ecografie vs morfologie
Raspunsuri - Pagina 2
florina spune:
Deci Doppler e cuvantul cheie... Multumesc.
Eu n-am stiut sa solicit o ecografie anume. Am sunat, le-am spus in ce saptamana sunt (5), mi-au spus cand ma pot primi prima oara (in s.17), mi-au expus variantele de ecografie posibila si am solicitat sa-mi recomande ei, in functie de varsta sarcinii la momentul in care voi ajunge la ei.
Asa ca am ales 2D pentru 17 saptamani si 3D cu Doppler pentru 26 saptamani, la recomandarea persoanei care se ocupa de programari.
Greseala mea ca nu mi-am intrebat doctorul.
Pe de alta parte tot pe forum am citit ca nu sunt recomandate prea multe ecografii Dopller (era ceva legat de insuficienta informatiilor legate de efectul asupra copilului a acestor investigatii).
Acum 5 ani se faceau ecografii "Doppler"? Intreb pentru ca morfologia de la 17 s. a fiicei mele este identica cu cea de 33 s. pe care am facut-o acum 5 ani cand eram insarcinata cu fiul meu (acelasi format, alte masuratori).
Multumesc,
Florina
mihaela_ce spune:
Imi cer scuze ca raspund asa tarziu,dar am avut ceva probleme organizatorice in cinstea evenimentului care se apropie si nu am mai avut timp de net.
Florina,m-am uitat inca o data pe ecografia de acum 2 ani si este morfologie fetala+Dopler ,era facuta la 27 saptamani si are cativa indici Dopler,pe care ii regasesc si in cea de acum facuta de Iosup,dar numai legati de artera ombilicala ,nu si de arterele Uterine sau col.
Oricum sa stii ca Ir-urile le masoara si dr.care imi urmareste sarcina la fiecare ecografie pe care o face.Este adevarat ca face asta avand in vedere antecedentele mele,dar am mai vorbit si cu alte viitoare mamici , care merg la el, si la fel le masoara si lor.
La prima morfologie de sarcina pe care am facut-o la 14 saptamani aveam colul deschis 21mm si a trebuit sa fac cerclaj.
Pot sa iti dau nr de telefon al dr Iosup,de la cabinetul dr Tutunaru,care este in strada C-tin Sandu Aldea nr 86,iti raspunde asistenta lui care este f draguta .Din cate stiu eu cam 2-3 sapt dureaza,deci cred ca te incadrezi. Si costa cam 2 milioane.
Tel 0724 464646
Stiu ca mai functioneaza si in alta parte ,dar nu stiu nr de telefon,poate te ajuta fetele.
Subscriu si eu celor spuse de eimotto,de unde sa stii daca nu-ti spune nimeni ce sa ceri.Nu poti sa fi expert chiar in toate domeniile.Medicul mi-a recomandat sa fac "morfologie fetala",asta am cerut,am si acum recomandarea scrisa de catre ea.Ce ar fi trebuit sa fac ,unde sa ma informez.
Mi-am facut milioane de mustrari de constiinta ca as fi putut impiedica cumva ce s-a intamplat.Nu m-am dus nici macar o data fara sa cotizez serios,am respectat cu sfintenie absolut tot ce mi-a spus.Am facut toate analizele pe care le-a recomandat ,numai de medicina nu m-am apucat .
Am vrut de multe ori sa spun povestea mea aici,dar nu am putut niciodata ,acum este prima data cand reusesc sa vorbesc despre asta si probabil ca nu as fi facut-o daca nu ar fi fost Florina cu problema ei .Pe undeva imi prinde si mie bine ca am reusit sa ma eliberez putin.
Va doresc sa va fie bine si voua si puiutilor vostri.
mihaela 34+
florina spune:
Mihaela, multumesc pentru raspuns. Imi pare rau ca ti-am rascolit amintirile, vreau doar sa-ti spun ca experienta ta chiar m-a convins sa iau problema in maini pentru ca ce ti s-a intamplat tie chiar putea sa se intample oricui. Eu am trecut printr-o sarcina si nastere fara sa aud de IR-uri! Eram la un pas sa trec prin a doua si tot sa nu aflu de existenta lor. M-a surprins faptul ca n-au observat problema colului mai devreme si ma intriga si acum ideea ca unii dr se concentreaza doar pe copil, cand sunt atatia factori importanti de urmarit in evolutia unei sarcini.
Am reusit sa-mi fac programare vineri la dr. Iosup, la clinica Polisano. Sper ca totul sa fie ok desi durerile nu vor sa cedeze...
Sanatate multa tuturor,
Florina + 23