ACNEE...ce-i de fäcut ???...sfaturi vä rog !!!...
Bunä fetelor,
eu nu prea am avut aceastä problemä la pubertate...in afarä de un cos, douä, cind mi-au venit rusii...
In schimb, Anne-Marie, care are acum 12 ani, este cam plinä de cosuri, si pe fatä si pe corp...
Am cumpärat pinä acum o grämadä de sticle de Clerasil, dar nu dä rezultate multumitoare...intr-adevär, se mai limpezeste putin tenul, dar nu dispar...
Am mai incercat si creme de la Yves Rocher, farmacie etc...la fel...
Poate cunoaste-ti vreo metodä mai simplä, din bätrini, care sä dea roade, cä mor de ofticä cind o väd asa...
E o fetitä drägutä, dar cosurile ästea sint de groazä...
Alex are 14 ani si nu are nici un cos!!!....
Ajutati-mä, vä rog cu un sfat...si vä multumesc din suflet !!!...
Cami.
Raspunsuri
carmenutza spune:
Exista niste pliculete cu praf de argila de la Asla Vital, fostul gerovital care acum este facut pentru export. Se face masca pentru fata cu praful de argila din pliculet, cu apa pentru acnee, cu suc de fructe pentru ten gras, sau nu lapte pentru ten uscat.
Incearca si asa, cu o masca la cateva zile..si vezi daca da rezultate.
Eu am mai folosit si gelul de la Garnier, Pure este verde si pe acelasi principiu ca Clerasil( care este o porcarie) - de sapun lichid si foarte astringent. Il poti cumpara impreuna cu o crema, tot de la Garnier care previne uscare prea tare a pielii.
Eu am fost multumita de ambele metode, dar daca le combini este si mai bine.
Bafta multa!
carmen
lilach spune:
Iti recomand produsele din Romania pe baza de argila.
Trebuie sa foloseasca masca cel putin 1 data pe saptamina :argila amestecata cu apa [un plic ajunge pentru citeva masti dar e bine sa amestece cite un pic de argila inainte de fiecare folosinta]
Dupa ce cumparati poti sa-mi ceri sfaturi.Le vei primi cu cea mai mare placere.
Produsele in Romania costa banuti.
ella& laura,andrei,andra
camelia-daniela spune:
Nu am mai fost in Ro de vreo 2 ani si nici nu stiu cind o sä merg...se pare cä si anul ästa o sä fie greu...
O sä caut aici, sä väd dacä gäsesc ceva asemänätor.
Chestia este cä nici nu vrea o mascä, e fitoasä räu..., de aceea mä gindeam la o pomadä din plante de ex., cu care sä se dea pe fatä ( cum face cu clerasilul ), sau poate existä vre-o plantä, sau legumä, care poate ajuta...
Oricum, incerc si cu argila...
Mersi, pt sfaturi.
Cami.
Kerstin spune:
Tenul si pielea
Pe langa faptul ca aspectul ei este un excelent indicator al starii noastre de sanatate, pielea are o sensibilitate aparte la venirea sezonului cald. Aplicatiile externe cu argila au un rol de curatare si regenerare a tenului, de intinerire si elasticizare. Iata cum se face tratamentul cu argila pentru piele:
Masca de argila (se gaseste in comert): se amesteca o lingurita de pulbere cu apa pana cand se obtine o pasta de consistenta smantanii. Se aplica in strat subtire pe obraji, pe gat si pe decolteu (se evita zona din jurul ochilor), se lasa 20 de minute sa se usuce, dupa care se indeparteaza prin spalare cu apa calduta.
Efectele acestei aplicatii cu argila asupra pielii sunt multiple: curata tenul de pete, indeparteaza pletora (vinisoarele rosii) si inchide porii; elasticizeaza si da stralucire pielii; combate eruptiile acneice; reduce sensibilitatea alergica; face pielea mai rezistenta la agresivitatea vantului si combate actiunea factorilor poluanti.
