ecografie vs morfologie

ecografie vs morfologie | Autor: florina

Link direct la acest mesaj

M-am pus pe investigat problema colului scurt si intredeschis si am constatat - cu stupoare - ca morfologia fetala de la 17 sapt facuta la Sanador la dr.Herghelegiu nu cuprinde decat informatii legate de copil - nimic despre col sau ovare (pt ca am si un chist pe un ovar).
La 26 de saptamani repet morfologia, tot la el, si as vrea sa stiu daca sa ma astept la acelasi lucru si sa solicit suplimentar un alt tip de ecografie sau a fost doar o scapare in morfologia mea initiala(facuta la 9 seara, dupa 2 ore de asteptare...)
Morfologiile voastre cuprind si informatii despre col sau doar despre copil?
Mi-ar fi fost de ajutor sa stiu cat de scurt e colul meu cel scurt si cum a evoluat...La ecografia de 5 sapt avea "3/2,5mm", la 9 saptamani avea "3,5/3,5cm"...cu siguranta e o greseala undeva desi ambele sunt facute la acelasi dr la Medsana...
Ajung la concluzia ca nu conteaza cati bani dai, cat de selecta e clinica, cat de performante sunt aparatele si cat de renumit e dr...

Multumesc,
Florina, +23 Teodora

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eimotto spune:

Eu mi-am facut 2 eco morfologice la dr. Pop de la diagnosis si toate contin masuratoarea colului (+multe alte info legate de placenta si artere uterine). Si dr. meu imi masoara colul de fiecare data.
Dar sa stii ca evaluarea colului nu se face doar ecografic el se poate face si la controlul de pe "masa".
Ai putea sa il rogi sa iti masoare si colul pt ca te-a rugat dr. tau...

Mamica de Iulia (06.02.2004) si 30+

Fasolica din burtica si Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_ce spune:

Florina ,nu vreau sa te sperii,dar sa stii ca si eu am facut morfologie de sarcina la dr,Herghelegiu acum 2 ani si pt ca a masurat ,exact ca si la tine, doar copilul si nimic legat de mine, mult prea tarziu am descoperit ca aveam Ir-urile prea mari,copilul nu s-a mai alimentat si l-am pierdut la 34 saptamani.E drept ca nici doctorita care mi-a urmarit atunci sarcina nu a cerut aceste masuratori,s-a multumit cu ce scria acolo.
Asta se intampla in dec.2004,am crezut ca de atunci a mai evoluat si el.

Acum sunt din nou insarcinata,am avut aceeasi problema cu IR-urile,dar pt ca a fost depistata la timp,fac tratament si sunt in limite normale.
Morfologia de sarcina am facut-o la dr Iosup ,si as vrea sa fac cumva sa ti-o arat sa vezi si tu diferenta(eu am pastrat-o si pe aceea de acum 2 ani)

In concluzie ,sfatul meu este sa iti faci programare la dr Pop sau Iosup(la ultimul iti pot da nr de telefon) .
Si ar mai fi ceva ,daca imi permiti,medicul care iti urmareste sarcina a remarcat ca nu ai aceste informatii?... ca daca nu.....schimba si doctorul.
Te rog sa ma scuzi ca mi-am permis aceste observatii,dar durerea unei pierderi de sarcina este cumplita .au trecut 2 ani de atunci si parca ar fi fost ieri...nu stiu daca trece vreodata.

mihaela 34+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florina spune:

Multumesc pentru raspuns, m-am lamurit insa ca nu a fost o scapare ci doar o informatie probabil neimportanta pentru morfologie. Eu credeam ca morfologia este o ecografie mai complexa, dar am ajuns la concluzia ca are limitele ei - respectiv masurarea copilului.
Am verificat morfologia de acum 5 ani a fiului meu si nici in ea nu apar informatii despre col. Cu siguranta tine de practicile dr., e bine ca al tau le ofera si e bine de stiut ce sa intrebi pt a avea o imagine de ansamblu.
La prima sarcina nu m-a preocupat problema - am avut colul lung si rigid. Insa s-a rupt la nastere iar acum, la 23 sapt., colul meu e dintr-o data scurt si intredeschis.
Merg lunar la control si am facut 3 ecografii pana acum dar din pacate aceasta problema a colului chiar m-a luat prin surprindere.
Controlul pe masa e usor invaziv si chiar dureros - cel putin pt mine a fost ultima oara rau de tot.
Dupa 2 saptamani de stat in pat tot un control fizic ma asteapta pentru decizia finala - cerclaj sau nu. Dar oare lucrurile astea nu se vad mai si nu se masoara mai bine la ecografie?

