Sezatoarea canadiana (58)
Raspunsuri - Pagina 9
Denisam spune:
Fetelor,
Multumesc din suflet pt urari si ganduri si va pup si va doresc numai bine!Eu sunt inca sub impactul vestii si sper maine sa fiu ok cand ii spun sefului, acum nu e la job, faza e ca o sa avem situatzii similare- si el are o fata si un baiat la dif. de 18 luni-dar e un super sef si simt ca va fi bine.
Ira- ma bucur ca zti laut decizia cea mai buna cu casa, spor si sa gasitzi repede ce cautatzi si la un pret convenabil!
Denisa
Denisa 20+ w si'de Emma Andreea (17 Ian.2006)
Emma Andreea
Zambeste, si maine e o zi!
nelia spune:
Denisam, deci sa inteleg ca ai in burtica un baietel??? Felicitaaaari! Si da-m si mie reteta.
Ira, ai decis si unde sau acum cauti loc? Bafta sa va gasiti ceva pe gustul si buzunarul vostru.
CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA
Denisam spune:
Nelia- da cica e 100% baietzel- retzeta tzi-o dau cu cea mai mare placere, culmea e ca bb2 a venit fara sa il programam sau incercam, ba cica ne-am ferit, dar te pui cu hormonii tiroidieni- intre timp am scapat de tiroida-oricum sarcina asta nu seamana cu cea de la emma si la mine s-a aplicat faza ca dc nu ai gretzuri e baietzel-eu eram ok si cu fetitza dar asa se pare ca va fi mai interesant si ca o mostenesc pe mama- eu mai avand un frate mai mic si neprogramat
Denisa
Denisa 20+ w si'de Emma Andreea (17 Ian.2006)
Emma Andreea
Zambeste, si maine e o zi!
Daiopri spune:
Buna tuturor,
Denisa felicitari, sarcina sanatoasa, baiat sanatos si nastere usoara, sa le zic pe toate:) Si pregateste-te de alergat dupa sprintar. Apropo meritul e al sotului:))
Referitor la cate poti scadea de la taxe daca ai firma, daca nu investesti nu scazi mai nik:( Am lucrat si eu de acasa pt mine insumi :)))), dar ceea ce faceam nu necesita prea multe investitii asa ca nu puteam sa scad prea multe. Si aici, mi-au zis ca linia telefonica trebuie sa fie de business daca vrei sa scazi. Acuma, daca eu anul asta nu am mai avut nici un venit din “firma mea”, mai pot scadea din chirie si internet? Multam de raspuns. Poate ne zici si noua o idée de afacere asa de buna, sa aplicam si pe partea asta:)))
Dana, poti te rog sa-mi spui daca se pot scadea si banii dati pe echipamentele sportive? Ca mie un coleg asa mi-a zis si ma tot uit da nu vaz sa pomeneasca de asta. Apoi, daca am luat cursuri baiatului din ianuarie incoace, astea le scad la income-ul pe anul 2007 nu?
Multumesc.
Apropo de suta lui Harper, imediat cum a inceput sa o dea, au crescut pretul la gradinita cu 50, deci cred ca nu mai imi ramane nimic dupa impozitare:( Halal ajutor....
Ange tu ce mai faci? Mai stie cineva ceva de mamamariana? Ca se mutase din state in Ca, dar nu am mai citit nimic despre ei.
Nelia multumim de retete. Daca ai timp, poate ne dai si ceva idei de dat la gradinita, ca eu ma chinui sa-l fraieresc pe fiu-meu cu mancaruri gatite, da cam a inceput sa se revolte ca vrea sandvich :( El are aproape 4 ani.
Ira spor la cautat. Ce bine ca nu am grija asta:)La ce preturi sunt aici, doar daca castig la loto imi iau ceva.
Numai bine tuturor
Denisam spune:
Daiopri- eu stiu ca doar dc ai mat.leave nu potzi scadea de pe firma cheltuieli deloc- dar dc nu ai profit decat f. putin sau chair zero- potzi scadea cheltuieli, cel putzin internet, telefon si chirie- dc nu ai idei inca de afaceri- poti vb cu prieteni care mai au firme si putetzi circula ceva bani intre voi-si asa nu mai apari cu profit zero-desi eu stiu ca la inceput asta e ok- eu anul trecut am avut zero- mat leave si cu un an inainte cateva mii, nu apucasem decat sa fac cun mic contract de consultantza cu niste amici- si deocamdata am fost ok.Multumim pt felicitari si ma intrebam dc nu cumva baietzeluli ii plac micacrurile cu sos, ca asa ai gati putzin si eficient.