Frumusete cu ierburi aromate si flori
Cu ceva timp in urma, a fost lansata o expresie care a fost adoptata cu entuziasm de catre mucalitii nostri concetateni: “Iarna nu-i ca vara”, aceasta explicand vesnicele probleme pe care sezonul rece le ridica nepregatitilor edili romani. Facand o extrapolare in microcosmosul omenesc, putem spune ca, atunci cand este vorba de frumusete, lucrurile stau exact... invers, adica “vara nu-i ca iarna”. De ce? Pentru ca valurile de caldura care au inceput sa se abata asupra tarii noastre si care anunta iminenta venire a anotimpului estival le obliga atat pe femei, cat si pe barbati sa se expuna cu totul vederii cu rotunjimile, cu kilogramele in plus, precum si cu micile mari probleme cum ar fi vergeturile (“castigate” prin cate un exces de zel in curele de slabire) sau celulita (care a devenit pentru majoritatea reprezentantelor sexului frumos inamicul numarul 1). La acestea se mai poate adauga cate o urticarie neasteptata, ce apare in timpul polenizarii, o acnee care se agraveaza din cauza transpiratiei si a prafului ori o expunere la soare care arde pielea sau o umple de pistrui. Intr-adevar, vara nu-i ca iarna, iar dobandirea si mentinerea frumusetii presupune ceva efort, mai ales daca nu stim cum sa apelam la arsenalul naturii. Din fericire, primavara se confunda deja cu vara si plantele dedicate zeitei Venus se afla la apogeu.
Pentru frumusetea obrazului: salvia, lavanda si musetelul
SALVIA (Salvia officinalis) - este o planta exceptionala, mai ales folosita pe perioada anotimpului cald. Ea degreseaza pielea si o dezinfecteaza, previne iritatia si limiteaza procesul transpiratiei. In special pentru persoanele cu ten gras, seboreic ori cu pori dilatati, salvia este un adevarat elixir. Pielea se limpezeste, porii se inchid, culoarea obrazului se invioreaza. Cel mai util preparat cu salvie este apa cosmetica, a carei metoda de preparare o redam mai jos.
Apa de salvie
In jumatate de cana de apa plata sau de izvor se pun doua lingurite de frunze de flori de salvie uscate si maruntite, care se lasa de seara pana dimineata la macerat, dupa care se filtreaza, iar maceratul se pune deoparte. Planta ramasa in urma filtrarii se pune intr-o jumatate de cana de apa clocotita, care se acopera si se lasa sa se raceasca, dupa care se filtreaza. La sfarsit se amesteca cele doua extracte, iar cu preparatul rezultat se fac comprese care se pun pe fata dimineata sau seara. Compresa se tine minimum 20 de minute. (Salvia proaspata se va gasi in curand la piata, iar cea uscata se poate cumpara de la Plafar.)
LAVANDA (Lavandula officinalis) - minunata mireasma a lavandei, o floare mediteraneana adusa in tara noastra cu secole in urma, o recomanda de la sine ca produs pentru frumusete. Ea invioreaza tenul, combate acneea, confera pielii elasticitate, imprumutandu-i o boare din parfumul ei rafinat. Ca un dar al naturii, folosirea externa a acestei plante are efecte deosebite si asupra starii de spirit. Aroma florii albastre de levantica are efecte profund calmante, sedative, indepartand totodata durerile de cap, combatand si prevenind nevralgiile, racelile de tot felul si chiar paralizia (inclusiv cea faciala). Iata doua retete simple cu lavanda:
Otetul de lavanda
Se umple un borcan cu varfuri inflorite de lavanda uscate si maruntite, fara a le indesa, dupa care se pune otet de mere, amestecand foarte bine. Se inchide borcanul ermetic si se lasa compozitia la macerat vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza. Se pune in jumatate de pahar cu apa o lingura din acest otet aromat si se pun comprese pe fata, contra acneei.
Apa aromatica de lavanda
Se pune jumatate de pahar cu apa intr-o sticluta, dupa care se adauga 10-20 de picaturi de ulei volatil de lavanda (se gaseste la magazinele specializate), se agita bine si se fac tamponari pe obraji, pe gat si pe corp, pentru a preveni iritatiile produse de caldura si infectiile, precum si pentru a improspata pielea.
