Doula - sarcina, nastere si dupa nastere
Raspunsuri - Pagina 2
tzuna spune:
Draga DOULA, abia m-am intors de la un curs prenatal (la Filantropia) si parca am mai multe intrebari decat la inceput.
Am 25 de ani, sunt la prima sarcina, totul a fost ok pana acum... Am 1.54-1.55m iar bebelina avea 2kg la 32 sapt.
Prima intrebare e legata de nasterea normala. Nu vreau sa fac cezariana (dr. ma incurajeaza tot pentru nastere normala) dar nici nu as vrea sa risc sa scoata copilul cu forcepsul. Deci inainte de a naste se stie daca bebele poate trece prin bazin? Adica sa nu ajung in situatia sa-mi faca cezariana la urgenta.
A doua intrebare e legata de inceputul travaliului. La curs ni s-a spus sa mergem la maternitate daca s-au rupt membranele, daca sangeram sau contractiile sunt la 7-10 minute. Daca eu am nevoie de 1 ora (chiar 2 daca vreau sa vina sotul de la serviciu sa ma duca el la maternitate) pentru a ajunge la spital e ok sa astept pana contractiile sunt la 7-10 min? Sau trebuie sa ma grabesc?
Si inainte de a pleca pot face dus, ma pot epila.. pot sa fac si clisma sau mai bine sa-mi faca la spital?
Iti multumesc anticipat ca ne raspunzi la intrebari. Astept sa-mi raspunzi si mie cand poti si ai timp.
35+
carmen94 spune:
doula,Irinusha.................va multumesc de raspunsuri.am mai citit si eu pe net,ba chiar am intrebat si medici si mi-au raspuns ca nu poate fi daunator(folosit in cant.mici)dar faptul ca eu am o poveste mai trista de la prima nastere,adica fatul s-a nascut mort si nu au stiut sa-mi spuna cauza,asta m-a facut sa ma intreb de multe ori daca nu cumva folosirea cortizonului e de vina..........in fine!ce a fost a trecut(dar nu s-a uitat)acum sunt mai optimista si ma rog sa fie bine.
va multumesc inca o data!daca mai am intrebari,am sa va ,,bombardez,,.
Multa sanatate!
Carmen 30+cu
tatiantudor spune:
Buna fetelor,
Iata ce am gasit despre: epiziotomie.
"Ce este aceea o epiziotomie? Este neapărat necesară?
Epiziotomia este cea mai frecventă operatie obstetricală si constă în incizia (tăierea) perineului practicată la expulzia fătului. Deschide un spatiu mai mare pentru capul fătului (mai ales în nasterile în care este folosit forcepsul sau extractorul cu vacuum) si previne rupturile perineale.
Este de două feluri: mediană (tăietură care începe de la peretele posterior al vaginului până la 2 cm de anus) si mediolaterală (începe median si apoi e deviată lateral, departe de rect).
Ambele au avantaje si dezavantaje, însă cea mediolaterală nu se extinde spre rect (precum cea mediană) si asigură un spatiu mult mai mare necesar în prezentatiile pelviene sau în distocia de sold.
În concluzie, epiziotomia previne ruptura peretilor vaginali si a perineului (aceasta provoacă, în timp, incontinentă).
Nu influentează scorul Apgar (punctajul care se acordă bebelusului imediat după nastere, functie de mai multe criterii).
Se face cu anestezie locală si numai medicul tău decide ce procedură aplică.
Însă, ca orice procedură chirurgicală, epiziotomia prezintă si riscuri precum: pierderea excesivă de sânge, formarea de hematom (colectie de sânge) si infectia perineului.
Dar un medic bun poate preîntâmpina toate acestea."
Personal o recomand. E adevarat ca fiecare face ce vrea cu corpul lui.
Prietena mea 22 ani, a ales sa nu opteze pentru epiziotomie. La un an dupa nastere a ajuns deja la o incontinentă majora. Nu mai poate sa se desparta de tampoane. Cand mergem la mare, tot timpul trebuie sa intre in apa, pentru ca scapa pe ea si se vede cand stai la plaja. Are un continuu disconfort si o stare psihica proasta. Doctorul a spus ca trebuia sa aleaga epiziotomia pentru ca astfel evita toate aceste probleme. Tratamentul medicamentos si exercitiile nu au ajutat-o prea mult. Ar mai avea o incercare: operatia, dar a ales sa o faca cand o sa aiba al doilea bebe. Pana atunci, sufera in tacere.
Eu am doua sarcini, am 31 de ani, am ales epiziotomia de fiecare data si nu am nici o problema cu incontinenta.
Va urez intelepciune in alegerea facuta.
Cu drag
Liana
Irinusha spune:
Carmen94, n-ai pentru ce! :) Imi pare rau de ce ti s-a intamplat, insa nu cred ca a fost de la cortizon sau dermatita ta! Sunt sigura ca acum o sa fie totul bine! Capul sus si numai bine!