Denisa
Denisa 20+ w si'de Emma Andreea (17 Ian.2006)
Emma Andreea
Zambeste, si maine e o zi!
Podeanu spune:
[quote]Originally posted by Daiopri
Buna tuturor,
Dana, poti te rog sa-mi spui daca se pot scadea si banii dati pe echipamentele sportive? Ca mie un coleg asa mi-a zis si ma tot uit da nu vaz sa pomeneasca de asta. Apoi, daca am luat cursuri baiatului din ianuarie incoace, astea le scad la income-ul pe anul 2007 nu?
Multumesc.
Legea de abia a iesit, intra in vigoare ptr venitul pe 2007.Nu stiu nimic de echipamente sportive dar cu siguranta pe site-ul federal gasesti intrebari puse si raspunsuri poate pe aceeasi tema.
Dana si gemenii
Voiculestii
Crinia spune:
Fetelor, Ira, Laura, Denisa, Doina, Codritu, Nelia va multumesc mult de tot pentru sfaturi. Voi incerca si eu sa-i mai fac si ceva din metodele bunicii.
Vroiam sa va intreb daca cineva a dat polen la copii. Si daca da cum il prepara, mie o persoana mi-a spus sa pun 10 lingurite de polen la 250 g de miere de albini si cite o lingurita din aceasta compozitie sa-i dau copilului in fiecare dimineata. Ar fi ajutat pentru ridicarea imunitatii. Cunoaste cineva daca e bine de dat la copii de 2 ani, si daca da cum ii dati polenul?
Denisa felicitari pentru baiat. Vreau si eu sa am pereche, deci imi doresc o fata, dar am si eu probleme cu tiroida si mai vedem.
Casandra condoleantele mele.
Karina mamica lui LUCIAN (23 februarie 2005) Oare cit avem?
Chrysion spune:
Raspuns la un mesaj mai vechi, despre adusul pisicilor (pt Arinna)
Cum intru rar pe forum am ajuns abia acum sa raspund la un mesaj din ianuarie referitor la adusul pisicilor cu avionul.
(Sorry daca mesajul pare mai dezlanat - l-am scris in graba.)
Mesajele originale:
------------------
arinna
Trimise - 06/01/2007 : 04:18:41
Si eu, daca tot e vorba de intrebari....spuneti-mi si mie daca e chiar atat de rau sa aduci pisici cu avionul? Eu am lasat acasa 3 si de 7 luni le duc grija mereu,sunt pe mana unor tineri care au grija de ele dar pana nu vad eu cat de bine nu ma linistesc.Am vrut sa aduc una in vara dar mi-a fost teama, am auzit ca sufera tare pe avion si aveam si escala de 5 ore, in plus nu ma descurcam cu engleza deloc la momentul respectiv daca era cazul sa intreb ceva, etc...
Cine a adus pisic, e asa o problema cu transportul???? Nu mai pot sa vad nici pozele cu ele ca ma apuca plansul Unul e prea batran, gras si foarte sperios,( 13 ani face) daca il scoti din casa urla tot drumul si casca niste ochi enormi.Altul e mai tinerel( 9-10 ani) dar mai are cate ceva cu respiratia, nu stiu ce ar face in avion, iar favorita mea ( 8 ani) e fricoasa rau si mi-e sa n-o nenorocesc la transport..se speria de orice fasait prin casa , se ascunde cand vine cineva...
Nu stiu ce sa fac. Sa iau altul ma bate gandul dar e clar ca nu mai pot aduce din ale mele, macar una...
---------------------
Ira
Trimise - 06/01/2007 : 05:45:37
Arinna, eu cred ca cu pisicile vei avea numai bataie de cap. Nu am inteles unde esti acum, in Canada ? Aici e greu cu animalele, cu ingrijirea lor, nu le mai poti asigura de la o anumita varsta si tratamentul este f costisitor...sfaturile astea le stiu de la Oana si am mai discutat si cu alti detinatori de animale, eu m-am conformat si nu mi-am cumparat nici macar animal tanar in apartament, desi ne-ar fi placut.
