expresso
Raspunsuri - Pagina 2
alma_n spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Si depinde si de espressor. Daca este din cel metalic de pus pe aragaz, trebuie sa tasezi bine cafeaua, dar nici asa, nu stiu sa iasa cine stie ce caimac, plus de asta, sita respectiva cocleste, desi tot espressorul este de regula din inox.
Cred ca daca folosesti unul electric de buna calitate si daca respecti reteta originala a italienilor, e musai sa iasa un espresso ca la carte. Asa cred eu.
MARILENA
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=15" target="_blank">Votati-o pe Anna "In roz"
Buna, o cunostinta care are un amic italian foloseste numai aparatul de pus pe aragaz.
Pentru caimac, italianul foloseste urmatoarea metoda: intr-un pahar pune o lingurita de zahar apoi pandeste primele picaturi de cafea (cam jumatate de lingurita) care ies din aparat (tine capacul deschis), le torna peste zahar si le freaca asa ca la nes pana se formeaza o spuma abundenta, din care pune in fiecare cescuta.
Sincer, nu m-am uitat niciodata cum se face, asta e doar din povestirile amicii. Am s-o pun la proba practica cand ne vom intalni.
greierash78 spune:
Am sa incerc chestia cu frecatul...primelor picaturi de cafea cu ...zaharul..sa vedem ce iese!
Manerul ala prin care iese aburul...cu greu il pot baga in ibricul expressorului.. chiar shi asha tot nu face caimac....!Cu lapte nu am incercat, dar totushi nu imi dau seama, cand vreau sa fac un capuccino..nu il prepar tot cu apa?Mai pun lapte in ibricul expressorului?
ppv shi Sara Ioana(7 octombrie 2004)
pozele noastre:http://photos.yahoo.com/greierash78
crista-s spune:
Greierash la aparatul tau electric nu e acelasi lucru,italianul ( de care zice Alma) are cafetiera de pus pe aragaz .. deci e "prima mina " ca la tzuica .. apa trece prima oara prin cafea si cind ajunge sus e "mai bogata", la sfirsit e mai apa chioara si e normal sa fie asa ... La mocca asta care se pune pe aragaz chiar dc nu te intereseaza spuma e important sa amesteci cu lingurita in cafeaua din cafetiera inainte sa o torni in cesti ( asa face socrela). Dar cum ziceam, asta e masina de pe aragaz nu cea electrica asa cum ai tu...
x marilena : sita nu cocleste dar se depune grasime pe ea ( cafeaua e grasa ). Deci tb spalata sita si mocca cu bicarbonat ( nu lasa gust/miros asa cum face un detergent si curata bine ), de fapt n.ai sa vezi italian sa bage detergent in mocca. Cafeaua nu se preseaza cu lingurita ci se umple bine locasul, cu grija si se bate de 2 ori de masa ca sa se aseze bine cafeaua , sa fie toata la acelasi nivel. Apoi se curata marginile, acolo unde e filetul si unde cind stringi se aseaza garnitura( dc ramine fire de cafea acolo cu timpul se strica garnitura si in plus nu se inchide bine).
Astea sunt "secretele" cafetierei care se aseaza pe aragaz ...
adi69 spune:
Moaama ce de mai multe secrete...eu n-am aparat de expresso de nici un fel,sotul meu nu bea cafea deci nu am sansa sa cumparam curand insa sant indragostita pur si simplu de cafeaua expresso.
Cel mai bun expresso l-am baut la un Mall in Bucuresti,la o cafenea Lavazza :mic,tare si gustos.
Adriana si-atat...
BraveGirl spune:
quote:
Originally posted by greierash78
Am sa incerc chestia cu frecatul...primelor picaturi de cafea cu ...zaharul..sa vedem ce iese!
Manerul ala prin care iese aburul...cu greu il pot baga in ibricul expressorului.. chiar shi asha tot nu face caimac....!Cu lapte nu am incercat, dar totushi nu imi dau seama, cand vreau sa fac un capuccino..nu il prepar tot cu apa?Mai pun lapte in ibricul expressorului?
ppv shi Sara Ioana(7 octombrie 2004)
pozele noastre:http://photos.yahoo.com/greierash78
Capuccino inseamna un espresso scurt facut intr-o cana peste care se adauga spuma de lapte...deci ai nevoie si de apa si de lapte
==========
Corina
Albumul meu
simali spune:
Noi avem tot expressor DeLonghi. Dupa foarte multe tatonari am ajuns la urmatoarea formula (care face o cantitate multumitoare de spuma):
- folosim numai cafea Illy speciala pentru expresso (diferenta fata de tot ceea ce am incercat e imensa - am incercat Lavazza de mai multe culori, Davidoff pentru cunoscatori, Gloria Jeans preparata special, Jacobs pentru expresso, Dough Egberts, etc.).