Liana, prima nastere a fost la un spital a carui "politica" era: "Natura stie mai bine!" ... deci nu faceau din start epiziotomie. Eu m-am rupt, dar si capul copilului a fost destul de marisor (36.5 cm) - capos ca ta-su ;) M-au cusut si m-am refacut, nu am nici o problema ... nu pot spune daca-i mai bine asa sau e mai bine o epiziotomie.
Am citit intr-o revista de specialitate ca incontinenta nu are nimic de aface cu nasterea. S-au facut teste la care reiese ca si femeile, care au nascut prin cezariana, pot suferi de incontinenta ... procentajul e la fel de mare ca la cele care au nascut normal. Muschii (nu stiu cum le spune, sorry) se "labarteaza" de la sarcina, nu de la nastere ... si dupa nastere exista exercitii speciale pentru intarirea lor.
Numai bine! Nasteri usoare si bb-lusi sanatosi!
Irinusha cu Cris ( 3 Mai 04 ) & "Omul de zapada" ( DPN: 2 Iulie 07 )
www.cristian.in-guide.de" target="_blank">albumul lui Crisulica
doula spune:
Buna seara fetelor. Imi cer scuze ca nu va raspund mai repede, dar nu prea am timp.
Carmen94 imi pare rau pt primul tau bb. Nici eu nu cred ca este din cauza cortizonului sau dermatitei. Ceea ce se intampla cu medicamentele care contin cortizon este ca dau dependenta. In timp corpul devine "lenes" si nu mai produce singur cortizon. De acea nu este recomandat pe periode lungi de timp sau in timpul sarcinii. Dar Irinusha are dreptate, faptul ca folosesti crema cu cortizon si ca o folosesti destul de rar, nu "patrunde" in sange, decat o cantitate infima.
Liana eu nu recomand epiziotomia decat daca este neaparat nevoie. De exemplu daca bb este in pericol si trebuie scos de urgenta, daca bb este prea mare (peste 4200 g) sau prea mic (sub 2300 g), daca mamica este la peste a 5 nastere. Nu uita ca si epiziotomia este o operatie, cu toate ca este mica. Si sunt femei care sufera din cauza epiziotomiei si luni de zile.
Tzuna de obicei bb cresc dupa marimea ta. Foarte rar se intampla ca bb sa fie prea mare pt mamica. Fa multe exercitii de respiratie si exercitii pe mingea gonflabila ca sa iti relaxezi si sa iti deschizi pelvisul cat mai mult. Daca ai putere mersul piticului te poate ajuta foarte mult. Daca nu atunci stai in piciore cu spatele lipit de un peret si cu mainile intinse pe spatarul unui scaun. In timp ce te sprijini de perete si de scaun fa cateva genoflexiuni. Incepe cu cate 5-10 genoflexiuni de 2-3 ori pe zi si creste nr de fiecare data cand iti sunt usoare. (la fiecare 3-4 zile). Si in timpul nasterii (cand trebuie sa impingi) daca ti se da voie, pozitia acesta (sederea pe vine, sprijinindu-te intre piciorele sotului. Poti pleca la spital cand contractiile sunt si la fiecare 7 minute. In Israel trebuie sa placi spre spital cand contractiile sunt la fiecare 3-5 minute sau daca ti s-au rupt membranele\sangerezi puternic (nu e vorba de putin sange pe chilotei sau pe hartia igienica). Succes.
Alynta27 nasterea cu epidorala nu este nastere naturala ci vaginala. Oricum sa ai o sarcina placuta in continuare, o nastere usoara si un bb sanatos.
Adinade ce rahianestezie. Faci cezariana? Oricum nu exista "pericolul" ca aceasta anestezie sa nu se prinda (sau cel putin eu nu am auzit). Se face in operatii mai usoare si de scurta durata ca apendicita sau cezariana. Nu ai voie sa iti misti capul dupa aceasta anestezie cam 12-18 ore ca sa nu ramai cu dureri de cap si sa nu vomiti. Si la rahia anestezie si la epidurala, exista pericolul de atingerii coloanei vertebrale -si urmarile sunt grave-, dar din fericire se intampla fffff rar.
Carlain legatura cu flori Bach iti poti cumpara Rescue Remeddy picaturi si crema. Picaturile te vor ajuta sa te linistesti si in timpul sarcinii si a nasterii. Poti lua cate 5 picaturi sub limba la fiecare ora daca este nevoie. Unguentul il poti folosi in caz de epiziotomie, rani la sani de la alaptare si chiar pt funduletul bb daca este oparit.
Din pacate nu prea sunt in tema cu dr di Ro. Sper ca sunt fete pe aici care vor vedea mesajul tau si it vor putea raspunde. In legatura cu nasterea in apa, ii poti intreba pe cei de la spitaldr daca sunt de acord sa aduci o piscina plastic pt copii cu inaltimea de 60-70 cm in sala de nasteri si sa o folosesti. Se poate cumpara la magazinile de jucarii (am vazut in urma cu 3 ani cand am fost in Ro) Iti admir curajul si vointa pt nasterea naturala. Sper sa gasesti un dr care sa te sustina.
