un suvenir.....spart
Raspunsuri - Pagina 2
DOR spune:
Ooops! Foarte delikata situatiia, intr-adevar.
Oricum , as evita sa mai intru in casa in care s-a petrecut o intamplare atat de penibila. Sigur, paguba nu se poate estima, dar situatia cu copilul e speciala.
Am trecut printr-o situatie de genul acesta inainte sa nasc primul baietel. Eram cu burta mare si am muncit 2 ore dupa vizita respectiva. Protagonista, o fetita de 5 ani, mi-a intors casa cu fundul in sus, mi-a stricat ceasul - cadou de ziua mea de cand eram studenti, f. valoros pt mine, stiti, luat din bursa de student. Cu el voiam sa masor minutele dintre contractii. Mama fetitei nu i-a zis absolut nimic fetitei, lasand-o sa-mi faca ravagii in intregul apartament. A fost ok, nu am zis nimic, desi , scuze , nu simteam nici o simpatie in momentele acelea nici pt mama, nici pt fiica.
Totul a culminat cu o ultima vizita, fara copil, cand bebe al meu era bolnavior, iar cuplul respectiv venit in vizita nu se dadea dus de la noi. Ea mi-a cotrobait prin casa, dadea indicatii precise sotului meu, cum sa faca ceai pt bebe, pe mine m-a muls, da, exact asa, eu parca eram in transa, nu reactionam in nici un fel. Indicatii peste indicatii...Dupa ce mi-a ravasit intreaga casa si a plecat, promitandu-mi ca va reveni in curand , "ne tine sub observatie", am rasuflat adanc , dupa ce usa s-a inchis in urma lor si am spus" aceasta femeie nu imi va mai intra niciodata in casa, altfel voi depasi pragul oricarei politeti."
Ne-am intalnit accidental, m-am purtat distant, politicos, dar rece si cred ca a inteles. Desi ma tem ca s-a considerat o victima, ea fiind atat de "saritoare". Sa precizez, sotia unui bun coleg de liceu, mi-a ravasit casa fiind a 2-a oara in casa mea, cotrobaind prin toate sertarele si barfindu-si sotul si familia lui.
Sper ca nu ma aleg cu rosii in cap, asa amr ezolvat eu o situatie f delicata, nerostind nici un cuvant.
capra cu trei iezi spune:
dor, m-ai socat! cred ca eu o luam la. pe bune. pe mine si mama ma enerveaza cand imi da indicatii cum sa asez hainele.. las ca stau foarte bine si asa...
referitor la situatie, pucku, daca fetita de obicei e cuminte inseamna ca a fost un accident nefericit. dar daca e mai agitata , atunci evita sa mai faci vizite cu ea. eu stiu cum e, ai mei sunt mai agitati si evitam sa vizitam lumea prea mult. mai ales cei care nu au copii, nu pot intelege situatia.
de ex, in cazul descris de luiza, mie mi se pare ca fetita a spart oul intentionat si cu rautate. uneori copii sunt uneori rautaciosi. mai multa atentie din partea parintilor.
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
Luna1 spune:
Eu as inlatura astfel de prieteni din anturajul meu. E adevarat ca poate tinea la vasul respectiv etc, insa astfel de accidente se intampla frecvent cu un copil mic, adica oricat l-ai supraveghea se poate intampla intr-o fractiune de secunda sa sparga ceva. Iar ea trebuia sa astepte sa vada daca tu ai de gand sa faci ceva in privinta asta (sa certi fata sau sa ii explici) apoi sa reactioneze, si putea reactiona la adresa ta adica sa-ti spuna tie "nu mai ai ce cauta la mine in muzeu cu copilul" in nici un caz copilului pentru care o simpla farfurie sau un Horezu reprezinta acelasi lucru. Astfel de lucruri si incidente se rezolva intre adulti fara implicarea copilului. Adica puteati sa va balacariti voi doua insa copilul nu avea ce cauta in discutie directa cu ea.