Atentie: Inainte de fiecare folosire, sticluta cu apa aromatica de lavanda trebuie agitata foarte bine, deoarece uleiul esential nu este solubil in apa si atunci trebuie dispersat cat mai bine in lichid.
MUSETELUL (Matricaria chamomilla) - este regele frumusetii, datorita efectelor sale antiinflamatoare, antialergice si dezinfectante blande. Florile sunt un adevarat elixir pentru persoanele cu ten sensibil, iritativ, predispuse la tot felul de alergii si pete de roseata. Cea mai eficienta forma de utilizare a florilor musetelului este cataplasma, al carei mod de preparare il vom vedea in continuare:
Cataplasma cu musetel
Florile de musetel uscate se farama fin in piua sau se macina cu rasnita electrica de cafea, dupa care se umezesc intr-un vas cu apa calduta si se amesteca, adaugand apa incontinuu pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta se pune apoi intr-un tifon curat si se aplica pe obraz, lasand-o sa actioneze minimum 20 de minute. Tratamentul se face seara sau ori de cate ori este nevoie.
Lapte demachiant din musetel
Este recomandat pentru tenurile uscate si sensibile.
Ingrediente: 150 g lapte nedegresat, 2 linguri de flori proaspete de musetel.
Mod de preparare: se pun intr-un vas la incalzit laptele si musetelul, pe flacara mica, impiedicand formarea pielitei de pe lapte. Se lasa sa se infierbante 30 de minute, fara a da in fiert. Se trage vasul deoparte, se lasa sa se infuzeze compozitia doua ore, apoi se strecoara. Se pune la frigider si se poate intrebuinta doua saptamani. Se curata obrazul dimineata si seara, cu un tampon de vata.
Florile de musetel pot fi inlocuite cu flori de tei, de maces sau toporasi (violete).
Cateva plante de sezon cu virtuti cosmetice
- CIUBOTICA-CUCULUI (Primula veris) - pusa la macerat in apa distilata (1:1), se obtine o lotiune cu efect curativ impotriva petelor sau a cosurilor.
- ROZMARINUL (Rosmarinus officinalis) - puneti 30 de picaturi de ulei aromat de rozmarin (se gaseste la magazinele cu produse cosmetice) in 30 ml alcool etilic, intr-o sticluta inchisa. Lasati-o o saptamana la macerat, apoi curatati-va fata dimineata si seara, folosind un tampon de vata. Inainte de fiecare intrebuintare scuturati bine recipientul, care trebuie inchis permanent cu un dop. Are un efect tonic deosebit asupra obrazului.
coral spune:
Eu imi amintesc ca in perioada respectiva foloseam o reteta de la bunica mea: inmuiam un pumn de tarite intr-o cana cu lapte rece, le lasam cam 5 minute si apoi strecuram taritele si cu ele ma frecam pe fata, laptele il amestecam cu miere si il foloseam ca masca dupa. Mai folosesc si acum procedeul.
Pentru cosurile rebele si care nu se lasau duse foloseam ceai de rostopasca, aici nu am gasit, dar cred ca iti poate trimite cineva din tara.
There is a difference between knowing the path and walking on it.
Oana_B spune:
Pai la pubertate asa se intampla, ele dispar cu timpul oricum. Eu foloseam la varsta ei, Juvenal (poate se mai gaseste), era o sticluta mica cu un lichid care trebuia agitat inainte de folosire ca agentul activ se depunea pe fundul sticlei si dupa agitare devenea ca laptele. Puneam pe zonele afectate si stateam vreo 15 minute cu el pe fata, a fost foarte bun atunci dar m-a traumatizat psihic fratele meu care imi spunea ca am fatada in renovare.
Oana_B
There is no normal life, just life - Tombstone
aramona spune:
Ufff, e vremea pubertatii, cand orice ai face, sistemul endocrin isi face de cap!
