca nu am suparat pe nimeni aici , eu sunt ,cu al meu copil , intr-o situatie mai dificila chiar decat Kiwwy , cu al ei , si eu umblu pe la doctori de specialitate de cativa ani , si am aflat ca nu e bine sa stai si sa astepti ca situatia sa se rezolve de la sine. Ceea ce , de altfel , nici Kiwwy nu face.Da , e adevarat ca poate fi ca Blaga , dar se poate si sa NU fie ca Blaga , asa ca tot e bine sa se instituie din timp o terapie de recuperare, iar faptul ca e mic copilul ii da un avantaj , ceea ce sper sa fie valabil si in cazul meu.
Cricor spune:
Mai fetelor, eu nu pricep de ce inversunerarea asta s-o convingeti pe Kiwi ca totul e OK. Ea isi pune intrebari, parerea mea e ca nu-i bine sa venim cu exemple gen Blaga si alti 3 copii pe care-i stim, ca poate al ei e chiar al patrulea, de care n-am auzit. Eu, mi-am incurajat o prietena ca nu-i nimic ca nu vorbeste copilul, ca e trauma emigrarii, a unei lilmbi noi, etc, etc. Copilul a fost diagnosticat cu autism si nu-i zi sa nu ma gandesc ca si eu am contribuit la linistirea mamei "lasa ca-si da drumul dupa 3 ani".
Din cate stiu eu, prezenta limbajului nu-i un semn de inteligenta, dar absenta lui e un semnal de alarma.
Corina
flaviutza spune:
Pt inceput va propun un exercitiu pe care va rog sa-l faceti,desi, la prima lectura nici nu va imaginati cat de greu poate fi.
totul trebuie facut din perspectiva uni omulet de 3 ani.
1) umpleti un sac,cutie cu vreo 20 jucarii, urcati-o sus pe mobila si , din pozitia sezand jos pe covor(inaltimea unui plod de 3 ani)convingeti-va sotul, fara a folosi vreun cuvant, fara a juca mima(sunteti copil de 3 ani, nu stiti sa mimati o broasca) sa va dea o anume jucarie.
2) incercati sa-i transmiteti sotului faptul ca nu mai vreti sa fiti incaltate cu o anume pereche de adidasi, pt ca va freaca la picior(fara mima, fara cuvinte)
3) explicati in acelasi fel, fara nici un cuvat , ca sunteti tare nemultumiti ca azi nu ati mai trecut pe la toneta de inghetata
4) incercati , in aceleasi conditii,fara cuvinte, sa aflati raspunsul la intrebarea " unde se duce soarele noaptea". fara mima.
concluzia??? poate, dupa lungi eforturi (si sunt sigura ca ati apela si la tehnici imposibil de stapanit de un omulet de 3 ani) vegi reusi primele doua puncte.
Dar punctul 3????? cunoasterea??? NU veti reusi sa aflati raspunsul la ce-a de-a treia intrebare.
Limbajul deschide lumea. veti incerca pe propria piele ce inseamna sa nu poti comunica
Normal este ca la 3 ani, de fapt la 2 sa vorbesti ,macar atat cat sa iti comunici dorintele, starile sufletesti, intrebarile. un copila de doi ani spune " juju boaca -jucaria cu broasca" si a obtinu-o in cateva secunde. unul care arata la infinit cu degetul in sus spre sac, cum si in cat timp va reusi???
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
flaviutza spune:
sorry, punctul imposibil de realizat este numarul 4, aflarea raspunsul la intrebarea " unde pleaca soarele"
ALEXIA,02.mai.2004
flaviutza spune:
Inca ceva. tu ca mama esti primul lui "medic" si, gratie ajutorului, informatiei existente, poti sa descifrezi multe, in cazul de fata poti face diferenta intre un copil care are doar o intarziere de vorbire si unul care are o intarziere de dezvoltare.
Iarasi un lucru de bagat in seama. daca e cumva singurul copil ,multe lucruri ti se pot parea normale,desi nu sunt. poti spune "da intelege", kit ca el intelege doar lucruri simple si "numai cand vrea el, ca are pesonalitate" cand de fapt copilul are deficit de atentie. Kiwwi, nu ma refer doamne feri la tine, dau un exemplu aleator pt a face inteles mesajul ce vreau sa-l transmit.
sfatul meu? l-am aplicat si eu, pt ca sincer, mai ales avand in familie cazuri,si avand istoricul unei nasteri cu apgar mic, mi-am pus la un anumit moment dat intrebarea:...si daca, totusi???
ei bine, daca esti la : si daca?... atunci faci asa: deschizi testul portage, mi se pare edificator, mai e acolo pe pagina un test pt depistarea autismului, trasaturi ce se pot manifesta. bun, cu creionul pe hartie sau cu ochii in monitor bifezi, CU SINCERITATE TOTALA, raspunsurile. si daca varsta mentala coincide cu varsta cronologica, exceptanad vorbitul, atunci INTARZIERE DE LIMBAJ. daca per total, obtii o varsta mentala mai mica cu 6-7 luni, mai mult, e o intarziere globala, pervaziva de dezvoltare. adica atinge mai multe aspecte.
daca si la testul de diagnostic al autismului bifezi p'acolo niste kestii dubiose, poti suspecta si un autism
ASTA ORIENTATIV. NU ESTI IN MASURA SA PUI TU UN ASEMENEA DIAGNOSTIC. dar macar intuiesti si de regula, tu iti cunosti cel mai bine copilul si sti exact ce poate si ce nu.
ALEXIA,02.mai.2004
liliana29s spune:
flaviutza f.f. interesant ce zici tu pe aici. Testele despre care vorbeai unde le gasim ??
Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Dan Mihai
flaviutza spune:
Liliana draga pe pagina 2 a acestui subiect, primul post. am dat acolo adresa.
ALEXIA,02.mai.2004
nnadiaa spune:
Flaviutza,si eu am unele probleme cu al meu copilas,in varsta de 2 ani....vroiam si eu sa fac testele recomandate de tine,dar nu pot,eu am BSplayer si imi dat "can`t open file",de 2 zile ma tot chinui.Daca nu cer prea mult,nu poti sa le copii si sa le pui aici...?Plsssss....Sa nu te supere indrazneala mea.Multumesc