nereguli la calc.salariu?
Sunt tare nelamurita daca mi s-a calculat corect salariul pe luna precedenta,poate ma puteti ajuta:
-sunt medic si am intrerupt CIC cand baietelul meu a implinit 1an 4 luni si am fost "reincadrata"cu salariul de baza lunar de 749 RON,la care urmeaza,dupa cum mi s-a spus,sa se adauge sporurile(vechime,primariat,doctorat,spor de sectie-reanimare);dupa ce se retineau CAS,somaj,impozit etc.,in card mi se virau 750 RON
-luna trecuta,ianuarie,cu 21 zile lucratoare din care am avut 4 zile concediu legal(deci nu fara plata)mi s-au virat doar 600 RON
-explicatia suna cam asa:la salariul de baza s-au adaugat sporurile,s-a impartit la 21,s-a inmultit cu 4 pentru a mi se scadea concediul=150 RON(dar de ce,concediul nu e platit?!);suma de 150 ron s-a scazut din salariul de baza(!),iar la ce a ramas s-au adaugat sporuri,dar procent din suma restanta!Mie mi se pare cam anapoda,dar recunosc ca sunt pierduta in hatisul legilor contabile.
Daca este corect,va rog sa-mi spuneti,iar daca nu,cum trebuie sa procedez legal pentru a-mi obtine banii(si asa insuficienti...)?
Multumesc anticipat!
Alexandru,soarele nostru
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;307/st/20050425/n/Alexutu%27/dt/7/k/6333/age.png
Raspunsuri
mamacita spune:
Vad ca n-am primit nici un raspuns;sper ca nu sunt in afara problemelor discutate in acest topic,dar daca da,va rog sa-mi spuneti,sa sterg mesajul.
Daca nu,azi am primit"lamuriri"suplimentare:
-salariul conform modelului descris mi s-a calculat conform art.3 din HG 250/1992, care ar preciza ca nu se plateste concediul decat de la unitatea de baza de incadrare
-adica:eu sunt cu cartea de munca la Univ.si jumatate de norma integrare clinica la spital;spitalul imi retine toate impozitele din salariu,dar drepturi(salariu bonus la nastere,concediu legal platit etc)nu am!Deci impozite din doua parti,drepturi din una singura!
Poate totusi isi gaseste cineva o farama de timp,caci cunostinte stiu ca detineti,sa ma lamureasca.Please.
Alexandru,soarele nostru
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;307/st/20050425/n/Alexutu%27/dt/7/k/6333/age.png
tzitziri spune:
Mamacita,
ca vad ca nu a raspuns nimeni.....am intrebat pe cineva care se mai pricepe....
eu nu sunt 'experta' in calcul de salarii dar poate intelegi ceva din discutia pe care am purtat-o cu acel cineva care stie problema:
X: deci dc e concediu medical e cam ciudat
X: sa zicem ca ea a luat 4 zile concediu
X: acum se calc asa
X: 750ron/21 si da cat trebe ea sa primeasca pe zi
X: suma asta se inmulteste cu 17 (21-4)
X: acum urmeaza plata pentru CM
X: care e asa
X: se face suma veniturilor pe ultimele 6 luni
X: in cazul ei cand a fost in CIC e 800 ron
X: iar cand nu a fost e salariul pe care l'a obtinut
X: adik sa zicem ca are 4 luni cu 800ron si 2 cu 1000ron
X: vine un venit de 4*800+2*1000
X: 5600 ron asta se imparte la cate zile lucratoare au fost in 6 luni (sa zicem ca au fost 127)
X: vine o medie pe zi de 44.09ron
X: daca de ex e concediu tip 01 atunci din aceasta suma se va plati doar 75%, adica 33.07RON
X: va veni ca pentru cele 4 zile de cm va primi 4*33.07
X: e ilegal ce au facut
X: trebuie neaparat sa'i plateasca 75% din venituri dc are CM si intreg daca are CO
X: asta pentru ca daca nu fac asta fac frauda la buget si apoi nu mai ies zilele lucrate
X: adik nu'ti mai iese norma de 8 ore/zi si apoi iesi nasol la cas
X: ce tampenie au dat ei legea aia, e foarte veche si era pe timpul cand exista contract de colaborare
X: acum acest tip de concediu nu mai exista
X: exista CM cu norma fractionara care iti da aceleasi drepturi cu unul cu norma intreaga
X: si mai este si calculul ala ce ti'am dat
X: ca sa stie si ea cat trebe sa ia
X: da...poti avea si 4 servicii, cu 2 ore la fiecare ca sa faci norma intreaga...si iti da de la fiecare bani
X: si fiecare raporteaza CM-ul tau
X: ca sa iti iasa tot 8 ore/zi
X: ca altfel ti'ar iesi 2 ore/zi cand esti in CM, ceea ce e ilegal atat timp cat tu ai contract de munca cu ei
X: sa le dea OUG 158/2005 si sa le'o vare pe gat sa citeasca
Sper sa intelegi ceva.....
mamacita spune:
Am inteles,tzitziri,multumesc mult.Am banuit eu ca este ceva putred la mijloc si multumesc de updatarea cu OG 158/2005.si mie mi s-a parut imposibil sa nu se fi lucrat la o HG din 1992!!!