Buuuunnn! Acum am si eu o mica intrebare si imi cer scuze daca ma bag peste subiectul altuia.
Situatie cam asemanatoare, adica amica gravida, ne-am petrecut vacanta impreuna si inca de atunci ma calca pe nervi cu faptul ca ii atrage atentia fiului meu sa spuna multumesc si te rog. Asta in conditiile in care el spune mereu in casa aceste cuvinte, la scoala chiar aseara am avut sedinta si mi se spune ca e foarte saritor si politicos (saluta mereu, spune te rog, multumesc etc) iar cand suntem in societate daca nu spune ii atrag atentia insaeste foarte timid, foarte foarte timid. Buuun, Cum ati proceda voi? Ne-am vazut iar weekendul trecut, ne intelegem bine, chiar mi-as dori sa devenim mai apropiate decat suntem mai ales ca vom avea bebei acum apropiati de varsta insa deja imi sta pe varful limbii sa ii spun sa inceteze cu comentariile "Cosmin, zi te rog ,altfel nu-ti dau nu stiu ce", "spune multumesc" etc. Eu stiu ca din bun simt nu atragi atentia copilului altuia mai ales de fata cu parintele.
Voi cum ati proceda?
Luna 16 sapt +Cosmin
DOR spune:
Capra cu 3 iezi...eram lehuza, bebe avea 3 sapt, dimineatza la 3,30 copilul imi facuse 38,8 grade , eram epuizata.
Am rezistat s ieu mai intreb cum, doar sunt un Berbec temperamental, dar de obicei rezist, cand se umple paharul , insa , sunt ca un vulcan care erupe. Atunci am ma iadaugat ceva sotului: "dak mai intra o data in casa, zboara de la et 5".
Luna- nu iti face griji, cand va avea propriul copil, prietena ta nu va avea timp sa si-l educe pe al ei. Asa ca nu-ti fa griji.
Luna1 spune:
Dor asa e insa am ajuns sa fierb de cate ori zice ceva si tare mi-e frica sa nu izbucnesc. In plus nu mi se pare fair fata de fiu-miu. Si fata de relatia noastra daca vrem sa fim prietene adica ea nu accepta nici un sfat (desi e primul bebe) iar eu am inteles asta si tac din gura fara sa dau sfaturi insa faza asta ma calca pe nervi rau. Deja am inceput sa fac planuri ca atunci cand va avea copilul ei 3-4 ani o sa merg cu ei in vacantza si o sa o tin numai "zii te rog" "zii multumesc". Normal ca nu am sa fac asa ceva ca n-are copilul nicio vina.
Sunt eu cu capul sau asta chiar e lipsa de orice bun simt sa "educi" copilul altuia?
Dor ai fost tare cu mulsul! Cred ca erai tare in transa sa nu reactionezi.
Luna 16 sapt +Cosmin
klato spune:
Referitor la faza cu "te rog" si "multumesc".
Luna1, sa nu te superi, dar daca ei i se cerea ceva de catre copilul tau, era dreptul ei sa solicite acel "te rog" sau "multumesc". Ma rog, nu chiar dreptul ei, dar fiind actor principal in acel troc (cerandu-i-se ceva) normal ca "negocia" direct cu copilul si isi cerea partea (respectivul "multumesc" sau "te rog"). Asa cum alti parinti ii cumpara o jucarie copilului daca a fost cuminte ;). Deci gestul ei se refera strict la raportarea dintre ea si acel copil. Nu are legatura cu tine sau cu educatia pe care o dai tu copilului.
Daca insa intervenea in negocierea altcuiva (respectiv copilul iti cerea ceva tie si ea se baga in vorba cerandu-i sa-ti spuna "te rog") atunci e lipsa de delicatete din partea ei. Dar, vb. cuiva de aici, sa astepte sa aiba propriul copil :D.
