Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Isabella -24Nov.1975 Helsinki (pt. inceput :)

Liliana, ma uitam asa repede la pozele tale -foarte frumoase... si ce tinerica esti . Sotul tau pare finlandez?

Ma duc ca acusica se scoala piticutii mei... Apropo, Finlanda are 187,888 lacuri (mai mari de 500 m²) si 179,584 insulite... Tu ai pus lacurile mai mari? Cele 1000?

Cu drag,
Isabella, Yael(3 anisori -24Nov.'03) & Nardi(1 anisor & 10 luni -01May'05)
Picasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

Lili, parcul sau orasul lui Santa e una si acelasi lucru. Nu e decit unul singur si ii zici cum vrei Aamu ti-a dat bine informatiile despre cum se ajunge acolo. Cam prea mult spus oras... ceva cam cit Piata Unirii din Iasi cu multe magazine de suveniruri si cu 'casa' lui Mosu.

Suvenirurile sint extrem de scumpe acolo, daca ai ocazia sint magazine si in Rovaniemi si sint ceva mai ieftine.

Mosul e un profitor, eu n-am vrut sa fac poza cu el, ca era ceva de genul 17 euro parca... Nu era voie sa il fotografiezi, dar eu am facut-o, de undeva de sus, cum urci scarile

Daca nu mai apar pe aici, iti doresc calatorie frumoasa si sper sa ramii cu o amintire placuta despre Lapland!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

Aamu, multumesc de urari!

Isabella, bine te-am regasit aici!

Lili, chiar la asta ma gindeam si eu cind am vazut titlul topicului... 1000 de lacuri, cam putin, poate 100.000 De fapt totul depinde de cum definesti 'lacul' si 'baltoaca' adica de marimea de la care o balta e considerata lac.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamini spune:

fetelor, am primit trei mesaje de la voi, multumesc pt invitatie si dupa cum vedeti, m-am executat .am venit.deocamdata am probleme cu bebitza si nu am timp de povesti, dar promit sa revin cit de curind. si-mi iau si cheful de taclale cu mine.

Magda, Tampere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Salutare finlandezelor!

Lili ma inscrii si pe mine pe listuta?

Aiska - Sabina - 30.09.1979 - Rovaniemen mkl

Lili Santa Park si Casuta lui Mos Craciun se afla foarte foarte aproape de Rovaniemi, situate pe paralela imaginara a Cercului Polar.

La Kemi este Lumilinna= Snow Castle care a intrat in cartea recordurilor pentru cea mai vasta constructie de acest gen din lume.

Snow Village este in apropiere de Ylläs din cite stiam, deci nu este acelasi lucru.
Ar merita vizitate, noi am fost demult la Tornio, cind eram cu sotul in faza de "dating".

Daca va zic ca pe vremea aia nu stiam nimic de Levi si cind el a venit in Romania cu un tricou pe care scria Levi i-am replicat in gluma ca eu auzisem doar de LEVIS JEANS.
Dar in anii 90 nu prea cred ca multi romani stiau cine e presedintele Finlandei.Si ce daca, parca finlandezul obisnuit stia altceva de Romania decit de Ceausescu si de Revolutie?

Daca puteti consuma, as sugera sa va luati la voi nu numai sandwichuri ci si oua fierte si chiftelute de gata din supermarket.Sint rotunde si se numesc lihapullat sau lihapyörykät.Aamu are dreptate ca cel mai adesea se prajesc la nuotio=gratar makkarat, asemantori cirnaciorilor polonezi.

Ai intrebat de carnea de ren=poronliha.Dupa cite am inteles, in unele zone din Laponia se considera ca ar fi cam iradiata.La fel cica si fructele de padure si ciupercile.

Ce nu-mi place deloc la meniurile lapone este pureul de cartof linga care finlandezii trintesc niste gem de fructul de padure tradus in romaneste merisor,nu diminutivul de la mar.

Excursie placuta si astept sa te intorci cu poze multe!

Aamu si eu am observat ca am nevoie nu numai de o dieta ci si de sport ca sa ma mentin dupa sarcini.Probabil ca si schimbarile hormonale isi spun cuvintul in cazul meu.
Rauma e un oras atit de frumos, l-am vizitat intr-o vara.Am auzit ca au un dialect foarte aparte.Tu cum ai reusit sa-l inveti?