=========================
Raspuns
Arinna,
Neaparat sa-ti aduci pisicii (daca veterinarul spune ca pisicii - cei pe care ii mentionai cu probleme - suporta calatoria).
La plecarea din Romania am lasat trei pisici cu parintii. Cum eu locuisem acolo (iar parintii mei sunt topiti dupa animale), m-am gandit ca despartirea nu va fi foarte dureroasa pentru animalute, dar nu a fost asa. Mi-a povestit mama cum pisicuta mea favorita a suferit foarte mult.
Toate animalele sufera enorm in urma unei despartiri, chiar mai mult decat oamenii.
In Canada mi-a fost foarte greu fara pisici - era casa pustie!
Apoi ne-am captusit cu un motan vagabond (caruia nu i-am gasit stapanul) si imediat am vazut imbunatatirea adusa de el in viata noastra. Daca inainte parca nu ne venea sa ne intoarcem de la lucru intr-o casa goala, acum abia asteptam sa venim sa zmotocim motanul! Dupa cateva luni am adoptat o pisicuta de la adapostul de animale din North York, Toronto si pot sa spun: cu cat mai multe animalute, cu atat mai mare distractia!
Pot umple pagini cu poznele facute de pisoi. Ii iubim la nebunie si ei pe noi la fel (pisicuta doarme pe mine noaptea:) In vara am plecat in vacanta si i-am lasat la un hotel de animale timp de o saptamana. S-au cam stresat saracii - au crezut ca i-am parasit - si au fost extraordinar de fericiti cand am mers sa ii luam inapoi (toata ziua s-au tinut dupa mine ca niste catelusi, au vrut doar in brate, sa fie mereu mangaiati, nu mai incetau cu mieunaturile si dragalelile :) Aceeasi fericire am vazut-o si la alte animalute pe care le luau stapanii de la hotel odata cu mine.
In Canada nu este mai greu cu animalele decat in Romania decat daca mergi pe mana veterinarilor. Singurul lucru care trebuie sa il faci regulat este sa vaccinezi pisicii (eu pe ai mei nu i-am mai vaccinat insa deoarece nu ies deloc afara si nu vin in contact cu alti pisici). Vaccinele (se dau impreuna, o data pe an) nu sunt scumpe.
Daca ti se imbolnaveste un pisic, atunci e problema deoarece veterinari mai incompetenti decat cei de aici nu am vazut. Motanul meu de exemplu vomita intr-una (de la 1-2 dati pe saptamana pana la 3-4 ori pe zi). Primul medic la care l-am dus l-a palpat si mi-a spus ca totul e normal, i-a luat temperatura - normala si ea, i-a ascultat inima si plamanii - ce mai, motanul pleznea de sanatate dupa parerea lui. Aaa da si vomitatul regulat - pai e normal la pisici. Eu i-am spus ca pisicile avute in Romania (am ingrijit multe si in curte), nu vomitau decat foarte rar. El imi spune ca nu, ca daca vomita pisicul de 1-2 ori pe saptamana e normal! (Cum acest lucru se intampla la multi pisici de aici din cauza hranei proaste, a ajuns sa fie considerat normal - insa e clar un simptom al unui dezechilibru care se poate transforma in timp intr-o problema majora.)
Al doilea medic la care l-am dus - la fel (rezultatul examenului medical: pisicul sanatos tun), doar ca a mai comandat o baterie intreaga de teste (in final ne-a costat totul la el 800$! mda, pe atunci eram naivi ... ), care numai au chinuit pisicul (extras urina din vezica cu un ac lung prin burtica, etc), dar au venit cu acelasi rezultat: motanul nu are nimic!
Atunci am invatat sa nu mai duc pisicii la medicii de aici decat in cazuri de extrema de urgenta.