Luna1 spune:
Klato nu ma supar, chiar vreau sa vad si parearea celorlalti. Fazele se petrec in orice moment. Adica ultima vizita era la mine in casa, nu se raporta la ceva al ei ci ca si exemplu, mancam, vine fiu-miu (manca la o masuta mai joasa in sufragerie) si mai cere un mititel la care ea repede "zi te rog". Nu te supara dar asta nu e lipsa de delicatete ci de bun simt. Relatia mea (atat timp cat nu o afecteaza pe ea) cu fiul meu la mine in casa este cea pe care eu o dirijez. In alta ordine de ideei nu imi amintesc sa-i fi cerut vreodata ei personal ceva mai ales ca fiul meu fiind timid nu prea interactioneaza cu adultii. Deci spre ex in concediu la masa ea spune "lasa ca aduc eu mai mult desert pt toata masa" apoi cand fiul meu intinde mana sa ia o bucata de pepene ea ia farfuria si ii zice "zii te rog mai intai!". Normal ca m-am ridicat de la masa si i-am adus fiului meu propria farfurie cu desert crezand ca va intelege mesajul. Insa se pare ca nu l-a inteles.
M-am ambalat insa chiar ma doare comportamentul ei fata de fiul meu pentru ca nu stiu cum sa reactionez fara a creea furtuni. Iar fiul meu asa cum am specificat este timid, lucru la care lucram insa cine are copii stie ca timiditatea e destul de greu de invins.
Luna 16 sapt +Cosmin
klato spune:
Luna1, atunci te inteleg.
Nu are dreptul sa intervina in relatia dintre tine si fiul tau. Acolo tu stabilesti regulile.
Credeam ca se intampla in cazul in care i se cere ei ceva de catre copilul tau. Atunci eu nu m-as supara, ci chiar as fi ok cu gandul ca se confrunta cu o situatie reala si nu cu una manageriata de mine.
Numai bine iti doresc!
giulia71 spune:
Puckule, cred ca ti-o fi greu acolo , departe si fara prieteni, dar cu asa prieteni...mai bine lipsa!
Pai io nu-nteleg cum sa tipi frate la un copil de trei ani pentru ca a spart un castron?
Io o plezneam pe cucoana de nu se vedea asa blanda cum sunt io!
Orice, pan' la copil!
mami de Calin rasfatzat:)
aiuras spune:
"
tu fata prost educata sa nu mai vii la mine in casa
nu esti binevenita la mine sa nu te mai vad
nu tzie rusine, nesimtita, sa faci asta la tine nu la mine
ca asa te invata la gradi, ca educatie e asa
ce duci lipsa de atentie"
Si ce vei face, te vei duce fara de copil in vizita?...
Depinde...
Poti si sa ignori si ai argumente date de fete si poti si sa tai relatia si iatr ai motive.
Probema este insa ce anume poti tu sa faci conform cu ceea ce esti si simti. Poti sa uiti si sa ignori? Merita sa faci un compromis? Ce simti daca il faci? Adica depinde de cata importanta ii dai tu.
Mie imi repugna violenta de limbaj si o astfel de persoana greu incape in ambientul meu.
In fond ea era socata de vas dar daca te socai si tu ca iti ocaraste copilul ce faceati, va luati de par???
Cat despre prietena Lunei, cred ca indirect iti arata ca nu iti educi bine copilul , deci ea cu tine are ceva. Observa mai atent si alte fapte.
Dar daca vrei sa o pui la punct eu i-as spune ca la varsta lui copii au tendinta sa se incapataneze si sa nu faca ceea ce sunt solicitati si asa ca o rogi sa nu mai mentioneze cuvintele fermecate si sa ignore adresarea copilului asa cum ai hotarat tu mama lui. Punct.
Eu m-am confruntat cu o persoana care se lupta sa imi invete copilul sa scrie literele dupa dictare la 3 ani si jumatate...si alta care sa o invete la 3 ani vecinii lui 3 sau 4 si scaderea...Marturisesc insa ca le-am lasat pentru ca fata mea le ignora si le intreba ceea ce o o interesa pe ea si se distra foarte bine.