Sanatate multa tuturor,
Florina, +23 Teodora si Tudor (aproape 5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florina spune:

Mihaela, acum am vazut raspunsul tau pentru ca de o ora imi masor cuvintele si sterg tot ceea ce scriu - sunt indignata ca am ajuns in aceasta situatie desi eu sunt cea care poarta cea mai mare parte din vina - pentru inconstienta, indiferenta, neinformare.
Sunt la a doua sarcina si m-am simtit brusc "experta", mi-am zis c-am mai trecut prin asta si ca totul va fi ok.
Col intredeschis si pericol de avort nu e deloc ok, e un dezastru! La prima sarcina ma panicam si cand stranutam, acum nimeni si nimic nu mi-a stat in cale, m-am lasat pe mana expertilor... Si am pus in pericol viata fiicei mele.
Ce-mi spui imi intareste convingerea de om care chiar nu stie ce citeste cand se uita pe o morfologie - la unii dr. ea nu contine decat informatii despre copil si e foarte important sa fim constiente de asta. Oricat de draguta ar fi poza, ea nu e suficienta!
Dupa o nastere grea, e normal sa urmaresti starea colului - dar asta am aflat stand in pat de 4 zile cu colul intredeschis si citind din experienta altora.
Morfologia la dr.Herghelegiu mi-am programat-o in noiembrie, cand am aflat ca sunt insarcinata. Si n-a fost ecografie pentru ca am asteptat 3-4 luni pentru ea si mi-am dorit sa aflu de la un expert tot ce se poate. Inutil sa descriu dezamagirea mea in fata renumitului dr, mult prea obosit si expeditiv la sfarsitul programului.
Sunt in saptamana 23 si ma despart doar 3 saptamani de urmatoarea morfologie. Daca as reusi sa ma programez mai repede la dr.Iosup, as face-o dar sunt convinsa ca fiind la fel de renumit e cel putin la fel de aglomerat...
Stiu doar ca la urmatoarea morfologie/ecografie, oriunde va fi, ma voi duce informata si voi intreba tot ceea ce trebuie sa stiu...
Regret sincer tragedia prin care ai trecut, eu nici macar nu stiu ce este IR-ul...tragedia ta poate fi a oricareia dintre noi.
Dr. meu este la fel de renumit si aglomerat ca si dr. ecograf recomandat de catre el la prima sarcina...
Mi-e greu sa-l schimb dupa jumatatea sarcinii, prefer sa ma informez cat mai mult cu putinta si in caz ca nu-mi va raspunde la intrebari, atunci caut pe cineva care sa vrea...
Indraznesc sa te rog, daca nu e prea complicat si prea mult de scris, sa ne spui ce infomratii ai primit in plus la morfologia dr.Iosup. Imi poti da te rog pe PM acel numar de telefon? Macar sa stiu ca am incercat. Cu putin noroc poate reusesc sa-mi programez o ecografie/morfologie pentru ultimul trimestru.

Multumesc mult,
Florina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sobi spune:

buna florina, si eu ti-l recomand pe iosup la care am facut 2 echo pana acum. el pune mereu accent pe placenta, ir-uri si col, nu doar pe descrierea morfologica a bebelusului. legat de herghe, am avut o experienta mai putin placuta, cand m-am dus la el pentu un control de rutina, si aproape ca m-a dat afara dupa 5 minute... stiu ca e un bun profesionist, insa la partea umana lasa de dorit. numai bine!

