Campanie de informare - diabetul IMPORTANT

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ana_miti spune:

Buna fetelor,

Super idee ati avut !Dupa ce voi citi ce ati mai postat in ultima vreme , am sa intru si eu. Acum o ora am ajuns acasa dupa o saptamana de spitalizare cu Alex. Este ok acum. Revin.....

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

urmariti acest clip:
http://video.google.com/videoplay?docid=-6009218695086084963&q=diabetes&hl=en

Dansatori pe sarma

“Si ce? Pe sarma poate fi odinha?
E incordare-n loc de tihna!”

Doi ochi mari privesc jucaus in departare. Sunt plini de dorinte fierbinti sa cante, sa sara, sa zburde descult in iarba, sa prinda o stea si sa lumineze ca ea. Sunt ochii unui copil cu ganduri curate pline de farmece si vise marete, al caror contur se prinde din zbor.

Este el, acest copil, care are si vise si griji si nevoi. Calvin are 10 ani, un baiat cu un mare entuziasm pentru viata. In fiecare zi alearga, se joaca, viseaza si plange, ca orice copil. La el este o lupta continua cu afectiunea pe care o are - diabet tip 1. Ziua incepe cu mare organizare, gandind totul in amanunt. Masoara meticulous cat mananca, alearga, se joaca, planifica, socoate si gandeste. Este ora de joaca, picioarele ii dau zor la alergare, dar corpul este obosit, se aseaza, gandeste, intreaba ce-i de facut. Corectie de glicemie, apoi cuminte priveste si asteapta. Din nou ochii jucausi alearga departe pe terenul de joaca. Alearga, alearga si el, un gooool perfect, inscris de copil. Este inca bine, dar se simte obosit si parca seva se scurge, copacii si cerul isi imbina culorile, se simte din ce in ce mai mic - cat o furnica - si lumea mai mare, mai mare, imensa. Ochii cauta infrigurati si pasii grei il duc spre tata.

Tatal, mereu prin preajma, cu obrazul incordat si pulsul marit, prinzand ticaitul alert al celui de langa el, corecteaza cu un suc starea de oboseala a fiului. Corectie pentru revigorarea corpului, energie vitala. Este bine, totul decurge normal. Timpul trece greu, totul este bine. Un nou control al glicemiei.

Sunt zile si nopti pentru ei cu griji si control. Griji mai presus de dorintele si visele copilariei, griji pentru a fi bine. Sunt doar o parte din gandurile unui copil cu diabet. O prietena-mi spunea ca sunt ca niste dansatori pe sarma. Sa tii echilibrul in tot. Cum sa mananci, cat sa te joci, cat sa te odihnesti, cum sa mentii echilibrul sanatatii.
Si cati dansatori pe sarma ca el sunt... - copii, adulti sau batrani - ca niste artisti ai vietii ce incearca si fac ca lucrurile complicate sa para simple, desi nu sunt...!!!

P.S. Daca doriti sa ne ajutati in demersul pentru campania de informare pentru diabet, puteti trimite acest link prietenilor prin email sau messenger: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93216

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jazz spune:

Foarte important in cazul diabetului: exchange list.

www.mayoclinic.com/health/diabetes-diet/DA00077" target="_blank">http://www.mayoclinic.com/health/diabetes-diet/DA00077

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

care sunt potentialele cauze ale declansarii diabetului juvenil?

am inteles ca si o greutate mare la nastere ar fi o potentiala cauza.

Cum se poate preveni aparitia acestei afectiuni la copiii sanatosi?

multumesc anticipat pt raspunsuri

ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Diabetul juvenil nu are o cauza general acceptata de aparitie. Se pare insa ca ar fi din combinatia a doi factori
-predispozitia genetica
-factorii de mediu (lipsa vitaminei D)
Diabetul juvenil nu poate fi prezis si nici prevenit.
In studii cu gemeni monozigoti s-a stabilit ca exista o sansa de 50% daca unul are diabet ca si celalat sa dezvolte. Asta ar duce la concluzia ca nu numai genetica joaca un rol (cum gemenii respectivi au acelasi ADN). Dar cum factorii de mediu ar fi aceiasi pentru gemeni, ramine numai ipoteza ADN_ul mitocondrial (de la mama) care e singurul ADN care se schimba dupa conceptie ar fi cauza.
Ipoteza e verificata si de ultima descoperire care arata ca in multi diabetici exista celule din pancreasul mamei. Asta inseamna ca diabetul se declanseaza cu ani inaintea primelor semne si citeodata, cind copilul e inca in uter, organismul mamei va face un transfer de celule pancreatice care sa compenseze pentru distrugerea care se intimpla la copil.
Diabetul de tip 1 nu are decit numele in comun cu diabetul de tip 2.
In timp ce diabetul de tip 2 inseamna in fapt o deficienta in metabolizarea glucozei, in diabetul de tip 1 corpul metabolizeaza glucoza perfect, numai ca celulele care produc insulina au fost distruse de corp intr-un proces de autoimunitate (cind corpul nu-si mai recunoaste propriile celule si le ataca ca si cum ar fi straine)sau au murit pur si simplu din cauze necunoscute (apoptoza).