Aici veti gasi mai multe despre epidurala (pro si contra)
http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=91145&whichpage=1
Noapte buna si o sarcina usoara in continuare.
aiska spune:
As avea o intrebare fiindca am impresia ca la spital in Finlanda au vrut cu toate fortele sa evite sa-mi dea anestezia pe care le-am cerut-o.
La a doua nastere am avut dureri foarte mari si am cerut anestezia epidurala.Mi-au replicat ca e prea tirziu(eram dilatata 4 cm) si ca pina mi se va pune dureaza si voi naste inainte de a mi se administra.Nasterea s-a desfasurat in 4 ore de la primele contractii.
Vazind ca imi refuza cererea de epidurala am cerut spinala.Mi-au raspuns ca si la spinala dureaza pina sa-mi bage perfuzia cu lichid.
Intrebarea mea ar fi: cum se poate ca sotului meu care a primit spinala la o operatie minora nu i-au bagat perfuzii inainte de spinala,dar mie la nastere ar trebui sa-mi bage?
multumesc anticipat
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei
doula spune:
Sabina nu stiu care a fost povestea sotului tau....Cat a durat operatia? Stiu doar ca in timpul nasterii nu conteaza despre ce anestezie este vorba, trebuie sa primesti lichide inainte de a primi anestezia. Nasterea este mai lunga decat o operatie minora (nu mi-ai spus cate ore din 4 ore de contractii ai fost in spital pana la nastere). In timpul travaliului cu anestezie exista riscul de scadere a tensiunii, de deshidratare (nu poti bea ca sa nu vomiti si sa te ineci)si de aici pericol si pt tine si pt bb deci perfuziile sunt obligatorii.
Din clipa in care ceri anestezia pana ti se poate face dureaza intre jum de ora si o ora. Efectul anesteziei dureaza cam 1-2 ore, depinde de doza.Si daca ai nascut asa de repede cadrul medical a avut dreptate sa nu iti faca anestezia, ai fi intrat in faza de apasare si nu ai fi simtit nimic, ceea ce ar fi putu complica nasterea si ar fi fost pacat. Sa dea D-zeu o nastere asa scurta (nu spun usoara) la toate gravidutele.
Tu si bb va simtiti bine sunteti sanatosi?
Mult noroc!!!
Andreea.
gabdyd spune:
Buna burtici, si multumim Doula pentru sfaturi,
noi ne stim de la subiectul cu epiziotomia.
Despre epiziotomie..., a fost singurul lucru de care am uitat la prima nastere si m-a surprins foarte neplacut. Nu as putea spune cum e mai bine, eu m-am refacut ok, dr m-a cusut foarte bine, chiar mai strans decat eram, , si totul e in regula. Am o verisoara pe care nu au taiat-o ei si s-a rupt urat pe picior in lateral, a fost mai greu sa o coase decat daca i-ar fi facut taietura din start. O alta fata din salon, nu a avut, nu s-a rupt in afara dar s-a rupt inauntru, alte complicatii... Sunt femei care nu au nimic...
Totusi pentru putin suferinta, oare nu e mai bine cu epiziotomie?
Incontinenta urinara, prolaps perineal si vaginal, neplaceri la contact sexual din cauza asta... ma inteb daca nu cumva oricum ajungem la operatie, si atunci nu e mai bine sa fie facuta la nastere cand si asa suferi mult, ce mai conteaza o copca in plus?
Eu sunt la a doua nastere, referitor la epiziotomie mi-am propus sa discut cu dr mea si sa vedem ce va fi de facut. Pana atunci am sa urmez sfaturile tale Doula cu masajul cu ulei de masline, etc., ceaiuri, poate in cele din urma nu va mai fi nevoie de ea.
Ma intereseaza altceva, orice remedii naturiste sau homeopate care pot usura travaliul si refacerea dupa nastere.
La prima nastere am nascut fara perfuzii, fara injectii fara anestezii, cu dureri mari, dar pentru putin timp, in trei ore am scapat.
Acum as vrea la fel, sa nu am nevoie de nici un fel de injectii sau perfuzii. Si eventualele nereguli sa le corectez cu remedii naturiste.
Si as mai vrea sa fiu acasa in momentul in care ma apuca durerile si sa petrec prima parte a travaliului in cada, pana ajung contractiile la 5 minute. Dar tin sa spun ca la prima nastere eu nu prea am avut pauza intre contractii, a mers totul foarte repede. Chiar s-a mirat asistenta ca sunt prea dese. Oare voi avea timp de stat in cada? De dus piscina la spital nici nu se pune problema pe aici.
Va doresc la toate nasteri usoare,
Diana 28+, mami de Julie 14.11.2003
cde
tzuna spune:
Doula, iti multumesc si eu pentru sfaturi. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate ca ne ajuti asa dezinteresat.