Andreea 23+ Vladut

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ayla spune:

Si eu am programare la dr. Herghelegiu, dar la Medsana Primaverii, iar asistenta care mi-a facut programarea m-a intrebat ce fel de ecografie doresc, pt. ca am vazut ca cei de la Medsana au o lista foarte stufoasa cu tot felul de ecografii de sarcina, impartite pe trimestre de sarcina, unele se numesc morfologii, altele-s mai scumpe si se numesc evaluari morfologice, unele-s cu Doppler, altele fara. Din ce am mai citit, cred ca pt a afla informatii despre arterele uterine si ombilicala, plus placenta, trebuie sa cereti ecografie+Doppler, pt ca acest Doppler masoara fluxurile sanguine in vene si artere. Eu n-am mai fost pana acum la Herghelegiu, si am 2 programari la el, la 24 si 28 de saptamani (pt ca n-am mai prins loc la Pop), dar daca ziceti ca e asa expeditiv si necomunicativ, mai bine renunt la programari si merg la Adela Dinu de la CMU Arcul de Triumf spre exemplu, care nu este atat de mediatizata, dar este o dr foarte atenta la detalii, rabdatoare si comunicativa. In plus nu trebuie sa te programezi cu jumatate de an inainte.
Cele care ati mai fost la Herghelegiu, mai povestiti va rog din experienta, cat sunt de detaliate ecografiile la el, pt ca eu am nevoie si de informatii despre IR-uri, placenta si col, nu numai de masuratori ale copilului, iar la cat costa, parca nu-mi vine sa ma duc doar pt 3 vorbe scrise pe-o hartie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teodoran spune:

Eu am facut pana acum 2 ecografii la dr. Hrhelegiu, una la Euroclinic si una la Sanador.
Vreau sa spun ca in afara de copil, mi-a dat si informatii de spre ovare, col si altele.
Ceea ce am remarca ca la Sanador a avut afoaret multa rabdare, era chiar vorbaret, glumet, am stat trei sferturi de ora.
La sanador cred ca era mai stresat din cauza ca era multa lume la usa si probabil se simtea presat de timp.
Eu una am fost , pana cum, foarte multumita de dl. dr. herghelegiu. Chiar unele lucruri care nu le intelegeam, mi le explica, ce inseamna fiecare lucru.
PArerile difera foarte mult....

13+
http://bd.lilypie.com/qZ8Fp2.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teodoran spune:

Scuze, am gresit ....la Euroclinic era calm si avea rabdare, si a masurat de toate , a facut si doppler, a masurat, placenta, ovare, col, totul...a scris o pagina jumate.

13+
http://bd.lilypie.com/qZ8Fp2.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Eu am facut morfologia fetala + Doppler la dr. Pop (2 eco) si la dr.Albu (1), in ambele sarcini si pe langa masuratorile copilului mi-a masurat colul, fluxul de sange care trece prin arterele uterine (IR-sau cum s-o numi), investigatia a fost completa!!! DAR asta am cerut atunci cand am facut programarea, la telefon: MORFOLOGIE FETALA + DOPPLER. Trebuie sa stiti si sa cereti ceea ce vreti sa vi se faca...

Claudia

POZE MARA SI MATEI
POZE PARINTI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eimotto spune:

Nu vreau sa incep o polemica dar nu mi se pare normal sa cer eu ce analize sa mi se faca pentru a se urmari corect sarcina. Din acest motiv am renuntat la 27 de saptamani la doctorica cu care am nascut prima data.
De unde sa stiu eu ca la eco normal nu se observa corect colul si ca pentru cea mai corecta evaluare se face eco intravaginal. Sau ca exista un test de stress cervical (se masoara colul in conditii de relaxare si apoi se aplica o presiune pe fundul uterului ca sa se vada scurtarea lui in caz de efort).
Iar cand am fost la eco la Diagnosis nu am spus decat ca sunt in saptamana x si ca vreau programare la dr. Pop. Iar dansul a masurat absolut tot (intravaginal nu mi-a facut, asta face noul meu medicdar masuratorile sunt aproximativ la fel).

Mamica de Iulia (06.02.2004) si 30+

Fasolica din burtica si Poze

Mergi la inceput