Ca sa termin cu motanul - problema am rezolvat-o noi pana la urma. Am experimentat cu hrana (la un moment dat i-am dat doar fiert - carne de pui, organe de pui si peste - deoarece pe acest tip de hrana vomita cel mai rar - cam o data la 2 sapt ) pana am gasit una uscata (Performatrin varianta cu less fat) pe care o tolereaza foarte bine. Cum tot mai vomita insa, am facut un research pe Net, am mers cu concluziile la primul medic, pe care l-am convins sa ne dea o combinatie de medicamente (continand antibiotic) pentru Helicobacter Pylori. I-am administrat tratamentul in doua serii la interval de 6 luni si a functionat - acum mai vomita foarte rar si i-au disparut durerile de burtica (noi am concluzionat ca motanul se pricopsise cu ceva bug pe cand traia pe strada).
Si ca sa termin cu medicii - bine ca nu ne-am luat dupa al doilea (de la Willowdale Hospital din Toronto), ca ajungeam sa supunem motanul unui chin si mai mare (biopsie din stomac!) care oricum nu da rezultate certe (oricum, nici prin gand nu mi-a dat sa chinui motanul cu asa ceva). Ce nu mi-a mai placut la Willowdale Hospital a fost ca ei cereau sa faci oricum o baterie de teste la fiecare 6 luni sau 1 an, nu mai retin exact. Sunt costisitoare si inutile. Motivul invocat de ei era ca asa depistezi bolile din timp (ca pisicul nu iti poate spune ca il doare ceva). Nu sunt de acord - eu supraveghez atent animalutele mele si remarc orice modificare care semnaleaza boala, nu le supun procedurilor de extragere sange si urina care mai si costa la respectivii de te usuca.
Anyway, exista aici si medici cu care te poti intelege (cum ar fi primul, pe care l-am convins in final sa ne prescrie antibiotic) si medici cu preturi rezonabile. De exemplu am supus motanul unei proceduri de curatare a dintilor (pisicul e adormit) si ne-am dus unde a fost mai ieftin si ni s-au parut medicii mai competenti (Cat Hospital in Toronto - am fost foarte multumiti de rezultat).
M-am intins destul.
Dar ce am invatat eu din toate:
- Nu lasa animalutele in urma- se simt abandonate, exact cum s-ar simti si un copil (am auzit si de cazuri in care animalul s-a imbolnavit de suparare si in final a murit)
- Viata fara animalute e pustie
- Costurile intretinerii sunt mici aici
Alte obs:
- Nu te lua doar dupa medici - sunt extrem de prost pregatiti aici (ca si medicii pentru oameni, stiu sa foloseasca tehnologie, dar la capitolul diagnostic stau rau de tot) - daca animalutul are o problema, fa tu un research medical serios si colaboreaza cu medicul
- Exact ca si la oameni, incearca metode naturale si de bun simt inainte sa treci pe medicamente (daca pisicul vomita, schimba-i mancarea, daca tuseste - schimba-i nisipul cu unul fara praf in loc sa-l treci pe steroizi, etc)
- Foloseste hrana de calitate (NU din supermarket, ci din magazinele pentru animalute - eu cumpar Performatrin de la PetValue si e excelent; e si hrana folosita la adapostul de animale) si nisip de tavita fara praf
- Daca monitorizezi atent animalutul, eviti problemele ce pot apare (de exemplu eu monitorizez cu mare atentie si greutatea; pisicii mei se mentini amandoi constanti si nu sunt obezi ca majoritatea de aici - asta pentru ca eu ii hranesc la ore regulate si nu le las manacare la dispozitie tot timpul)
- Pentru second opinions contacteaza veterinari din Romania (eu asa am facut - am trimis intrebari prin mama la veterinarul meu din Romania)
Daca pisicul se imbolnaveste grav (tumori, cancer, orice presupune operatii) - atunci da, devine costistor. Insa la fel e si in cazul oamenilor (nu iti permiti sa te imbolnavesti aici din mai multe motive). Ca si un om, un animal ingrijit si hranit corect (si mai ales iubit) se va mentine sanatos.
Eu recomand sa iti aduci pisicii si sa pastrezi legatura cu un medic bun de aici (recomand pe cei de la Cat Hospital, Toronto - sunt si cei mai rezonabili ca pret).
Cineva mentiona asigurarile pentru animale. Noi am facut calculele si am ajuns la concluzia ca nu merita. Exact ca si in cazul oamenilor, solutia este sa pui bani deoparte cu timpul ca sa fii acoperit pentru eventualitati din aceastea.