- punem apa proaspata in rezervor (apa de 3-4 zile are un gust neplacut, de clor).
- incalzim cestile in cuptorul cu microunde inainte de a le umple cu cafea.
- nu folosim decat strecuratoarea mica (pentru o singura ceasca de cafea). Daca incerci sa faci doua cafele odata folosind strecuratoarea mare calitatea nu mai este aceeasi. Am masurat si in strecuratoarea mare nu incape cafeaua din strecuratoarea mica inmultita cu 2. Deci la varianta cu doua cesti ai mai putina cafea, deci mai putina spuma.
- lasam aparatul sa se incalzeasca suficient (putin dupa ce se aprinde becul). Am constatat ca se obtine o cafea de o mai buna calitate pe masura ce aparatul este folosit mai mult in cursul aceleiasi zile. Probabil acesta este si unul dintre secretele cafelei gustoase de la bar. Acolo se face multa cafea si aparatul este foarte bine incins.
alice
simali spune:
quote:
Manerul ala prin care iese aburul...cu greu il pot baga in ibricul expressorului.. chiar shi asha tot nu face caimac....!Cu lapte nu am incercat, dar totushi nu imi dau seama, cand vreau sa fac un capuccino..nu il prepar tot cu apa?Mai pun lapte in ibricul expressorului
quote:
Capuccino inseamna cafea cu lapte si spuma de lapte. Deci nu se prepara cu apa. Ca sa prepari laptele spuma pui laptele in alt vas (de regula ingust si innalt- poate fi si o cana, dar la baruri folosesc niste cani de inox). In acest vas se pune teava pentru abur. Lasi sa mai intai sa iasa apa din abur intr-o cana, apoi pui repede vasul cu lapte. Misti vasul in sus si-n jos pana cand face spuma si se incalzeste. Laptele astfel obtinut se adauga peste cafeaua facuta normal, la expressor.
alice
Lorelai spune:
quote:pai si in expressor nu pui apa?
Originally posted by simali
Capuccino inseamna cafea cu lapte si spuma de lapte. Deci nu se prepara cu apa.
Laptele astfel obtinut se adauga peste cafeaua facuta normal, la expressor.
revenind la subiect, sotul meu e addicted la expressorul lui (tot DeLonghi). nu face capucino, face latte, ca e mai simplu. adica incalzeste laptele in microunde si adauga peste el cafeau facuta la expressor. e super buna. am incercat sa folosim bratul care spumeaza laptele dar fara success si am lasat-o balta.
cit despre caimac, uneori iese cu caimac, alteori nu. nu am bagat de seama daca e de la cafea, de la cit de mult a fost folosit aparatul sau cite cafele fac o data.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****
dara spune:
Am si eu expresor electric pentru cafea dar il folosesc foarte rar pentru ca e nevoie sa se incalzeasca bine si mereu n-am timp. De obicei il folosesc pe cel pentru aragaz. Dar cand am timp si chef sa fac procedez cam asa (cateva s-au mai spus dar le repet sa nu uit ceva din cursul procedeului):
-la aparatul sa se incalzeasca bine
-intre timp golesc apa care a ramas in el si pun apa proaspata (golesc apa si prin maneta aceea care face abur)
-folosesc cafea speciala pentru expresso pe care o pun in sita respectiva si o tasez bine (si tasarea e foarte importanta pentru caimac)
-laptele il inspumez intr-un ibric mai micut
-foarte important: daca laptele este rece se inspumeaza mult mai bine
-se introduce maneta pana pe la mijlocul ibricului si se tot ridica spre suprafata (trebuie avut grija sa nu atinga fundul si sa nu fierbeti laptele ci doar sa il inspumati)
-fac cafeaua
-torn in acelasi timp spuma si lapte desupra cafelei
(vb din experienta, am lucrat intr-o cafenea)...sper ca am scris tot...
Pofta buna la cafea!
(mi-ati facut pofta, maine dimineata a fi musai sa pornesc aparatul...)
Dara si Darisor
Teolina spune:
Dara, as vrea sa te intreb ceva: ai putea sa imi spui cum faceai cafeaua la filtru (deci nu la expressor)ca sa iasa potrivita? cate lingurite la ce cantitate de apa?
Multumesc mult!