Diabetul de tip 1 juvenil, apare in copilarie atunci cind timusul, glanda care reguleaza imunitatea invata cum sa functioneze. Cu timpul, in timpul vietii de adult timusul va scadea in dimensiuni de la dimensiunea de un deget (la copii) la cea de in virf de ac, si sansele de a mai dezvolta diabet de tip juvenil sint destul de mici.

Cumva, in final e regula ca daca e sa faca diabet il va face oricum, indiferent de alimentatie sau genetica, iar daca nu e sa faca, nu va face chiar daca are predispozitie genetica sau sint factori de mediu. Nu exista un mod in care aceasta autoimunitate poate fi prevenita.
Predispozitia la diabet de tip 2 cel legat de obezitate si alimentatie, nu da predispozitie la diabet de tip 1 juvenil. Cauzele si genetica sint diferita,

A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gologanii spune:

Recunosc ca am citit printre randuri, dar as vrea doar doua precizari:
-poate va ajuta site-ul unui tanar diabetolog:www.diabetzaharat.ro
-trebuie sa cereti medicilor glucagon in eventualitatea unei hipoglicemii severe/coma hipo; se gaseste in farmacia din Bucuresti in aceasta perioada (sper)
Sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rika spune:

E foarte bun subiectul si documentat. L-am citit cu mare interes, pentru ca atat copilul meu cat si eu am fost catalogati cu risc crescut de a face diabet. Atat bunica cat si mama au diabet iar copilul meu a avut la nastere 4,5 kg. Doctorul care le trateaza pe mama si bunica mi-a spus sa fiu atenta ca atat mamele cat si copii care care au peste 4 kg la nastere sunt predispusi sa faca diabet, iar la noi fiind si o predispozitie genetica riscul e mai mare. Asa ca sunt foarte atenta la ce mancam si ne verificam periodic glicemia. Sa speram ca ne va feri Dumnezeu de aceasta boala care da complicatii foarte urate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Adriana, felicitari pentru subiect !
Si multumiri celor care incearca sa ne ajute, informandu-ne cu ceea ce stiu despre acest subiect.
Ma gandesc si eu cu teama la momentul in care Cristina va merge si ea la scoala, unde nu vom mai putea sa-i fim alaturi, noi, cei din familie.
La gradinita, mai sta si mama mea cu ea, dar i-am dat si educatoarei un material despre hipoglicemie si cum se trateaza aceasta, pentru a-i putea da primul ajutor in caz ca are nevoie.
Intr-adevar, gestionarea diabetului pentru mentinerea unei stari de sanatate buna este ca un dans pe sarma. Este o arta !

Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_miti spune:

Sa speram , ca noi si copii nostri vom iesi invingatori in aceasta lupta cu diabtul. Si pe mine ma intriga aceasta lipsa de informare. cat priveste ....mai tarziu....si eu ma gandesc de pe acum cum va fi , ce va trebui sa fac, cum sa fac sa nu se simta altfel. O vecina de-a noastra prietena mamei mele, foarte draga , de altfel lui alex si reciproc, este educatoare la o gradinitza de cartier. Si am avut cateva discutii pe tema asta cu ea si mi-a spus sa nu imi mai fac atatea probleme. Sa las totul sa decurga normal. Mi-a cerut sin proprie initiativa materiale despre diabet, sa citeasca , sa se documenteze, ca sa stie si ea ce si cum. Pana acum nu a avut nici un copilas cu diabet....dar nu s-a dat inapoi. Mi-a zis sa o invat sa i-a glicemia si vom tine legatura prin telefon si totul va fi ok. Oricum va merge la program de 4 ore, pana la 12....doar o gustare va lua la gradi.

Iata ce am mai gasit, desi ...pana acum nu am auzit pe nimeni din sistemul sanitar pomenind de asa ceva, cel putin pe unde am fost eu: http://vps.intercer.org/issue.php?issue=2007-01&page=22.

am trimis acest link unei prietene care lucreaza la un post tv local sa faca niste reportaje mai ample, cu medici, la DSP despre programele de informare, sondaje de opinie. Sper sa iasa ceva ok. Zilele astea voi vorbi cu o alta cunostina de a mea , care lucreaza la un ziar local ...sa faca tot asa niste articole informative. Poate reusim, ce ziceti?

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marusia spune:

Ana Miti ,as mai adauga faptul ca profesorul Serban are la Buzias o adevarata scoala pentru copii diabetici,unde acestia pot invata cum sa-si controleze boala si primesc gratuit glucometre si pen-uri.Totul e la standarde occidentale ,gratuit si pot veni si insotiti de un parinte.Programarile se fac pe site sau la telefon,de aceea faptul ca ai dat linkul poate fi un mare ajutor pentu multe mamici.Mai ales ca medicii de familie si chiar diabetologii nu prea se inghesuie sa recomande clinica de la Buzias pacientilor lor...ca risca sa devina pacientul mult mai informat decat ei.

Mergi la inceput