Calatoria cu avionul. Am auzit de oameni care si-au adus pisicii in cusca, dar cusca tinuta sub scaunul pasagerului si pisicii nefiind sedati. Habar nu am cum au reusit - ai mei ar tipa ca din gura de sarpe si s-ar stresa in ultimul hal. Ca sa nu mai spun ca trebuie sa le dai apa si ca nu au tavita ...
Solutia corecta este sa ii transporti sedati, asa cum procedeaza cea mai mare parte a oamenilor cand transporta pisici pe rute de avion. Iei legatura cu compania aeriana si ei iti dau toate detaliile. Pisicul va fi sedat de veterinarul aeroportului si cusca de transport va trebui sa aiba anumite dimensiuni.
Sedarea si calatoria transoceanica la altitudine implica unele riscuri mai ales pentru pisicii batrani - de aceea e preferabil sa vorbesti cu un veterinar din Romania inainte, care sa spuna daca pisicul poate suporta calatoria sau nu (ii mai poate face pisicului un test de sange sa vada daca ii functioneaza corect rinichii si deci poate elimina mai apoi anestezicul din corp). Ma gandesc la motanul de 13 ani si la pisoiul cu probleme respiratorii.
Sunt unele rase pure (birmanezii daca retin corect - cei cu nasul tesit) care nici nu rezista calatoriei cu avionul (din cauza unor probleme fizice pe tractul respirator).
De stresat se vor stresa oricum, daca se trezesc in timpul calatoriei (este foarte greu sa dai cantitatea de anestezic exacta) si dupa ce isi revin, insa le va trece in cateva zile.
Iti vor mai trebui deasemenea niste acte (carnete de sanatate de la veterinar cu dovada vaccinelor) ca sa poata pisicii intra in Canada.
Daca vrei sa iti iei pisic din Canada, iti recomand de la shelter (adapostul de animale). Au niste pisici incredibil de frumosi si scumpi, de toate rasele, de la pui la adulti. Eu am luat pisicuta in varsta de 8 luni, castrata, si asa o pisicuta de cuminte ca ea nu am avut niciodata. La shelter e o sala in care poti sa te joci cu pisicii si saracii, sunt ca niste copii, vor toti atentie si mangaieri. Mai mergem din cand in cand sa ne jucam cu ei si mi se rupe inima, ca i-as lua pe toti acasa. Mai e o sala in care sunt pisici in custi (inca nu au fost castrati sau nu sunt gata de socializare cu toata populatia) - ei miauna si vor sa mangaiati si mai si. Ce imi place la shelter e ca totul e curat si pisicii sunt bine ingrijiti (vaccinati, castrati). Ce nu imi place e ca pisicii care nu pot fi plasati dupa un anumit timp sunt omorati. Exista si sheltere private, care nu omoara animalele, dar care nici nu primesc altele cand se umplu.
Daca iei pisic de la shelter, va trebui sa platesti anual o taxa de vreo 15$ pentru ID tag renewal (pisicul trebuie sa aiba mereu tag-ul la gat, astfel ca daca se pierde, sa poata fi returnat. Insa e preferabil sa nu lasi pisicul afara din mai multe motive).
In incheiere iti recomand o carte pe care am citit-o: Kate Solisti-Mattelon, Patrice Mattelon, The Holistic Animal Handbook: A Guidebook to Nutrition, Health, and Communication. Foarte interesanta - am invatat multe lucruri din ea.
Si apropos, eu planuiesc sa ma intorc in Romania (de asta nu i-am adus pe cei din Romania aici) si bineinteles ca voi lua pisicii din Canada cu mine!
laurajr spune:
http://www.mwb.org/html/Appeals/focus.html
ai pus astia o fotografie aici de zici ca suntem la inceputurile transhumantei...
Magdone spune:
Casandra, condoleante!
Fetelor, mercic de sfaturile privind taxele, sper sa gasim totusi pe cineva macar pt prima data sa ne arate ce si cum, dupa aia om vedea noi.
Denisa, felicitari pentru baietel!!!!
Ira, bafta cu casa, sa gasiti ceva care va place si convenabil ca pret.
Arinna, merci sper sa am nevoie de formularul ala
Laura, asa e cu pozele alea , ce sa mai zicem...
Magdone si Razvan (19.07.2003)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."