Cum se numeste testul de limba finlandeza pe care il vei sustine?
Am avut bafta mare ca in anul in care facusem cerere de cetatenie nu era pe baza de test.Imediat dupa aceea s-a introdus si inca intram in legea veche.M-am dus doar la un lector de limba finlandeza, am discutat impreuna in finlandeza, m-a pus sa scriu dupa dictare ceva si i-am facut si o compunere mica pe o tema data.Atit- asta a fost tot.

Am vazut pe linkurile de la ulkomaalaisvirasto ca testul nu e chiar simplu si nu stiu daca dupa 3 ani de Finlanda l-as fi trecut cu brio din prima.

Jaana ati aflat deja sexul bebelusului? In Finlanda mi l-au spus cu greutate la controlul de abia la 31 de saptamini la ecografie morfologica.La 20 de saptamini ma luau cu "nu se vede bine" inca.
Da, am avut un noroc negindit cu ridicarea placentei desi toate cadrele medicale ma incurajau si chiar multe fete de pe DC in situatii similare.Procentul de ridicare era 70% da, contra 30% nu.

De-abia astept sa ne scrii ce impresie ti-a facut nasterea in Finlanda.propo, am avut o moasa care lucrare mai inainte in Tampere si mi-a dat de inteles ca fata de Rovaniemi erau mai bine organizati in maternitate.

Scuze nu-mi mai amintesc: de cit timp locuiesti in Finlanda si cum te-ai descurcat cu limba?

Yael si Magda bine ati venit! Ce bine imi pare ca ne inmultim!

De acord cu Yael ca la Cei mai iubiti dintre paminteni nu sint numai scandinavi si citindu-i si eu m-am simtit un pic ciudat acolo.

Am umplut pagina cu vorbarie si acum trebuie sa va las ca s-a sculat bebelusa si baietelul mai mare din somnul de dupa amiaza.
toate finlandezele

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Aiska,da, in Rauma e un dialect aparte. Si nu vorbesc de Rauman giäl (kieli) pe care o inteleg din 2 in 3, noroc ca nu se mai vorbeste Exemplu de "rauman giäl": "ol niingon gotonas" = ole niin kuin kotonasi = simte-te ca acasa (pentru fetele care nu inteleg finlandeza).
Dar pe langa aceasta limba, pe care nici finlandezii n-o inteleg toti, exista dialect vorbit de toti cei din Rauma. Scurteaza cuvintele la maximum si vorbesc foarte repede. Instructorul de la scoala de soferi era raumalainen si eu de-abia ma mutasem aici cu cateva luni inainte. Noroc cu cartea..

Exemplu haios de cum vorbesc cei din Rauma (e putin exagerat, dar nu mult):
Kat ko kat kara puu = katso kun kissa karkasi puuhun (uite pisica a fugit in copac)
Ko raumlase o sitä miält et säker o säker = kun raumalaiset ovat sitä mieltä, että varma on varmaa (cei din Rauma sint de parere ca sigur inseamna sigur)

Am observat ca au dialecte destul de greoaie, am un coleg care vorbeste savon murre si nu prea inteleg tot ce spune

Examenul e kielitutkinto - keskitaso. Am ales nivelul mediu pentru ca as vrea sa-l iau. Testul e de 3,5 ore si include si un interviu inregistrat - asta urasc pentru ca nu-mi place sa fiu filmata, ma intimidez

Scuze daca m-am intins prea mult cu limba finalndeza si v-am plictisit

Rauma e orasel frumos (mai ales vara) si mie imi place.

Liliana, iti doresc drum bun si excursie placuta!

Magda, bine ai venit!

Edit: Aiska, cum e dialectul in nord? Se vorbeste si same?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

V-am citit, din pacate timpul si bagajele ma preseaza. Va multumesc mult de ajutor zilele astea si ne revedem luni - cu mine adik, voi continuati, ca eu recuperez.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Salutare dragelor!

Imi vine sa-mi dau palme! Nu stiu cum am facut dar asta e al 3-lea mesaj pe care vi=l trimit! Sper sa-l ia acum ca la celelalte m-a aruncat din topik.