Alexandru,soarele nostru
Rozi spune:
Vai, am scris o gramada si am pierdut tot!!
Incerc sa refac:
HG 250 / 1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare este inca in vigoare, ba chiar a fost republicata in 1995.
Art 3 le da dreptate celor care, la locul de munca unde mamacita NU are functie de baza, cele 4 zile de concediu de odihna au fost considerate fara plata:
"Art. 3. - (1) Salariatii care īndeplinesc prin cumul, pe langa functia de baza,cu o norma īntreaga, o alta functie, au dreptul la concediul de odihna platit numai de la unitatea īn care au functia de baza. Unitatea īn care salariatii cumuleaza le va acorda, la cerere, un concediu fara plata pentru zilele de concediu de odihna primite de la cealalta unitate.
(2) Salariatii care sunt īncadrati cu jumatate de norma la doua unitati au dreptul la concediu de odihna la ambele unitati, proportional cu timpul lucrat.
(3) Salariatii care cumuleaza, la unitati diferite, fractiuni de norma care depasesc o norma īntreaga, īsi aleg unitatile de la care beneficiaza de concediu de odihna, īn asa fel īncāt drepturile cuvenite potrivit acestuia sa nu depaseasca pe cele cuvenite salariatilor īncadrati cu o norma īntreaga."
O solutie (poate) ar fi sa iti faci contracte cu 4 ore in fiecare loc de munca.
Atunci cand ti-au calculat sporurile, au aplicat procentele la veniturile realizate in acea luna (deci fara cele 4 zile neplatite), ceea ce cred ca este corect.
Mai trebuie sa mentionez ca in cele transmise de cunostiinta lui tzitziri s-au strecurat cateva inexactitati:
- atunci cand, in cele 6 luni pe care le iei in calcul pentru un concediu medical, intra si o luna sau mai multe de CIC, venitul asigurat luat in calcul pentru aceste luni NU este 800 RON (sau 600 cat este in 2007);
- din iulie 2005 incoace nu mai conteaza cate ore lucrezi zilnic, 2 sau 7 sau 8 sau 17, intr-un singur loc sau cumulat; din punct de vedere al pensiei, se considera o zi de stagiu!!
tzitziri spune:
Salut la toti, sunt acel X (din mesajul anterior) si intru de pe contul lui tzitziri pentru ca era prea greu cu "telefonul fara fir" si chiar ma intereseaza discutia asta.
Am mai citit inca o data legea aia 250/1992 dar dupa mine e cam aiurea ce se zice acolo. Adica sa presupunem ca o persoana are contract de munca in 2 locuri la institutii bugetare, la ambele are contract legal (nu ca si colaborator pentru ca nu mai exista), cu 20 zile concediu legal, dar nu i se plateste decat pana la 8 ore inclusiv (fara a depasi cele 8 ore). Pai atunci de ce se mai scrie ca sunt 20 zile concediu daca oricum nu se le platesc?
Acum revenind la chestia cu CIC in una din lunile pentru cele 6 luni de calcul. E foarte corect sa se puna acea luna cu CIC in calcul cu venitul de 800 sau 600 (in fct de an), si se numeste perioada asimilata care e considerat stagiu de cotizare (pentru detalii normele de aplicare ale 158/2005 in art 12).
In legatura cu a doua treaba de ore lucrate pe zi.Sa presupunem cazul in care lipsesti nemotivat 2 zile de la serviciu (pur si simplu nu te duci) si angajatorul iti baga anulare somaj pentru perioada aia, si nu platesc nici o dare la stat pentru acele doua zile). De aici rezulta ca din 21 zile lucratoare de cotizat maxim s-a cotizat numai pentru 19. Dupa acest preambul, uitati-va in normele de aplicare ale 158/2005 sa vedeti ce niste exemple foarte explicative la art 13.
Sper ca am fost destul de explicit si nu am suparat pe nimeni.
mamacita spune:
Rozi,X-tzitziri,multumesc,nu vad de ce s-ar supara cineva,de-aia purtam discutii,sa ne lamurim.
Rozi,exact asa am primit explicatiile,le-am verificat si eu pe net si par ok,singura problema care a aparut este...cat de putine stim noi "nelegislativii" despre drepturile care ni se acorda.Muncim ca robii,plini de obligatii si injuriisi ne trezim cu o pensie miiiica,de te miri de unde a iesitdin legile alea multe si complicate pe care nu le stim si de care aflam,fragmentat,la cate o curiozitate mai tenace,cum am avut eu.
Alexandru,soarele nostru