*Aspirante optimiste > 20 ani (54)*
Raspunsuri - Pagina 23
clauclau spune:
Oana Oana, felicitari! Sa ai sarcina usoara si bebelus sanatos si voinic!
pentru toate aspirantele optimiste.
CLAU
astept surioara de Razvanel
http://tt.lilypie.com/pA1lp2.png
ade7928 spune:
Didi, uite ce-am gasit referitor la testul Papanicolau:
Testul standard
Se face cu ajutorul unei spatule din plastic sau al unui betigas care seamana destul de bine cu cel pentru urechi. Acesta se plimba pe suprafata si la nivelul orificiului colului uterin, apoi se etaleaza pe o lama de microscop, iar lama se trimite la laborator pentru citire. Dezavantajele metodei constau in faptul ca recoltarea si pregatirea lamelor pentru citire necesita o anumita abilitate (castigata prin antrenament) din partea medicului, iar celulele recoltate se pot suprapune in mai multe straturi, ingreunand citirea. Testul standard se poate face in orice serviciu de ginecologie din tara, public sau privat, in multe dintre cabinetele de planificare familiala si in unele dintre cabinetele medicilor de familie. Preturile variaza, in general, intre 60 si 250.000 lei, iar in unele spitale parte din aceste preturi este acoperita de catre Casa de Asigurari de Sanatate.
Frotiul monostrat
Se realizeaza cu ajutorul unei periute care arata ca un betisor de cocktail, fiindca acesta este si scopul: dupa ce se recolteaza celulele, betisorul se introduce intr-un flacon cu un mediu special de cultura, in care se face "cocteilul", apoi se inchide ermetic si se trimite la laborator. Metoda are o serie intreaga de avantaje, care si justifica preturile mai mari decat ale testului standard: tehnicianul dispune de mult mai multe celule pentru citire, pe care le poate filtra, ca sa indeparteze resturile de mucus, sange etc. si sa obtina o lama mult mai usor de interpretat. O parte din proba se poate pastra pentru identificarea unor probleme de genul infectiilor cu chlamidii si gonoree, in cazul in care testul a sugerat prezenta acestor infectii la nivelul vaginului.
Acest test este accesibil in Institutele Oncologice din Bucuresti si Cluj si in cateva laboratoare private. Verifica daca medicul tau are o conventie de colaborare cu un astfel de laborator si iti poate oferi acest tip de serviciu, pentru care preturile se invart in jurul sumei de 16 euro (echivalentul in lei, bineinteles).
Definitie Care este pasul urmator
Orice test Papanicolau poate evidentia o infectie cu candida sau trichomonas (o infectie cu transmitere sexuala determinata de un parazit microscopic si perfid). De asemenea, poate diagnostica inflamatia nespecifica, declansata de orice tip de iritatie a cervixului - de la o reactie alergica la spermicide pana la cea determinata de prezenta unui sterilet. Cam 75% dintre femei se pricopsesc cu cel putin o candidoza in viata si pana la 50% dintre ele ajung sa aiba de-a face cu afurisitul parazit. Poti scapa de candidoza cu ajutorul cremelor sau ovulelor anti-fungice care se pot cumpara fara prescriptie din farmacii. Daca simptomele persista, solicita ginecologului o reteta de Diflucan, un produs excelent care se administreaza intr-o singura doza pe cale orala. Pentru trichomonas se prescrie Flagyl, medicament antibacterian care a demonstrat o eficienta de 95% in tratamentul acestei infectii. Nu uita ca si partenerul tau are nevoie de acelasi tratament si nu consumati alcool in aceasta perioada (combinatia e dinamita pentru stomac si ficat). Programeaza-ti urmatorul control ginecologic peste o luna, maximum doua, ca sa ai confirmarea ca ai scapat pe bune de "vizitatori". Daca inflamatia locala persista, iar ginecologul nu poate identifica cu certitudine cauza acesteia, repeta testul Papanicolau peste alte trei luni.
Acest rezultat semnaleaza prezenta unor celule scuamoase atipice cu semnificatie neprecizata - anormalitatile sunt prezente, dar nu se poate determina ce anume le produce si cat de serioasa e problema. Astfel de rezultate pot aparea si din cauza inflamatiei sau iritatiei produse de prea mult sex si/sau prea mult dus. Totusi, de multe ori ele atrag atentia asupra existentei unei infectii cu virus papiloma. Cea mai buna optiune, daca ai primit un astfel de rezultat, este sa discuti cu ginecologul necesitatea unui test pentru virusul papiloma. Testarea se face, din pacate, doar in marile laboratoare, dar permite aflarea tipului de papiloma virus si, in consecinta, gradului de risc la care esti expusa. Femeile la care s-a diagnosticat o infectie cu una dintre tulpinile cu risc scazut trebuie sa repete testul cito-vaginal dupa trei luni, pentru a se asigura ca lucrurile au revenit la normal. In schimb, daca a fost identificata o tulpina cu risc major, intreaba-ti medicul despre posibilitatea de a face o colposcopie (un examen prin care se examineaza aspectul colului cu ajutorul unui instrument asemanator cu un microscop). Daca aspectul colposcopic este anormal se recomanda practicarea unei biopsii care sa stabileasca diagnosticul de certitudine.