Vad ca sunt din ce in ce mai multe participante la discutii.Imi pare ca ca va cunoasteti intre voi. Oricum bine ati [re]venit!
Sarcina usoara si sanatate viitoarei mamici si bb-ului!

Am lipsit la apel dat fiin ziua de maine care are dubla semnificatie in fam noastra : ziua martisorului - deci colinda dupa cadouri,ca de, martisorul e cam mic - si aniversarea a mezinului care face 2 ani.

Aiska multumesc tare tare mult ptr link-ul referitor la invatamantul finlandez.Am inceles in mare cam cum stau lucrurile, dar asa cum ziceai si tu mai bine ma orientez la fata locului.Oricum Aland-ul se supune anumitor legi generale ale Finlandei, dar am inteles ca are si pe ale sale proprii.

Lili drum bun distractie pe cinste si asteptam pozele pe care le vei face acolo.

Aamu mie una imi face placere sa vb despre lb finlandza.Cum ati reusit s-o invatati, iubitelor? Ca pe mine ma apuca groaza nu alta! Cum Doamne Iarta-ma este sa stai intr-un grup in care unii vb un dialect, altii altul, fiecare felosind propriile prescurtari si tu intelegand doar pe jumate, sau mai "frumos" deloc? Ati invatat-o pur si simplu ca pe engleza sau franceza din scoala? Ce metode utile ati avut? Foloseati casete, cd-uti, asociati cuvintele intre ele sau le invatati "ca papagalul"?

Pe masura ce utilizati denumirile diverselor produse, legume sau mai stiu eu ce, tind sa cred ca nu voi putea invata aceasta limba in veci.Spuneti-mi si mie va rog ce semnificatie au kpl,dl,tl...... ca anul trecut am vrut sa fac si eu o reteta de paine parca, ce era tiparita pe ambalajul de faina si ma uitam ca curca-n craci.

Un lucru e cert : nu stiu cum ati invatat-o voi dar pe mine ma apuca plansul de pa acum.
Ma duc sa ma culc ca-mi piere si picul de optimism pe care-l mai aveam!

Emoise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Ce-i cu lista de care tot ziceti? Este cu participantele la acest topik? Oricum eu sunt

Elena - Daniele Elena - 29.06.1972 - Brando-Aland

Asa ca puteti sa ma treceti si pe mine pe aceasta lista.

O noapte frumoasa si....... ne vedem [ auzim] maine!

Emoise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Elena, La multi ani pentru cel mic, sa-ti traiasca si sa fie sanatos !
Din cate stiu eu Ålandul este un fel de stat in stat. Se supune anumitor legi finlandeze si apartine Finlandei, dar are guvern propriu, steag si timbru propriu, limba vorbita e suedeza, e zona demilitarizata si nu mai stiu prea multe.

Au venit odata aici in port niste vapoare din Åland..o frumusete! Adevarate corabii, noi, lustruite si "gatite" cum n-am vazut! Superbe! Eram la scoala de soferi pe vremea aia si imi ramasesera ochii la ele in loc sa ma uit la drum.

Eu am facut 2 cursuri de finlandeza, incepatori si avansati. In prima zi de curs eram singura care nu stia o iota . Restul erau in Finlanda de ani de zile sau mai facusera un curs inainte. Pentru mine suna la fel ca japoneza pe vremea aia. Ei, si dupa plansete si bocete vreo luna, m-am "destupat" cumva...nici eu nu stiu cum, ca am avut cel mai bun test.
La al doilea curs m-am plictisit rau.

Sigur se invata cand mergi zilnic la curs, 6 ore pe zi si acolo ti se vorbeste numai finlandeza. Chiar daca unii invata mai repede si altii mai incet, cred ca toti o invata daca vor.
Mie imi aduce un pic a matematica

Cand sint in grupuri unde nu inteleg, intreb. Colegului de la servici, despre care ziceam ca vorbeste un alt dialect, ii spun ca m-a pierdut. Si atunci explica altfel pana pricep.

Nu dispera ca se invata. Si tu o sa inveti suedeza daca o sa locuiesti in Åland.

Mergi la inceput