Cateva mici sfaturi, as recomanda:
- sa nu-si stoarca coshurile, va ramane cu cicatrici urate mai ales dc. nu are rabdare sa se usuce coaja si o da jos...
- seara se poate sterge cu o felie de roshie, lasa sa se usuce vreo 20' si apoi se spala pe fata
-preferabil sa nu puna mana pe fata prea des, probabil are si tenul gras si se va ingrasa suplimentar
-exista la farmacii solutii ce se prepara, pe baza de acid salicilic (exfoliaza) si are si rol dezinfectant, precum si creme pe baza de eritromicina, in caz de suprainfectii, sau creme ce au in compozitie zincul. Sunt special pt. acnee!
-bine ar fi ca intern sa bea de trei ori pe zi ceai de trei-frati-patati (fara zahar, are un gust de iarba, acceptabil), este un depurativ puternic, este extrem de util in acnee, furunculoze, alergii, e posibil ca la inceput sa-i iasa mai multe (reactia organismului de curatare, de epurare a materiilor toxice), dar apoi se va curatza treptat, va avea un ten mai curat
-nu strica o vizita la o cosmeticiana profesionista, care ar stii cum sa "extraga" acele coshuri suparatoare, fara sa suprainfecteze zona...
-in rest, rabdare, cu timpul trec, important e sa respecte niste reguli de igiena, si sa aibe o alimentatie cat mai bogata in fructe, legume, multe ceaiuri, apa, si cat mai putzine mezeluri...
Ra
lilach spune:
Buna Cami,
ti-am scris dimineata despre argila dar poate ar fi bine sa imi scrii cum este tenul ei, adica:
-dimineata cind se trezeste cum arata pielea
-ce creme foloseste in momentul de fata
- cu ce anume isi curata fata
- are cosuri pe toata fata sau sint razlete
- unde sint localizate cosurile
- sint cu puroi sau sint micute
s.a.m.d.
detalii cit mai multe te rog.
ella& laura,andrei,andra
alinuche spune:
si eu am avut acnee, dar pe la vreo 20 de ani (nu am avut fata plina, ci doar pe frunte si barbie). La pubertate nu am avut nici un cos
stiu ca am tratat-o cu skinoren.
camelia-daniela spune:
Fetelor...
vä multumesc din suflet, sinteti asa de drägute!!!
Si mai presus, säritoare....sinteti de pus la ranä!!!
Am uitat sä spun, cä de un timp, are o solutie care se numeste Aknemicin ( este de fapt eritromicinä), cu care se dä pe fatä in mod regulat....dar totusi nu sint multumitä...s-au mai dus unele, nu mai sint asa de multe, dar totusi...sint peste tot...
Are si cosuri negre si cu puncte albe ( mai putine ), dar le mai si rupe, cu toate cä eu i-am zis sä nu le atingä...
Are pielea fff grasä si nu numai pe fatä...cosurile s-au intins si pe piept si pe spate ( partea omoplatilor si umeri ).
Situarea lor pe fatä este predominantä pe: frunte, pometi, barbä si nas...pe obräjiori nu prea are...s-au mai dus...
Ella, poate ai vreo pomadä mai specialä...
O sä incerc si cu rosii, si cu ceaiuri ( dar nu prea le bea ),
tärite nu am de unde sä iau, dar rostopasca creste la fiecare colt de stradä!!!
O cunosc de la socrul meu, care avea hepatitä si trebuia sä bea ceai de rostopascä...apropo, cu sucul de la rostopascä, se pot inlätura negii...eu am avut unul mic pe palmä, mi-am dat numai o datä cu sucul de la planta de rostopascä, iar a doua zi mi-a singerat negul si m-am speriat, am zis cä mai bine il läsam in pace...m-am curätat si am uitat...peste douä zile m-am uitat intimplätor si nu mai era acolo...dispäruse...a fost o mare surprizä.
O sä-mi listez toate sfaturile voastre si o sä le probez unul dupä altul...nu mä dau bätutä...
Mersi, incä o datä si pupici...
Cami.