Denumita si leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut (LG-SIL), este situatia in care celulele de la suprafata colului uterin prezinta anormalitati de forma sau dimensiuni ca urmare a infectiei cu virus papiloma. Aceasta displazie nu este cancer, dar ar putea evolua (intr-un numar destul de mic de cazuri) inspre cancer. Peste 80% dintre femeile cu LG-SIL au infectii cu tulpini de virus cu risc crescut. Ca urmare, colposcopia este obligatorie, iar ca diagnosticul sa fie complet, trebuie insotita de biopsie. Daca se confirma ca modificarile celulare sunt intr-adevar minime, programeaza un alt test Papanicolau peste 6 luni, ca sa te asiguri ca sistemul tau imunitar a invins in lupta cu virusul (cum se intampla in marea majoritate a cazurilor). Daca anomaliile sunt serioase, zona cu celule modificate poate fi indepartata prin excizie cu ajutorul unei anse sau conizatie, respectiv celulele pot fi distruse prin laser sau crio-terapie. Dupa o astfel de interventie, va trebui sa repeti testul la fiecare 3 luni, timp de un an, apoi, daca rezultatul s-a normalizat, poti reveni la ritmul de un test pe an in urmatorii 5 ani.
Denumita si leziune intraepiteliala cu scuamoasa de grad inalt (HG-SIL), indica faptul ca celulele tale prezinta modificari de tip precanceros. Si exista "sansa" ca unele dintre ele sa fie deja modificate canceros. Programeaza-te de urgenta pentru colposcopie si biopsie. Discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele unei excizii cu ansa electrica sau despre alte posibilitati de tratament. Dupa tratament, se recomanda repetarea consecventa testului la fiecare 3 luni in urmatoarele 9 luni, apoi anual in urmatorii 5 ani.
Leziunile celulare pot fi strict limitate la nivelul mucoasei cervicale (CIS - carcinom in situ) sau pot aparea aspecte sugestive pentru invazie (profunda in structurile colului sau in alte organe ori tesuturi). Diagnosticul se confirma prin colposcopie cu biopsie. Pasul urmator este reprezentat de consultarea unui ginecolog oncolog, care iti va evalua situatia si va decide, impreuna cu tine, asupra tipului de tratament care ti se potriveste. In stadiile cele mai precoce, conizatia (excizia unui con de tesut de la nivelul colului) poate rezolva problema definitiv (daca biopsia confirma faptul ca excizia s-a realizat in limite de securitate) si ulterior vei avea nevoie doar de repetarea consecventa a testelor Papanicolau. Daca stadiul este mai avansat, s-ar putea pune problema unei histerectomii (indepartarea totala sau partiala a uterului, eventual si a trompelor si ovarelor) asociata sau nu cu chimioterapie si/sau radioterapie. Este important de insistat asupra faptului ca aceasta forma de cancer poate fi vindecata, daca este depistata in stadiile incipiente.
Concluzia logica? Niciodata nu e prea devreme ca sa-ti faci primul test Papanicolau.
http://tt.lilypie.com/LfVBp4.png
http://by.lilypie.com/cpaSp4.png
http://lilypie.com/pic/070119/HdFY.jpg
corinuk spune:
OANA FELICITARII!O SARCINA USOARA
SI BB SANATOS!CE FERICITA SUNT CAND MAI APARE CATE O
http://pg.photos.yahoo.com/ph/corinuk_dent/my photos
daciovi spune:
Oana 26 sa ai o sarcina frumoasa sa te bucuri de ea.
Fetelor, luna aceasta ma inscriu si eu in cursa. Sper ca luna martie sa ne aduca tuturor cite un test pozitiv.
Am o intrebare. La un CM neregulat , din a citea zi tr facut test de ovulatie?
Va pup.
daciovi spune:
Oana 26 sa ai o sarcina frumoasa sa te bucuri de ea.
Fetelor, luna aceasta ma inscriu si eu in cursa. Sper ca luna martie sa ne aduca tuturor cite un test pozitiv.
Eu sunt in Z1. Am o intrebare. La un CM neregulat , din a citea zi tr facut test de ovulatie?
Va pup.
didi-anda spune:
VRMOANA, ADE multumesc pt raspunsuri.
as mai avea o intrebare : inainte sa fac testul pap, am voie sa prestez cu sotul?
Daciovi bine ai venit si sper sa ramai graviduta cat mai repede!
va pup pe toate
raluk_ spune:
mona, felicitari din tot sufletul..sa fi sanatoasa si tu si bebe mic!
am atata treaba azi :(..imi pare rau ca va citesc pe sarite....
daciovi, am citit undeva pe net, ca la cm neregulat, scazi din cm cel mai lung -18 si din cm cel mai scurt -11..si in intervalul ala trebuie sa ovulezi...
pup fetele, si sa speram ca intradevar 1-8 martie ne va bucura pe toate ...apropos, fug la farmacie sa ma dotez cu un termometru si de maine..., luam temperaturi
Elyante spune:
Testul Pap se face intre a zecea si a douazecea zi a ciclului mestrual. Cu 48 de ore inainte de recolatare nu ai voie sa folosesti nici un fel de medicatie dusuri sau spalaturi intravaginale si nici contact sexual cu penetrare.
maria08 spune:
Buna fetelor!
Oana, Loredana: FELICITARI!! Un bb sanatos si o sarcina fara probleme!!!! Mai prindem si noi curaj si optimism cand mai auzim de reusite......voi incercati de mult??
Ancadragoman: Daca tin eu bine minte, azi faci HSG!? Iti doresc sa nu simti ceea ce am simtit eu..., iar rezultatul sa fie asa cum iti doresti!!!
Pup!
marig spune:
Buna fetelor,
Sunt noua pe forumul asta,desi citesc in fiecare zi tot ce scrieti.si eu sunt in asteptarea unui bb(de aproape 2 ani),dar.....azi sunt in a 16 zi de ciclu.tb.36,6.nu cred ca am avut ovulatie.astept.ar trebui sa iau Diufaston de azi,dar am inteles de la voi ca poate impiedica ov.nu stiu ce sa fac.
doctorita nu mi-a zis nimic pina acuma despre asta...offf